@nikola011, dobro si rekao. ukoliko postavis kalorimetre onda moras da razmisljas sta da grejes, a sta da smanjis. to je i poenta celog sistema. oni koji su dobili astronomske racune upravo nisu razmisljali tako. navikli su da setaju u sorcu po stanu usred zime i da otvore prozore kako bi rashladili stan. izmedju starog i novog nacina obracuna potrosnje i placanja biram novi, jer mogu da kontrolisem svoju potrosnju. zasto bih grejao spavacu sobu do 20 stepeni ceo dan ako sam u njoj samo nocu,zar ne? zasto bih grejao ceo stan tokom celog dana ako sam na poslu do 17h? inace, minimalna temperatura u stanu je 8 stepeni. to je temperatura koju toplane isporucuju da se voda u sistemu ne bi smrzla. dakle, u stanu ce vam biti 8 stepeni cak i kada okrenete kalorimetre na zvezdicu i tada cete platiti samo fiksnu naknadu koja postoji i kod telekoma i kod edb-a. to je fiksna pretplata kojom oni doakzuju svoj monopolski polozaj, ali to je vec neka druga prica. dakle, nasi stanovi su dobro izolovani, imaju dobru stolariju i kalorimetri nam mogu doneti samo ustedu ako se energija racionalno trosi. iskreno, ne znam nikoga ko je dobio veci racun od 6000din za proslu zimu, a razgovarao sam sa bar 20 ljudi iz Vojvodjanske