Naravno da nije loše dati nekome sa strane, neopterećenom i sa svežim idejama da ponudi rešenje. Ovo jeste i intrigantno i podstiče na razmišljanje u širinu.
E sad - do pre samo par dana smo imali kontarverzu povodom rušenja nemačkog paviljona, koji se nalazio u široj okolini ali ne i u okviru prostora određenog za planirani memorijal.
Odreki smo ga se zato što istorijski i aritektonski nije dovoljno značajan, zato što ni u jednom planu, decenijama, nije bio predviđen da se sačuva i naravno - spajanje ulica je definisano kao prioritet. Uređenje samog memorijala ide nekom svojom dinamikom, po meni dosta sporo kada se uporedi sa nekim drugim projektima u gradu, ali se makar radi. Nakon što završe kulu, trebalo bi da počnu sa rekonstukcijom italijanskog paviljona. Nema nikakvih naznaka kada će se privatnik iseliti iz Spasićevog paviljona, kada će iz turskog paviljona, nekada logorske mrtvačnice, biti iseljen restoran "So i biber". Tek treba naći alternativni smeštaj za ljude koji žive u čehoslovačkom, mađarskom paviljonu kao i u posleratnim paviljonima, treba iseliti silne firme...
Bukvalno se mučimo oko stvari koje bi trebale da budu trivijalne i formalnost.
Ova ideja o postavljanju "polumosta" mi deluje kao rasplinjavanje, gubljenje fokusa, skretanje u neki sporedan smer.
Prostor memorijala bi se po ovoj ideji širio na stranu prema reci, naprasno, na prostor na kojem se nije nalazio logor (i sam spomenik se nalazi van prostora logora), a do juče je prostor logora bio jedan od argumenata za rušenje nemačkog paviljona.
Drugo - ovo bi koštalo boga oca, dobili bi smo nekakvu simboličnu instalaciju, a sa druge strane - grčimo se i mučimo da završimo rekonstrukciju kule, za raseljavanje mislim da nije ni određen budžet...
Treće, ova obala o šetalište su planirani i zvedeni upravo kao to: otvoren, čist i uređen prostor za šetanje, odmaranje, rekreaciju, neometan pogled sa obale prema starom Beogradu - i ovaj predlog to jednostavno potire.
Zapravo, jedino što ovaj predlog rešava je problem "šta raditi sa starim mostom?"
E pa ako nam je to komlikovan problem i ako je polumost rešenje, onda stvarno od nas nema ništa.
Hajde da pokušamo da ne budemo primitivna zajednica već dabudemo uređeno i organizovano društvo i da se držimo usvojenih i važećih planova, kad ih već pravimo i usvajamo, a ne da ih menjamo sa prvom idejom koja nekome padne na pamet.
Ljubazno se zahvaliti na interesantnoj ideji, ali mi već imamo naš plan i želimo da se držimo tog plana.
A novinari neka se zapitaju zašto ne pišu o rekonstrukciji kule koja je trenutno u toku, već daju publicitet ovakvim idejama.