Šta je novo?

Stari savski most - Most Miladina Zarica

Gde sa Starim savskim mostom?

• Povezati Blok 70 sa Adom Ciganlijom

Glasovi: 199 35,5%
  • Povezati Veliko ratno ostrvo sa Zemunom

Glasovi: 74 13,2%
  • Neka druga gradska lokacija

Glasovi: 33 5,9%
  • Pokloniti most drugoj opštini u Srbiji u skladu sa potrebama

Glasovi: 173 30,8%
  • Most treba da ide u staro gvožđe

Glasovi: 55 9,8%
  • Ne znam

Glasovi: 27 4,8%

• Ukupno glasača
    561
To čak i nije nužno posledica čitanja tih novina, nego nepostojanja kritičkog razmišljanja i samostalne provere informacija. Kao kada bi se 1. jula probudio u zamračenoj sobi, pogledao vesti na telefonu i pročitaš da pada sneg napolju. Pa onda umesto da pogledaš kroz prozor, ti veruješ novinama. Posebno u današnje vreme.

Zavisi koji medij pratis, ako pratis N1, Nova, Danas, mozes zakljuciti da si se probudio u mraku i paklu. AKo citas/gledas medije koji su naklonjeni i pod uticajem vladajuce vecine onda ces verovatno pomisliti da zivis u raju i da cveta med i mleko...
Bukvalno je tako, 2 strane iste medalje. Iz tog razloga je POVREMENO pozeljno pratiti i jednu i drugu stranu da se ne izgubi veza sa realnoscu.

A pesake ko sisa. Moze li neki trotoar ovde, gospodo iz gradske uprave?
Pesacki prelaz direktno udara u Reno Megan

viber_image_2024-11-27_13-13-52-470.jpg

Pa to i jeste trotoar, nego ga Hit Auto i ostale firme koje i dalje rade na Starom sajmištu (?!) , koriste kao parking.
A po PSPu, bar koliko se ja sećam, nije dozvoljeno parkiranje na 5 metara od pešačkog prelaza (mada sam Grad već godinama pravi parking mesta uz samu "zebru").

Pa to i jeste trotoar, nego ga Hit Auto i ostale firme koje i dalje rade na Starom sajmištu (?!) , koriste kao parking.
A po PSPu, bar koliko se ja sećam, nije dozvoljeno parkiranje na 5 metara od pešačkog prelaza (mada sam Grad već godinama pravi parking mesta uz samu "zebru").
Znaci fale stubici i kugle da blokiraju Hit auto. Hit. A ni pauk nije daleko, ima 100 metara

Poslednja izmena:
Stojčić je odbacio navode opozicije da je rušenje Starog savskog mosta ilegalno

Neka okace kompletnu dokumentaciju, pa da vidimo sve crno na belo. Bar je to lako.
I to i izgled novog mosta i sve ostalo, pa da mogu strucni ljudi na ovom forumu da daju svoje misljenje. Sve se nesto taji, krije, kao da je ovo necije dvoriste, pa se rusi šupa i ne mora niko da zna.

"Ostaci Starog mosta" neće dugo biti na toj lokaciji, tj. to je samo privremeno rešenje.

A sto nisu stavili na drugoj strani Novog Beograda a da to smeta neznim pogledima iz stanova koji su nikli iz ostataka "narkomana, zmija i gustera". Valjda indijaci imaju nesto od toga sta gde ne treba da se radi na neki nacin.

Sramota je svih vlasti od 1945. na ovamo sto nisu lepo ceo taj deo Beograda na vreme ocuvale i posvetila ga secanju na veliku istoriju naseg naroda, ali to sto nije uradjeno do 2012. ne amestira nista ove aktuelne vlastodršce.

Bolje biti stvaratelj pa rusitelj (ne)potrebnih objekata nego biti rusitelj pa stvaratelj e to je veliki problem sto svi racunaju vreme od sebe kao da nista pre toga nije postojalo.

Mislim da najvecu odgovornost za ova desavanja u zadnjih vise od 10 godina imaju ljudi koji nemaju svest da se na izbore treba ukljuciti i izaci i zaokruziti.

Bilo je priče da će se deponovati na Dunavu negde kod Reve ili V.Sela, ali najbolje je da se preveze u Smederevo ili SM gde bi se pretopio u armaturu za Novi most.

Još jedan detalj koji niko ne pominje. Ako je za demontažu starog mosta i pravljenje novog potrebna ovako ogromna prazna površina tik pored reke, koji još treba potpuno prepraviti pravljenjem odlagališta, montažnih polja, "navoza" i privremenih pristaništa, šta će biti kad sve obale u Beogradu popune ogromnim zgradama? Kako ćemo ikada srušiti neki od postojećih mostova i napraviti novi? Ili samo napraviti novi most, a znamo da će nam baš to veoma skoro zatrebati? Koja će ONDA biti cena takvog poduhvata? Ko će TO da plati? Vlasnici kafana, tržnih centara i stanova na obali?

IMG_5534.JPG

IMG_5535.JPG

Nije mi jasno šta se postiže ovom blokadom mosta. Ne odvija saobraćaj na ovom postojećem, a samo se odlaže početak radova, demontaža i izgradnja novog.

I kao što je rečeno već sto puta, taj most je planiran za menjanje još pre 80 godina.

Bolje da su blokirali kuću državnog tužioca, ili predsednika, ili zgradu Vlade, muriju, ili tako nešto. Događanja u Novom Sadu su mnogo bitniji događaj i problem i to treba da bude fokus.

Kada su se tu izvlačili delovi srušenog mosta kralja Aleksandra, kada se gradio Brankov most, kada je bila peščana gradska plaža, kada je "Bane Bumbar" u seriji "Grom u jagode" tu prao fiću, kada je građena sadašnja obaloutvrda i park koji je uklonjen zbog gradilišta.... kada je fundiran masivan spomenik.... niko nije spominjao i pravio problem oko grobnica ili stratišta...

".....Upravo Milan Koljanin u svom kapitalnom delu o Starom sajmištu preneo je svedočenja da je ispred logora, na obali Save, na dan ubijano i po nekoliko Roma, citirajući upravo preživele Rome. Koljanin veruje da je ukupan broj ubijenih daleko veći od 56, koliko zvaničnih potvrda o smrti Roma u logoru je sačuvano, ali nije siguran.

Koljanin: Kako kad, znate … I Romi su relativno brzo pušteni kad je reč o tome. Njihovo puštanje je počelo već od januara.

N1
: U vašoj knjizi takođe piše da je nejasno da li su delimično ili potpuno pušteni ili su pobijeni sa Jevrejima, streljani i pokopani u eventualnoj masovnoj grobnici uz reku Savu.

Koljanin
: Tako je. Upravo to.

N1: Da li tamo postoji eventualna masovna grobnica koja nikad nije istražena?

Koljanin: Ja sam dozvolio tu mogućnost i zato sam pomenuo da će našim istraživanjem, budućim istraživanjem, biti obuhvaćen i taj prostor."

"Njihovo puštanje je počelo već od januara"... misli se na januar 1942 - u to vreme, na tom prostoru, koji je bio - korito Save, su se nalazili privremeni pontonski most i gradilište ovog sadašnjeg mosta. Da li je neko doveden na drugu stranu nasipa, na očigled svih na pontonskom mostu, svih koji imaju pogled sa "starobeogradske" strane... da li je vodostaj u januaru to dozvoljavao - ja ne mogu da znam, ali je potpuno nerazumljivo da baš tu zakopaju tela, svima pred očima .....

Ja mislim da se ovde radi o nečem potpuno desetom, da se situacija sa mostom i gradilištem koristi za nešto drugo.
Šta se ovime dobija i ko od ovoga ima koristi, ko ima štetu, a kako se ko ponaša?

Moje miljenje, možda grešim, je da je ovo pokušaj diskreditacije Memorijalnog centra Staro sajmište.
Mnogo su "raširili krila" i "poleteli", raste im ugled u javnosti nakon rekonstrukcije kule i otvaranja postavke, raste im uticaj na terenu bivšeg logora i nad budućnošću objekata, sad su oni "glavni" kada se priča o logoru Sajmište...
Ovo što se radi i priča ide u korist preduzetnicima koji imaju firme i poslove na terenu Sajmišta, kao i ovim NVO koje polako postaju irelevantne i u opasnosti su da ostanu bez donacija.
Stvaraju se veštačke kontroverze da bi moglo da se spočitava kako Memorijal ne radi dobro svoj posao. So I biber, kafane, Brodarac.... Niko ne spominje. I mislim da su zaposleni u Memorijalu svesni šta se radi, i ko to radi.
I mislim da je to cela priča. Ako grešm, meni na dušu.

Poslednja izmena:
Stojčić je odbacio navode opozicije da je rušenje Starog savskog mosta ilegalno

Који део Булевара ће да сужавају, и, ако то остваре, какве ће конкретне последице имати?

“nema dokumentacije” = “nisam se ni potrudio da je pronađem nego očekujem da se ista svečano uruči i meni i svakom zainteresovanom”

Istu stvar viđam u stambenoj zajednici zgrade na redovnoj bazi. Svaki stanar hoće da upravnik podnosi izveštaj njemu lično i posebno (u 4 oka) i da je njegovo mišljenje jedino merodavno (kakav kvorum, kakvi bakrači).

Који део Булевара ће да сужавају, и, ако то остваре, какве ће конкретне последице имати?
Ovde je detaljno objašnjeno 👇

Новинари, новинари... ускоро ће нам бити потребан преводилац кад читамо најобичније вести. Наравно да се физички нигде не сужава булевар, него се одустаје од планова за проширење.

Meni izgleda realno da bi oni suzavali ulice radi prosirenja prostora za gradnju.

Vrh