Šta je novo?

Stari savski most - Most Miladina Zarica

Gde sa Starim savskim mostom?

  • Povezati Blok 70 sa Adom Ciganlijom

    Glasovi: 185 36,3%
  • Povezati Veliko ratno ostrvo sa Zemunom

    Glasovi: 65 12,8%
  • Neka druga gradska lokacija

    Glasovi: 30 5,9%
  • Pokloniti most drugoj opštini u Srbiji u skladu sa potrebama

    Glasovi: 166 32,6%
  • Most treba da ide u staro gvožđe

    Glasovi: 40 7,9%
  • Ne znam

    Glasovi: 23 4,5%

  • Ukupno glasača
    509
И у данашњем Куриру има чланак о мосту "Миладин Зарић" (ја га већ прекрстио :) ): http://www.kurir-info.rs/inicijativa-sa ... nak-917099

Као што сам већ рекао на претходној страни, требало би што пре упутити званични предлог о промени имена мосту, "Градској комисији за именовање улица и тргова".
Комисија је пре месец дана спровела акцију и својим прогласом позвала грађане да, како кажу, својим креативним решењима доделе имана безименим улицама, улицама са дуплим/тродуплим именима, трговима, ...
Кажу да је на жалост одзив грађана јако мали и да су зато обновили предлог.

Треба искористити ово и упутити званичан захтев преко Беобилда уз несебичну помоћ општине Савски Венац, односно члана градског већа гос. Гајића, као заједничка иницијатива, а наравно може и као одвојен предлог. Можда што више предлога за преименовање моста се види и колико у ствари грађани овог града желе да овај мост носи име хероја Миладина Зарића.
 
Mi smo se kao opština dogovorili sa Filipom Vukšom i Nikolom Radosavljevicem da po okončanju akcije skupljanja potpisa za novo ime mosta zajednički uputimo zahtev Komisiji, kao UG "Imamo plan", FB "Inicijativa da stari savski most nosi ime Miladina Zarića" i GO Savski venac. Sada ostaje da se obe grupe organizuju kada će i gde da krenu sa prikupljanjem potpisa, a opština i tu može da pruži logistiku, ukoliko bude procenjeno da je potrebna. Duboko se nadam da će ovo biti uspešna akcija, i da pažnja javnosti neće ostati samo na novinskim člancima.

P.S. u članku iz 24 Sata koji je preneo Kurir pogrešno je potpisana moja funkcija: član sam opštinskog veća Savskog venca, a ne gradskog :)
 
astrodule":kalx7biz je napisao(la):
@B.Gajić

Da li ste ove tekstove u novinama ovih dana vi "naručili", tj progurali?

Da li je to jedini način da se ovakve ideje probiju u medije (da imamo nekog političara) ?

Nismo naručivali novinske članke, niti bi smo to radili, niti je, koliko poznajem urednike beogradskih redakcija vodećih novina, to uopšte moguće. Kao opština imamo već dugo dobru saradnju sa brojnim medijima jer se trudimo da im obezbedimo svaku informaciju koja ih zanima, i to u najkraćem roku. Redakcije cene takav odnos, u to sam se lično mnogo puta uverio.

Ne znam da li je to "jedini način" ali kao što je Relja objasnio, ova tema jeste atraktivna i privlači pažnju čitalaca. Posebno na leto, kada nema nekih velikih drugih gradskih vesti, rekao bih.

Inače, iz oba lista, Novosti i Politike, su nam se obratili nakon što sam se oglasio upravo na ovom forumu. To je ilustrativna činjenica, rekao bih :)
 
Izgradnja mosta
5anez4.jpg
 
http://politikin-zabavnik.rs/pz/content ... ment-67507

mmilovan je napisao(la):
http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Spasao-most-ime-mu-se-ne-cuva-od-zaborava.lt.html

Beograd
Spasao most, ime mu se ne čuva od zaborava

Pre 25 godina sinovi učitelja Miladina Zarića koji je krajem 1944. sprečio aktivaciju dinamita na Starom sasvkom mostu podneli zahtev gradskim vlastima da on ponese ime spasitelja. – Inicijativu, pre tri godine, obnovio zet familije
Tabla postavljena ispod mosta na Savskom pristaništu na inicijativu Udruženja „Imamo plan”

Pre četvrt veka, Dragoljub, Miloš i Novak, sinovi Miladina Zarića, heroja Drugog svetskog rata i čoveka koji je spasao Stari savski most od rušenja krajem 1944. godine, pokrenuli su inicijativu za imenovanje mosta po njihovom ocu, hrabrom učitelju koji je naočigled Nemaca sa drugog stuba otkačio kablove i sprečio da se aktivira dinamit i most odleti u vazduh. Zvanično, odgovor gradskih vlasti nikada nisu dobili.

Dve decenije kasnije, tačnije pre tri godine, na adresu Komisije za imenovanje ulica i trgova stigao je još jedan zahtev da se čelični gorostas dugačak 430 metara nazove po zaboravljenom heroju koji se sam popeo na most, uzeo ašov koji je ležao kraj mrtvog nemačkog vojnika i njime prekinuo već zapaljenu detonatorsku žicu. Na odgovor komisije Vladimir Petrović, podnosilac tog predloga, čekao je tri meseca, od marta do juna 2010. Zahtev je odbijen jer se „mostovima u Beogradu ne daju imena po znamenitim građanima”.


Ideja da se čelični div koji spaja dve savske obale tako nazove nije zamrla ni do danas, što su nedavno dokazali i članovi Udruženja građana „Imamo plan”, uz podršku opštine Savski venac. Nisu zaboravili da jedan od najvećih individualnih podviga u ratu nikada nije dostojno obeležen, pa su podno mosta postavili tablu koja prolaznicima otkriva ko je bio Miladin Zarić i šta je učinio za opstanak mosta. Njihov predlog o imenovanju mosta još nije zvanično stigao do Skupštine grada, ali čelnici grada već sada ponavljaju da je praksa da se mostovima u Beogradu ne daju nazivi po znamenitim i ljudima koji su ostavili važan trag svojim delima.

– Nijedan most nije nazvan po nekoj osobi, već svaki u prestonici ima uopšteno ime. Tako je bilo, setite se, i sa Mostom na Adi. To ipak ne znači da građani ne treba da podnosu inicijativu i da ona neće biti ponovo detaljno analizirana – precizira Slobodan Stanimirović, predsednik komisije.

Istovetno pojašnjenje dobio je i Vladimir Petrović kada je pre tri godine podneo zahtev da se most nazove po učitelju Zariću, koji je bio teča njegovoj pokojnoj supruzi.

– Priložio sam im mnogobrojnu dokumentaciju, mnoštvo istorijskih činjenica o podizanju mosta, fotokopiju Zarićeve ispovesti o tome kako je spasao most, celokupnu biografiju učitelja... U odgovoru su me podsetili na to da u naselju Borča na Paliluli već postoji Ulica Miladina Zarića – priseća se Petrović.

Da među Beograđanima ima mnogih koji žele da odaju počast zaboravljenom heroju Drugog svetskog rata donedavno ništa nije znao ni Miodrag Zarić, unuk učitelja Zarića. O inicijativi koja je pokrenuta čak i na društvenoj mreži „Fejsbuk”, saznao je čitajući elektronsko izdanje „Politike” u Portorožu gde i živi.

– Dirnut sam celokupnom idejom. Moj deda je zaslužio da dobije neko gradsko obeležje, jer je samo on imao dovoljno hrabrosti da stupi na most na kojem su bili i Nemci. Pričao mi je da je u tom trenutku, kada je presekao fitilj, bio čak i na nišanu jednog nemačkog vojnika. Imao je sreće jer se neprijatelj samo okrenuo i otišao. Ako se most ne bude zvao po njemu, onda bar nek postoji spomen-ploča na kući u Karađorđevoj 69, u kojoj je živeo do poslednjeg dana – poručuje šezdesetogodišnji Miodrag Zarić, jedan od četvoro unučadi Miladina Zarića.

------------------------------------------------------------------------------

Inicijativa i na „Fejsbuku”

Bez ikakvog odgovora Komisije za imenovanje ulica i trgova ostao je i Nikola Radosavljević iz Beograda kada je pre dve godine Skupštini grada podneo inicijativu da se Savski most nazove po učitelju Miladinu Zariću. Nije se predao, pa je u međuvremenu pokrenuo novu, elektronsku inicijativu na „Fejsbuku” koja ima mnogobrojne pratioce. Na podvig učitelja podsetio ga je, kako kaže, članak u „Politici” od pre četiri godine u kojem Miloš Zarić, sin hrabrog učitelja, otkriva detalje o životu oca.
M. Brakočević
objavljeno: 07.08.2013.




Ovo je već ludilo i slepilo birokratije.

Čak i da postoji takav akt Grada, potpuno je besmislen.
"Brankov most", iako mu to nije zvanično ime, iako niko sa sigurnošću ne može da kaže da li ga tako zovemo po Radičeviću zbog ulice ili Ćopiću zbog crnog humora ili počasti, dakle uprkos tome - čak i u gradskim dokumentima u zadnjih par decenija se most naziva imenom "Brankov most".

Tramvajski će biti nazvan Zarićev, u inat birokratiji.
 
26. епизода серијала "Београд вечити град" је посвећена Зарићу.
 
Изјава Господина Петровића је глупост, нарочито што се позива на Мост на Ади, за чије име су гласали грађани, и добио би име које би изгласали. Да напоменем да се из институција наскривено радило на томе да се он назове Ненад Богдановић/Драган Ђилас ...

Мостови у Београду су добили имена од стране грађана што је случај и код моста Миладина Зарића. Грађани су покренули више иницијатива које су сада удружене, потписивање петиције почиње у петак и овај Господин Петровић ће морати да заборави на ову смешну изјаву.

Своје личне разлоге ће морати да задржи за себе јер је непримерено да их износи као став града.
 
stf":c3d5o4rd je napisao(la):
.......Да напоменем да се из институција наскривено радило на томе да се он назове Ненад Богдановић/Драган Ђилас ...
......
Milsiš - Zoran Đinđić ? :)

Ali, tek kada se vidi koliko je kroz godine bilo ponovljenih inicijativa Beograđana da most dobije ime po Zariću, vidi se gde je zaista problem - grad uopšte nije zainteresovan...
 
Па можда ће сад уз помоћ Б. Гајића и толико већ покренутих иницијатива, Град односно Градска комисији за именовање улица и тргова, попустити и доделити име "Миладин Зарић" овом мосту.
 
SA fpz relja neznam da lije vec bilo od relja
ln85.jpg
 
Stari Savski most dobija zvanično ime »

25. Avgust. 2013 | (16:00 -> 16:10), Izvor : Studio B, Komentari: 0 komentari

Stari Savski most jedini je beogradski most koji nema zvaničan naziv, pa ga otuda neki zovu i tramvajski ili, što je pogrešno, železnički.
mostsavski-greb25082013.jpg

Da bi to promenili, ali i podsetili na herojski čin, grupa mladih organizovala je potpisivanje peticije kojom se predlaže da most ponese ime Miladina Zarića.
Podsetimo Zarić je Beograđanin koji je 20. oktobra 1944. godine razminirao most i tako spasio tada jedinu vezu starog i novog dela grada
http://www.studiob.rs/info/vest.php?id= ... ja=Beograd
 
Radi se o železničkom mostu za šta je i pravljen,a ne tramvajskom.Nekima se diže kosa na glavi i od pomisli da je nekad tu prolazi voz,valda ih asocira na Metro a la Jovin :wink:
 
Ne znam da li je ovde bilo, ali sta je sa onom pricom da je most spasen od strane potpuno drugih ljudi sa NBG strane?
 
http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/ ... me.sr.html


Београд
Да ли ће стари Савски мост добити ново име

Почетком септембра, организатори иницијативе да се Трамвајски мост назове по учитељу предају петицију Скупштини града. – Ових дана поред Београда, и у Косјерићу, родном граду храброг учитеља, организује се акција потписивања петиције
(Фото Д. Јевремовић)

У још два наврата Београђани ће имати прилику да подрже идеју да Савски мост понесе име учитеља Миладина Зарића, човека који је наочиглед Немаца 20. октобра 1944. пресекао детонаторску жицу на мосту и спречио да он одлети у ваздух. Осим у главном граду, где је за сада прикупљено више од 200 потписа, акција Удружење грађана „Имамо план”, уз свесрдну помоћ општине Савски венац, прочула се и до Косјерића, родног града храброг учитеља. Потписивање петиције организовао је Александар Зарић из Франкфурта, унук Миладина Зарића.

– Житељи Косјерића радо се сећају мог деде, сви знају за кућу у којој је рођен. Ових дана сам боравио у том крају Србије и до сада сакупио око 150 потписа подршке. Највише бих волео да се Савски мост назове по деди Миладину јер је то заиста заслужио. Деценијама чувам његове старе списе и сведочења о томе како је спасио мост. Деда није волео претерано да се експонира, јер прави јунаци никада не говоре о себи. Написао је како се озбиљно припремао више од три месеца за акцију спасавања моста. Свакодневно је гледао са прозора стана у Карађорђевој улици шта раде Немци.

– Да не буде нејасноће, нама је потребан само један потпис да бисмо предали петицију Скупштини града. Акцију организујемо како би потписивање добило додатни легитимитет, а на састанку ће се, колико сам информисан, појавити и унуци Николе Милованчева, који тврде да је њихов деда заправо заслужан зашто данас Трамвајски мост постоји и није срушен у току повлачења Немаца октобра 1944 – истиче Никола Радосављевић, организатор иницијативе.

Како ће се на крају званично назвати иницијатива за именовање Трамвајског моста биће познато тек после састанка у општини Савски венац. Њему би требало да присуствују и потомци Николе Миловачева, који се залажу за идеју да се мост назове и по њиховом деди.

-----------------------------------------------------------

Београђани ће одлучити

Архитекта Југ Церовић, оснивач Удружења „Имамо план”, које спроводи иницијативу да се Трамвајски мост назове по Миладину Зарићу, потврдио нам је да се удружењу обратио и Златко Редер, унук Николе Милованчева, са материјалом у којем пише да су диверзије његовог деде и акција Миладина Зарића два потпуно независна херојска акта која су спасла мост.
– Прича о спасавању моста овиме постаје још занимљивија, поприма нове аспекте. Корисно би било испитати све догађаје у вези са мостом, а затим нек Београђани одлуче како мост треба да се зове, да ли ће носити име само једног човека, или све тројице, или ће пак имати назив у историјском контексту, на пример, Партизански мост – наводи Церовић.
М. Бракочевић
објављено: 26.08.2013.
 
– Nijedan most nije nazvan po nekoj osobi, već svaki u prestonici ima uopšteno ime. Tako je bilo, setite se, i sa Mostom na Adi. To ipak ne znači da građani ne treba da podnosu inicijativu i da ona neće biti ponovo detaljno analizirana – precizira Slobodan Stanimirović, predsednik komisije.

A sta cemo sa Brankovim mostom? Cak i da je dobio ime po tome sto je u Brankovoj ulici, ulica je dobila ime po znamenitoj osobi. A da, taj most zvanicno nije imao "neko uopsteno ime" vec se zvao "most bratstva i jedinstva" (ne znam kako to ime mozemo nazvati "uopstenim").

Takodje, neka neko gosn. predsednika komisije podseti da su u Beogradu pre drugog svetskog rata postojali - most Kralja Aleksandra i most Kralja Petra.
 
relja":229ielab je napisao(la):
Корисно би било испитати све догађаје у вези са мостом, а затим нек Београђани одлуче како мост треба да се зове, да ли ће носити име само једног човека, или све тројице, или ће пак имати назив у историјском контексту, на пример, Партизански мост – наводи Церовић.

Какав, бре, Партизански мост? Зарић је, човек, био обичан грађанин патриота, за кога се чак тврди да је био симпатизер покрета Драже Михаиловића.

Што се тиче накнадних информација у којима се тврди да су и неки други људи независно учествовали у одбрани моста, мислим да су оне ирелевантне за давање имена и да само стварају "шум" по овом питању. Ако се накнадно утврди да су те тврдње тачне, супер - људима подићи спомен плочу, посмртно их одликовати и то је то. Али мост треба именовати по Зарићу, малом једноставном човеку који се издигао изнад великог рата који се водио око њега, како би сачувао грађевину од виталног значаја за град и људе који живе у њему.
 
To partizanski bilo je pomalo ironicno ,ovo je malo zakomplikovalo stari ,najveci problem je sto smo za to saznali kad je akcija za sakupljanje potpisa uveliko trajala .
 
Pridruzujem se stavu da je pojava pomenutog gospodina sa tvrdnjom da je most spasen sa zemunske strane - sum u prici. Ne sporim da je u kovitlacu rata mozda i postojao neki takav cin jos jedne "individualne hrabrosti", ali svako insistiranje na jos jednom imenu mosta osim Zaricevog, smatram, samo otezava ovu inicijativu i komplikuje je. Kao sto neko napisa, ovde se ne slavi samo M.Zaric nego i njegov hrabar cin obicnog gradjanina koji izlazuci se smrtnoj opasnosti spasava, tada jedini, beogradski most. I od eksploziva i od metaka.
Pri tom, tu je i cin sovjetskih protivtenkista koji su u istom danu ponovo spasili most od nemackog pokusaja rusenja kamionom punim eksploziva.
Dakle, ne bih previse paznje pridavao drugim nazivima / licnostima. "Most Miladina Zarica" bice najtacniji opis i najlepsa pohvala ljudskoj savesti, hrabrosti i pozrtvovanju.
 
Napisao sam na forumu PZ-a, i ponoviću ovde:

Zemuncima svaka čast na hrabrosti, organizaciji i uspehu, samo - oni su osujetili "plan A" - rušenje mosta aktiviranjem eksploziva električnim putem.
Ako pročitate intervju iz Politike od novembra 1944, po Zarićevom opisu videćete da su Nemci imali i "plan B": da aktiviraju ekploziv sporogorećim fitiljima.
Zarić opisuje "sumnjivi plavičasti dim kod trećeg stuba koji šušti u stranu a ne u vis" - a upravo tako gori sporogoreći fitilj.
Pošto nisu mogli da aktiviraju strujom, zapalili su fitilje koje je Zarić presekao.

Tako da, Zarić jeste spasao most, i to u kritičnim poslednjim trenucima, jer ponavljam, zemunci su osujetili samo deo plana. Sa druge strane, da je Nemcima uspeo glavni plan, Zarić ne bi ni došao priliku...
Na kraju, kao što kaže Bane Gajić, i Sovjeti su posle toga odbranili most od nemačkog kontranapada.

Mnogo je tu zaslužnih, ali Zarić je taj koji je sam i nenaoružan izašao na most koji je mogao da bude uništen svakoga časa.
I nikada se nije time hvalio, tražio nagrade, priznanja, ordenje, table, spomenike...
Meni je sam čin više nego dovoljan, a ovo drugo je dodatni razlog da se njegova skromnost nagradi večnim sećanjem, i da ime mosta podseća na ne samo na čoveka, već i na univerzalne ljudske vrline.
 
Relja je lepo objasnio, poenta je u cinu i duhu.

Cela ova akcija cini da se zapitamo koga pamtimo iz proslosti i zasto.

I Zaric, i Zemunski diverzanti, i osali ucesnici oslobodjenja Beograda, bili su vodjeni istim idealom: ljubavi prema slobodi.

I bili su za nju spremni da daju svoj zivot.


Stari Savski most je mnogo vise od gomile starog gvozdja, on je svedocanstvo podviga generacije Jugoslovena koji nisu mogli da prihvate okupaciju i koji su se uz ogromne zrtve oslobodili stranih sila i njihovih lokalnih saradnika.

Taj most je u sustini najznacajniji spomenik narodnooslobodilackoj borbi u Beogradu.


Kao sto rekoh u intervjuu most moze da nosi ime Zarica, svih ucesnika njegovog spasavanja, partizanskog pokreta ili jednostavno "hrabrosti i inata" (i to je bilo u izjavi :)), Beogradjani neka odluce, u sustini svodi se na isto jer svi ti nazivi velicaju iste univerzalne ideale.
 
Vrh