U Memorijalnom centru Staro sajmište danas je održan okrugli sto o kulturi sećanja. Pored predstavljanja novih projekata, najviše reči bilo je o gradilištu za o
n1info.rs
Kada su se tu izvlačili delovi srušenog mosta kralja Aleksandra, kada se gradio Brankov most, kada je bila peščana gradska plaža, kada je "Bane Bumbar" u seriji "Grom u jagode" tu prao fiću, kada je građena sadašnja obaloutvrda i park koji je uklonjen zbog gradilišta.... kada je fundiran masivan spomenik.... niko nije spominjao i pravio problem oko grobnica ili stratišta...
".....Upravo Milan Koljanin u svom kapitalnom delu o Starom sajmištu preneo je svedočenja da je ispred logora, na obali Save, na dan ubijano i po nekoliko Roma, citirajući upravo preživele Rome. Koljanin veruje da je ukupan broj ubijenih daleko veći od 56, koliko zvaničnih potvrda o smrti Roma u logoru je sačuvano, ali nije siguran.
Koljanin: Kako kad, znate … I Romi su relativno brzo pušteni kad je reč o tome.
Njihovo puštanje je počelo već od januara.
N1: U vašoj knjizi takođe piše da je
nejasno da li su delimično ili potpuno pušteni ili su pobijeni sa Jevrejima, streljani i pokopani u eventualnoj masovnoj grobnici uz reku Savu.
Koljanin: Tako je. Upravo to.
N1: Da li tamo postoji eventualna masovna grobnica koja nikad nije istražena?
Koljanin: Ja sam dozvolio tu mogućnost i zato sam pomenuo da će našim istraživanjem, budućim istraživanjem, biti obuhvaćen i taj prostor."
"Njihovo puštanje je počelo već od januara"... misli se na januar 1942 - u to vreme, na tom prostoru, koji je bio - korito Save, su se nalazili privremeni pontonski most i gradilište ovog sadašnjeg mosta. Da li je neko doveden na drugu stranu nasipa, na očigled svih na pontonskom mostu, svih koji imaju pogled sa "starobeogradske" strane... da li je vodostaj u januaru to dozvoljavao - ja ne mogu da znam, ali je potpuno nerazumljivo da baš tu zakopaju tela, svima pred očima .....
Ja mislim da se ovde radi o nečem potpuno desetom, da se situacija sa mostom i gradilištem koristi za nešto drugo.
Šta se ovime dobija i ko od ovoga ima koristi, ko ima štetu, a kako se ko ponaša?
Moje miljenje, možda grešim, je da je ovo pokušaj diskreditacije Memorijalnog centra Staro sajmište.
Mnogo su "raširili krila" i "poleteli", raste im ugled u javnosti nakon rekonstrukcije kule i otvaranja postavke, raste im uticaj na terenu bivšeg logora i nad budućnošću objekata, sad su oni "glavni" kada se priča o logoru Sajmište...
Ovo što se radi i priča ide u korist preduzetnicima koji imaju firme i poslove na terenu Sajmišta, kao i ovim NVO koje polako postaju irelevantne i u opasnosti su da ostanu bez donacija.
Stvaraju se veštačke kontroverze da bi moglo da se spočitava kako Memorijal ne radi dobro svoj posao. So I biber, kafane, Brodarac.... Niko ne spominje. I mislim da su zaposleni u Memorijalu svesni šta se radi, i ko to radi.
I mislim da je to cela priča. Ako grešm, meni na dušu.