Šta je novo?

Stari mlin

Ogledna soba:

DSC1795-775x516.jpg

DSC1843-775x509.jpg

DSC1850-775x519.jpg

DSC1851-copy-2-775x506.jpg

DSC1560-775x507.jpg

Radisson blu (Stari mlin)

Izrada ogledne sobe koja u potpunosti dočarava izgled prave sobe u hotelu Falkensteiner. Soba je pravljena sa ciljem da se ustanovi definitivan dizajn enterijera kao i funkcionisanje instalacija. Korišćeni su originalni materijali i oprema kako bi se što vernije prikazao izgled sobe u budućem hotelu.

Izvor: Beta union

We are getting ready for 27th Belgrade Marathon !
101542766130283754593985.jpg

Sa FCB stranice hotela

Eto još jedan koji misli da poštuje Brašovana a zapravo ga uopšte ne razume .... štaviše, svojim stavom ga direktno vređa jer ga proziva za amatera koji je napravio steroidnu samostojeću strukturu u sred zatvorenog gradskog bloka ...

Super je ovaj novi hotel i lepo je što su stari mlin sredili, ali me kupatilo u ovim sobama podsetilo na jedan stan koji je vlasnik sam sebi sredio u stilu...
Naravno hotelsko rešenje je stručnije.

Primer:
Msd_stan01_zps7dc067b1.jpg

Msd_stan02_zps6c063c21.jpg

To staklo na tus kabini ka sobi je da mozes da blenes u tv dok se tusiras (iz kojeg god razloga je to potrebno) a za zvuk se brine dodatno postavljen zvucnik koji je obicno negde ispod lavaboa.

Radovi oko zgrada se intenziviraju. Ograda sklonjena. Ono što neki nazivaju trgom se trenutno oblikuje. Ono parče Manasijeve ulice će se pogotovo sad isticati.

Šta predstavlja ovo čudo na krovu starog mlina ?

Pomalo smešna modernistička simulacija ovoga, tj dve male kućice jedna na povrh druge :)

bigz_by_medagritzko-d342y1v.jpg

100410-SMLIN-02.jpg

Zuma":10vvcu4y je napisao(la):
Pomalo smešna modernistička simulacija ovoga, tj dve male kućice jedna na povrh druge :)

Заправо одлична, логична и естетски добра измена оригиналног стања врха крова пошто тај оригинал ни на шта није личио.

На овим рендерима а и последњим сликама са градилишта се види да је пословна кула испред Млина одлично легла. :vops:

Priznajem da mi je drago da Delija deli misljenje kao i ja posto su mnogi sporili ovu na kraju pozitivnu reurbanizaciju i rekonstrukciju

Delija":3de5fcv9 je napisao(la):
Zuma":3de5fcv9 je napisao(la):

Заправо одлична, логична и естетски добра измена оригиналног стања врха крова пошто тај оригинал ни на шта није личио.

Slažem se da ta nadogradnja lepo izgleda ... ako se ceni sa savremene tačke tačke gledišta. Ali ako nešto šitimo, onda to smatramo i vrednim, a onda je kriterijum vernost, a ne neki privremeni estetski kriterijumi koji u takvim slučajevima nisu primenljivi. Pomalo je otužno da istorijsko nasleđe služi kao igračka investitorima, "modernizovana istorija", da glumi predvorje hotela ili "stare", "klasične" ulaze u njega. To je isuviše često običan kič. Ili da se stari ventilacioni otvori pravljeni u stilu malih kućica (ne samo zbog funkcionalnosti već i kao danas pomalo bizaran izraz tadašnje estetike) prepravljaju da ne bi boli oči blaziranim hotelskim turistima pošto se ne slažu sa ambijentom u koga je investitor zahvaljujući domaćem javašluku takoreći silom upao sa potpuno različitim objektom. Jasno mi je da se neki kompromisi moraju podnositi, pa nema smisla buniti se previše, ali to ne mora da nam se dopada. Ipak moram da priznam da pitanje gde je prava granica između vernosti i utilitarnog prilagođavanja savremenim potrebama nije ni malo lako. Ja bih ipak kućice zadržao, jer upravo njihova čudna, neskladna, stepenasta forma kao malo šta drugo sugeriše da ovo nije zašećerena istorija, već ona prava. Ljudi su ovde živeli i radili, razmišljajući DRUGAČIJE nego mi danas. Zar nije prenošenje takvog razumevanja na savremene generacije jedna od glavnih poenti činjenice da uopšte zadržavamo ovakve objekte?

На овим рендерима а и последњим сликама са градилишта се види да је пословна кула испред Млина одлично легла. :vops:

Da, potrudili su se, pa je sve zajedno ispalo sasvim pristojno. Ali kao i u prethodnom slučaju, to nije poenta. Ovo je lepo, ali bi potpuno korišćenje potencijala prostora i zatečenih zgrada pružalo JOŠ veće mogućnosti.

Pre svega nisam ni siguran da li je ovaj nakalemljeni cardak uopste postojao u orignalnom zdanju starog mlina ili je to naknadno dodato pre rekonstrukcije a investitor jednostavno iskoristio mogucnost da to iskoristi kao verovatno svetlarnik ili nesto sl.

Zuma izuzetno cenim tvoje misljenje i pojmanje prostora ali ne mogu se sloziti sa pomalo romansiranim i nerealnim sagledavanjem ovog prostora i onoga sto je ustvari od objekta ostalo i sto se rekonstruisalo.

Ono sto si ti u vecoj ili manjoj formi nazvao trg to jednostavno nije moglo biti niti ce biti. U pitanju je fino koncipiran ulazni plato sa javnim sadrzajima. Frekvencija prolaznika (pesaka) je izuzetno mala na tom potezu i svaki veci plato bi jednostavno bio jos prazniji i manje ususkan nego sto je ovaj sada.

Zaista mislim da smo sa ovim projektom dobro prosli u celini i da je u pitanju zadovoljavajuci kompromis.

direktor":cl65d3ru je napisao(la):
onda im fali parce :D

Fali, fali ... ali to nije sve što fali. Fali i čitavo jedno parče mlina. Njihovo prilično pesničko shvatanje zaštite industrijskog nasleđa se proteže i na pravljenje pravog automobilskog tunela direktno kroz zgradu mlina, što je onda zamaskirano ovim soliterom napred. Tako se pristup kolima sve do hotela obezbeđuje tako što se vozi KROZ mlin! Možda će ovo na kraju biti zazidano, ali trenutno ne izgleda tako.

IMG_1439c_resize.jpg

Nego, dobro, neka bude i to, recimo da je u pitanju revitalizacija, a ne verna rekonstrukcija, pa svi moramo da podnesemo žrtve na oltar novog života starog objekta. Pa ako zaboravimo na vernost, ovo što su uradili sa samim mlinom je ustvari sasvim dobro. Ali ne mogu da prežalim fantastičan trg okružen samo mlinom i Bigzom. Spominjem to ponovo zato što mi je tek sad, gledajući nove rendere, pala na pamet tužna mogućnost da je ovo tik ispred levog dela mlina ustvari ulaz u podzemnu garažu. Na renderima je to uglavnom bilo zamaskirano sa par krošnji pa nisam obratio pažnju. To znači da gubimo i mogućnost da napravimo lep plato malo ulevo, ispred isturenog dela mlina. A upravo sam to pre nekog vremena hteo da predložim, pa čak i išao da slikam.

IMG_5307_resize.jpg

IMG_5305_resize.jpg

Deo levo i desno od trotoara, pre samog mlina, uopšte nije loš niti preterano mali. Tu bi dobro legao mini prolazni parkić kroz čiju sredinu prolazi trotoar, dok bi njegova leva i dalja strana mogla da bude plato ispred prvog dela mlina i njegovih ulaza. Nazalost, ako je ono tik ispred prvog dela mlina ulaz u podzemnu garažu, onda gubimo još jednu kvalitetnu površinu ispred njega. Tako su nažalost ovako dobar otvoreni prostor uspeli da razbiju na čak ČETRI dela. Deo koji je zauzet ispred levog isturenog dela mlina, deo koji je ostao slobodan, ali sada samo kao prolaz do poslovne zgrde i mlina (jer je isuviše mali za restoranske bašte, parkić i prolaz), deo koji zauzima soliter, i deo desno od njega. U tom desnom delu je takođe napravljeno malo čudo. Taj prostor između Bigza i poslovne zgrade sada sadrži čak TRI odvojena prolaza za automobile.

IMG_1439_resize.jpg

Jedan koji kroz mlin vodi do ulaza u hotel, jedan koji predstavlja deo kružnog puta oko Bigza, i u sredini jedan koji vodi do ... ovoga:

IMG_1436_resize.jpg

Ne znam čemu put do dimnjaka, ali bar ovde moram da im čestitam što su ostavili sam dimnjak tik pored luksuznog hotela. Nekako se uklapa u blok stare industrijske arhitekture, a verovatno bi se u budćnosti i od ovoga mogla napraviti neka atrakcija. Ali široki ravan prostor pogodan za trg razbiti na četri dela, od čega su dva posvećena automobilima, a mlin revitalizovati, pa ometati pristup na njegove dve trećine, a deo koristiti kao tunel, to je ipak daleko od svake logike.

Moram ti zuma takodje skrenuti paznju na obavezan protivpozarni put koji mora biti ispostovan.

Inace prolaz u okviru objekta je i ranije postojao

28915042.jpg

Ulaz u magacin, verovatno za kola sa brašnom, ne prolaz kroz zgradu.
Protivpožarni prolaz i pristup zadnjoj strani može da ide desno od zgrade, oko nje. To je svega 5 metara desno i tamo već postoji veliki prazan prostor. Jedino ako misliš na veliki ulaz u zgradu, ali čak i to ne bi trebalo da služi susednim zgradama kad ionako ima dovoljno mesta.

Igor":1snpwbtu je napisao(la):
Pre svega nisam ni siguran da li je ovaj nakalemljeni cardak uopste postojao u orignalnom zdanju starog mlina ili je to naknadno dodato pre rekonstrukcije a investitor jednostavno iskoristio mogucnost da to iskoristi kao verovatno svetlarnik ili nesto sl.

Zuma izuzetno cenim tvoje misljenje i pojmanje prostora ali ne mogu se sloziti sa pomalo romansiranim i nerealnim sagledavanjem ovog prostora i onoga sto je ustvari od objekta ostalo i sto se rekonstruisalo.

Ono sto si ti u vecoj ili manjoj formi nazvao trg to jednostavno nije moglo biti niti ce biti. U pitanju je fino koncipiran ulazni plato sa javnim sadrzajima. Frekvencija prolaznika (pesaka) je izuzetno mala na tom potezu i svaki veci plato bi jednostavno bio jos prazniji i manje ususkan nego sto je ovaj sada.

Zaista mislim da smo sa ovim projektom dobro prosli u celini i da je u pitanju zadovoljavajuci kompromis.

Igore, zaboravljaš na neki budući Beograd na vodi i izgradnju Savskog Amfiteatra. Druga strana ulice će sasvim drugačije izgledati. Visoke zgrade i ogroman broj ljudi. Uklanjanje šina. Pored toga moderan, novi deo sajma, i poslovni ljudi koji ga posećuju. Takođe sam BIGZ ima izuzetne potencijale. Već sada tamo borave i stotine alternativaca i zaista veliki broj firmi koje traže jeftin prostor. Šta će tek biti kad se rekonstruiše? To znači još mnogo ljudi na deset metara od "trga". Pa veliki otvoreni prostori u prizemlju BIGZa koje takođe gledaju na trg. Ogromna terasa na krovu sa izuzetnim vidikom. Plus ono što pruža sam mlin. Pogledaj kakve mogućnosti za otvorene kafiće sa spoljašnjim baštama pruža samo ovaj prostor.

IMG_1460_resize.jpg

Sve ovo će da obezbedi više nego dovoljno korisnika trga. Mislim da drastično potcenjujete mogućnosti ovog prostora i broj ljudi koji bi bili zaintersovani za veći trg kad bi on pružao mogućnosti i sadržaje za zadržavanje na njemu.

Ја овакав став просто не могу да поштујем. Инвеститор , па још и страни (који су иначе углавном бахати у Србији) у овом случају заслужује само наклон до пода. Слике све говоре. Још која година и Стари Млин би се урушио до темеља. Држава то никада и никако не би реконструисала и судбина би му била запечањена.

Појавио се инвеститор који је од веома захтевне локације са огромним ограничењима због постојећег објекта направио одличну ствар. Притом је уложио у земљу чију економију, друштво и институције најбоље осликава управо тадашње стање Старог Млина.

ПС: Нема веће "песничке слободе" од оне наше која је и довела до онаквог стања старог млина.

Још једном, хвала инвеститору.

А ти Зума луташ по Беобилду и тролујеш сваку инвестицију у граду и "предлажеш" било шта само да је у директном сукобу са реалним плановима. Тролујеш чак и ову инвестицију која је без премца најпозитивнији случај у последњих 10 година у граду где нам је странац од потпуног дезинтегрисања сачувао наше наслеђе о сопственом трошку.

Сад предлажеш отворене кафиће и велики трг тик уз најпрометнију и најбучнију саобраћајницу града која је у том делу 4+4 а све у подножју вероватно најпрометније петље на Балкану.

Будалаштине.

Ја Зуму разумем, он има романтичарски приступ архитектури и урбанизму а то су у данашњем времену потпуно нерелани ставови. Реконструкција Старог Млина је отприлике нека топ референца шта највише можемо очекивати од будућих сличних пројеката.

Не постоји страни инвеститор који ће уложити свој новац у наше снове који се косе са реалним потребама и исплативости инвестиције. А држава је доказала да не може.

Vrh