tekst iz vecernjih novosti..
Neprofitni stanovi: Manje kvadrata nego u ugovorima
R. K. | 06. mart 2013. 21:47 | Komentara: 0
Nezadovoljni stanari neprofitnih stanova u Ulici Mileve Marić Ajnštajn na Novom Beogradu. Tridesetak stanova imaju manju kvadraturu od plaćene
TRIDESETAK neprofitnih stanova, novobeogradskog naselja u Ulici Mileve Marić Ajnštajn, imaju manju kvadraturu od one koja stoji u ugovorima! Građani koji su ih kupovali, a među njima ima zaposlenih u javnim gradskim preduzećima, školstvu, zdravstvu, sudstvu, policiji, mladih bračnih parova, invalida i sportista, tvrde da su oštećeni za najmanje tri, a neki i do šest hiljada evra.
- Nezadovoljni smo cenom kvadrata, krađom prostora koji smo platili, lošim projektom, ali i brojnim sitnim propustima u finalnoj izgradnji stanova. Kada sam prvi put ušao u stan, na prvi pogled mi je bilo sumnjivo da ima 105 kvadrata - rekao je Mile Vukašinović, jedan od članova tima građana koji su se organizovali da bi se izborili za svoja prava. - Podneo sam primedbu, tražio premeravanje. Dok sam čekao, angažovao sam veštake koji su ustanovili manjak od šest kvadrata.
Kada je gradska komisija odlučila da proveri primedbe na kvadraturu, oni su, kako kaže Vukašinović, došli bez mernih uređaja. Metar su pozajmili od majstora koji su radili u blizini, a nisu želeli da prihvate laserski merač. I gradska komisija je ustanovila da je 3,7 kvadrata manje nego što to u ugovoru piše i ponuđeno je da se problem reši aneksom.
U ŠEST ZGRADA NI LIFTOVI NE RADE
ŠEST zgrada još nemaju liftove, a u nekima su van funkcije zato što su kupljeni od stranih proizvođača. - Gradsko komunalno preduzeće koje održava liftove ne sme da ih dira jer su u garanciji i nisu domaće proizvodnje. Na drugoj strani, proizvođači liftova koji su ugrađeni traže 80 evra po ulazu kako bi ih održavali - kažu u ovom naselju. - Pojedini ulazi skupljaju pare, ali dok to nije kroz uplatnicu "Infostana" nema šanse da će takav vid plaćanja opstati.
Iz ove komisije, međutim, ne priznaju da nedostaju kvadrati na terasi koja je izgrađena van standarda i "plića" je za 60 santimetara. Objašnjeno je da je to tehnička lođa, što je kako kažu građani arhitektonska besmislica, jer na terasi ne mogu da se mimoiđu dve odrasle osobe.
Da nije sve crno, svojom borbom i pritiskom okupljeni građani uspeli su da reše problem PDV na kupljeni prvi stan.
SKRAĆIVANE SOBE, PROKIŠNjAVA KROV?
U TIMU koji predstavlja građane kažu da su objedinili 27 skupština stanara. Imaju primedbe da je tridesetak stanova rađeno van standarda, skraćivane su i dnevne sobe, spavaće preimenovane u radne, prokišnjavaju iako su prošle godine useljeni, zaboravljena je ugradnja roletni na poslednjim spratovima, pločice vire po santimetar...
- Kada sam utvrdio da je toalet pet santimetara manji od propisa rekli su da će oštemovati zidove - tvrdi Vukašinović.