Šta je novo?

Stranci u (o) Beogradu

овај лик је иначе био познат по томе што је као посетио сваку земљу на свету, и међу 20 најбољих градова на свету му је Београд

Jel izaslo nesto relevantno skoro? Neki prilog na nekoj tv stanici ili tako nesto?

Jutjuberi nisu relevantni jer ako si jutjuber znaci da si retardiran. Da, svi.

Inflenser(i/ke) manje-više, ali ne bi rekao da autor kanala Attic Life (Rus Aleksej Gusakov iz Moskve bez jakog ruskog akcenta) nema pojma sa životom.

Odličan primer obaranja uobičajenih stavova ne samo o Rusima već i uopšte o expatima u Srbiji.

Biti najbolji jutjuber je kao da si pobedio na Specijalnoj olimpijadi. Čak iako pobediš, i dalje si retardiran.

Elem, nije ni bitno, svaka čast momku, poenta mog pitanja je da li ima neko relevantan, i po broju gledalaca, i po medijskoj kući u kojoj radi, i po kvalitetu.

Rus ima 10 000 pretplatnika od kojih su 9500 naši ljudi koji sebi ližu dupe tako što njemu ližu dupe.

Rus ima 10 000 pretplatnika od kojih su 9500 naši ljudi koji sebi ližu dupe tako što njemu ližu dupe.

Na svim ovim kanalima dolaze naši da ih hvale ako su samo lepo rekli, a ako neko bude kritičan kreće linč… interesantno je kako su ljudi osetljivi na kritikumgrada, a ne na primer da se pokrene neka javna akcija po bilo kom pitanju.

Savršeno je nebitno ko je izvor ili emiter neke informacije ili konstatacije ako su one tačne i proverljive. Štaviše, i bolje je kada ima mnoštvo izvora umesto da bude monopol nad informisanjem.

Ovo me podsetilo na situacije kada matorci, profesori i paranoici ismevaju englesku Wikipediju jer kao "tamo svako može da piše šta hoće" a ne kapiraju da tamo postoje mehanizmi i ljudi koji automatski brišu neke tvrdnje ako se ne potkrepe izvorima. A sama Wikipedija je testirana i dokazana kao pouzdana i tačna koliko i mnogo starija enciklopedija Britannica. Ovo sve važi za englesku verziju Wikipedije, lokalizovane verzije su već druga priča i tu ima propusta.

Elem, medijske kuće i TV stanice su danas goli k...c. Evo sad sam proverio šta ima na Discovery kanalu - Evropske kamiondžije. Dokumentarna TV kuća... nazvana Discovery channel... izbacuje naučno-obrazovni program o... voženju kamiona...
high-af-weed.gif

Toliko o tome. Taman me podstilo zašto sam u zadnjih 15 godina više stvari naučio i shvatio na Youtubu nego na """dokumentarnim""" kanalima.

I postoji fazon 30ak Youtubera prema koje imam veće poštovanje, i u koje se više uzdam, nego u polovinu puvala i k..vi sa npr Beogradskog univerziteta. Naravno, oni nisu iz ove sfere "putujem po svetu i trtljam u kameru" već iz sfere nauke, filozofije i obrazovanja. Ali kažem uopšteno, da Youtube danas nudi toliko kvalitetnih stvaralaca i znanja, da upuvane medijske kuće i njihov sadržaj postaju irelevantne i zastarele.

Danas uzdati se i pridavati značaj samo formalnim medijskim kućama je isto što i informisati se o događajima u društvu i Beogradu putem lista "Politika". Pola stvari nikad ne bi ni saznao, a od onoga što saznaš, trećina su nebuloze, trećina plaćeni sadržaj, a preostala trećina uveliko zastarelo.

P.S.

Još jedna slika i prilika "formalnih" medijskih kuća, od jutros:

Upalim jutros TV i dok pijem vodu i uključujem šporet, ostavim TV na kanalu koji se prvi našao - TV Drva, kako je ja zovem, Jutarnji program TV, vodi ona Vučićeva ovlažena Hercegovka. Kaže sada se uključujemo kod kolege Pere Perića u nekom mestu gde će uz nutricionistu Ivanu Ivanić da se pozabavi temom zavisnosti od šećera. Ceo njihov razgovor je protekao ovako:

11:07:
- Dobar dan, ja sam Pera a ovo je Ivana. Ona će nam reći koji su to simptomi zavisnosti od šećera i šta raditi da se oni spreče
- Dobar dan, pa simptomi su trešenje ruku i drhvatica, a rešenje je jesti prvo slano pa slatko, paziti na hranu sa skrivenim šećerima i jesti umereno
Bukvalno 2 minuta kasnije, 11:09:
- Eto, toliko o tome, hvala na pažnji, vraćamo se u studio Vučićevoj konkubini, da pređemo na sledeću instant-temu i """reportažu"""

Onda dovedu jednog gosta u emisiju, pitaju ga tri pitanja, saseku ga u poslednjem i kažu "hvala vam što ste došli, nemamo više vremena" i pređu na sledećeg gosta na traci. I tako još 30 puta.

I tako je svaki dan, sa svim temama, na 90% "formalnih" medijskih kuća. I domaćih i stranih. Dotaknu se neke teme, zagrebu površinu, pazeći da ne odu previše duboko da može i predškolac da isprati (da se ne bi osetio kao neznalica i promenio kanal), i onda se posle 5 minuta "izvlače" i povlače i kažu "ok, toliko o tome, idemo na sledeću temu: advokati ili taksisti, koga više volite? Glasajte u anketi"

I sad kao treba da se uzdam u takve vreće govana i čekam njih takve da urade neku kvalitetnu reportažu o nečemu... oću, baš. Neka pocrkaju svi do jednog što se mene tiče. Ne bi svet ništa izgubio. Štaviše, bilo bi nam svima bolje bez tih lažova i generatora propagande, zabluda, šumova, anksioznosti, podela i ADHD-a.

A sad odoh da upravo na Youtubu pogledam dokumentarac običnog Šveđanina koji govori o istoriji podele politike na levo i desno, i zašto je danas ta podela sasvim besmislena i zastarela. Nešto što bih na "formalnim" medijskim kućama dočekao na Sv. Nikad. Jer su glupi, potplaćeni i nesposobni da naprave bilo šta smisleno i duboko.

Poslednja izmena:
Dobro, covece, svaka cast i ovima, ja pitam jel ima neko ozbiljan, produkcijski i u svakom mogucem smislu.

Mogu ja u glavi da imam ideju ne znam kakvu, ako produkcijski to ne mogu da ispratim, a i niko me ziv ne gleda.

Mada, tesko da jedan jutjub debil i dupelizac moze biti bolji od tima ljudi skolovanih za to koji rade u ozbiljnim medijima, a ne na je*******enom Hepiju, ali ajde.

Nije ni bitno, nek postoji i jedno i drugo. Ovde imamo 38 strana jednog, ja pitam da li postoji drugo.

Necu - omg Belgrejd iz amajezing, if ju vont tu si mor, lajk, ser and sabskrajb.

Hocu pismen scenario emisije osobe koja se skolovala za to, kadrove snimljene i montirane od strane profesionalaca sa najboljom opremom i skolovanog i pismenog voditelja, naratora, vodica ili sta god.

Nek smo zivi, zdravi i nek postoji sloboda izbora i jedno i drugo, medjutim, ja imam pravo da me jedno ne zanima i pitam lepo jel izaslo skoro ovo drugo ili samo imamo prvo.

I biti jutjuber znaci biti retardiran. Medjutim, mozes ti i postavljati sadrzaj na jutjub, a ne biti jutjuber.

Emisije te vrste na televizijskim medijima se plaćaju kao reklama.

To što ti hoćeš više nema. Bar ne od "formalnih" medijskih kuća i svakako ne kad se radi o Beogradu. Niko od tih vreća govana neće da se bavi Beogradom, ne isplati im se, ne zanima ih.

A od drugih emisija koje se bave drugim gradovima, to sve izgleda ovako:

Dubai ima 20.000 m2 ski staze. Vauuuu.
Dubai ima budžet od 34 milijarde dolara. Vauuu.
Dubaijev akvarijum je duži od Saudijskog za 2 metra. Vauuuuu.
Dubai ima čak 3 puta više javnih klozeta od Pariza. I svi su opremljeniji sa više elektronike nego Spejs šatl 1981. Vauuuuu. Divite se, narode!

Isto je i sa onim dokumentarcima o Kini na RTSu. Vau dis, vau det, sve savršeno, sve idilično, sve idealno, a sve neke trivijalnosti i plaćeni sadržaj.

Kapiraš?

Plaćeno, površno, isfolirano i jadno. A to je tek za Dubaije, Kine, Njujorke... a zamisli tek na šta bi ličilo da moraju da pričaju o jednom Beogradu. Pa zato se time ni ne bave. Jer ne zanima ni njih, a ni većinu njihove publike. Niti imaju finansijski interes.

Tako da ti slobodno čekaj emisiju-dokumentarac o Beogradu od ne znam, RTLa, EuroNewsa, SkyNewsa, ABCa... načekaćeš se vala.

Samo nemoj u međuvremenu ni slučajno da gledaš retardirani Youtube. Čekaj intelektualce sa medijskih kuća da naprave nešto dobro i kvalitetno. Evo, sve trče. Sad će, čim završe 45. serijal o kamiondžijama i 67. serijal o preprodavcima kola u Londonu...

Mada, tesko da jedan jutjub debil i dupelizac moze biti bolji od tima ljudi skolovanih za to koji rade u ozbiljnim medijima, a ne na je*******enom Hepiju, ali ajde.​
Srbija i ozbiljni mediji... :ROFLMAO:

Necu - omg Belgrejd iz amajezing, if ju vont tu si mor, lajk, ser and sabskrajb.

Hocu pismen scenario emisije osobe koja se skolovala za to, kadrove snimljene i montirane od strane profesionalaca sa najboljom opremom i skolovanog i pismenog voditelja, naratora, vodica ili sta god.

Nek smo zivi, zdravi i nek postoji sloboda izbora i jedno i drugo, medjutim, ja imam pravo da me jedno ne zanima i pitam lepo jel izaslo skoro ovo drugo ili samo imamo prvo.​
Jesi li skoro išao po gradu i snimao sa kamerom?

I drugi put. 👍

Ako pak nađeš nešto negde, javi. Ozbiljno kažem. Samo, rekoh već, nema toga. Mora ili da se debelo plati ili da bude neki debilarijum za površne svetske seljobere u kome sve pršti (spolja gladac iznutra jadac). Beograd nema kvalifikacije ni za jedno ni za drugo. I zato je medijskim debilima nezanimljiv.

Ovako nesto

Ili, eto, Memodovic, covek kaci isto na jutjub, ali nije jutjuber, ali radi ozbiljno.

Da ne ispadne da hocu emisiju o flori i fauni Beograda, ne (mada ok, moze i to), ali poenta je da mi bih voleo da vidim tako nesto, kvalitetno, a i relevantno. To moze neku siru masu i zainteresovati za Beograd, ovo slihtanje po jutjubu zanima samo lokalce, do ostalih ni ne dodje, ako i dodje, kapira da je slihtanje.

Takodje mi ne treba da neko ide i drzi u ruci kameru i snima mesta i prica meni o gradu u kome sam od rodjenja i koji sam nocas do 5 prespartao uzduz i popreko. Hocu da vidim nesto profi.

Ovaj gore Attic je ok, ali to su intervjui, sto je ok, ali ne ono sto sam pitao da li ima.

Nema za Beograd, ali ima za Zagreb:

Ima ceo serijal, Kvart prica, tako kvalitetnog prikaza Beograda nema.

Vrh