Šta je novo?

Stranci u (o) Beogradu

Занимљиво је да се на форум о градитељству и архитектури, где се толико пише о изгледу зграда, изађе са ставом да изглед људи није битан. Ваљда људи не пролазе поред зграда, па то може да се одвоји, шта ли?
Наравно да је важан, и изглед и понашање. И има вредност и свим аспектима живота. Ови јадници/ безвезњаци у тренеркама којима смо се подсмевали деведесетих, само из лењости и апатије одлажу неминовну менталну зрелост.

Druže, živim preko 20 godina van Srbije, i te kako ljudi gledaju šta ko nosi.

U stvari, to je nešto najbitnije što možeš da uradiš za sebe - da nosiš kvalitetnu odeću koja ti dobro stoji. Ljudi će te tretirati skroz drugačije nego nekoga u trenerci.

Znam da mnogi to ne žele da čuju, ali tako je.

Rađeno je bezbroj studija na tu temu. Pratili su ljude na semaforu - kad bi na crveno prešao normalno obučen lik, par ljudi bi krenulo za njim na crveno. Kad bi, pak, prešao lik u odelu i kravati, tri puta više njih bi krenulo za njim.

E sad, imaš i onaj fazon kao Mark Zuckerberg da kao imaš previše para pa ti više nije bitno kako se oblačiš, ali to je fora koju mogu da poturaju ti ultra bogataši.

Najveću razliku koju neko ko je u lošoj životnoj poziciji može da napravi za sebe sad ovog momenta je da se oblači dobro. Džordan Piterson puno priča o ovome. E sad da li vam se sviđa on ili ne, ipak zna o čemu priča jer je radio sa puno pacijenata tokom godina.
po meni je besmisleno bacati pare na odecu.
Kravatu sam nosio samo u vojsci.
Ne zelim da me neko prati na semaforu,
Ne zanima me sta bilo ko misli o meni.
Osecam se sigurno i imam samopouzdanja i ovako.

Mc doneo sadnice kad se vracao iz Holandije, kad ubere iz baste i izkonzumira, nema hladnoce 🤣

Hehehe, jedan broj ljudi s ove teme se opet podelio u dva granična tabora. Jedan koji kaže da uopšte nije bitno kako se ko, kada i gde obuče... i drugi koji kaže da je bitno da svako uvek i svugde mora da pazi šta nosi.

Obrni okreni, kod nekih ljudi, na kraju se sve završi sa krajnostima. :)

Dobro. Za sahrane se trudim da imam crno odelo.
U svim drugim slucajevima, vijetnamka sa mnogo dzepova i teget trenerka su dobre.
Trenerka glumi farmerke.
Patike ne nosim.
Samo kvalitetnije cipele Clarks, Salamander, Ecco itd.
Traju mi godinama.

Poslednja izmena:
мислим да у животу нисам изашао у град у доњем делу тренерке.

😲😲😲

Da li je to moguće?

Šta je uopšte grad nekom ko je odrastao na NBGD? 🙂 Gde se prekida, kad počinje...

Ajde izlazak, podrazumevalo bi se večernji... ali izlazak do grada (centra grada, u toku dana?) i obavezno pantalone ili farmerke??

________
Vezano za tematiku oko da li se gleda i prati šta ko nosi, u pravu su obojica i Zion i Monte...

Jer su potpuno dva različita ugla posmatranja...

U megalopolisu poput Nju Jorka (a to nije ceo zapad, i svako mesto na zapadu) tebe zaista niko ne primećuje, možes da imaš plastičnom hirurgijom ugrađne rogove na glavi i ljudima je svejedno, da ne govorim o tetovažama, pirsinzima i ostalim načinima kako da izraziš sebe... Nemaju predrasude i sve neke običnije poslove možeš da radiš bez problema, sem ako nisi težak ekstrem (poput spomenutih rogova) ali full istetoviran pa i po vratu istetoviran, možeš biti kasir ili mesar ili poštar ili čak lokalni odbornik... Priča se menja sa bolje plaćenim poslovima na kojima rade obrazovaniji ljudi, white collar a da nije umetnost, gde se zahteva poštovanje određenog koda i da generalno manje štrčiš svojom pojavom ali i tu imaš više slobode da iskažeš sebe kroz odeću u NYC npr. nego u nekoj manjoj sredini...

U okviru radničke, blue collar klase i niže kvalifikovanih zanimanja možeš biti šta hoćeš, a ljudi iz bilo koje klase na ulici neće zagledati i imati predrasude jesi li ovo ili ono...

Naravno ti se oblačiš da bi ostavio utisak i tvom nekom užem krugu gde se krećeš jeste bitno i gleda se.

Zato je meni bitno nešto poptuno drugačije od nekom drugom. Svako ima svoj uži krug.

Zapad je sjajan. 😊 Gledam onu emisiju Botched na E! kanalu i tu sam najbolje upoznao zapad. Ja se divim svoj toj različitosti. Dekadenciji se ne divim, al kapitalizam i slobode imaju i svoju mračnu stranu čija je cena manja od mračne strane istoka.

I zato biram zapad.

Recimo jedna od poslednjih epizoda. Radila je u vojsci, bila vojnik po ugovoru, zatim kao paramedic u bolnici i zatim nešto što tamo zovu "dominatrix" a to je domino dama, koja sa bičem i uz ostale rekvizite, a bez penetracija zadovoljava gospodu. Od vojske do domino dame. E ta sloboda kretanja kroz profesije i kroz život je u Srbiji nezamisliva a da te gledaju da si normalan nema šanse.

I ona to sve otvoreno navodi u svojoj biografiji. I top lekari u emisiji nemaju nikakve predrasude o tome šta je ona radila. Čak se trude da u okviru njenog zanimanja nađu pravo rešenje za njen novi izgled, a uz to i žele da čuju više o tome šta radi i zabavno im je sve. Učestvuju, nemaju gard.

🙂

A ja to volim i muka mi je od malih sredina i malih ljudi koji misle da su veliki jer drobe li drobe domaću tradiciju... i samo to umeju, na nekim temama, zavili bi državu u crnilo 90tih da im se dopusti jednu političku odluku da naprave... ali oni mudruju

Koga briga šta si obukao, šta nosiš, kad progovoriš možeš biti i najdivnija i najpoganija osoba na svetu. U višim slojevima društva i na ozbiljnijem poslu postoje očekivanja i gleda se... Koliko imaš para pre svega, a ne šta si konkretno obukao.

Fizički izgled je skroz druga tema za koju sad nemam vremena. Naravno da je važan i da otvara vrata...

Ja svojom odećom, trešica, air max, kačket želim da izgledam mlađe, treba mi to. A svako nek radi svojom odećom i frizurama šta njima treba od života... Ja ne stavljam u kalupe, svako ima neki svoju individualnu priču...

Treba se oblačiti kako se osećaš udobno. Ja svaki dan "izlazim" u grad jer živim u njemu. Ako se prosto šetam šta će mi farmerke kad je udobnije u trenerci. Naravno ne bilo kakva trenerka a neka koja izgleda normalno :)

Treba se oblačiti uredno i u skladu s prilikom, plus onako kako tebi odgovara. Kad leti krenem u kancelariju u bermudama mislim da mi wannabe japiji u fensi odelima jako zavide.

Ali ove priče, moraš da budeš milijarder Zakerberg da bi nosio nebrendiranu majicu su totalno ludilo. Kinjite dekija88, al on je čovek obrnuo igricu za vas, to je taj mindset, samo on očigledno ima mnogo bolji cashflow, pa je njegov statusni simbol Q8 koji retko ko može da priušti, a vaš krpica koju svako može da kupi pa makar i na kredit...

Recimo jedna od poslednjih epizoda. Radila je u vojsci, bila vojnik po ugovoru, zatim kao paramedic u bolnici i zatim nešto što tamo zovu "dominatrix" a to je domino dama, koja sa bičem i uz ostale rekvizite, a bez penetracija zadovoljava gospodu. Od vojske do domino dame. E ta sloboda kretanja kroz profesije i kroz život je u Srbiji nezamisliva a da te gledaju da si normalan nema šanse.
Ja sam i ovde u Beogradu znao devojku/zenu koja je bila ono uvece full gotik oprema, lanci od nosa do uveta, viktorijanska haljina sociva bez zenica itd, a tokom dana advokat i to solidan koliko znam. A nije da se krila, cak je ta gotik strana bila ‘javnija’ od advokatske.

😲😲😲

Da li je to moguće?

Šta je uopšte grad nekom ko je odrastao na NBGD? 🙂 Gde se prekida, kad počinje...

Ajde izlazak, podrazumevalo bi se večernji... ali izlazak do grada (centra grada, u toku dana?) i obavezno pantalone ili farmerke??
Могуће је. Не памтим кад сам имао 11 година, то није ни битно. Вечитог дечаштва се грозим. Тачно је да "град" на НБ није лако омеђити, па то даје простор за распиштољавање. Али не треба се бавити специјалним случајевима, типа, шта кад идем на баскет трамвајем - иди с милим богом.

Да, обавезно панталоне или фармерке. Има бар довољно кежуал панталона - са џеповима и сл. данас. Мислим, то важи у целој Европи, људи не иду у доњем делу тренерке кроз град, никакав стандард нисам измислио.

Стварно ми не би пало на памет да дођем на Теразије у тренерци, осим кад сам трчао 5 км на маратону. Не иде уз Хотел Москва, нити уз чесму.

Код нас, са друге стране, постоји некакав полицијски стандард неношења бермуда и обуће на којој се виде прсти, што је глупост (ово друго под условом да нокти нису негледљиви због гљивичне инфекције).

Poslednja izmena:
mislim da je veci fenomen kako sve svi upicane za trzne centre
realno to je kod nas izlazak u grad

Sme li se u šorcu na terazije?
Mislim leti kad je 30+ naravno...

Не волим никакво друштвено наметање строгих правила, то јест да се нешто “мора”,

лети идем свуда у шорцу, 95% времена носим тренерку и патике из простог разлога што су удобне и волим да их носим,

фармерке, панталоне и ципеле носим само када “морам”, то јест кад прилика захтева,

такође ми сметају строга правила за облачење мушкараца у државним и сличним установама која захтевају да се не носе бермуде на београдских 45 степени на бетону ( док жене могу у гаћама и у мајицама на бретеле)

али поред свега наведеног признајем да ипак има неке истине да кад се људи, а поготово жене лепо обуку и дотерају и изађу из те своје свакодневнице, да драстично промене утисак о себи, али да би се то примењивало баш сваки дан и баш у свакој прилици је ипак превише и захтева доста времена, стрпљења и воље и по мени је претерано оптерећење,

мада кажу да треба бити спреман у сввакој прилици, јер се сваки труд пре или касније увек исплати.

Poslednja izmena:
Мани је гадно да улазим у јавни превоз у шортсу. Али клинци што иду у чарапама и папучама по кнезу, то је дно.

U Holandji, u firmi se islo u sorcevima, zene leti u papucama, cak i bose.
Do 35. nikad nisam imao trenerku, mislio sam da je to za dizelase.
Nisam hteo da je imam, bilo i je nekjako odvratno.

Sada mi je nuzno da mi nista ne ometa cirkulaciju u nogama i nosim donji deo trenerke umesto pantalona.
Ne znam da li postoje neke jako meke pantalone koje bi mogle da igraju tu ulogu.
Trudim se da je sve na meni nebrendirano, osim cipela.
Cipele moraju da budu kvalitetne da bi trajale dugo, da ne moram u prodavnicu.
Imam i zalihe letnjih cipela (jer ne traju dugo, a skupo je kupovati Ecco cipele i za leto) . Uvek isti model. Spenserice od meke izvrnute koze.

Ako je zene previse sredjena, imam neki utisak da je to fake, kao glumica koja glumi nesto.
Ne volim kad su zene savrseno sredjene ni preterano depilirane.
Ni savrsene frizure, kao sto su imal eHickokove plavuse.
Volim kad se u zenama vidi nesto organsko, zivotinjsko.

Poslednja izmena:
mislim da je veci fenomen kako sve svi upicane za trzne centre
realno to je kod nas izlazak u grad
to je zastrasujuce.
Nikad nisam bio u TC entrima.
Samo ponekad idem u Rajicevu jer se ti nalazi meni najblizi Gigatron de kupujem potrosnu elektrniku kao tastature i slusalice.

Мани је гадно да улазим у јавни превоз у шортсу. Али клинци што иду у чарапама и папучама по кнезу, то је дно.
btw, rusi vole papuče :) Kad vidiš nekog u papučama leti to je 90% rus ha

Ако су нама фармерке постале превише формалне и неудобне, онда је то исти онај менталитет који диктира да је неудобно паркирати кола 300 метара одатле, него мора под прозор, па макар и на тротоар.

Нема се шта рећи, осим да цивилизација увек значи излазак из зоне комфора у одређеној мери.

Треба нама мало реда и поретка, па онда све остало.

Ако су нама фармерке постале превише формалне и неудобне, онда је то исти онај менталитет који диктира да је неудобно паркирати кола 300 метара одатле, него мора под прозор, па макар и на тротоар.
Pa neudobne su farmerke. Krute su.
Ako nisu neudobne, onda su pune elastina.

Ma, samo da je našim guzama mekano.

(Ne mislim na tebe, imaš zdravstveni problem, to je u redu.)

Te kratke muške frizure kod nas se furaju iz istog onog razloga koji sam ranije naveo-hoćemo da se predstavimo kao brži, jači, bolji, opasni.. mačo fazon, besni smo i mrkog pogleda.. Balkanski fazoni, čim neko nosi malo dužu kosu, taj je devojčica.. Šiškice i slično su nam bzvz. Lenjost je drugi razlog, treba to održavati, a treći je što našim dinarskim glavurdama kraća kosa najbolje stoji.

Lično, briga me ko se kako šiša. Štaviše, zanimljive su mi ove klinačke frizure, kad gore puste pa naprave gnezdo i slično. Žao mi što imam oštru kosu i što mi to ne stoji, baš bih takav friz napravio.. :cool:

Vrh