Pored predstavljanja novih projekata, najviše reči bilo je o gradilištu za odlaganje ostataka Starog savskog mosta, koje je okružilo Memorijalni centar i nalazi se na lokaciji na kojoj su, po više svedočenja, ubijani i zakopavani logoraši za vreme Drugog svetskog rata.
n1info.rs
Kada su se tu izvlačili delovi srušenog mosta kralja Aleksandra, kada se gradio Brankov most, kada je bila peščana gradska plaža, kada je "Bane Bumbar" u seriji "Grom u jagode" tu prao fiću, kada je građena sadašnja obaloutvrda i park koji je uklonjen zbog gradilišta.... kada je fundiran masivan spomenik.... niko nije spominjao i pravio problem oko grobnica ili stratišta...
".....Upravo Milan Koljanin u svom kapitalnom delu o Starom sajmištu preneo je svedočenja da je ispred logora, na obali Save, na dan ubijano i po nekoliko Roma, citirajući upravo preživele Rome. Koljanin veruje da je ukupan broj ubijenih daleko veći od 56, koliko zvaničnih potvrda o smrti Roma u logoru je sačuvano, ali nije siguran.
Koljanin: Kako kad, znate … I Romi su relativno brzo pušteni kad je reč o tome.
Njihovo puštanje je počelo već od januara.
N1: U vašoj knjizi takođe piše da je
nejasno da li su delimično ili potpuno pušteni ili su pobijeni sa Jevrejima, streljani i pokopani u eventualnoj masovnoj grobnici uz reku Savu.
Koljanin: Tako je. Upravo to.
N1: Da li tamo postoji eventualna masovna grobnica koja nikad nije istražena?
Koljanin: Ja sam dozvolio tu mogućnost i zato sam pomenuo da će našim istraživanjem, budućim istraživanjem, biti obuhvaćen i taj prostor."
"Njihovo puštanje je počelo već od januara"... misli se na januar 1942 - u to vreme, na tom prostoru, koji je bio - korito Save, su se nalazili privremeni pontonski most i gradilište ovog sadašnjeg mosta. Da li je neko doveden na drugu stranu nasipa, na očigled svih na pontonskom mostu, svih koji imaju pogled sa "starobeogradske" strane... da li je vodostaj u januaru to dozvoljavao - ja ne mogu da znam, ali je potpuno nerazumljivo da baš tu zakopaju tela, svima pred očima .....
Ja mislim da se ovde radi o nečem potpuno desetom, da se situacija sa mostom i gradilištem koristi za nešto drugo.
Šta se ovime dobija i ko od ovoga ima koristi, ko ima štetu, a kako se ko ponaša?
Moje miljenje, možda grešim, je da je ovo pokušaj diskreditacije Memorijalnog centra Staro sajmište.
Mnogo su "raširili krila" i "poleteli", raste im ugled u javnosti nakon rekonstrukcije kule i otvaranja postavke, raste im uticaj na terenu bivšeg logora i nad budućnošću objekata, sad su oni "glavni" kada se priča o logoru Sajmište...
Ovo što se radi i priča ide u korist preduzetnicima koji imaju firme i poslove na terenu Sajmišta, kao i ovim NVO koje polako postaju irelevantne i u opasnosti su da ostanu bez donacija.
Stvaraju se veštačke kontroverze da bi moglo da se spočitava kako Memorijal ne radi dobro svoj posao. So I biber, kafane, Brodarac.... Niko ne spominje. I mislim da su zaposleni u Memorijalu svesni šta se radi, i ko to radi.
I mislim da je to cela priča. Ako grešm, meni na dušu.