Šta je novo?

Svetska politika

Ova tema je glasilo ruske propagande.
Naravno da ce biti nemilih scena kada treba ici na front protiv mnogostruko jaceg neprijatelja. Ukrajinska vojska se odlicno pokazala i dalje drzi koliko moze front od preko 1000km. Da je opsti sentiment kao iz klipova iznad, rat bi bio gotov odavno.
Zacudo, “sve ide po planu” a plan je bio kapitulacija Ukrajine u roku od nekoliko nedelja.
Нису мрднули 3 године, уз губитак огромних људских и материјалних ресурса али за русофиле тако треба и све иде по плану.🤡

A pritom aj pogodi gde živi ovaj lik iznad tebe što kači ove ruske bljuvotine i propagande?

1) U Rusiji
2) U Ukrajini
3) U Nemačkoj

😁
E,to mi nikad nije bilo jasno.

Moj drugar, zivi u Nemackoj, stalno salje klipove “nacisti ovo, nacisti ono”. Naravno Rusi su potpuno ispravni. Kada ga pitam pa sto radis kod nacista, pomazes im tako, idi u Rusiju (jer moze taj posao i tamo da radi), uvek dobijem nikakve ili nemuste odgovore.
Treba gledati sta ljudi rade, ne sta pricaju / pisu.
“Put your money where your mouth is” jeste americki, ali je mnogo dobar izraz.

Zato što su ubedili sebe u neke iluzije o Rusiji i šta god pričali, duboko u sebi znaju da kad bi otišli da žive tamo, razočarali bi se i ceo svet uverenja i stavova koje su izgradili ne samo o Rusiji nego o svetu globalno, bi im se urušio i bacio ih u depru.

Znam jednog koji je tako bio Rusofil pa otišao da radi tamo kao građevinski inženjer na onom gasnom čvorištu u polarnom krugu - Sabeti. Kad se vratio posle godinu dana, pitamo ga mi kako mu je tamo, kakvi su Rusi. Krenuo da viče "stooka bre, stooka gora nego naši najgori!!! Ne znam gde mi bi pamet..." 😁

Da bi jedna država bila svetska sila (velesila) potrebno je da ima jake 5 komponetne:

Oružane snage (vojska i policija)
Diplomatiju
tajne službe
Kontrola informacija neko će reći propaganda, drugi informatički rat
Ekonomiju/finansije/vojnu industriju

Sve ove komponente na potrebnom nivou danas ima samo SAD, stiže je (ako već nije) Kina. Svi se nadamo da će Tramp to da oslabi.

Nemačka na primer ima jaku ekonomiju ali nema jaku vojsku, a tek na šta im liči diplomatija koja je loša i kod ostalih vodećih evropskih zemalja, a posebno na nivou EU

Indija nema ništa, tek treba da ih gradi. Počinje što je i logično sa ekonomijom.

Interesantna je Turska, ako je gladamo kao srednje jaku silu. Ima dobru vojsku, ali i dilpomatiju, obaveštajne službe, vešti su i u propgandnom ratu. Veličina ekonomije im ne dozvoljava da se razmahnu, ali ja bih ih držao na oko, pošto su i istorijski vežani za naš region.

Što se tiče Rusije. Vojska je bez sumnje jaka, ali ne dovolno. Inače bi osvojila Ukrajinu za par meseci kao što je i bilo planirano. Da bi se to sakrilo izmišlja se da se ratuje sa zapadom, sa NATO, itd. Naravno to nije tako, ali postoji velik broj ljudu koji u to veruju što znači da im je propaganda izuzetno dobra, rekao bih vrhunska. Kao i obaveštajne službe a posebno diplomatija (Lavrov je izuzetan lik, kao uostalom i Putin, da vidimo da li će starost da ga uspori - svi kažu da je strateški promašio sa agresijom na UKR ali mislim da je dobro procenio slabost zapada - da su plašljivi, razjedinjeni i da neće reagovati. Potcenio je rešenost i snagu Ukrajinaca da se suporstave, oni nisu potklekli a posle je pomoć došla, mada što neko reče nedovoljno i kasno)

Ono što je slaba tačka Rusije je njena ekonomija. Njen GDP je oko 2 hiljade milijardi dolara što nije dovoljno, već se počela iscrpljivati (rat je skupa stvar, a treba još finansirati stanovništvo na okuppiranim teritorijama) Kina ih pokriva i to je odličan strateški uspeh (diplomatija je odradila!), ali pitanje je krajnji cilj kineza i da li treba da im se slepo veruje. Ali za sada ta koalicija radi posao. Ipak, za sversku velesilu koja može da projektuje moć ne kontinetima, morima i okeanima potrebne su daleko veće pare (neko računa visinu budžeta preko PPP, ali mislim da za ovu namenu treba da se gledaju apsolutni iznosi).

Оф

То са Немачком је стандард. Док је Немачка прехрањивала преко гастарбајтерске лове пола Југославије и док су били тамо били су мањи од маковог зрна. Како дођу овде, Немци овакви, Немци онакви. Не воле нас, нацисти… овде те не воли ни фамилија, гледа да те пређе. Ни трунке људске захвалности, обзира, поштовања. Народ је ст***.

Da bi se to sakrilo izmišlja se da se ratuje sa zapadom, sa NATO, itd. Naravno to nije tako, ali postoji velik broj ljudu koji u to veruju što znači da im je propaganda izuzetno dobra, rekao bih vrhunska.
Ne ratuju bukvalno sa celim zapadom, ali nije to ni daleko od istine jer je zapad natovario Ukrajinu oružjem i opremom, poslao joj brdo svojih plaćenika (bar u prve dve godine) i hrani je skupocenim i najmodernijim obaveštajnim podacima i sredstvima.

Tako da nije kao da Rusi ratuju sa celim NATOom, ali nije ni kao da ratuju samo sa Ukrajinom. Da ratuju samo sa Ukrajinom, drukčije bi danas izgledala linija fronta, i verovatno bila negde oko Dnjepropetrovska odnosno više duž Dnjepra ka severu.

Ali naravno ništa od toga ne menja činjenicu da se i sama Rusija osramotila na mnogo polja, bezbroj puta, i pokazala koliko je trula i bušna.

Iz istog razloga se ja smejem na EU propagandu koja paranoiše ljude da su Baltik ili Poljska sledeći, jer su te zemlje već ojačane dodatnim trupama a uz to Rusija zna da bi rat sa njima značio rat sa celim NATOom. A ista ta Rusija ne može već godinu dana da osvoji jedan Pokrovsk.

Nemojte putinoseksualce nazivati rusofilima.

Rusofil uči jezik, čita knjige, sluša muziku, poznaje istoriju, putuje, upoznaje...

Ovi putinoseksualci misle da je Stravinski fudbaler.

Lože se na silu i da neko nekog sravni sa zemljom. Oni su čak i nezadovoljni Rusima, oni bi to još jače!

Capture.JPG

Ne ratuju bukvalno sa celim zapadom, ali nije to ni daleko od istine jer je zapad natovario Ukrajinu oružjem i opremom, poslao joj brdo svojih plaćenika (bar u prve dve godine) i hrani je skupocenim i najmodernijim obaveštajnim podacima i sredstvima.

Tako da nije kao da Rusi ratuju sa celim NATOom, ali nije ni kao da ratuju samo sa Ukrajinom. Da ratuju samo sa Ukrajinom, drukčije bi danas izgledala linija fronta, i verovatno bila negde oko Dnjepropetrovska odnosno više duž Dnjepra ka severu.

Ali naravno ništa od toga ne menja činjenicu da se i sama Rusija osramotila na mnogo polja, bezbroj puta, i pokazala koliko je trula i bušna.

Iz istog razloga se ja smejem na EU propagandu koja paranoiše ljude da su Baltik ili Poljska sledeći, jer su te zemlje već ojačane dodatnim trupama a uz to Rusija zna da bi rat sa njima značio rat sa celim NATOom. A ista ta Rusija ne može već godinu dana da osvoji jedan Pokrovsk.
Oružje i oprema se šalje to je tačno, šalje se i finasijska pomoć. Da nije bilo toga verovatno bi UKR bila već osvojenaa. Ne verujem da ima previše plaćenika, više ih ima na drugoj strani iz razloga što više plaća. Iz nekih pobuda solidarnosti se bore Gruzijci, iz baltičkih država, skandijavije, J Amerike (verovatno njih mogu da plate), poneki zapadnjak, ali to nije odlučujuće. Odlučujuće je što se rat razvukao i pomoć je konačno počela da pristiže. Da se to završilo brže, da je bio pravi blickirg, ništa od toga swe ne bi desilo. Rusija bi graničila sa Madjarskom. Zato kažem da ruska vojska nije bila dovoljna jaka ili dobro pripremljena.
Treba razlikovati ratovanje sa celom strukturom pakta kao što je NATO, i pomaganje u obaveštajnim aktivnostima, deljenje satelitskih i radarskih podataka itd (što naravno nije za zanemariti, ali i to nije odlučujuće). Kad bi nato anagažovao svoju avijaciju, mornaricu, PVO, krstareće i balističke rakete, inžinjerijske, tenkovske, pešadijske jedinice itd, onda bi to bilo ratovanje sa NATO-om.

Što se tiče baltičkih država, ali i Finske Norveške, danske, Rumunije, moldavije, njihovi strahovi (ili paranoje ako više voliš) si razumnjivi. Oni su previše mali i nemaju dubinu da sami ratuju. Ako se NATO raspadne ili velike zemlje odbiju da im pomognu (što ne može da se iskluči u nekoj budućnosti), onda će biti zgaženi za par nedelja. Oni neće uspeti da stabilizuju front.

Beki wrote :
,, ... Lože se na silu i da neko nekog sravni sa zemljom. Oni su čak i nezadovoljni Rusima, oni bi to još jače!..... ,,

Po merilima konzervativnijih Ukraina je vec bila skrenula i dobro vreme hodala izopaçenom stazom .... a ognja i sumpora sa neba niodkuda...
Moźda još nije bilo vreme za to.... al eto strpljenja sa druge strane isteklo pa oni pustiše dažd i ostalo gledamo....

Mrzi me da postavljam dijagnoze,
kad vec ima ko je placen za to 😁
U ostalom što bi mi i jednu sekundu u mislima bile ovakve slike.
I ovako sve teže pronalizim lepe i miloblagodane prizore.

Poslednja izmena:
Ne verujem da ima previše plaćenika
Pa sad...
Nije puno (u poređenju sa Ukrajinskom vojskom) ali nije ni malo.

E sad, to jeste zamrlo još prošle godine (istrošile se sve "SLAVA UKRAINI" usijane glave) ali ipak jeste imalo poveći uticaj na tok rata i na zaustavljanje fronta na severoistoku i držanje fronta ka Donjecku i Lugansku.

Naravno, slažem se da ratovanje sa državom koju žestoko pomaže NATO, i ratovanje sa samim NATOom, nisu iste stvari. I opet, slažem se svakako da se Rusija osramotila na svakom polju. Samo kažem da ovo ipak nije rat samo protiv Ukrajine nego je ceo zapadni svet uskočio i pomogao Ukrajini još mnogo pre nego što je prva kolona prešla granicu februara 2022.
Što se tiče baltičkih država, ali i Finske Norveške, danske, Rumunije, moldavije, njihovi strahovi (ili paranoje ako više voliš) si razumnjivi. Oni su previše mali i nemaju dubinu da sami ratuju. Ako se NATO raspadne ili velike zemlje odbiju da im pomognu (što ne može da se iskluči u nekoj budućnosti), onda će biti zgaženi za par nedelja. Oni neće uspeti da stabilizuju front.
Mislm da ne bi Baltik bio ostavljen na cedilu jer em što NATO sporazumi obavezuju na solidarnost i međusobnu ispomoć, em je mržnja prema Rusiji toliko narasla da bi bilo kao kad se ludi zavađeni Srbi ujedine da bi smenili SNS kancer (a posle nek bude kako bude). Na sve to, anti-ruske struje i grupe koje su i dalje žive i jake u Americi bi se prve aktivirale i postarale da moral, mržnja ka Rusiji i raspoloženost za ratovanje radi očuvanja Baltika, kao i isporuke oružja i municije, ne splasnu.

Šta god pričali NATO generali i ratohuškači, ja ne mislim da će Rusija rizikovati rat sa celim NATOom zarad Baltika. Da, imaće strašne muke u narednim decenijama da održi snabdevanje Kaljiningrada i prisustvo u Baltičkom moru. Jer su se baš rešili da joj otežaju ta dva prisustva. Ali ne mislim da bi ikada krenula u rat sa celim NATOom i potencijalno ušla u Treći svetski rat zbog toga.

Pogotovu sada kada u Baltičkim zemljama ima 15-20 hiljada dodatnih NATO trupa. Što nije neka brojka sama po sebi ali je dovoljna da služi za usporavanje napredovanja, pogotovu ako se kombinuje sa dobrim obaveštajnim radom, u čemu NATO šije Rusiju. Plus, znaju da se Poljska naoružava do zuba i da bi uletela da brani i pomogne ove tri manje države, što su potvrdili i njeni zvaničnici.

Zato mene iritiraju EU licemerje, lagarije i dvostruke izjave tipa jedne nedelje "Ako Rusi osvoje Pokrovsk, pada Lisabon posle tri nedelje!!!" (karikiram) a sledeće nedelje ide izjava "pffft, Rusi pukli, ne mogu ni Pokrovsk da osvoje a kamoli bilo šta dalje od Ukrajine". Istina je prosto da oni nemaju snage za bilo kakva veća pomeranja i napredovanja, a tek ne bi imali za upad u Baltičke zemlje. Pogotovu ne po cenu rata sa celim NATOom i možda Treći svetski rat.

Ozbilje država prave različita scenarija za različite situacije i moguća dešavanja. A Skandinavske i Baltičke države su ozbiljne. Ti uključujem i POljdku

Niko ne zna šta nosi budućnost.

Ali taj za njih crno scenario kaže da u nekom tenutku SAD napuštaju Evropu, Nemačka, Fra I GBR se dogovaraju sa Rusijom i ne reaguju (deluje nestvarno, ali ko zna jednog lepog dana...) A Rusija se nikad niej odrekla tih teritorija. Čak i prete.

MOžda deluje nestvarno, ali opet da kažem, one su veoma ozbiljne države, istorija ih je opekla nekoliko puta i rade sve da do toga ne dođe. I aktivno lobiraju za Ukrajinu i protiv Rusije.

Mislim da postoji bojazan da bi Rusija mogla nekad u nekom trenutku da pokuša brzi iznenadni upad na Baltik, kao što je pokušala sa Ukrajinom.

Ali
1) zato su i poslali dodatne NATO trupe u te zemlje
2) zna i NATO da bi imali snimke i izveštaje mesec dana unapred, ako ništa drugo videli bi nagomilavanje na granicama
3) zna i NATO da bi Rusi verovatno i tu zakazali i sve radili ofrlje i neorganizovano, te bi sve puklo posle par dana

Zato meni i smetaju te dvostruke igre i izjave EU zvaničnika, kao s jedne strane ove nedelje pada Pokrovsk a onda do septembra i Lisabon, a s druge strane Pokrovsk nikad neće pasti a Rusija će se urušiti. Nema potrebe za takvim loženjem i plašenjem EU naroda. Ako se ikad bude pripremao napad na Baltik, to će se znati, a NATO i svi Baltički nacionalisti će ih spremno dočekati. A i kad/ako se bude desilo to, ovi će opet slomiti zube i osramotiti se pred svetom.

Jedini treći scenario je izbijanje Trećeg svetskog rata a onda cela planeta odlazi u tri majčine tako da na to ni ne treba mnogo lupati glavu. 😁

Напротив. Русија се у три године рата трансформисала из војске прошлог века која је срљала у пропаст колонама технике у тренутно најиновативнију и најобученију војну формацију на свету. Уз то имају продуктивност војне индустрије 3х већу од укупне западне, ако је веровати западним изворима из којих се ваљда и ти информишеш.

У твоју одбрану, свака војска те величине која би се нашла у сукобу са озбиљном армијом али и у прокси рату са читавом НАТО алијансом би морала да постане иновативна, моћна и способна или би доживела моментални пораз.
Transformisala se u vojsku koja ima značajno manje oklopnih borbenih sredstava pa jurišaju motorima i trotinetima, ko zna koliko manje aviona, plovila artiljerije itd. Inovativnost je obostrana i posledica toga što agresor ima veće kapacitete u ljudstvu i tehnici pa se hrabri Ukrajinci dovijaju još od samog početka. Naravno i agresorska strana nije sedela skrštenih ruku po pitanju inovacija i adaptacija na izazove sa terena.

Хахах. Као да разговарам са неким woke АI алатом.

Тешко да имаш увид у логистику Русије. Сви валидни западни и неутрални аналитичари тврде да је руска војска данас јача него што је икада била и то је и очигледно. Као што је и очигледно да су јој производни капацитети неопходног наоружања у савременом рату већи од колективног запада. То је проста математика, то тврди и званични запад.

Едит: И још нешто, НАТО прокси рат са укрима као топовским месом и нато плаћеницима је најјачи могући облик ратне конфронтације запада са Русијом а сама Русија није морала ни мобилизацију да изврши.

Iskusnija da ali jača u broju sredstava ne.

Што се тиче артиљерије и оклопних јединица Русија чак и у апсолутним бројкама превазилази укупан инвентар НАТО-а. Оно, мислим да Србија данас има више оперативних тенкова него једна Немачка. Савремени рат је обесмислио највећи део савременог, скупог и комплексног оружја.

Но, обзиром да је у питању нуклеарна сила и то највећа укупне бројке нису толико битне. Нико на свету тренутно нема 600-800к војника под уговором са искуством савременог рата.

Malo kontradiktornosti u jednom postu ali nema veze, razumemo se. Jedno je sigurno, ova agresija je pokazala da je svaki tenk makar on bio i T55 važan i itekako upotrebljiv a da se skupa i glomazna rešenja sve teže koriste na frontu zbog upotrebe dronova.

Posto sam opet video blaćenje ukrajine na predhodnij strani.
1) u ukrajini je zvanično proglašen rat i vojno stanje. Iako sam protiv nasilnog hvatanja, postoji zakon ko i gde će služiti armiji
2) zašto pola rusa su ovde u Srbiji ? Pa zato sto su pozvani da služe svojoj vojsci …..
3) 2022 godine , brat moje supruge kao i otac kao i svi njegovi muški drugari nisu mogli da izadju iz svojih kuca u Lugansku jer bi istog trenutka bili ubačeni i odvedeni na rat … iako je to proglašena kao Rusija, Iako tamo zvanično nema rata. Posle provedenih 6 meseci u kući, uspeo je “pobeći”

Под командом марсоваца и у склопу неке армије непознатог етнички доминантног састава.

Притом, тешко да се пола тих људи тада сматрало украјинцима у националном смислу.

Било како било, њима да се захвалимо за наредних 50 година црвене диктатуре.

Трећи украјински фронт је добио име по томе што се њиме ослобађала Украјина 1943, не по томе што је већински украјински. До ране 1944 ослобађањем украјинске ССР је било баш пуно Украјинца из ослобођене Укр који су мењали раније жртве у њему, а док су дошли овде свеже трупе су биле већински са Кавказа и средње Азије, јер је Балкан био најмање битан фронт за њих.
Има и неки орах код Авале који је посађен случајно када је неком борцу са Кавказа испао (често су их носили као успомену).

Сад то ко је ослободио није уопште битно када одлучујемо да ли ћемо се радовати или туговати док гледамо раскомадана тела на телеграму. Него тај аргумент о националноти ослободилаца је ненормално небитан овде.

Иначе имате јт канал који је покривао други светски рат из недеље у недељу oд Инди Наидела. Па ако желите да научите нешто о другом, првом или корејском рату док гледате лепе едите мапа можете овде https://www.youtube.com/@WorldWarTwo

Едит: од ове, па следеће 3 епизоде имате мало о борбама у источној Србији, Банату, ослобођењу Бга и доброг дела централне Србије.

Одгледао све то. Наше поднебље доста слабије покрили него за први светски рат али то је и очекивано обзиром да објективних стручних историјских извора за дср на тлу Југославије практично ни нема.

Но, ипак препорука. Остали фронтови су детаљно и објективно покривени.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
Vrh