Šta je novo?

Stari mlin

Појавио се инвеститор који је од веома захтевне локације са огромним ограничењима због постојећег објекта направио одличну ствар. Притом је уложио у земљу чију економију, друштво и институције најбоље осликава управо тадашње стање Старог Млина.

Investitor je ulozio u nesto iz cega ce praviti profit. to je jasan motiv. Profit ne poznaje granice. :grand:

A inace stanje mlina nije bilo nista losije nego sto je bila (akodje potpaljena) Sofiensaal u Becu, oko koje se takodje dugo vodila polemika treba li je sacuvati ili srusiti do temelja.
Inace ne uspevam da `probudim` stari komp na kome su moje slike ovog objekta.

5934331396_237ba17f5b_z.jpg

sofiensaal_1934.jpg

13189145955_51b3780a46_m.jpg

14122312.jpg

Nekad i sad
sofie-aussen.jpg

sofienseale-neu2-gr.jpg

Inace vise slika imate na :
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?s=2081409d9e6623e78822f56078eaea19&t=936236&page=4

Sto se resenja `Starog Mlina` tice, nisam strucnjak, ali meni prednja kula `bode oci`. Mozda kada se sve zavrsi i naviknem se bude drugacije, ali sada mi je takav dozivljaj .

Е да је макар романтичарски приступ урбанизму и архитектури. Нема ништа романтичарски нити разумно у градњи трга поред нечега што је са аспекта примерености локације за трг горе чак и од аутопута. Иза уџерице, испред булеварчина, већа, бучнија и прометнија од аутопута, лево бочна фасада бигза која је заправо велики аргумент против трга на овој локацији из низа архитектонских и урбанистичких разлога. ( Замислите трг који је цео позициониран и димезнионисан према бочној фасади рецимо Народног Позоришта - Гротескно). А десно петља која нам гарантује да у пешачки ближој околини ништа никада бити неће нити ће ико ту желети да се задржи дуже него што мора.

Хвала Лаки што си ме обавестио да је инвеститору мотив профит.

Delija":2amxmcec je napisao(la):
Хвала Лаки што си ме обавестио да је инвеститору мотив профит.

Pa znas kako, mozda moj komenatar izgleda idiotski, ali koliko vidim skloni smo da svaku investiciju sa strane dozivljavamo kao neku ekstra premiju, kao poklon....

Ја први нисам склон томе и први сматрам да нама нема бољитка док наши људи не крену да инвестирају у Србији на озбиљан начин јер странац по дефиницији нема неки већи мотив да уради било шта више од купљења профита и изношења истог из Србије. Притом имају повлашћени статус криминалним субвенцијама које из корена разарају Србију али то је нека друга прича.

Но, баш зато сам у овом случају похвалио инвеститора јер је у тако лошим околностима на које смо навикнути урадио нешто врло позитивно за наше друштво на обострани интерес. Наведите ми једну приватну инвестицију у Београду на пољу некретнина која је урадила нешто што се може макар упоредити са овом реконструкцијом и очувањем нашег наслеђа које је било на прагу нестајања?

Нема је.

Делимично упоредиво (и гле чуда опет приватни инвеститор и то домаћи ) али том објекту није претило потпуно нестајање а и реална историјска и арх. вредност тог објекта и није нешто велика.

laki72":11348hal je napisao(la):
ali koliko vidim skloni smo da svaku investiciju sa strane dozivljavamo kao neku ekstra premiju, kao poklon....
Колико ја видим, барем на овом форуму се свака страна инвестиција сматра злочиначком ... а имамо и ту невероватну тежњу да желимо да нам приватни страни инвеститор испуни наше влажне снове небитно што му они не би донели никакав профит већ само гадне губитке ... тј. траже се од инвеститора економски потпуно неоствариве идеје....

Pominjali ste automobilske pristupe itd ali me čudi da niste komentarisali podzemni ulaz.
Dakle takozvani "plato" nije jedinstven i koncept čuvanja izgleda objakta je potpuno obesmišljen činjenicom da je leva polovina platoa ustvari velika rampa za silazak u podzemni nivo garaže.
Čemu podzemni ulaz kada ima ulica za tehnički prilaz i skoro prazni placevi pored?

Zuma da jos jednom ponovim dimljak prpada bigzu iz istog je zimus purnjao crni dim od uglja sa masu sumpora

dsc08509.jpg

Ne mogu da verujem kakvi se argumenti ovde uzimaju sasvim ozbiljno. Velikodušni investitori? Romatičarski pristup? Realni planovi? U tranzicionoj Srbiji gde ni jedna institucija ne radi kako treba, a skoro kompletna struka bi se do zemlje klanjala svakom dolaru čak i kad bi imala nekog izbora. A nema ga. Niti se uopšte pita. Onda i ja za vas imam jednu izmišljenu vest: "Gradski arhitekta odbio investiciju od 60 miliona Evra zato što je protiv javnog interesa". Možete li da zamislite sličan naslov u novinama? Možda, na sajtu njuz.net Inače ne.

Znate šta je realan plan u pogađanju, gde jedna strana ima svu moć, a druga nikakvu? I još je ova druga zaljubljena u onu prvu. Javno joj zahvaljuje što je "investirala" u nju. E, pa "kompromis" koji je rezultat takvih odnosa je ono što ovde neki nazivaju "realan" i "ostvariv" plan. I sad treba da verujemo da u situaciji u kojoj je javnost nezaintersovana, mediji ili plaćeni ili pod kontrolom, struka uplašena, a političari imaju iste interese kao i investitori, u dakle takvoj situaciji projekti koji nazad dođu do nas predstavljaju, tobože, optimum po javni interes? "Realan plan"? Zato što se investitor velikodušno povukao, nudilo mu se sve, a on eto, neće baš sve da uzme. Zato što je dobar. Sramota ga. Iako nema ko da ga spreči. Iako mu uplašeni domaći mešetar obavezno nudi više nego što bi čak i sam investitor očekivao u strahu da se ovaj ne predomisli i ode kod drugog posrednika. Dok političar koji odlučuje zna da će za svaki dinar koji ne dobije on nego njegov naslednik morati da poveća porez i tako smanji šanse da ponovo bude izabran? I sad sam ja romantičar, a neki od vas nisu?

Broj projekata u kojima ozbiljnije pišem se može nabrojiti na prste jedne ruke. A i to sam izabrao samo zato što je u pitanju par daleko najznačajnih lokacija ili objekata u Beogradu. Pa pošto ćemo pred potomstvom ionako da budemo najgora generacija u dugačkoj istoriji izgradnje Beograda (mnogi pre nas zaista nisu imali puno izbora), da se bar malo potrudim oko tih nekoliko. Toga je toliko malo u odnosu na ukupne investicione aktivnosti, a pogotovo naše potrebe, da čak i da se svi oni odlože za kasnije, to neće biti ni malo strašno, naprotiv, može samo da nam bude bolje. Em ćemo manje najvažnijih stvari nepovratno upropastiti, em će pare kasnije sigurno biti bolje upotrebljene nego sad. Iako NIŠTA ne mora da se odlaže, jer je sve te projekte bilo lako popraviti samo da je neko hteo. Zahin projekat je lako mogao da se kompletan povuče samo malo dalje od Save, ka Tadeuša Košćuška (ili, što je nešto lošije, da zadnji deo ide u visinu). Kod mlina je prednji soliter mogao da bude nadoknađen većim zgradama iza njega. Za hotel Jugoslavija je mogao biti raspisan javni konkurs pa bi videli da li je rekonstrukcija bez gigantskih kula "nekomercijalna". Verovati na reč investitoru kada kaže da je alternativa projektu koji je predložio "nekomercijalna" je i smešno i žalosno. A ipak se to na Beobuildu često koristi kao konačan i neoboriv argument.

Što se tiče drugih primedbi.

"Velikodušna rekonstrukcija mlina" je čista demagogija. Pa nema valjda nekoga ko veruje da vrednost tih radova nije uračunata u konačan dogovor? Taj plac ima svoju vrednost i za drugog investitora (ili istog sa drugim projektom), pa bi ili on uradio isto, ili bi imali dogovor koji je za nas toliko povoljniji, pa bi onda mi za tu razliku mogli da uradimo isto. Te magične tranformacije vrednosti koje se u medijima pojavljuju i nestaju u zavisnosti elokventnosti izabranog PR predstavnika su zaista čudo. Ovo drugo, sa velikodušnim ulaganjem u Srpski narod i zemlju uprkos haotičnom stanju i savetima zdravog investitorskog razuma, bolje da ne komentarišem.

Što se tiče ovoga

"Сад предлажеш отворене кафиће и велики трг тик уз најпрометнију и најбучнију саобраћајницу града која је у том делу 4+4 а све у подножју вероватно најпрометније петље на Балкану.

Будалаштине."

mogu samo da ponovim Delijin zaključak i zapitam ga da li je nekada šetao po ... pa sad .. maltene bilo kojoj ulici u starom delu grada? Pogotovo onim širokim i bučnim, kralja Aleksandra, kralja Milana? Čovek ne može da prođe od kafića uglavljenih između drveća. Oni su toliko blizu ulice da je svako ko sedi u bašti i šire razmahne u opasnosti da mu autobus odnese ruku, budući da se ulica nalazi tačno 50cm dalje od njega. Pa ipak izgleda da čak i to narodu ne smeta baš toliko. A ovde bi smo imali sledeću situaciju

MlinTrgA1_resize.jpg

Više od 5200 kvadratnih metara platoa otvorenog za uređenje kako god želimo, 128 metara širine, i čitavih 44 metra po dubini. Ako je baš neophodno, možemo zasaditi i tri reda rastinja i drveća, pa bi izgledalo kao da smo u džungli, a opet bi ostao trg ili plato veći od većine koji postoje u gradu. Niko tu ulicu ne bi ni video, a kamoli da bi ikome smetala. Dok "najprometniju petlju na Balkanu" naravno zaklnja sam prednji, izbočeni deo zgrade mlina, i bilo šta od zelenila što nam se ćefne da stavimo na ivicu platoa sa te strane.

Rekonstruisan mlin će i sam za sebe pružati izuzetno kvalitetan prostor i sadržaje. Izložbe, predavanja, predstave, performansi, kafići, bašte, fontana, klupe. Treba ga posmatrati isto kao recimo SKC ili ustanovu kulture Vuk Karadžić. Setite se broja ljudi ispred SKCa kad je neki koncert. Prelivaju se na tramvajske šine zato što ispred nema dovoljno mesta. Takve institucije MORAJU da imaju prostran plato koji ih opslužuje, one SLUŽE da se narod skuplja i druži. Napolju isto toliko koliko i unutra.

A šta je velikodušni investitor uradio? Prvo je rekonstrusiao stari mlin (zato što NIJE SMEO da ga ruši), ali naravno tako što smo mi sami to indirektno platili, pa je onda tik uz velelepne rekonstruisane ulaze u mlin postavio rampu u podzemnu garažu, a sa druge strane posadio soliter (sa hiljadama poslovnih ljudi koji idu na posao ili rade pa ih jezivo nervira gužva i buka koju prave ovi drugi), a iza njega, kod BIGZa, JOŠ jednu pristupnu ulicu. Tek toliko da, što se tiče servisnog platoa i prostora ispred tih ulaza, 2/3 ulaza bude neupotrebljivo. Tj, 2/3 samo na jednoj strani zgrade, ostale strane su što se tiče prostora ispred ulaza na kome bi se narod mogao skupljati i komotno ulaziti potpuno neupotrebljive, ili ulaza uopšte nemaju. Konačni rezultat je ovo

MlinTrgA2_resize.jpg

A što se tiče tobože "neprijatne" šire okoline, i nedostatka drugih interesantnih mesta ili ljudi, ta okolina će biti slična nečemu što je nalik ovome

BnvPetljaMaketa.png

BnvSajamMaketa.jpg

Apsolutno najzeleniji deo "Beograda na vodi" tik sa druge strane ulice, a ispod same petlje, ogroman park i ništa drugo SEM zelenila. Dijagonalno, kroz park ispod petlje, imamo zgradu opere i veliki trg u središtu. Dakle, "prvi sledeći broj posle nule", tj nesrećni 1% BNVa posvećen kulturi je slučajno baš u komšiluku. Naravno, uz sam BIGZ sa svojim širokim halama i visokim prostorijama gde sam bog zna šta sve može da bude. Pa je onda odmah tu i novi deo Sajma, sa otvorenim izložbenim platoom, zabavnim i uslužnim delovima, pa na kraju i čitav savremeni blok zgrada sa pešačko biciklističkim mostom preko Save i samom Savom. Ili nešto tome slično, detalji su manje važni. I sve to je u blizini.

I sad, kao, neće biti ljudi ... šta će to ovde ... ? Šta mislite, zašto oni prave hotel baš ovde, ako će mesto biti tako neprijatno i pusto kao što tvrdite?

Prave zbog lokacije, tj. blizine centra, sajma, NBG-a, lako se stize sa aerodroma. Sigurno ne prave zbog opere koja se nece izgraditi.
A ako je najzeleniji deo BNV odavno izgradjena Mostarska petlja... :D

Човече у ком ти времену живиш, о чему ти причаш?

Да је све тако ужасно како кажеш, инвеститор би сравнио млин са земљом и не би га ни подигао, него би изградио нову крмачу као што је БИГЗ. Имао би неупоредиво више квадрата а заузетост парцеле 90% ... БИГЗ као референца би му био оправдање.

Које је он имао интересе да поново подигне Стари млин који је убедљиво био најскупљи део целог објекта? Знаш ли колико коштају реконструкције? Колико оне подижу трошкове инвестиције? Буди уверен да је реконструкција старе зграде коштала више него све нове изграђене од старта, а мање ће користи инвеститор имати од тих старих.

Инвеститорски урбанизам код нас постоји и изузетно је бахат, али овај промер реконструкције се најмање може убацити у ту категорију јер нас је инвеститор испоштовао далеко више него што му нефункционална држава и непостојеће инсититуције могле захтевати. Могао је да их не послуша и ником ништа. ЉУди су реконструисали Стари млин у држави где се гради дивље насеље на противпланом насипу и у држави у којој министар јавно каже да то неће рушити јер и преседник државе има тамо нелегалну кућу ... АЛО !!! Где ти живиш?

Врати се у реалност, то о чему ти причаш је економски неизводљиво. Сви твоји ставови су економско-инвеститорска утопија која је немогућа било где а не у нефункционалној држави.

Više od 5200 kvadratnih metara platoa otvorenog za uređenje kako god želimo,

Да, а пројекат око којег дискутујемо изграђен је у паралелном универзуму.

Или пак ти можда обитаваш у том паралелном универзуму:

- Где ће се простор између газеле и сајма изградити сутра а не никад или можда ни тад.

- Где ће инвеститор сам срушити оно што је управо изградио.

- Где смо ми платили реконструкцију старог млина коју је иначе дебело платио сам инвеститор.

- Где је одлично место за трг између предимензионисане бочне фасаде бигза и сервисног пута са једне стране, уџерица са друге, друге најпрометније и најнехуманије саобраћајнице у граду са треће и најпрометније петље са четврте стране. И то све на правцу којим прође један пешак на 10 минута. Притом усуђујеш се да поредиш пешачки најпрометније градеске улице као што је Булевар са пешачки најслабије прометном улицом у граду и локације потпуно и у сваком сегменту другачијих особина, садржаја и урбанистичких каректаристика.

Свашта човек овде може прочитати.

Oh da, zapušteni prostor pored Save i u samom centru grada će trajno ostiti neigrađen, kako da ne. A kad ga budu gradili ovde će biti samo parkovi i jednospratne zgrade, naravno. Pa čitava opština Stari Grad ima 50.000 stanovnika, a samo ovde se planira njih 150.000. Savršeno je svejedno da li će ovaj projekat "Beograda na vodi" da uspe. Ko kod da dođe neće planirati ništa manje od dvostrukog broja stanovnika čitave opštine, i to ako budemo imali sreće, pa ih ne bude tri puta više, kao u ovom projektu. I sad ja pričam gluposti jer poredim gužvu u centru, sa "jednim pešakom na deset minuta" ovde? A šta će biti sutra?

I to se stalno ponavlja. Gledate samo sadašnje stanje, sadašnje navike, sadašnje potrebe, sadašnje opremanje prostora, javni saobraćaj, izgrađenost, sadržaje, pa čak i sadašnji način razmišljanja ljudi. Naprimer, ako je do neke zelene površine porodicama i penzionerima danas skoro nemoguće doći, a na njima i inače nema bilo kakavog drugog sadržaja, vaš zaključak je naravo da će tako uvek biti, pa onda ona i nije potrebna. Ako je Kalimegdanski donji grad danas relativno prazan, to je sigurno trajno stanje. I tome slično, primera takve "logike" je ovde bilo čitav niz.

A predimenzionirana bočna fasada je tek ogroman problem, kako da ne ... To bi trebalo objasniti narodu na trgu ispred Doma Sindikata. Imaju zaista divan pogled na uzvišenu lepotu okolnih fasada. Kako bi bilo da u njegovu sredinu postavimo jednu visoku poslovnu zgradu sa ulazom u podzemnu garažu pored nje? A ovde imamo nešto što je Brašovanovo delo. Pa makar bila i bočna, ima veći kvalitet i bolju dinamiku od 90% procenata fasada u gradu, uključujući i mnoge na trgovima koje već imamo. I plus što ju je pravio znajući da je pored nje niska zgrada mlina koja tu stranu UOPŠTE ne zaklanja. I sad mi vi objašnjavate da je on po vama TREBAO da misli da će jednog dana taj mlin biti srušen, pa da će tu doći visoka zgrada, pa da se zato ta strana jednog dana neće videti, pa da zato on treba da je pravi tako da bude dovoljno ružna i dovoljno jeftina, jer, eto, po "pravilima" bi ta strana TREBALA da se sastoji od zgrada u nizu. Šta ja sad treba da kažem o toj vrsti logike?

Vitalnost trgova pre svega određuje sadržaj na njemu i u objektima koji ga okružuju. To će da obezbedi već i sam mlin jer će imati sjajan i veoma veliki multifunkcionalni prostor. Treba ga posmatrati kao centar kulture i srodnih komercijalnih usluga. Već je to sasvim dovoljno da pruvuče ljude koji bi dolazili samo zbog njih. A oko mlina je i hotel i zgrada Bigza. To su novi sadržaji i novi ljudi za koje bi mali trg ili plato u središtu bio prirodna tačka skupljanja. Pa na trećem mestu je blizina reke, sajma, budućeg naselja i ogromna masa od bar 100.000 ljudi u novom komercialno - zabavno - trgovačkom središtu grada. I sad mi vi objašnjavate kako će ovo mesto biti trajno pusto i bez posetilaca. Eto, imamo puno trgova i platoa za sedenje, pa nam je ovaj kao višak ....

Zuma":2qdffp43 je napisao(la):
OA šta će biti sutra?

I to se stalno ponavlja. Gledate samo sadašnje stanje,

Zuma":2qdffp43 je napisao(la):
I plus što ju je pravio znajući da je pored nje niska zgrada mlina koja tu stranu UOPŠTE ne zaklanja. I sad mi vi objašnjavate da je on po vama TREBAO da misli da će jednog dana taj mlin biti srušen, pa da će tu doći visoka zgrada, pa da se zato ta strana jednog dana neće videti

Ау, ау ау ... мало си се погубио у сопственом посту и то једном од најкраћих ... прво нас оптужујеш да смо урбанистички кратковиди и то је лоше, а онда директно за Брашована кажеш да је био урбанистички кратковид и да је то добро ?

Одлучи се човече ... :D

Prvo, i "vi" i "mi" nemamo nikakve veze sa Brašovanom. On nije bio kratkovid, mi često jesmo. U dva slučaja je različit subjekt tvrdnje. Kroz ceo Beobuild se isuviše često provlači argumentacija koja se zasniva samo na tome kako se nešto koristi ili vidi danas, a urbanista bi morao da razmišlja i o budućnosti, i to prilično dalekoj, jer su njegove odluke redovno trajne prirode.

Ovo drugo je bila uprošćena verzija koja vrlo kratko opisuje najvažniji slučaj, inače bi moji postovi bili stvarno ogromni. Brašovan nije bio kratkovid pa je imao dve opcije. Znao je da se jednog dana umesto mlina može sagraditi visoka zgrada, ali i da se isto tako lako (i daleko verovatnije) veoma dugo, ili bilo kada, takva zgrada NEĆE sagraditi. Mlin je bio vrhunski domet tadašnje tehnologije i jedna od najvažnijih objekata za život. Kažu da je u prizemlju debljina zidova od opeke bila 80cm. To je isuviše skupo i ne ruši se tek tako. Logično rešenje takvog problema je ponašati se kao da BIGZ sa te strane neće nikada biti zaklonjen, pa ga napraviti kao da neće, tj. najbolje što je moguće za nešto što ipak nije prednja fasada. Time su pokrivena oba slučaja. Ako se visoka zgrada sagradi, nije puno izgubljeno sem nešto truda i novca (što za reprezentativnu državnu zgradu-simbol nije veliki problem), a ako mlin dugo ostane, njegova zgrada je na najbolji način predstavljena i sa te strane. To je zaključak do koga bi došao i arhitekta manjeg formata nego što je bio on. Dakle pretpostavkom da BIGZ nije projektovao jedino li pre svega kao zgradu u nizu ga niko ne "unižava", kao što si nešto ranije pisao. Naprotiv.

Stf (odnosi se na tvoju pretprošlu poruku)

Objasni mi na koji način vi znate da je svaki projekat koji nam se predloži ekonomska nužnost, u baš takvom obliku kakav je ponuđen, i samo sa tim investorom? U svakom pogađanju postoje dve strane, a našu zastupaju takozvani "predstavnici" naroda koji ustvari imaju isti interes kao i suprotna strana. Pri tome ponekad, kao za BNV, ne znamo čak ni šta tačno nameravaju da rade, a kamoli da postoji neka javna i stručna kontrola nezavisnih tela. I SVAKI projekat, a to je redovno prva i jedina ponuda koji se za neku lokaciju pojavi, uvek je predstavljen kao ne samo ekonomski nužan, nego i najbolji mogući. Pa se kaže i to da smo totalne budale ako ga odbijemo, jer nikada više nećemo dobiti tako dobru ponudu. I tako svaki put. Iz čega proizilazi da je svaki posrednik u svakom od tih dogovora čisti genije i za biznis i za urbanizam. To je kao na pijaci gde prvu ponudu seljaka kupac prihvata kao sveto pismo, a za razliku od pijace gde je to normalno, svaki pokušaj da se izvuče bolja cena se predstavlja kao napad na čitavu poljoprivredu. Pri tome ustvari jedna strana pregovara sama sa sobom, a ova druga nema pojma ni o čemu. Posle izvesnog vremena čoveku postane malo mučno da ga i dalje tretiraju na taj način.

Meni sad nije jasno da li tvoj poziv na realizam znači da mi ovo moramo da prihvatimo jer drugačije ne može da bude, da ovaj opis nije tačan, ili nešto treće?

Ja ustvari nemam ništa protiv ovog investitora. Kakvih ima, ovu su dobri, samo što to nema veze sa ovim o čemu pričamo. Kad sam slao slike pohvalio sam ih zbog pažnje koju su posvetili svim detaljima i očiglednom pokušaju da se što bolje uklope u prostor. Međutim ne želim da učestvujem u besmislenoj glorifikaciji i romantičnim opisima investitora u projektima u kojima ni minimum javnog interesa nije ispoštovan. Iako je krivica za to uglavnom na našoj strani, investitor se takođe uvek prvo pobrine za svoje interese i svoju dobit, maksimalno koristeći naše slabosti, pa tek onda, u prostoru koji preostane, pokušava da bude profesionalan i obziran. Mi možemo da mu zahvaljumemo što je tamo gde je već sklopio više nego dobar posao zbog svog međunarodnog ugleda drži profesionalne standarde, ali ne vidim preveliki smisao takvih pohvala.

Stari mlin je rekonstruisan zato što je povezan sa mnoštvom nezgodnih repova, što ga je pratila očigledna korupcija, kriminal i niz tužbi. Neki tvrde namerna paljevina. Proglašen je spomenikom kulture i trajnim dobrom. Pa je u takođe sumnjivim okonostima data dozvola da se ne ide na rekonstrukciju nego na revitalizaciju. Što znači da nema potrebe za vernošću, već je dovoljno zadržati neke elemente originalnog objekta. Tako da bih pre rekao da je razlog zadržavanja mlina potreba da se javnost ne iritira više nego što je to već slučaj. A priče o velikodušnim investitorima su za malu decu. Ako niko ne brani naše interese, kad u takvoj situaciji za sebe izvuku sve ono čemu se razumno i bez nepotrebnog poslovnog rizika mogu nadati, dalje mogu da drže neke međunardne standarde ponašanja, i to je sve što se od njih može očekivati.

Ovde imate par linkova o istorijatu cele priče. Tabloid ima svoju političku interpretaciju koju možete ignorisati, ali zato ima najviše činjenica. Druga dva ga u kraćoj formi dopunjuju sa još nekim podacima. Ako neko ima pouzdanije ili novije podatke, bilo bi lepo da ih vidimo.

http://www.magazin-tabloid.com/casopis/ ... =238&cl=05
http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2 ... 5012.shtml
http://www.srbinside.rs/?p=2407

Zuma":2rnoufn2 je napisao(la):
Brašovan nije bio kratkovid pa je imao dve opcije. Znao je da se jednog dana umesto mlina može sagraditi visoka zgrada, ali i da se isto tako lako (i daleko verovatnije) veoma dugo, ili bilo kada, takva zgrada NEĆE sagraditi. Mlin je bio vrhunski domet tadašnje tehnologije i jedna od najvažnijih objekata za život. Kažu da je u prizemlju debljina zidova od opeke bila 80cm. To je isuviše skupo i ne ruši se tek tako. Logično rešenje takvog problema je ponašati se kao da BIGZ sa te strane neće nikada biti zaklonjen, pa ga napraviti kao da neće, tj. najbolje što je moguće za nešto što ipak nije prednja fasada. Time su pokrivena oba slučaja. Ako se visoka zgrada sagradi, nije puno izgubljeno sem nešto truda i novca (što za reprezentativnu državnu zgradu-simbol nije veliki problem), a ako mlin dugo ostane, njegova zgrada je na najbolji način predstavljena i sa te strane. To je zaključak do koga bi došao i arhitekta manjeg formata nego što je bio on. Dakle pretpostavkom da BIGZ nije projektovao jedino li pre svega kao zgradu u nizu ga niko ne "unižava", kao što si nešto ranije pisao. Naprotiv.

Управо си Брашована опет прозвао за архитекту аматера. Он је пројектовао зграду сматрајући да ће Стари млин остати ту занавек у таквом облику, и то у периоду свестке индустријске експанзије и поплаве нових технологија? !?!?

Колико имаш погрешан поглед на филозофију БИГЗА види се и његов однос са изграђеним објектима са друге стране (масивна стамбена зграда између БИГЗ-а и железничког надвожњака). Те две зграде су у складном односу и тај репер се наставља и са друге стране надвожњака, а требао је (и јесте) са северне стране БИГЗ-а. Сада имамо складан низ.

Ne zanavek nego dovoljno dugo da razlika nema značaja. Nasilno širiš oblast primenjivosti sasvim teorijskih koncepata koji treba da budu samo polazna tačka za praksu. Dok ja pričam upravo o praksi, konačnom zaključku arhitekte šta je u konkretnom slučaju bolje uraditi. Mlin je tada smatran za čudo tehnike. Skupo građen, najmodernije mašine iz inostranstva, u zanatski orjentisanom Beogradu mlevenje žita na industrijskoj skali, od suštinskog značaja za ishranu čitavog grada. Zašto bi ga brzo rušili? Takav zaključak jednostavno nema smisla. Običan zdrav razum bi govorio da će on tamo dugo ostati, kao što se uostalom i desilo. Zamisli da si ti arhitekta. Praviš izrazito skup simbol snage države, hram pismenosti i prosvetiteljstva. I znaš da će nizak objekat pored njega verovarno decenijama biti takav kakav je. Ali zbog beskrajne ljubavi prema teoriji o zgradama u nizu, koje bi tu kao TREBALE da jednog dana dođu, ostavićeš krajnje vidljivu stranu svog simbola (okrenutu centru grada), u koga si ulupao ogromnu količinu državnih para, irazito ružnu, napravljenu sa idejom da se neće videti. Pa kad na otvaranje Državne Štamparije dodje kralj:

"Znate Vaše Veličanstvo, za par generacija se ova strana neće videti?"

I sad mi vi sasvim ozbiljno predlažete da je Brašovan zaista morao tako da razmišlja?

Nekoliko starih slika i kratak opis istorijata mlina:

Priča o Starom mlinu
September 21, 2013.

Na mestu koje su beogradski tinejdžeri godinama zvali “rupa preko puta Sajma”, a oni stariji “Kod Bigza”, sada se gradi luksuzan hotel i poslovni centar. A tu, na tom mestu, pre 110 godina, počele su da bruje mašine prvog parnog mlina u Srbiji u akcionarskom vlasništvu. Danas poznatiji kao Stari mlin, jedan od najstarijih mlinova u Evropi, podignut je 1903. godine u Topčiderskoj ulici (sada Bulevar vojvode Mišića 15), gde se tada nalazila industrijska zona.

Kamen temeljac je postavljen godinu dana pre toga, a samo preduzeće – „ Prvo akcionarsko – lebarsko udruženje za preradu hrane u Kraljevini Srbiji“ osnovano je 1901. godine. Prvi parni akcionarski mlin bio je opremljen najsavremenijim uređajima, nabavljene su mašine najpoznatijih nemačkih i austrijskih proizvođača, uložen ogroman novac i postao je, takoreći – čudo tehnike onog doba. Pored parnog pogona ubrzo su postavljene i dinamo mašine. Bio je prvi mlin u Srbiji koji je 1912- 1913. godine uveo električni pogon.

Ceo kompleks zauzimao je ogroman prostor. Tu su bile zgrada glavnog mlina, mašinska zgrada, zgrada seljačkog mlina sa radionicom, stambena zgrada, magacin, šupa i konjušnica.

Zgrada Parnog mlina građena je po ugledu na slične industrijske objekte podignute u drugoj polovini 19 i početkom 20 veka u Evropi. Po načinu gradnje, vrhunskom materijalu koji je korišćen i arhitektonskom rešenju, bila je izuzetno graditeljsko dostignuće.

Građena je od pune opeke, a debljina zidova u prizemlju, primera radi, bila je 80 centimetara. Postavljena je na sredini velike parcele sa glavnim ulazima okrenutim ka Bulevaru vojvode Mišića. Glavna zgrada mlina sastojala se iz dva dela. U podužnom delu zgrade bila su smeštena pogonska postrojenja i sve mašine za meljavu, prečišćavanje i prosejavanje brašna. U drugom, bočnom delu nalazio se magacinski prostor za smeštaj žita na tri sprata.

Uz sam Bulevar i pored zgrade Državne štamparije postojao je i manji objekat, u kome su bile smeštene kancelarije i portirnica. (Ovaj deo kasnije je srušen zbog izgradnje mostarske petlje). U toj industrijskoj zoni bile su i fabrika papira Milan Vapa, fabrika šibica, državna fabrika šećera i drugi.

Stari mlin imao je neverovatnu sudbinu. Za vreme Prvog svetskog rata znatno je oštećen i opljačkan, a odmah posle rata je obnovljen i pušten ponovo u rad 1920. godine. Akcinarsko društvo ubrzano povećava kapital i 1925. počinje modernizacija mlina, pa se iz godine u godinu sve više povećava proizvodni kapacitet. Ponovo je preuređen 1937. godine i uvedene su nove mašine poznate nemačke firme „MIAG“ koje je uveo Vojislav Veljković, kao zastupnik većinskih akcionara.

Izmedju dva svetska rata postaje jedan od najvećih i najvažnijih mlinova na prostoru tadašnje Jugoslavije, po kapacitetu i proizvodnji.

Posle Drugog svetskog rata i konfiskacije „u ime naroda“ Parni mlin je promenio ima i zvao se Državni mlin „9. maj“. Jula 1987. godine proglašen je spomenikom culture. „Parni mlin“ na Bulevaru vojvode Mišića broj 15 predlažemo za trajno čuvanje, kao spomenik materijalne kulture”, navodi se u obrazloženju odluke Zavoda za zaštitu spomenika kulture, uz čiji blagoslov je kasnije (2011. godine) srušen.

U Kompleks spomenika kulture podmetnut je požar 3. novembra 1994. godine, u kom je oštećena glavna zgrada mlina, posle čega ga je opština Savski venac protivzakonito “razmenila” sa Kolingom (kompleks zgrada površine 6.800 m2 i 72 ara placa) za 800 kvadrata stambenog prostora na periferiji grada, a Koling je kasnije preprodao objekat. Menjali su se potencijalni investitori.

Na temeljima nekadašnjeg mlina sada niče prvi hotel lanca “Radison blu”, koji podižu austrijski investitori.

U okviru dana evropske baštine, koja ove godine nosi naziv “Industrijsko nasleđe – zaštita i revitalizacija”, u kući porodice Veljković otvorena je izložba posvećena Prvom parnom akcionarskom mlinu.

http://www.srbinside.rs/?p=2407

mlin-veb.jpg

mlin-veb3.jpg

mlin-veb2.jpg

mlin-veb4a.jpg

mlin-veb1.jpg

milos.tro":2rbsgqs3 je napisao(la):
Гага":2rbsgqs3 je napisao(la):
milos.tro":2rbsgqs3 je napisao(la):
БилБодер на ћирилици (да занемаримо део на енглеском), не могу да верујем :kk:
A još kad uključe osvetljenje noću :)

А јел може један ноћни пикчр(с) :p