Šta je novo?

Svetska politika

U procenu opasnosti od velikog državnog duga ulaze i druge stvari, a ne samo odnos duga prema GDP. Recimo razvojni potencijal privrede neke države. Ako kreditori misle da je država na dobrom razvojom putu, recimo u fazi investicija u nove tehnologije, onda će očekivati i veliki budući profit, pa im nije problem što je deficit trenutno veliki (to se računa kao faza početne investicije u novi biznis). Zato dug Kine nije problem, a Amerike jeste.

Mislim da je krajnje vreme da Rusija batali ovaj rat i da krene da ulaže u nove tehnologije i razvija stvari koje se već danas traže a tražiće se još više - napredne čipove, veštačku inteligenciju, kvantne kompjutere, itd.
Amerika i Kina su uveliko odmakle, EU hrmlje i znoji se ali će i ona da im se pridruži. Tu su još i Japan, J Koreja, Indija....
Bazne sirovine i hrana su važni ali ne i dovoljni. Pitanje je da li će plin i nafta biti tako bitni za 2 decenije, svaka velika država, osim afričkih, može da se prehrani. Iznanadio sam se kad sam naišao na podatak da je najveći izvoznik pirindža Indija. Zemlja za koju većina ovde misli da gladuje.
Da me ne bi odmah napali da kažem da ovo pišem kao veliki poštovalac uspeha Sovjetskog Saveza i smatram da Putin nije ni do kolena Lenjinu, Staljinu pa i Brežnjevu. Oni su znali kad se ulazi u konflikt a kad se izlazi.
Postoji realna opasnost da je manje, srednje sile kao Turska, UAE, Saudjsci, Izraela ististnu sa bliskog istoka i Azije

Vrh