Šta je novo?

Sunnyville Višnjička Banja [stambeni kompleks]

Svaki stan/brojilo ima odobrenu snagu (vidi se i na racunu za struju), koju po obicaju uglavnom sve novogradnje stave da bude najniža uglavnom 11.05kw (mozda ima i manje od ovoga nisam siguran) da bi manje platili prikljucak, ova snaga se limitira osiguracima koje postavlja eps. Koliko je meni poznato povecanje odobrene snage moze posle da zatrazi i vlasnik brojila, ovo ja planiram da uradim. Verovatno pre odobrenja povecanja se proverava kapacitet mreze u zgradi i na trafo stanici gde je zgrada prikljucena...

Mi što se bavimo elektrikom baš i ne znamo šta znači protok struje i kako to utiče na osigurače.

Ako je EPS nešto traži,to će i dobiti jer u suprotnom se zgrada neće povezati. Oni imaju monopol i njihova je zadnja.
Ja sam laik totalni za to, tako da se izvinjavam ako sam pogrešne termine upotrebila, samo napisah šta mi je majstor rekao, trafo stanice, jačina, blizina, snabdevanje, u tom smeru, ali ovako je rekao.

Instalisana snaga po stanu se dobija sabiranjem po tri faze. Problem se javlja kad neko " strucan" veze sporet od 8kw na jednu fazu. Ili jos pametniji ugrade protocni bojler od 17kw.. Instalisana snaga u svim stanovima gde sam radio je ok kada se sve faze jednako opterete. I tada mozete da upalite sve uredjaje bez izbacivanja osiguraca. Problem oko struje u naselju se javlja jedino kod bojlera jer smart elektronika u dozni pobrljavi ali je uklone i problema nema.Povecanje snage nije moguce cak i kad platite taksu epsu jer je ugradjen presek kabla za maks 18kw( 3x6kw).

Za povećanje snage zavisi od slučaja do slučaja. Kakav je provodnik od brojila do stana, od trafoa do zgrade, kao i kolika je snaga trafostanice. U praksi, povećanje se dobija lako ako je sve okej.

Crkavanje osigurača nema veze sa snagom transformatora, već do fuš osigurača koji se često ugrađuju po novogradnjama i koji izgore čim zgradi istekne garancija. Često je problem i neravnomernog rasporeda snage po vazama pa osigurači iskaču iako su dobrok kvaliteta.

Što se tiče transformatora, njegovu snagu diktira EPS tako da priča o slabijem baš i ne pije vodu. Zgrada u kojoj živim ima gotovo DUPLO veći transformator od maksimalne snage koju možemo da povučemo, takav je bio zahtev epsa za priključenje zgrade.

I po suncu i po magli radi se... blok 6
20241030_085205.jpg

Vrh