Šta je novo?

Stari savski most - Most Miladina Zarica

Gde sa Starim savskim mostom?

  • Povezati Blok 70 sa Adom Ciganlijom

    Glasovi: 177 37,1%
  • Povezati Veliko ratno ostrvo sa Zemunom

    Glasovi: 61 12,8%
  • Neka druga gradska lokacija

    Glasovi: 30 6,3%
  • Pokloniti most drugoj opštini u Srbiji u skladu sa potrebama

    Glasovi: 162 34,0%
  • Most treba da ide u staro gvožđe

    Glasovi: 28 5,9%
  • Ne znam

    Glasovi: 19 4,0%

  • Ukupno glasača
    477
Objektivno, novi most može biti samo na mestu gde je i sada.
Izgradnja novog mosta je preko potrebna, ovaj stari je odavno za penziju.
Sve to ima smisla isključivo ako se prilaz sa NBG strane i veza sa okolnim bulevarima dobro reši i ako se u nastavku izgradi tunel ka Pančevcu.

Sve je ovo davno identifikovano i stavljeno u planove.
Sada to treba realizovati i završiti više tu priču.

Iskreno nisu mi jasne procene o smanjenju saobraćaja kroz centar grada u slučaju izgradnje tunela.
Govore o nekih 10+% manje vozila.
Meni se čini da će smanjenje biti daleko veće od toga.
 
Био је јуче на ТВ Бастиљи инж. Синиша Михаиловић из ЦИП-а, који је за потребе бивше власти 2010. разрађивао шта на том месту - доградња моста унета је у измене ГУП-а из 2011. - и његови закључци су тада били да треба или доградити по две конструкције са по 2 траке на по 20 метара узводно и низводно од постојећег моста - преко којег би онда возио само трамвај - или нову конструкцију од 4 друмске траке на 80 метара узводно од старог (трамвајског) дела.

Јасно је да то сад није могуће, дакле, преостаје да се руши па потом гради нови мост, уз вишегодишњи хаос у граду. Јбг, проклетиња је Београд на води; трајно је оставио железницу ван центра, а то је много већи грех и од овога.
 
Pa što su onda pre 50 godina planirali izmeštanje železnice iz centra, što je građen Prokop?
Sve što je urađeno, bilo je u planovima još od vremena Pešiča.
Kakve veze BNV ima sa tim?

U svakom slučaju, svejedno, šta je tu je, sada treba dovršiti priču i izvući neki maksimum iz svega.
A maksimum možeš da izvučeš samo novim mostom i tunelom u nastavku.
 
Нису планирали измештање железнице из центра пре 50 година, него управо супротно, довођење железнице под Трг републике и Славију... И останак где је била.
Писали смо 100 пута о томе.
Али да, то је готово, и сад мора да се ради шта је преостало, а то је и овај мост.
 
Планирано је само измештање теретне железнице уз унапређење путничке у регионалну железницу/регионални метро.
 
I dalje je moguce dovesti zeleznicu do Beograd glavne odnosno do Savskog trga samo podzemnim putem paralelno sa metro tunelom linije 1.
 
Jeste tacno tako, to bi bila ta zapadno istocna veza koju bi trebalo cak produziti sa druge strane da se napravi istocni krak, upravo ono sto je Jovin planirao za regionalni metro u svom planu metro 2000.
 
Mais oui, i jedan Gare de l`Ouest ispod skvera kod Opštine NB, Gare centrale kod Skupštine, pa Gare de l`Est kod Cvetka, pa dalje ka Grockoj i Smederevu, plus nova podzemna stajališta Pariske komune/Tošin bunar, Ušće, Vukov spomenik (presedanje)...

Biće - za 100 godina.

(A zapravo je mnogo bolje od planirane metro linije 2.)
 
Pa dobro, to i jeste naučna fantastika trenutno ali realno to je ono što nam treba i sto bi zaokružilo sistem BG-Voza.
Lepo je Jovin zamislio mrezu gradske zelenice u to vreme.
50 godina kasnije taj njegov plan je i dalje savršen za naše današnje i buduće potrebe.
 
kad je ovo zakazano? Pošto je zakazano za isto vreme kad i protest na mostu, pa ne znam da li je protest uleteo tribini u termin, ili tribina protestu
 
Tribina protestu. Slažem se da je glup termin nego koliko čujem nije bilo drugih termina jer je decembar. Protest organizuje Ekostraža a tribinu opozicija.
 
Evo prave fotke sa javne rasprave koja se nikad nije desila o Starom tramvajskom mostu. Igore, molim te briši moju prošlu fotku što sam malo zavitlavao našeg dežurnog predstavnika vlasti.
IMG_20221204_111653352.jpg
 
Evo prave fotke sa javne rasprave koja se nikad nije desila o Starom tramvajskom mostu. . .
"Nikad se nije desila" u tom sastavu koji je danas u toj sali, ali pre pet godina je bila javna rasprava o PDR-u projekta "BnV", a koji obuhvata i poziciju Starog mosta. Od tada se povremeno ponovo vodi javna rasprava već 5 godina, ali uglavnom u političke svrhe.
 
Staro sajmište i treba da se počisti, pa i temelji da se povade. Mislim da ne zaslužuje više od jedne ploče i spomenika.
Nije nimalo po meni etički pretvaati objekat u nešto korisno gde su vršena ubistva i ljudi tlačeni.
Iskreno ne znam zašta bi ta konstrukcija na tom mestu mogla da služi nego da smeta.
 
Za pretpostaviti je i bilo da postoji tiha namera da stratište logora na Sajmištu vremenom kroz zanemarivanje padne u zaborav i da se pretori u komercijalni prostor.
Srećom, donet je zakon, rekonstrukcija kule je u toku, tako da - džaba ta priča.

Nemojmo zamenivati teze. Mostu ne smeta Memorijal Staro Sajmište, mostu smeta Beograd na vodi.
 

edgeman wrote : ,,Staro sajmište i treba da se počisti, pa i temelji da se povade.... ,,​

relja wrote: ,, .... Srećom... ,,


Procitah u uzdrzah se od pisanija , ukratko da ne kvarim vikend, dovoljno je samo napisano : -srecom -
 
Poslednja izmena:
U 'stara, dobra vremena' zaista je postojao plan da se Sajmište preore i da se na njegovom mestu napravi opera. Raspisan je i međunarodni konkurs, pobedile danske arhitekte. 'Mesto stradanja ustupa mesto kulturi', pisala su glasila iz te epohe prosvećenosti i idile.
 
To je bila samo ideja, ne i usvojen plan.
 
Kako nije, kad su Regulacionim planom NB tu predviđeni objekti kulture?

Naravno da je bio plan, pa u suprotnom ne bi bio raspisan konkurs za operu (onda im je neko verovatno rekao da, iako nemamo dipl. odnose sa Izraelom, ne bi baš bilo zgodno i zbog naših ljudi...).

Za samit nesvrstanih '61. su sklonili neke barake odatle i premestili ljude na Ledine; možda su mogli i ovo tad da srede, nego valjda da ne uvrede Nasera...

Klasično naše glupaštvo je što to tako izgleda do danas.
 
Morao bih da konsultujem Bajfordovu knjigu jer tu su hronološki navedene sve ideje i planovi, ali mislim da se "objekti kulture" odnosilo na memorijal logora, a da to za operu bila samo ideja. Kad stignem, pogledaću pa javljam.
 
Ne vidim šta je tu srećom. Naravno da su doneseni zakoni i da se pare potroše da se to rekonstruiše. Meni se lično to ne dopada jer mislim da nije vredno da se bacaju pare na to sem ako i sam Izrael ne finansira. Ne smeta jasno je al sam komentarisao na eventualno gornje predloge za lokaciju novog mosta koja ide preko starog sajmišta. Što se tiče novog mosta već će ga provući gde su hteli a ovaj stari za mene nema baš neku vrednost. Obeležio je jedno doba i kraj. Most mora da bude funkcionalan a ne kao da su ga HIMARSom ne dao Bog gađali. Ako ga i premeste na neku drugu reku bilo bi ok a i tramvaji ne bi išli preko njega više. Mada mislim da je to možda i preskupo za ovaj tip mosta i generalno to je neisplativo raditi. Premeštanje na Adu ne ide niti da se prave od njega nakaradne stvari na Usću. Može i na topljenje jer opet nešto korisno bi bilo od njega.
 
Vrh