Šta je novo?

Sunnyville Višnjička Banja [stambeni kompleks]

Tacno. Kupijemo stan u sivoj fazi gradnje koji ni ne moze da prodje tehnicki prijem, jer nije ni zavrsen. Notar to mora da kaze, iako to nije ni moguce. To dolazi posle. Mene samo brine to (a vec sam i pisala o tome) da li pristajemo da se uselimo bez tehnickog prijema i kakve ste odgovore dobijali kada to pitate. Realno, kad prodje rok koji im stavimo u ugovor za uknjizbu i nista se ne desi, mislim da tu lek nisu penali, nego tuzba. Na sajtu Aik banke sam nasla ovaj opis i to me jeste malo smirilo: https://www.aikbanka.rs/blog/investicij ... i-izazovi/ sve u svemu pitanje sa hiljadu dilema... ali ajd da verujemo u najbolji moguci ishod..
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=883853#p883853:2wn9gveq je napisao(la):
Letecisingapur » Ned Sep 26, 2021 9:44 pm[/url]":2wn9gveq]Tacno. Kupijemo stan u sivoj fazi gradnje koji ni ne moze da prodje tehnicki prijem, jer nije ni zavrsen. Notar to mora da kaze, iako to nije ni moguce. To dolazi posle. Mene samo brine to (a vec sam i pisala o tome) da li pristajemo da se uselimo bez tehnickog prijema i kakve ste odgovore dobijali kada to pitate. Realno, kad prodje rok koji im stavimo u ugovor za uknjizbu i nista se ne desi, mislim da tu lek nisu penali, nego tuzba. Na sajtu Aik banke sam nasla ovaj opis i to me jeste malo smirilo: https://www.aikbanka.rs/blog/investicij ... i-izazovi/ sve u svemu pitanje sa hiljadu dilema... ali ajd da verujemo u najbolji moguci ishod..

Sanivil proda sve stanove i AIK banka je namirena. Boli ih briga za to šta će dalje da se dešava. A što se banaka kod kojih kreditni kupci uzimaju stanove, ono su se u svojom ugovorima o kreditu ogradili od svega i sve svalili na kupca.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=883853#p883853:2x0ogzfh je napisao(la):
Letecisingapur » Ned Sep 26, 2021 10:44 pm[/url]":2x0ogzfh]Tacno. Kupijemo stan u sivoj fazi gradnje koji ni ne moze da prodje tehnicki prijem, jer nije ni zavrsen. Notar to mora da kaze, iako to nije ni moguce. To dolazi posle. Mene samo brine to (a vec sam i pisala o tome) da li pristajemo da se uselimo bez tehnickog prijema i kakve ste odgovore dobijali kada to pitate. Realno, kad prodje rok koji im stavimo u ugovor za uknjizbu i nista se ne desi, mislim da tu lek nisu penali, nego tuzba. Na sajtu Aik banke sam nasla ovaj opis i to me jeste malo smirilo: https://www.aikbanka.rs/blog/investicij ... i-izazovi/ sve u svemu pitanje sa hiljadu dilema... ali ajd da verujemo u najbolji moguci ishod..
Dobar tekst. Možda u nekom internom ugovoru između investitora i banke stoji u kom se roku mora završiti objekat i da mora biti uknjižen. Ako nAs banke trkeljišu za kredit od npr. 50000 evra ko zna šta investitor prolazi za milione koje dobija od banke. Samo to mi daje sigurnost da se nadam da će sve biti dobro.
I jel zna neko da li se put gradi ili i dalje mere?
 
Ne gradi se put i dalje, merili su pre desetak dana i sada skoro ali ništa još nije započeto. Samo da ne čekaju loše vreme da se onda ograde od to :-( nadamo se da će biti sve okej i uskoro zavrseno
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=883948#p883948:2zr0o4tz je napisao(la):
Molly » Pon Sep 27, 2021 12:06 pm[/url]":2zr0o4tz]Ne gradi se put i dalje, merili su pre desetak dana i sada skoro ali ništa još nije započeto. Samo da ne čekaju loše vreme da se onda ograde od to :-( nadamo se da će biti sve okej i uskoro zavrseno

Od jutros bager cak nesto i rasciscava, ali oni objekti koji bi trebali da budu razruseni nema jos ni naznake da ce biti. Sve u svemu ogroman je posao izgradnja ovih saobracajnica. Pogotovo kad se uzme u obzir da treba skinuti dobar deo brda iznad Premiuma da bi se napravila ulica, jer je ta planirana ulica siroka sa sirokim trotoarima a za to nema mesta u trenutnom stanju. I sve ostale ulice nemaju ni neku najosnovniju pripremu, a ima ih mnogo. Sve to ce ici sporo ako bude lose vreme i blato.
 
Ja sam kontaktirao Sunnyvile jer planiram kupiti Stan a zbunjivalo me da li je Sunnyville i Sunnyville isti projekt,pitanje zajednicih prostorija ,odrzavanje ali i pitanje puteva i rokovi useljenja tj uknjizba…..

Evo kompletan citat odgovora koji sam dobio:

"
Poštovani,

I jedan i drugi sajt jesu Sunnyville-ovi, odnosno odnose se na istog investitora, samo su različiti kompleksi u pitanju. Sajt sunnyville.rs je naš prvi sajt i odnosi se na kompleks koji ceo rasprodat i već neko vreme useljen. Sajt Sunnyville Premium je sajt kojim se možete voditi i delom se odnosi na novu Premium fazu (Premium 2), čija je gradnja započeta ove godine.

Samim Ugovorom je definisamo dobije pozitivnog tehničkog projema u potrebne dozvole (nakon toga stanari mogu uknjižiti svoje nekretnine). Od trenutna izdavanja ili dobijanja građevinske dozvole, investitor ima rok od 5 godine za navedenu proceduru i taj rok je propisan zakonom.

Premim 1 je rasprodat, a kompleks Premium 2 je trenutno u ponudi – u pitanju je isti investitor, Sunnyville. Prva faza Premium-a (Premium 1) bi trebalo da bude useljiv do kraja 2021.godine, a druga faza Premium-a (Premium 2) će biti useljiva na leto 2023.godine.

Klauzola o zajedničkim prostorijama postoji, pa bi se pre svega kupci, budići stanari zaštitili, kako neko od nesavesnih stanara ne bi uzurpirao zajedničke prosrorije i pripojio ih svom stanu, što i nije tako redak slučaj u Srbiji.

Što se tiče firme koja bi održavala kompleks, naša ideja je bila da se angažuje jedna firma, koja bi bila izglasana od strane stanara (i koja će imati sve što je potrebno ovako velikom kompleksu kao što je Premium, čistačice, domara, 24h obezbedjenje, video nadzor), investitor bi imao pravo sa glasa i da predlog firme, nikako ne bi sam odlučivao o tome.

Ulica koja treba da prodje ispod kompeksa Premium 1 i Premium 2 je u nadležnosti Gradske direkcije grada Beograda. Sama izgradnja ulice je počela, ali nije u našoj nadležnosti.

Srdačan pozdrav, "

Meni se tu nesvidja odgovor za zajednicke prostorije jer ako svi znamo da su zajednicke prostorije niko ih nemoze prisvojiti a ovakvim resenjem ih je investitor prisvojio ??!!!
A neznam da li sme investitor po zakonu da ih zadrzi kao svoju svojinu(umesto da je vlsnistvo svih vlasnika tj .kupaca stanova) a s druge strane kako to mou da sprovedu ako nisu svi kupci na to pristali i nisu tako u ugovoru potpisali.Ja mislim da bi oni tako mogli samo ako 100% kupaca to potpise.Jel ima neko ko je tu klauzulu sigurno izbacio iz Ugovora ?

Drugo,za pitanje odrzavanje itd.
Tu mislim da je u redu da imamo profesinalne cistace,domara sa video nadzorom ali da bude po nekim normalnim cenama a i da se mi pitamo.

Sto se tice cuvare 24 h!?? pa nismo mi Beverly Hills i multimilioneri da se tako mozemo razbacivati……Postoji Domar,video nadzor a za ostalo su zaduzeni komunalna,policija i gradske sluzbe a ne jos i cuvare platiti…..
Dosta mi " Serif-a" i Security koji se tu setaju i sepure a pogotovu sto su uglavnom to obezbedjenja koji imaju iste gazde ko za obezbedjenja splavova,objekta i sl. tj. imaju dodirnih tacaka sa kriminalcima i " navijacima" ili to stvarno jesu…
Nemam volje da se napolju sa njima prepirem i objasnjavam da ih ja "placam "…
To je moje misljenje….
Zato svi vlasnici treba da se organizuju a investitor kada ti nesto prodao,on treba da gleda posle svoja a ne nasa posla...
 
Moj odgovor Sunnyvillu a i moje misljenje i iskustvo ovde na zapadu kada se kupe nekretnine.Ja sam siguran da nas zakon predvidja slicno resenje tj da su slicne prava ili obaveza kod vlasnika stanova,investitora itd…

Da li postoji neki pravnik koji moze preciznije to potvrditi ili opovrgnuti ?

Evo moj Odgovor Sunnyville,bas me zanima sta ce napisati.



Odgovori su prilicno jasni i zadovoljavajuci ali npr.klauzla o zajednickim prostojiama i vas odgovor ima nelogicnosti:

"Klauzola o zajedničkim prostorijama postoji, pa bi se pre svega kupci, budići stanari zaštitili, kako neko od nesavesnih stanara ne bi uzurpirao zajedničke prosrorije i pripojio ih svom stanu, što i nije tako redak slučaj u Srbiji." mi malo cudni.

Kao prvo,ako ih nema svaki kupac u ugovoru( a koliko citam nemaju),onda nisu klauzulei vazeci  u drugim ugovorima ,ako 100% vlasnika to nije prihvatilo.

A objasnjene da nas stitite time od nesavesnih stanara s time da oni to sebi ne bi prisvojili ili ,
da ih vi kao investitor zadrzite ili prisvojite,za mene dodje isto.
Da li ih vi kao investitor odma sebi prisvojili sa mogucnosti da im promenite namenu pa cak i da raspolazete,iznajmite ili prodate,
zar to  za nas vlasnike stanova nije isto,ili ?!

Zar zakon ne kaze da po Zakonu je definisano da "po zakonu o stanovanju i održavanju stambenih zgrada zajednički delovi pripadaju samo vlasnicima stanova ...."

Za potrebe odrzavanje stanova ,angazovanje Firmi itd ,to je razumna potreba ali me tu isto nelogicno:

Zasto bi investitor tu imao pravo glasa a to ne ostane/ postane iskljucivo pravo  vlasnika Stanova ??!

Ja zivim u nemackoj,stan sam tamo  isto kupio od investitora.
A tamo je to ovako a i siguran sam da i nas zakon predvidja ist!

Investitor sa prodajem tih stanova je predao sve u ruke vlasnicima stanova i mogao je konkurirati kod tih vlasnika stanova, isto kao i sve druge Firme koje se time bave,da budu upravitelji Kompleksa i za odrzavanja....
Prvih 5 Godina su oni dobili ( Investitor i njihova Firma za upravljanje/ odrzavanje Zgrada) taj posao a posto su posle bili losiji ili skuplji,skupstina Vlasnika Stanova ( potrebno je vecinski da izglasaju ) su promenili upravitelja i sklopili ugovor sa drugom Firmom.

Investitoru je primarna nadleznost da gradi i proda a ne da sebe ubaci nakon prodaje kao suodlucivac u posao odrzavanje nabaci  sebi ili svojim firmama  ili partnerima i omoguci im dalji posao.
TO po meni nije seriosno i neznam koliko je zakonski!?
Vasu ideju za predlog Firme razumem i mogu je razumeti ali da i vi imate pravo glasa nad necim sta ste prodali,to ne razumen .Na osnovu cega ?

To su Teme i odgovori koje me zanimaju i odlucujuce su za moju ulogu kao kupca.
Srdacan Pozdrav.
 
Ima pitanje za buduće komšije, ako iko ima pojašnjenje. Ako je investitor vlasnik zajedničkih prostorija, a u njih spadaju hodnici, fasada, lift, stepeništa, itd., da li to onda znači da je on dužan da plaća održavanje zgrade i kako može u ugovoru tražiti od mene da plaćam troškove koje je preuzeo na sebe? Ako su građani vlasnici onda oni biraju upravnika i firmu koja će održavati zgradu,zar ne?
 
Koliko je meni poznato skoro svaki investitor traži da se kupac odrekne zajedničkih prostorija, pa onda tavan ili podrum koji valjda treba po zakonu da ima (ili grešim), proda kao stanove. Ima tu neka fora kada mnogi to rade.
24 sata obezbeđenje mi deluje skroz nepotrebno i kao dodatni trošak.
Meni je rečeno leto 2021 za premium 1 a evo biće kraj godine, a možda i početak sledeće, tako da to leto 2023 za premium 2 uzmite sa velikom rezervom. :wink:
 
Sve sto spada pod FM ugovor, kao sto je odrzavanje i obezbedjenje, ciscenje je i vise nego pozeljno, ne vidim zaista zasto bi neko imao nesto protiv toga, naravno uz neku normalnu cenu tih usluga. Ako se sve to sprovede u delo, a ne samo da postoji na papiru to je ogroman PLUS za ovo naselje, nikako minus.

Iskreno nemam veliko poverenje u same stanare (cast izuzecima) da ce te stvari ici glatko same od sebe bez nekog "represivnog" organa koji ce da upravlja naseljem. Kultura stanovanja nam nije na zavidnom nivou, dovoljno je par ljudi da svojim bahacenjem ugrozavaju celo naselje.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884131#p884131:2rvdsvnz je napisao(la):
wexy » Pon Sep 27, 2021 6:10 pm[/url]":2rvdsvnz]Sve sto spada pod FM ugovor, kao sto je odrzavanje i obezbedjenje, ciscenje je i vise nego pozeljno, ne vidim zaista zasto bi neko imao nesto protiv toga, naravno uz neku normalnu cenu tih usluga. Ako se sve to sprovede u delo, a ne samo da postoji na papiru to je ogroman PLUS za ovo naselje, nikako minus.

Iskreno nemam veliko poverenje u same stanare (cast izuzecima) da ce te stvari ici glatko same od sebe bez nekog "represivnog" organa koji ce da upravlja naseljem. Kultura stanovanja nam nije na zavidnom nivou, dovoljno je par ljudi da svojim bahacenjem ugrozavaju celo naselje.
Naravno, sve se slažem. :kk: Ja prvi sam za to da se zgrade održavaju. Celo naselje da se čuva, pa mi cemo tu živeti valja ga i čuvati, a da kultura je otišla daleko od nekih. Samo me informativno zanimalo ono sa zajedničkim prostorijama u vlasništvu investitora,nećemo dovoditi uopšte u pitanje da li treba plaćati održavanje.
 
Da se odrzavaju i ciste to svakako.
Video nadzor za sigurnost i prevencija je isto pozeljna.
A cuvare i security od nekih Firmi ko ovi sto "cuvaju" splavove ,ne bih bas rado….A bogami ,to treba platiti ili mislite da barem 4 Ljudi( za sve smene ) netreba platiti!
Ovde ja placam moj udeo " Hausmeister" ,ciscenje i Bastovana 30 Eura mesecno ali ovo ovde je nemacka…..
A kada se saberu svi stanari,velika je to svota i ovde pa ne razumem kako se neki nasi u Srbiji gadjaju tom sumom kao "malo"…Saberite broj stanova i suma x pa ce te videti o kom poslu se tu grabe investitori.
Zato verovatno hoce da zadrze zajednicke prostorije da bi mogli to ispostaviti vlasnicima u racun..
A koliko ce to kostati kod nas i plus cuvare ?
Po meni " Hausmeister " i video nadzor treba omoguciti da ce naselje biti sigurno i odrzano.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=883502#p883502:kgqk65id je napisao(la):
Miki-1991 » Sub Sep 25, 2021 5:07 pm[/url]":kgqk65id]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=883206#p883206:kgqk65id je napisao(la):
Letecisingapur » Pet Sep 24, 2021 5:55 pm[/url]":kgqk65id]Драги сви,

До ког средњег решења сте дошли код овог члана предуговора? Копирам члан у целости.

ПРОДАВЧЕВА је обавеза да КУПЦУ обезбеди позитиван технички преглед за изведене радове на изградњи стана и објекта у коме се стан налази, те да на основу тога и потребних других доказа укњижи у катастар непокретност објекат у коме се стан налази како би били испуњени услови за укњижбу права својине у корист КУПЦА на предметном стану, а све у складу са роковима наведеним у правоснажној грађевинској дозволи.

Да ли сте нешто успели да прецизније договорите или је то тако отишло? Грађевинска дозвола је из 2020. године и важи пет година.

Хвала пуно за одговоре!

Ja sam dodao rok za to 5 godina od potpisa ugovora!
Mi do 2025 mislim,
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884131#p884131:2vumc6fc je napisao(la):
wexy » Pon Sep 27, 2021 6:10 pm[/url]":2vumc6fc]Sve sto spada pod FM ugovor, kao sto je odrzavanje i obezbedjenje, ciscenje je i vise nego pozeljno, ne vidim zaista zasto bi neko imao nesto protiv toga, naravno uz neku normalnu cenu tih usluga. Ako se sve to sprovede u delo, a ne samo da postoji na papiru to je ogroman PLUS za ovo naselje, nikako minus.

Iskreno nemam veliko poverenje u same stanare (cast izuzecima) da ce te stvari ici glatko same od sebe bez nekog "represivnog" organa koji ce da upravlja naseljem. Kultura stanovanja nam nije na zavidnom nivou, dovoljno je par ljudi da svojim bahacenjem ugrozavaju celo naselje.
Sto se ciscenja tice, slazem se da treba da se odrzava, tj mora. Za zajednicke prostorije smo izbacili iz predugovora i nije bio problem. Bilo je po zakonu, tako da se niko nije bunio.
 
Da li se iko uselio u Premium 1? Da li je ijedna faza pocela sa useljenjem? Jer za jedan deo su ranije pricali da ce u septembru biti useljenje, a drugi za Novu Godinu

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884409#p884409:fhvfaou5 je napisao(la):
DzejnEjr » Uto Sep 28, 2021 1:05 pm[/url]":fhvfaou5]Da li se iko uselio u Premium 1? Da li je ijedna faza pocela sa useljenjem? Jer za jedan deo su ranije pricali da ce u septembru biti useljenje, a drugi za Novu Godinu

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk


Useljenje u prvu fazu Premium 1 zgrada je u decembru, navodno. Da li neko zna koje lamele pripadaju kojoj fazi?
 
Svečano objavljujem:
RADOVI NA IZGRADNJI ULICE SU OTPOČELI!
:D
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884475#p884475:3tk5bkfk je napisao(la):
SunnyJ » Uto Sep 28, 2021 1:33 pm[/url]":3tk5bkfk]Svečano objavljujem:
RADOVI NA IZGRADNJI ULICE SU OTPOČELI!
:D
Ne verujem dok ne vidim dokaz :lol: Hvala na informaciji :wink:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884478#p884478:3u6f7mtd je napisao(la):
MajaR » Uto Sep 28, 2021 3:37 pm[/url]":3u6f7mtd]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884475#p884475:3u6f7mtd je napisao(la):
SunnyJ » Uto Sep 28, 2021 1:33 pm[/url]":3u6f7mtd]Svečano objavljujem:
RADOVI NA IZGRADNJI ULICE SU OTPOČELI!
:D
Ne verujem dok ne vidim dokaz :lol: Hvala na informaciji :wink:
Dođi da ti pokažem. :lol:
Od naših zgrada gore se samo nazire da je ispod Premiuma 1 i 2 lepo rasplaniran teren ali kad sam prolazio Slanačkim putem video sam iz auta da je u toku priprema terena.
Evo ovde se vidi ali na slici nije baš uočljivo kao uživo.
Screenshot_20210928-155208_Gallery.jpg


A evo još nekih slika Premiuma i oblačnog neba iznad Dunava. :D
Screenshot_20210928-155234_Gallery.jpg

Screenshot_20210928-155251_Gallery.jpg
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884475#p884475:3t2vp2yk je napisao(la):
SunnyJ » Uto Sep 28, 2021 3:33 pm[/url]":3t2vp2yk]Svečano objavljujem:
RADOVI NA IZGRADNJI ULICE SU OTPOČELI!
:D
Ako je neko blize da im prospe vodu za srecu :)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884499#p884499:3n7ytcg2 je napisao(la):
Jelly » Uto Sep 28, 2021 4:01 pm[/url]":3n7ytcg2]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884475#p884475:3n7ytcg2 je napisao(la):
SunnyJ » Uto Sep 28, 2021 3:33 pm[/url]":3n7ytcg2]Svečano objavljujem:
RADOVI NA IZGRADNJI ULICE SU OTPOČELI!
:D
Ako je neko blize da im prospe vodu za srecu :)
Sad će kiša, biće vode, a nadamo se i sreće! :D
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884495#p884495:ju8lj6b3 je napisao(la):
SunnyJ » Uto Sep 28, 2021 1:56 pm[/url]":ju8lj6b3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884478#p884478:ju8lj6b3 je napisao(la):
MajaR » Uto Sep 28, 2021 3:37 pm[/url]":ju8lj6b3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884475#p884475:ju8lj6b3 je napisao(la):
SunnyJ » Uto Sep 28, 2021 1:33 pm[/url]":ju8lj6b3]Svečano objavljujem:
RADOVI NA IZGRADNJI ULICE SU OTPOČELI!
:D
Ne verujem dok ne vidim dokaz :lol: Hvala na informaciji :wink:
Dođi da ti pokažem. :lol:
Od naših zgrada gore se samo nazire da je ispod Premiuma 1 i 2 lepo rasplaniran teren ali kad sam prolazio Slanačkim putem video sam iz auta da je u toku priprema terena.
Evo ovde se vidi ali na slici nije baš uočljivo kao uživo.
Pogledajte prilog 2

A evo još nekih slika Premiuma i oblačnog neba iznad Dunava. :D
Pogledajte prilog 1

file.php

file.php

file.php
Hvala najlepše :D
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884495#p884495:2uz02jbw je napisao(la):
SunnyJ » Уто Сеп 28, 2021 3:56 pm[/url]":2uz02jbw]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884478#p884478:2uz02jbw je napisao(la):
MajaR » Uto Sep 28, 2021 3:37 pm[/url]":2uz02jbw]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884475#p884475:2uz02jbw je napisao(la):
SunnyJ » Uto Sep 28, 2021 1:33 pm[/url]":2uz02jbw]Svečano objavljujem:
RADOVI NA IZGRADNJI ULICE SU OTPOČELI!
:D
Ne verujem dok ne vidim dokaz :lol: Hvala na informaciji :wink:
Dođi da ti pokažem. :lol:
Od naših zgrada gore se samo nazire da je ispod Premiuma 1 i 2 lepo rasplaniran teren ali kad sam prolazio Slanačkim putem video sam iz auta da je u toku priprema terena.
Evo ovde se vidi ali na slici nije baš uočljivo kao uživo.
Pogledajte prilog 2

A evo još nekih slika Premiuma i oblačnog neba iznad Dunava. :D
Pogledajte prilog 1

file.php

file.php

file.php

Hvala! :sesir:
 
Vrh