Šta je novo?

Stanovi - naselje Dr Ivana Ribara - konkurs 2008

Hvala za informaciju , oko overe dokumenata za povracaj PDV-a , da se ne mora odlaziti u sud vec da se sve moze overiti u opstini , i jos besplatno kako ste naveli . Brze i jednostavnije .

NA DOKUMENTU O POVRAĆAJU PDV piše da se kupoprodajni ugovor i Izjava trebaju OVERITI U SUDU (kao što sam ja uradila), ali sam juče dobila informaciju, na šalteru Opštine, da su mnogi upravo ta dva dokumenta overavala i kod njih! Na Vama je da odlučite šta ćete i gde overiti!

MIMKA1980":1t819nfw je napisao(la):
KOMŠIJE, juče sam provela 1,5 sat u sudu u Timočkoj kako bih overila kupoprodajni ugovor i Izjavu da kupujem prvi stan i to me je zadovoljstvo koštalo 700,00 dinara, da bih, kasnije, svratila do opštine gde su mi rekli da sam ta dokumenta mogla overiti kod njih BEZ PLAĆANJA (kada se kaže da vam je to za refundaciju PDV i kupovinu prvog stana).U Ljermontovoj se, takodje, ništa ne plaća!
Posle silne papirologije, ostade samo da se sve to odnese u Filijalu Stari grad.
Da li je neko odlazio da preda papire za povraćaj PDV pa da mi objasni kako se do tamo dolazi (prevozom), odnosno, gde se to tačno nalazi.
Filijala Stari grad je u Bulevaru Despota Stefana (bivsa 29.Novembra). Najlakse i najjednostavnije je do njih sa Novog Beograda doci 95-om, tako sto sidjete na sledecu stanicu posle gradskog SUP-a, produzite jos 50 metara i predate na pisarnicu u prizemlju.

Porez je za celu proslu godinu (ja sam iz Vojvodjanske, useljeni smo pre godinu dana). Juce sam bila u filijali Stari grad i zapanjena sam neljubaznoscu sluzbenice iz sobe 103 na prvom spratu. Inace, receno je da samo izjava mora biti overena u sudu i to je jedino sto se placa (230 dinara), a kopije ugovora, licne karte, uverenje o prebivalistu, krstenica, drzavljanstvo, vencanica, sve je besplatno kad kazete za sta treba. U opstinu morate poneti overenu (u sudu) izjavu i tek nakon sto im pokazete, besplatno ce vam overiti dokumenta

Prvo me je gdja Njagulov iz sobe 103 naterala da licno dodjem jer preko telefona nedaje nikakve informacije iako sam insistirao da mi izdiktira spisak potrebnih dokumenata, pa sam sutradan morao zbog doticne da izlazim sa posla, doticna nije dosla na posao a druga gospodja bez doticne nesme da daje nikakve informacije da li pod pretnjom ili nezna o tom poslu nista pa mi dade spisak potrebnih dokumenata na papiru kao da ta informacija nije prethodnog dana da se dobije preko telafona...posle dva dana nemogu dobiti doticnu na telefon... Sve u svemu zelim odgovor na dva tehnicka pitanja:
1. Da li je za potrebe podnosenja dokumenata za povracaj PDV-a potrebna prijava prebivalista na adresi stana za koji se potrazuje povracaj,
2. Da li je za iste potrebe neophodno imati prijavljen porez na imovinu za stan za koji trazimo povracaj PDV-a?
Da li ove stavke imaju neke veze?

Na prvo pitanje odgovor je da, a na drugo ne znam, jer kao sto rekoste, niko nece da nam kaze sta sve tacno treba. Zbog toga sam i isla kod doticne gospodje koja nije htela nista da mi kaze, osim da "sve pise u pravilniku" i da "nema vremena da sa mnom razgovara, jer ima drugog posla". Pretpostavljam da ce nam, ako nesto od famoznih papira nedostaje, traziti dopunu dokumentacije. Poreska prijava se vadi u sobi 31 na prvom spratu zgrade opstine Novi Beograd, problem je sto je ispred te sobe uvek guzva. Ja sam cekala oko dva sata.

Meni su u poreskoj upravi rekli da ne moram biti prijavljena na novoj adresi, a sve papire za refundaciju PDV-a sam predala na pisarnici.

Molio bih Vas Vi koji ste predali svu potrebnu dokumentaciju u vezi povracaj PDV-a , koju valutu treba upisati u izjavi koja se popunjava , da li u evrima kako pise u UGOVORU ili u dinarima , mislim na sumu koju potrazujemo . Posto u izjavi stoje tri stavke tako mi se cini , prva stavka je . CENA STANA BEZ PDV-a , u drugoj pise . PODACI O IZNOSU PDV-a ZA KOJI SE PODNOSI ZAHTEV ZA REFUNDACIJU PDV-a , i u trcoj stavci stoji, IZNOS PDV-a ZA KOJI SE PODNOSI ZAHTEV ZA REFUNDACIJU PDV-a . Hvala.

Da li postoji odredjeni vremenski rok do kada mora da se predaju dokumenta i da li je potrebno da se pojave svi prijavljeni clanovi domacinstva licno?

Ta Snezana Njagul, koja radi na povracaju naseg PDVa je bez sumnje jedna od najneljubaznijih osoba koje sam u zivotu upoznala. Pardon, najneljubaznija je ipak.

Ena, vidim da ste jako upuceni. Da li znate odgovor na prethodna dva pitanja?

Clanovi domacinstva se nigde ne pojavljuju. Nigde ih ne vodite, samo podnosite potrebnu dokumentaciju za njih. Uverenje o prebivalistu i dokaz o srodstvu. I to samo za one clanove domacinstva za koje trazite povracaj PDVa. Sto se tice roka, mislim da tu nema ogranicenja, ali probajte sto pre, bar u narednih nekoliko meseci.

Ja sam cenu PDV prepisala sa priznanice koju sam uplatila kada smo plaćali PDV i UČEŠĆE (u dinarima), a CENU STANA BEZ PDV sam upisala tako što sam pomnožila taj iznos (koji piše u Ugovoru u evrima) sa SREDNJIM KURSOM EVRA koji je važio tog dana kada sam uplaćivala učešće i PDV.

Dobila sam informaciju, u Poreskoj upravi, da ukoliko ne prijavite sve članove domaćinstva na NOVOJ adresi, onda se plaća puna cena godišnjeg poreza na stan! Mislim da biste trebali ovo još jednom proveriti! Znam samo da NE MORATE prijaviti sve članove domaćinstva za koje tražite povraćaj PDV već to treba da "ukalkulišete" po ovom sistemu: vlasnik stana ima pravo na 40 m2, a svaki sledeći član ima pravo na po 15 m2. Kog člana domaćinstva prijavite za refundaciju PDV on više NE MOŽE biti oslobodjen povraćaja PDV ako bude kupovao neki drugi prvi stan!

Postovane komsije juce sam bio u 4-tom Opstinskom sudu da overim izjavu i ugovor o kupovini stana u vezi povracaja PDV-a . Zena koja mi je overavala , kaze da se samo izjava treba overiti u sudu, overa izjave kosta 230 din. a ugovor o kupovini stana ne . Posto je ugovor vec overen u sudu kada smo kupovali stanove . Vec kopije ugovora treba overiti u opstini na salteru i to je sve besplatno ako kazete da Vam trba za refundaciju PDV-a pri kupovini prvog stana . Ostalo se nista ne placa osim te izjave . I to se sve preda u Poresku upravu Stari Grad ul . Despota Stefana 118 ( bivs 29 novembar ) , autobus 95 sici stanicu posle gradskog SUP-a .

cyberserb":1xillheu je napisao(la):
nacacaca":1xillheu je napisao(la):
Da li se neko od komsija prijavio za placanje poreza na imovinu, i sta je potrebno od dokumenata, gde se to obavlja, do kada smo u obavezi da izvrsimo prijavu????

To se obavlja u opstini NBG na prvom spratu, kanc. 31. Radno vreme je od 8-14h.
Potrebno je:
Fotokopije kupoprodajnog ugovora i zapisnika kao i originali na uvid.
Licna karta
obrazac PPI2 (moze se kupiti u bilo kojoj knjizari)

To je sve sto je potrebno, a prijava je obavezna najkasnije 15 dana od dana potpisivanja ugovora. Ali, nikakve posledice necete snositi ako ste zakasnili :)
Takodje, zanimljiva je cena kvadrata na koju se obracunava porez. Poreska uprava procenjuje da je nas kvadrat oko 120000din (1053eur).

Cyberserb, kako ste popunili u poreskoj prijavi rubriku Podaci o korisnoj povrsini nepokretnosti, odnosno vrednosti povrsine terase, ostave, potkrovlja s obzirom da u kupoprodajnom ugovoru pise samo ukupna povrsina, a nikakav plan niti specifikaciju povrsina nismo dobili od investitora? Da li ste te povrsine sami racunali? Hvala

milena1976":3bjqyvua je napisao(la):
cyberserb":3bjqyvua je napisao(la):
nacacaca":3bjqyvua je napisao(la):
Da li se neko od komsija prijavio za placanje poreza na imovinu, i sta je potrebno od dokumenata, gde se to obavlja, do kada smo u obavezi da izvrsimo prijavu????

To se obavlja u opstini NBG na prvom spratu, kanc. 31. Radno vreme je od 8-14h.
Potrebno je:
Fotokopije kupoprodajnog ugovora i zapisnika kao i originali na uvid.
Licna karta
obrazac PPI2 (moze se kupiti u bilo kojoj knjizari)

To je sve sto je potrebno, a prijava je obavezna najkasnije 15 dana od dana potpisivanja ugovora. Ali, nikakve posledice necete snositi ako ste zakasnili :)
Takodje, zanimljiva je cena kvadrata na koju se obracunava porez. Poreska uprava procenjuje da je nas kvadrat oko 120000din (1053eur).

Cyberserb, kako ste popunili u poreskoj prijavi rubriku Podaci o korisnoj povrsini nepokretnosti, odnosno vrednosti povrsine terase, ostave, potkrovlja s obzirom da u kupoprodajnom ugovoru pise samo ukupna povrsina, a nikakav plan niti specifikaciju povrsina nismo dobili od investitora? Da li ste te povrsine sami racunali? Hvala

I meni je to bilo cudno, pa nisam nista upisao. Medjutim, sluzbenica u Opstini me je pitala da li imamo balkon ili terasu i kolika je povrsina. Moj odgovor je bio:"Imamo. Povrsina je oko 2 kvadrata". Tako je i unela u kompjuter i na osnovu toga obracunala porez. Ozbiljna smo drzava :)

Град је нама продао станове по тзв. ''бруто-грађевинској површини'', што је у уговорима забашурено термином ''укупна површина''. Иначе, укључује и спољашње и унутрашње зидове, вентилационе тунеле, стубове.... Наравно, да би нам узели више пара. Пореска управа, као и Закон о порезу на имовину грађана, познаје само категорију ''нето-корисна површина стана'', по којој поштени продавци и сачињавају купопродајне уговоре. Тако настаје ова збрка око разлике у површинама наших станова.

MIMKA1980":2eqgtkdi je napisao(la):
Ja sam cenu PDV prepisala sa priznanice koju sam uplatila kada smo plaćali PDV i UČEŠĆE (u dinarima), a CENU STANA BEZ PDV sam upisala tako što sam pomnožila taj iznos (koji piše u Ugovoru u evrima) sa SREDNJIM KURSOM EVRA koji je važio tog dana kada sam uplaćivala učešće i PDV.

Hvala Vam na inormacijama.

Evo obrazac za dokumenta potrebna za refundaciju PDV-a, za neprofitne stanove. Obrazac sam dobio iz pisarnice. Vratili su me zbog nekih sitnica ili bolje reći zbog guposti koje se samo u ovoj državi mogu dešavati. Da su nam džada dali stanove, više je muka od lutanja od šaltera, kopirnice, pa nije dobro, još treba to i to, nazad, pa ponovo itd.
http://www.dodaj.rs/f/1H/mG/4oGwZJLk/po ... -za-re.jpg

da li je neko gledao vesti Studija B juce? govorili su o grejanju u nasem naselju i o nacinu naplate. takodje su objasnjavali zasto nismo primili nijedan racun do sada. nazalost, nisam cuo celu vest

Valjda će nam neko preneti šta su to pričali na Studiju "B". Baš me zanima! Znam samo da smo poslednjih dana imali slabije grejanje. Da li je u svim zgradama tako?

Da li samo stanari iz Vojvodjanske podnose zahtev za refundaciju PDV-a ili i stanari iz Ivana Ribara?

Vrh