Pre nekoliko večeri sam prolazio kejom i samim tim ispod ovog mosta. Nemam više nikakve sumnje da pravi nesnosnu buku i da treba da se makne odatle. Ko živi oko njega, kako, zašto, pod kojim okolnostima, čiji je to (BnV) projekat... to sve je ovde irelevantno. Činjenica je da kad god prolazi tramvaj preko njega, kroz ceo potez između Bristola, BAS perona, GŽS i Kule Beograd ne samo da se prostire jaka buka nego i brundanje i uslovno rečeno - vibracije (kako se izodbijaju o betone naselja pa zvuk postaje sve dublji dok se prostire).
Ja sam naravno hiljadu puta prolazio tuda pre BnV, bajsem ili pešaka, i mnogo puta se našao ispod samo mosta kad tramvaj tutnji preko njega. Ali to je bilo vreme kad je ceo taj kraj bio pičvajz, "industrijska" zona, udaljen i izolovan od urbanog tkiva i nekako ta staza je bila samo puki tranzit do Ade i ništa vise. I samim tim, uz zvukove i prizore prolazećih teretnih vozova, šlepera, šljunkara, raznih mašina... i sve to u jednom industrijskom okruženju, ta buka od tramvaja delovala je kao očekivani element svog tog okruženja. Prosto, to je bio puki tranzit kroz industrijsku zonu i nije delovalo čudno.
Sada, kada se sve to izgradilo, popunilo, naselilo, ulepšalo, kad je postalo deo grada a ne industrijski pičvajz, i kad ima ljudi okolo naokolo, kad ima ulica tu, objekata, igrališta, parkova, lepote... slušati ono brundanje na svakih minut... je stvarno bolesno i previše. I to kažem kao neko ko ne živi tu, pa ipak tokom par minuta provedenih na onim platformama iznad reke i još par minuta na putu od linije Geozavoda pa sve do Buda bara (trenutnog kraja šetalista) nisam mogao da se načudim koliko to sada u ovom kontekstu i ovoj atmosferi i novim uslovima siluje uši i mozak. Sećam se jasno kako dok sam hodao trenutnom zaobilaznom bici stazom iza Bude, tik pored placa Kule, da sam i tu čuo brundanje od tramvaja koje sam ostavio nekoliko stotina metara iza sebe. Jer se sve odbija i prostire po celom kraju. Ko god bili, šta god mislio i slagao se sa njima ili ne glede drugih stvari, stanari tih stanova okolo su u pravu sto se žale na buku od mosta i traže zamenu. A tražim je i ja, kao povremeni prolaznik i korisnik tog dela grada.
Naravno, ostaje problematika i pitanje zašto prelazak preko reke tu nije zbrinut ranije (tokom gradnje BnV) i na drugi način, i zašto su zgrade nabijene toliko blizu ovom pa je nemoguće praviti novi tik uz stari bez prekidanja saobraćaja. Mada po mom mišljenju, za to su krivi svi u zadnjih 50 godina koji su imali prilike da se time pozabave na vreme, natenane i po svojoj volji ali ih bolelo uvce sve odreda. Al ajd sad, kako god... Ali definitivno taj most, sa takvom konstrukcijom, i takvim reakcijama kad god preko njega prelazi tramvaj, definitivno nema šta više da traži tu.