Šta je novo?

Sunnyville Višnjička Banja [stambeni kompleks]

Već sam to rekao ranije na temi, ali ceo kompleks je jedna velika propuštena prilika. Imali su, što se kaže, prazno platno. Umesto da se projektuje humano, nagužvali su zgrade bez ikakvih drugih sadržaja. Nema zelenila, šetališta, parkova, sportskih terena. Čak je i trotoar "pojeden" od strane vozila jer zgrade nemaju dovoljno parking mesta za sve stanare. 100 lamela, a dve ljuljaške za decu nema u celom kompleksu. Depresivno.
Projekat za humano naselje je usvojen, ali onda se shvatilo da može da se podigne još jedan sprat, da se ugura još jedna zgrada/lamela...
Zašto bi se svaka ulica imala lepo parking mesta kao ona na raskrscnici sa Banjom? Zašto ta ulica ne bi bila sa po dve trake pa da jednog dana tu prođe i autobus kada je već divlja gradnja upropastila taj plan za Banju?
Imali su svo prostranstvo, a oni su na kraju digli ogradu kako neko ne bi pao u provaliju i kako parna strana Mirak Milojkovića uopšte ne može da izađe fizički na tu ulicu 😂

Apsolutno se slažem da je propuštena veliak prilika nadomak centra grada za jedno humano naselje.

U Lazarevcu kada su iseljavali sela zbog Koluare, jedno brdo su isparcelisali, napravili puteve, sproveli vodu, struju, interneta ma save su doveli do svakog placa i tek onda su počeli da ih prodaju. Ti kao kupac odmah si iamo sve priključka i inastalijce, nisi morao ništa da bušiš.

E da su to ovde odmah uradili bilo bi mngoo humanije.

Višnjička banja je poslednje humano naselje koje je pravljeno pored Ceraka, znači kraj '80. Sve posle toga trava je gotovo misaona imenica.
Nađi mi u Beogradu zgradu, ili celo naselje, gde se ne zida zgrada do zgrade i gde ima parkova (izuzev Stepe).
Čini mi se da nisi baš u pravu i da ova mapa zelenila bolje prikazuje situaciju.

1746735758374.png

Čini mi se da nisi baš u pravu i da ova mapa zelenila bolje prikazuje situaciju.

Pogledajte prilog 237604
A kada su ta naselja pravljena?
Sve su to stara naselja gde se još uvek vodilo računa o nekim standardima.

Ima onaj grafikon kako se nekada zidalo sa, lupicu, 60% zelenila, a danas sa 7% samo, ako ne i manje.

Nažalost živimo u takvom svetu gde više nije bitan čovek već kvadrati.

Mene niko ne može da ubedi da ova lokacija može da vredi 3000e za kvadrat, ma kakva da je gradnja.

Sve su to stara naselja gde se još uvek vodilo računa o nekim standardima.
Ni jedno novo naselje ne može da se poredi na naseljima koja su ranije pravljena. Stepa je poslednje nasalje gde zgrade nisu zbijene i gde postoje slobodne površine, igrališta...
Mene niko ne može da ubedi da ova lokacija može da vredi 3000e za kvadrat, ma kakva da je gradnja.
Naravno da ne vredi, al ako uspeju da prodaju stanove po toj ceni, kao i garažna mesta za 23000e, svaka njima čast :)

Vrh