Ne verujem da ima previše plaćenika
Pa sad...
en.m.wikipedia.org
Nije puno (u poređenju sa Ukrajinskom vojskom) ali nije ni malo.
E sad, to jeste zamrlo još prošle godine (istrošile se sve "SLAVA UKRAINI" usijane glave) ali ipak jeste imalo poveći uticaj na tok rata i na zaustavljanje fronta na severoistoku i držanje fronta ka Donjecku i Lugansku.
Naravno, slažem se da ratovanje sa državom koju žestoko pomaže NATO, i ratovanje sa samim NATOom, nisu iste stvari. I opet, slažem se svakako da se Rusija osramotila na svakom polju. Samo kažem da ovo ipak nije rat samo protiv Ukrajine nego je ceo zapadni svet uskočio i pomogao Ukrajini još mnogo pre nego što je prva kolona prešla granicu februara 2022.
Što se tiče baltičkih država, ali i Finske Norveške, danske, Rumunije, moldavije, njihovi strahovi (ili paranoje ako više voliš) si razumnjivi. Oni su previše mali i nemaju dubinu da sami ratuju. Ako se NATO raspadne ili velike zemlje odbiju da im pomognu (što ne može da se iskluči u nekoj budućnosti), onda će biti zgaženi za par nedelja. Oni neće uspeti da stabilizuju front.
Mislm da ne bi Baltik bio ostavljen na cedilu jer em što NATO sporazumi obavezuju na solidarnost i međusobnu ispomoć, em je mržnja prema Rusiji toliko narasla da bi bilo kao kad se ludi zavađeni Srbi ujedine da bi smenili SNS kancer (a posle nek bude kako bude). Na sve to, anti-ruske struje i grupe koje su i dalje žive i jake u Americi bi se prve aktivirale i postarale da moral, mržnja ka Rusiji i raspoloženost za ratovanje radi očuvanja Baltika, kao i isporuke oružja i municije, ne splasnu.
Šta god pričali NATO generali i ratohuškači, ja ne mislim da će Rusija rizikovati rat sa celim NATOom zarad Baltika. Da, imaće strašne muke u narednim decenijama da održi snabdevanje Kaljiningrada i prisustvo u Baltičkom moru. Jer su se baš rešili da joj otežaju ta dva prisustva. Ali ne mislim da bi ikada krenula u rat sa celim NATOom i potencijalno ušla u Treći svetski rat zbog toga.
Pogotovu sada kada u Baltičkim zemljama ima 15-20 hiljada dodatnih NATO trupa. Što nije neka brojka sama po sebi ali je dovoljna da služi za usporavanje napredovanja, pogotovu ako se kombinuje sa dobrim obaveštajnim radom, u čemu NATO šije Rusiju. Plus, znaju da se Poljska naoružava do zuba i da bi uletela da brani i pomogne ove tri manje države, što su potvrdili i njeni zvaničnici.
Zato mene iritiraju EU licemerje, lagarije i dvostruke izjave tipa jedne nedelje "Ako Rusi osvoje Pokrovsk, pada Lisabon posle tri nedelje!!!" (karikiram) a sledeće nedelje ide izjava "pffft, Rusi pukli, ne mogu ni Pokrovsk da osvoje a kamoli bilo šta dalje od Ukrajine". Istina je prosto da oni nemaju snage za bilo kakva veća pomeranja i napredovanja, a tek ne bi imali za upad u Baltičke zemlje. Pogotovu ne po cenu rata sa celim NATOom i možda Treći svetski rat.