@Пантограф - прелистао сам књигу, по ко зна који пут ми се стомак преврнуо од свега наведеног.
Елем, трема имати у виду да књигу није писао историчар већ социолог и да се она не бави историјом (како је неки тумаче) већ односом друштва према датој теми, па се тако ослања на штампане изворе - књиге, чланке и монографије, али на жалост не и на оне које треба да потврде или демантују оно о чему причамо (усвојене урбанистичке планове за Сајмиште).
Сада ти ја препричавам књигу
.... Цитирани радови спомињу и "идеје" "одлуке" (1947 - "Галерија свремене уметности", 1950 - Војни музеј, обе идеје брзо напуштене и заборављене), аритектонска идејна решења, макете, скице... али само урбанистичке планове из 50-тих у којима је "Блок 17" практично - парковска површна за одмор и рекреацију (пре свега - Љ. Благојевић, "Нови Београд: Оспорени модернизам" из 2007, немам ту књигу, мислим да би у ствари она била интересантна за ову тему).
Затим, ту је и конкурс за Оперу из 1970. на основу "одлуке" из 1968, затим пројекат у оквиру САНУ (1979) за уређење тог дела приобаља за који је и М. Митровић (80-тих) направио идејни пројекат и сл... али све је то мање-више полу формално. Да ли се урбанистички план прилагођавао, није наведено.
1987. је Град коначно признао и у Сл. гласнику објавио да је Сајмиште уврштено у регистар значајних историјских локација, и направљен је дугорочни план за уређење и отварање музеја.. отуд потичу урбанистички планови. Међутим и друг Мрка је, када се СПС повампирио у на жалост вратио у власт, имао "великоградитељске" идеје за Сајмиште.
Требало би ући у архиве и наћи претходне усвојене урбанистичке планове да се тачно види када је све намена мењана, а то је већ посао за професионалног историчара.