Šta je novo?

Stari Beograd (Stare fotografije Beograda)

stf":2pd90lde je napisao(la):
Проблем је у томе што се застакљивање ради на јако нестручан и морам рећи примитиван начин. Да се застакљује типски и да се употребљавају материјали који боду учи и у великом су нескладу са самом зградом, то не би био толики проблем.
Ево, прави пример је Форум комплек у Булевару Краља Александра. За сада је двоје застаклило терасе, али су обе идентичне а бојама и материјалом се слажу са зградом и једноставно, не сметају оку.
Да, али рецимо нека стамбена зграда може увек да промени боју. Моја зграда је неке жућкасто-наранџасте боје а још није била кречена и планира се то годинама. Још се ни не зна, каква варијанта фарбе ће бити. Зато сам решио сада када сам мењао стари систем да употребим класик белу ПВЦ столарију па шта буде. Ипак на оваквим зградама ко што је моја (којих има на хиљаде), ово по мени не представља неки проблем. Али свакако треба регулисати застакљивање у специфичним целинама, ту се слажем.
 
hvala ti, bas sam uzivao. ima jedan slajd (plan iz 1941) koji mi je jako interesantan, postovacu ga na temi beton hale, nadam se da se ne ljutis, zanima me da li neko zna vise o projektu sa slike
 
Па ја сам само пренео линк . Мени је интересантно аудио предавање, кад га човек чује види се колико су неки проблеми проблеми за сва времена. И пре него што је Бг постао метропола било је актуелно измештање железничке станице, нови мостови...Некако настанак НБГ сви везујемо за период после другог св. рата али велики део је урађен и пре рата, у сваком случају доста занимљивих и нових информација.
 
sa bloga http://dragoljub1938.wordpress.com

Rimske terme na trgu ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu

rimske-terme-1.jpg


Rimski kastrum

kastrum-300_resize.png
 
Piše blizu Beograda, zna li neko tačnu lokaciju

23698725.png

By bocaica at 2011-04-11


Prvi most u Vinči, a vidi se lepo i ostale Beogradske reke potoci i još što šta..... uživajte ...

21510084.png

By bocaica at 2011-04-11
 
Za ovaj akvadukt, ja bih pre rekao da je to iz Istanbula...tj iz gradske cetvrti nazvane Beograd, po brojnim Beogradjanima odvedenim u Carigrad, posle pada naseg grada 1521. godine.
Koliko me secanje sluzi, upravo njima je bilo povereno upravljanje sistemom navodnjavanja Istanbula pijacom vodom iz tog dela grada. I dan danas deo Istanbula nosi taj naziv.
 
HaLyl":1ckgex94 je napisao(la):
Za ovaj akvadukt, ja bih pre rekao da je to iz Istanbula...tj iz gradske cetvrti nazvane Beograd, po brojnim Beogradjanima odvedenim u Carigrad, posle pada naseg grada 1521. godine.
Koliko me secanje sluzi, upravo njima je bilo povereno upravljanje sistemom navodnjavanja Istanbula pijacom vodom iz tog dela grada. I dan danas deo Istanbula nosi taj naziv.
Sasvim moguće da je Belgrad Ormanlari :)
 
izvor je Digitalna Narodna bibilioteka Srbije
konkreta fotografija je ,,Beograd na starim grafikama,, i cetvrta je po redu od prikazanih.

Ne bi bilo lose obavestiti ih o greski ako je greska....

direktan link je http://scc.digital.nb.rs/collection/beograd-grafike

jos interesantnog starog Beograda na istoj adresi

http://www.nb.rs/collections/index.php?id=14851#top

http://scc.digital.nb.rs/collection/beograd-razglednice
Zemun je prikazan u delu gradovi na Dunavu :
http://scc.digital.nb.rs/collection/dunav-razglednice
 
Ja se jedno sećam ovih trouglastih jogurta, a i ovih kasica iz obdaništa, identične smo imali brat i ja, čak mislim da ih još uvek negde imamo :)

Čoveče.... ovo već spada u stari Beograd...al' se omatorElo :p
 
Кад сам већ поставио ове слике да кажем и ја моје сећање.

Најрадије се сећам стаклених флаша ПКБ млека, које смо ујутро "крали" из металних колица, кад смо се враћали са разних журки и тако "убијали" жеђ и мало више алкохола. Разносачи млека су нас јурили, али није вредело :D . Следећег дана смо ипак надокнађивали "штету" и тако сваки пут. Нема ништа лепше него попити свеже хладно млеко, па још из стаклене флаше :kk:

О сећању на вожње са прекрасним Лејландом, да и не причам.
 
Vrh