Šta je novo?

Stari mlin

Pogresna ifnormacija u vesti politike je da je Koling prodao direktno soraviji ;)

Delija":3qvqh4pv je napisao(la):
JohnyBgood":3qvqh4pv je napisao(la):
Na prethodnim stranama ima rendera na kojima se lepo vidi da je ova kula ispred predebela, okupira ogroman deo plaze ispred, zaklanja BIGZ, vrh kule se "svadja" sa zgradom BIGZ-a, tako da je MRAK u svakom pogledu.

PUNO bi bilo bolje, da je recimo poprecni presek skresan na 50% a visina udvostrucena. Takva vertikala bi se, paradoksalno, manje "svadjala" sa BIGZOM, manje ga zaklanjala, i ostavila puno veci i prijatniji prostor ispred Starog Mlina.

No tu verovatno i nije najveca krivica samog investitora, verovatno im to bolje resenje ovi nasi pecatari ne bi ni dopustili. Valjda umislivsi da "stite" nesto, BIGZ, Stari Mlin, nekakvu "panoramu" grada... Bas nam se ne da.

Кула уопште не заклања БИГЗ а висина је ок и у линији са поменутим здањем.А ако пажљивије протумачиш неке облике на БИГЗ-у увидећеш да је и врх куле сасвим смислен.

O ovim kerefekama u staklu na vrhu ne vredi trositi reci, jad i beda. To je na nivou smislenosti "konverzacije" one rugobne maske ispred stare robne kuce Srbijateksa sa okolnim zgradama na Terazijama.

Ova zgrada jeste u visini sa BIGZOM ali ga zato POTPUNO zaklanja coveku koji stoji na toj plazi ispred starog mlina ili gleda na tu stranu iz pravca grada. Jedna smela tanka vertikala (sa istom zapreminom/povrsinom koja se mogla ponuditi investitoru) bi bila puno efektnija. Em manje zaklanja em se ne pretvara da ukomponuje nesto sto se puno ukomponovati tako eksplicitno i ne da (Stari mlin i BIGZ), znaci nekakav posteniji pristup je puno primereniji - ili jedna cista elegantna vertikalna gradjevina ili neki ultra-smeli pristup koji je neko (nazalost ne secam se imena) predlozio na prethodnim stranama.

Da se ja pitam ja bi tu kulu potpuno izbacila :D Sva je napadna i nezgrapna i sticem utisak da ce mi samar lupiti ako budem predugo gledala u nju...

Totalni nekulturni offtopic.Frajla ja bi da te zenim :p

Salu na stranu,ne lezi kula ni malo.Inace drugar je ovih dana zavrsio snimanje dokumentarca o bendovima koji vezbaju u BIGZ-u.Kaze da ima finih kadrova unutrsnjosti istog i pogleda na onu srusenu fabriku(misli na stari mlin).Kada bude to namontirano i prosledjeno mojoj malenkosti postavicu ga na temi o BIGZ-u da makar ozivimo temu dok se komsija stari mlin radi

Почињем да губим из вида каква је у ствари сврха градње уопште. Мислим "презервација вс. изградња" када се Франкенштајнски искомбинује испадне .... па, рецимо овај хотел са фабричком халом као холом за госте (комбиновано са затвореним паркингом).

Ако је најнеопходније сачувати Стари млин (велики фабрички објекат) такав какав јесте, једино је логично у њега убацити фабрику кугличних лежајева или фабрику алкохола. Како се може спојити стаклена кула? Па једноставно.

Колико је логично да хотел поред стаклене куле има и фабричку халу, толико је логично да фабрика поред фабричке хале буде смештена и у стаклену кулу. Мислим, јесте ли приметили да је цена квадрата у изградњи преко 2 сома?

Друга опција је препустити га скроз уметницима да они истражују савремене контроверзе урбанизма и реинкарнације. У том случају би млин (као и бигз) требао да остане у стању "контролисаног распадања", нешто као "српски Детроит".

У сваком случају, ова грађевина је оксиморон - "фабрички хотел".

Pretvaranje starih industrijskih postrojenja u hotele, stanove i poslovni prostor svakako nije izum investitora u ovom konkretnom slucaju. Sirom planete, narocito u zemljama sa bogatom industrijskom tradicijom, postoje takvi primeri - dovoljan je samo google.

Mozda ce taj stakleni deo novog zdanja poprimiti refleksije od zgrade BIGZ-a i mozda ce ga on zafarbati malo i tako vizuelno spojiti sa ostatkom starog mlina....

Homer Jay":qneckcwc je napisao(la):
Pretvaranje starih industrijskih postrojenja u hotele, stanove i poslovni prostor svakako nije izum investitora u ovom konkretnom slucaju. Sirom planete, narocito u zemljama sa bogatom industrijskom tradicijom, postoje takvi primeri - dovoljan je samo google.
skraceno: LOFT

Ja sam i dalje tvrdoglavo pri tome da je ta kula visak i da su ove dve iza morale biti vise. Stop neistomisljenicima. :p

novi objekat i treba da bude u staklu, meni su ove dve kule pozadi preteske samim tim sto im je bocni okvir u betonu..... i to u transparentnom staklu, nikako reflektujucem, da bi onda ta dubina koju daje transparentno staklo jos vise olaksala sam objekat....pa kako bi mlin i bigz ostali dominantni kubusi i vizuelno ono sto prvo upada u oko

a kod spojeva starog i novog, ovo je jedini prihvatljivi nacin... samo je upotreba sadasnjih materijala, tehnologije iskren, primeren i posten nacin pristupa ovakvim projektima, a istovremeno pruza i neophodno i zasluzeno postovanje prema starome

glavna kula jeste malo zatupasta i nezgrapna, slazem se sa mislim @johnyBgood komentarom da bi morala da bude elegantnija i visa, mozda i da se malo vise uvuce, ali meni to povlacenje nije primarno jer vizure se ne otvaraju samo sa jedne tacke, pa mlin i bigz nisu zaklonjeni njom ...a i ove dve kule pozadi mi nesto oblikovno ne leze, ali opet bi morale da budu u staklu i lagane.... ceo projekat bi trebalo da sadrzi vise platoa, pasaza, trgova i na taj nacin bih radije da se poveze stra sa novom zgradom, sto hotelski sadrzaj moze da omoguci, a sve kako bi u starom mlinu moglo da se uziva i od strane prolaznika

stari mlin i bigz su dve bozanstvene gradjevine i konacno je vreme da se taj prostor priblizi prolaznicima

pufna69":1gmku3u7 je napisao(la):
stari mlin i bigz su dve bozanstvene gradjevine i konacno je vreme da se taj prostor priblizi prolaznicima
Да, али би се то најбоље урадило да је уместо ове куле, мала пјацета, а да је њена квадратура угурана у висину ове две иза.

Aleluja! Slazem se sa time da su ove dve kule iza trebalo da budu vise i prozracnije i u najboljoj varijanti preuzmu celu ili dobar deo zapremine ove kule ispted. A ona ako mora da bude tu da svakako malo smrsa i tako em ostavi veci prostor ispred mlina em manje konkurise (zapreminom i pre svega formom, jer je ovaj pokusaj na vrhu tragikomican) BIGZu, a i svakako prozracno staklo umesto betonskih okvira koji su mi bas :bash: na ove dve kule iza.

Meni se ne svidja ni kula ni one dve zgrade iza (zaklonice mi pogled na NBG sa prozora :p ) mogli su da naprave hotel ovako kako jeste mlin i bilo bi pristojno :D

ne mogu da verujem :) konacno dobila reply od @johnyBgood bez upotrebe velikih slova :)

svaki dobar projekat moze da se conceptualno prikaze u par linija, a da i tada izgleda potpun..... ovde bi to bilo stari mlin plus tri vertikale i tako gledano to nije dobro.... meni generalno smetaju te dve kule pozadi, u sukobu su i za pozadinom i padinom iza, umesto njih bi morao da se pojavi horizontalni transparentni kubus koji bi predstavljao onda podlogu za stari mlin, a visinski bio iznad mlina i time naglasio uspon ka topciderskoj zvezdi....

po cenu da @vucko ne zeli da me zeni :), ja smatram da prednja kula dobro cuci tu gde jeste, i kao vertikala a i kao providan kubus koji onda cini odlican prelaz izmedju mlina i bigza i tako obe zgrade pojedinacno naglasava i daje im na znacaju koje zasluzuju, umesto kao do sada da se citaju kao celina... samo bi morala biti visa, elegantnija i bez dzidza-bidza na vrhu i ne bi smela da jase mlin kao sto to sada radi

a stari mlin nikako ne bi trebalo da se pretvori u sobni deo hotela jer se tada cela njegova lepota unutrasnjosti gubi na taj nacin.... on bi morao da preuzme javne funkcije hotela tipa recepcija, holovi, restorani, butici, galerije i ako se ja pitam sve to sa staklenim pregradnim zidovima i lebdecim podnim povrsinama tako da se iz bilo kog ugla unutra sagledava cela struktura.... sobe iskljucivo da se pojave u staklenoj kuli

Ne vidim zasto su velika slova, na pocetku recenice i u imenima problem? A ako sam negde otkucao celu poruku ili njen veci deo, voleo bih da mi se na to ukaze.

Kubus iza mozda ne bi bio losa ideja, ali u svakom slucaju ove trome kule plus okovane betonom nikako ne idu. Slazem se i oko vise elegantnije kule bez dzidza-bidza, u stvari te dzidze-bidze su ono sto me u ovom projektu najvise izludjuje. Sledeci problem mi je dizajn ove dve kule iza, moglo se i moralo puno bolje od toga.

PS I stvarno preporucujem upotrebu velikog slova na pocetku recenice :)

nisam mislila na pravopis, vec sam aludirala na diskusiju o naucnom centru gde je u tvojim postovima bilo reci ispisanih velikim slovima, pretpostavljam ili u cilju poentiranja ili kao povisen ton usled iskazivanja nezadovoljstva :)... samo htela da primetim prijatnu promenu :) ...nije bila kritika :)

a sto se tice moje upotrebe pravopisa, kad su forumi, e-mejlovi i sms-ovi u pitanju, mnogo je dosadno da se pritiska shift :) a ovako je i brze :) ...meni je licno to neformalni razgovor u pisanoj formi pa samim tim i nema potrebe za pravopisom... tvoj nick je redak izuzetak gde koristim veliko slovo da ti ne bih narusila prepoznatljivost nicka :)

ja bih se zalagala za to da kada su objekti pod zastitom u pitanju, da na konceptualnom nivou, zavod za zastitu mora da ima pravo da definise projektni zadatak, uglavnom po pitanju povezivanja i zadrzavanja fokusa na starom, nista komplikovanije od onoga sto se manje vise provlaci ovde po komentarima, da bi se na taj nacin osiguralo da se taj objekat i ispostuje.... nedostatak kontrole nad komercijalnim u tom smislu dovodi do ovakvih neprimerenih resenja (kao i u slucaju pivare)...

to sto prednja kula sedi na mlinu je zaista meni neprihvatljivo.. ocekujem svaki cas da slobodan deo mlina poskoci pod pritiskom na drugom kraju

Soravija pregovara sa poznatim svetskim brendovima oko naziva hotela. S'obzirom da ce hotel imati 4* tesko da ce biti neki lanac hotela iz top 5. Hayat vec imamo, Kempinski je obezbedio lokaciju u BG, Holliday Inn takodje ima hotel i jedan se gradi, Hilton moze jedino pod nazivom DoubleTree by Hilton sto bi bilo idealno i Sheraton tesko, mada ima slucajeva Sheratona sa 4 zvezdice.

"Hilton Hotel" bi valjda treba da ima 4* ?

5* su im Conrad i Waldorf Astoria

Конрад и Валдорф Асторија су хотели са 5*, али дођу као премијум 5* (односно луксузних 5*), док су Хилтон хотелс, Даблтри и Ембаси сјутс су хотели са 5*, а остали хотели ти спадају у групу 3* до 4*. Холидеј Ин су искључиво хотели са 4*, његови брендови са 5* и 3* су Краун Плаза (која је сада део ИХГ, а била је раније Холидеј Инов бренд) и Холидеј Ин Експрес (који би требало да буде у склопу зграде око које се дигла фрка што су узели да граде већу спратност)

nombre":1h9c969r je napisao(la):
i Sheraton tesko, mada ima slucajeva Sheratona sa 4 zvezdice.

Ima onaj Seratonov lanac Four Points by Sheraton, al sada ne mogu da se setim koliko zvezdica ima - 5 nema sigurno, mislim da je 4 ili 3.

Фор поинтс је са 4*. Шератон и Вестин (оба припадају Старвуду, као и Фор поинтс) су брендови са 5*, с тим што је Вестин нешто као Хилтонови Конрад и Валдорф Асториа

Ево новог погледа на фамозну кулу

mlin1.jpg

колинг.рс

To su stari stari kolingovi renderi ;)

Tako je, juce je bilo na studiuB, gradice se po novom planu koji se nekima ne svidja. Prikazali su render, tri kule od kojih dve u pozadini i jedna ispred, pored bigza. Sve tri ce biti odprilike u nivou sa bigzom, mozda sprat-dva vise.

Vrh