Guše nas mirisi nafte u stanovima
[quotе] UMESTO novog doma, žitelji zgrada u Ulici Mileve Ajnštajn na Novom Beogradu dobili su stanove čiji se zidovi osećaju - na naftu. U autobusima se sugrađani sklanjaju od njih, u vrtićima im se vaspitačice žale da ne kupaju decu, a oni već osećaju zdravstvene smetnje.Ovo je sudbina stanovnika dveju novih zgrada na kraju Novog Beograda, koje je izgradila Građevinska direkcija, a uselili su se u januaru. Zbog toga su juče održali prvi protest u zajedničkim prostorijama. - Čim smo se uselili osetili smo smrad iz zidova koji nismo mogli da objasnimo - kaže Marina Jakšić, jedna od stanara iz broja 82. - Izvođači radova su nam govorili da se oseća na „novo“. Tako je prošlo nekoliko meseci, ali miris nije izvetrio. Onda smo i ja i dvogodišnje dete dobili gušenje i na kraju smo morali da se iselimo. Žale se i ostali stanari na kašalj, konstantnu kijavicu, alergije...Marina i njene komšije prvo su mislili da umišljaju. Onda su smrad počele da osećaju i ostale komšije, njihovi prijatelji koji su im dolazili u posetu, vaspitači u vrtićima i nastavnici u školama. - Kada sam u prevozu, tačno po mirisu osetim komšiju iz moje ili susedne zgrade - kaže druga komšinica. - Koliko god prali odeću, taj miris ne vetri. Vaspitačica iz vrtića je zvala mene i supruga da nam kaže da nam se dete neprijatno oseća. Bilo nas je sramota, nismo mogli da objasnimo da je to miris iz zgrade. Žitelji poslednjih zgrada koje je država u prestonici pravila kažu da smrad dolazi iz zidova i da je prva komisija, koju su izvođači radova angažovali, utvrdila da je u pitanju nedozvoljena hemikalija u betonu, koja utiče na njegov kvalitet. - Sledeće nedelje stižu rezultati ispitivanja zidova i plafona od overene laboratorije - kažu stanari. - Nadamo se da će oni konačno utvrditi o čemu se radi. POSLEDNjE REŠENjE - RUŠENjE NEZVANIČNO rešenje za situaciju u kojoj se stanari zgrada pod brojem 80 i 82 u Ulici Mileve Ajnštajn nalaze jeste kratkoročno preseljenje u državne stanove u naselju Stepa Stepanović. - Izvođači radova su nam rekli da je poslednje što će uraditi, ukoliko se utvrdi da nedozvoljena materija ne može da se ukloni sa zidova, ušenje zgrade - kažu stanari. - Niko od nas to ne želi, ali ne možemo ni ovako. Ovo je neizdrživo.