Šta je novo?

Stambeni kompleks Zemunske kapije - državna stanogradnja

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=683450#p683450:3f6o37p5 je napisao(la):
hinicka » Sre Nov 27, 2019 2:54 pm[/url]":3f6o37p5]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=683287#p683287:3f6o37p5 je napisao(la):
MalaDevojcica » Uto Nov 26, 2019 6:57 pm[/url]":3f6o37p5]
ninavesic202":3f6o37p5 je napisao(la):
Zdravo, komsije :) postoji li link viber grupe za G4 lamelu?

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Mozes mi poslati broj telefona na PP, pa cu te dodati, posto ne funkcionise po principu linka. :)

I kako idu useljenja? Da li je jos neko dobio poziv GDS-a za kljucice? A sta je sa G4?
 
Ljudi,
situacija je sledeća:
Iskreno prilično sam zadovoljan da ne kažem baš oduševljen. Stan je prilično profesionalno urađen i nisam imao skoro nikakvih pritužbii. Jedine primedbe išle su na račun krečenja(što apsolutno nije nikakav problem, majstori isprljali zid na par mesta) i podprozorske daske sa unutrašnje strane koje su bile ogrebane na par mesta! Sve ostalo u savršenom redu počevši od parketa, prozora, pločica, vrata, grejanja itd....
Obzirom da sam u životu pravio i kuću(i to ne malu) te da sam se sa raznim majstorima borio prilično dugo mogu vam reći da razlike u izvedenim radovima praktično nema! Čisto sumnjam da i skuplji kompleksi imaju bolje izvedene pojedine radove. Sto se mene tiče kompleks kao i sam stan su ispunili očekivanja shodno ceni i lokaciji koju smo sami birali. Na nama je da to mesto učinimo još boljim ako imamo malo međusobnog razumevanja. Ipak nije sve tako crno...
 
Šta se dešava sa parking mestima za CDE? Nisam primetio ranije, stigla mi ponuda za iznajmljivanje, 3300 dinara mesečno. Da li su i parking mesta ispred G deklarisana kao "krov garaže"? Tamo nisam primetio stubiće (još?)
 
klisko":363lybnb je napisao(la):
Šta se dešava sa parking mestima za CDE? Nisam primetio ranije, stigla mi ponuda za iznajmljivanje, 3300 dinara mesečno. Da li su i parking mesta ispred G deklarisana kao "krov garaže"? Tamo nisam primetio stubiće (još?)
Ponuda je bezobrazna.Iznajmljuju nam naš parking.Jednog lepog dana zbog promena u projektu i malverzacija ići će u zatvor makar na višednevno konačište.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока
 
Bili smo na primopredaji u ponedeljak,generalni utisak je da smo jako zadovoljni,osim zavrsnih radova u vidu moleraja i PVC stolarije.Izvodjaci i decko koji je predstavljao GDS izuzetno ljubazni,uselili smo se pre roka,dakle sve pohvale.Jedino me interesuje,da li moze da se kupi parking mesto ispred zgrade? Da li neko mozda zna? I da li neko zna da li ce biti neka skola u sklopu naselja? Pozdrav komsije :)
 
Pohvale za decka iz gds,lepa rec i gvozdena vrata otvara,skola ce biti sigurno u sklopu naselja,nego kako mislite da kupite parking mesto ispred zgrade,zar je takva kupoprodaja/uknjizenje moguce?
 
Pozdrav svim komsijama, nije me bilo neko vreme zato sto sam se useljavao i nosio stvari pa su me presekla ledja 20 dana, ali dosao sam sada da vam prenesem par svojih preporuka, onako komsijskih, prijateljskih. Ako budete dobili ponudu od gds-a da vam proda ili iznajmi nadzemno parking mesto ispred G1, G2, G3 i G4, ocekujte sledece: Svaki stubic ili prepreka koja se postavi ispred G (od strane gds-a ili od stane stanara) ce biti sutradan isecena od strane mene licno i moje brusilice, imam produzni kabal 80 metara i iz svog stana cu da vucem struju. Ako postavite ponovo, ponovo cu da isecem sve. Ako resite da me tuzite vi (koji potpisete ugovor ili gds, slobodno to uradite, ne mozete da sudu da dokazete da sam uradio nista nelegalno jer cu skinuti prepreke sa mesta koja su vlasnistvo stanara, imam najjaceg advokata u Srbiji, sve sam se raspitao. Sta je katastar knjizio i dal je po zakonu, to ne moze da se rasplete ni za 20 godina, ovo sto cu ja da uradim ce vam biti jednostavna primena zakona u praksi. Prenesite to i pravnicima iz gds, nemam njihove brojeve telefona, ali kad budete potpisivali ugovore za ta mesta, vi cete ih videti pre mene sigurno. Sa srecom useljenje i zivi mi bili!
 
Pozdrav budućim komšijama! U poslednjih par nedelja smo u procesu kupovine stana u zgradi G, lamela 4. Predugovor je potpisan, sledi rešavanje papirologije sa bankom koja čeka uknjizbu naravno i GDS-om. Raiffaisen banka ne pokreće kredit za neuknjizene stanove i sada je ceo proces stopiran zbog tog upisa. Čeka se katastar. Iz GDS-a rekoše da možda upadnemo u vremenski gap ukoliko katastar opet pokrene štrajk. Kažu da će produžiti rok ako se to desi, sve može ako je njima u interesu. Ukoliko sa bankom ne završimo na vreme koje GDS diktira možemo ostati bez učešća. S obzirom na to da su iz GDS-a škrti sa informacijama, nekako je logično da se dođe i do foruma koji mi je do sada bio koristan jer sam celu temu iščitala u par dana, saznala dosta toga, tako da hvala na informacijama! Moram da napomenem da je ova cela priča oko parkinga sramna. Podrška za komšiju sa kablom i brusilicom! O održavanju nemam reči. Pozitivna strana svega je lokacija koja mi zbog posla odgovara, raspored stana, stvarno sam zadovoljna i sam izgled naselja je prijatan. Odlučili smo se za kupovinu stana jer nas nisu ulovljavali kupovinom garaže. Kola imamo, ali je posao veoma blizu i firma ima svoj parking, tako da nam nije padalo na pamet da dajemo toliki novac. Za parking nam je rečeno jer sam pitala (inače to precutkuju) videvši stubice ispred c, kada smo išli da gledamo jedan od stanova u c1, da će se ili prodavati po ceni od oko 4000e ili će se iznajmljivati. Rekla sam da je to bezobrazluk i da ne želimo, a kako kupujemo dvosoban stan nisu nas ni uslovili. Mozda jer sam rekla da odustajemo kad su pomenuli garažu i ludilo sa parkingom. Čak i za cenu koja se razlikuje od reklamne i dovodi potencijalne kupce u zabludu sam imala komentar, ali avaj rekoše mi da su oni veoma konkurentni na teritoriji grada iako ja to po njihovoj logici ne vidim. Simpatično. Ono što svako u gradu može da vidi je suluda cena kvadrata od 2300e i više, gde GDS sa cenom od 1600e sa pdv-om ispade konkurentan I sjajan. Fino smišljena strategija GDS-a. Opet da naglasim zbog posla, firme i dela porodice nama lokacija savršeno odgovara i to je ono što je presudio, iako se brinem da li će papiroloski biti sve u redu s obzirom da smo kreditni kupci i da stan nije uknjižen. Razmišljam da li da menjam banku, mozda bi lakše bilo preko Komercijalne banke, jer je na njoj hipoteka, ima li neko savet?
 
Poštovana komšinice,
I ja sam bio u istoj situaciji kao i vi, ali su mi odobrili kredit u Raiffeisen banci za manje od nedelju dana. I oni su sufinansijeri zemunskih kapija pa nisu tražili nikakvu dokumentaciju.
Možda je trenutna situacija takva sa čekanjem uknjižbe. Proverite kakva je situacija u drugim bankama. Ali ja sam eto lično zadovoljan sa RB.
Pozdrav, Mihajlo
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=687933#p687933:17uje8cx je napisao(la):
Ramona » Sre Dec 11, 2019 7:00 pm[/url]":17uje8cx]Pozdrav budućim komšijama! U poslednjih par nedelja smo u procesu kupovine stana u zgradi G, lamela 4. Predugovor je potpisan, sledi rešavanje papirologije sa bankom koja čeka uknjizbu naravno i GDS-om. Raiffaisen banka ne pokreće kredit za neuknjizene stanove i sada je ceo proces stopiran zbog tog upisa. Čeka se katastar. Iz GDS-a rekoše da možda upadnemo u vremenski gap ukoliko katastar opet pokrene štrajk. Kažu da će produžiti rok ako se to desi, sve može ako je njima u interesu. Ukoliko sa bankom ne završimo na vreme koje GDS diktira možemo ostati bez učešća. S obzirom na to da su iz GDS-a škrti sa informacijama, nekako je logično da se dođe i do foruma koji mi je do sada bio koristan jer sam celu temu iščitala u par dana, saznala dosta toga, tako da hvala na informacijama! Moram da napomenem da je ova cela priča oko parkinga sramna. Podrška za komšiju sa kablom i brusilicom! O održavanju nemam reči. Pozitivna strana svega je lokacija koja mi zbog posla odgovara, raspored stana, stvarno sam zadovoljna i sam izgled naselja je prijatan. Odlučili smo se za kupovinu stana jer nas nisu ulovljavali kupovinom garaže. Kola imamo, ali je posao veoma blizu i firma ima svoj parking, tako da nam nije padalo na pamet da dajemo toliki novac. Za parking nam je rečeno jer sam pitala (inače to precutkuju) videvši stubice ispred c, kada smo išli da gledamo jedan od stanova u c1, da će se ili prodavati po ceni od oko 4000e ili će se iznajmljivati. Rekla sam da je to bezobrazluk i da ne želimo, a kako kupujemo dvosoban stan nisu nas ni uslovili. Mozda jer sam rekla da odustajemo kad su pomenuli garažu i ludilo sa parkingom. Čak i za cenu koja se razlikuje od reklamne i dovodi potencijalne kupce u zabludu sam imala komentar, ali avaj rekoše mi da su oni veoma konkurentni na teritoriji grada iako ja to po njihovoj logici ne vidim. Simpatično. Ono što svako u gradu može da vidi je suluda cena kvadrata od 2300e i više, gde GDS sa cenom od 1600e sa pdv-om ispade konkurentan I sjajan. Fino smišljena strategija GDS-a. Opet da naglasim zbog posla, firme i dela porodice nama lokacija savršeno odgovara i to je ono što je presudio, iako se brinem da li će papiroloski biti sve u redu s obzirom da smo kreditni kupci i da stan nije uknjižen. Razmišljam da li da menjam banku, mozda bi lakše bilo preko Komercijalne banke, jer je na njoj hipoteka, ima li neko savet?
Ako je situacija da je upotrebna dobijena, a nije uknjižena onda vam ni jedna banka neće odobriti kredit dok se uknjižba ne završi u katastru.
Mi smo imali tu situaciju, potpisali predugovor u trenutku kada je izdata upotrebna, katastar štrajkovao 4 meseca, posle im trrbalo tri meseca da sprovedu uknjižbu.
Nijednog momenta nismo imali provlem sa GDS-om, oni su svesni situacije i neće raskidati predugovor.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=687891#p687891:1g5fgz0m je napisao(la):
Zemunac To Be » Sre Dec 11, 2019 3:58 pm[/url]":1g5fgz0m]Pozdrav svim komsijama, nije me bilo neko vreme zato sto sam se useljavao i nosio stvari pa su me presekla ledja 20 dana, ali dosao sam sada da vam prenesem par svojih preporuka, onako komsijskih, prijateljskih. Ako budete dobili ponudu od gds-a da vam proda ili iznajmi nadzemno parking mesto ispred G1, G2, G3 i G4, ocekujte sledece: Svaki stubic ili prepreka koja se postavi ispred G (od strane gds-a ili od stane stanara) ce biti sutradan isecena od strane mene licno i moje brusilice, imam produzni kabal 80 metara i iz svog stana cu da vucem struju. Ako postavite ponovo, ponovo cu da isecem sve. Ako resite da me tuzite vi (koji potpisete ugovor ili gds, slobodno to uradite, ne mozete da sudu da dokazete da sam uradio nista nelegalno jer cu skinuti prepreke sa mesta koja su vlasnistvo stanara, imam najjaceg advokata u Srbiji, sve sam se raspitao. Sta je katastar knjizio i dal je po zakonu, to ne moze da se rasplete ni za 20 godina, ovo sto cu ja da uradim ce vam biti jednostavna primena zakona u praksi. Prenesite to i pravnicima iz gds, nemam njihove brojeve telefona, ali kad budete potpisivali ugovore za ta mesta, vi cete ih videti pre mene sigurno. Sa srecom useljenje i zivi mi bili!
Podrska za komsiju!! Zasto se toga niko iz C nije setio? Zasto to do sada niko nije uradio?
 
Evo dobili i mi kljuc, da se pohvalim. Po nešto prijavili na zapisnik, tipa ogrebotine po simsu prozora, neku rupu u fasadi od spolja... pa smo dali sebi oduška za detaljni pregled u naredna dva meseca. No, pitanje za vlasnike stanova od 42 kvm, a čija je kuhinja u slovu P, kako ste instalirali sudomasinu pored sudopere? Kao i da li radni deo ispod šanka moze da se instalira a da ne poremeti čeoni gde treba da dodje ta ista sudomašina i sudopera, a i bojlerko? Radi se o sledećem stanu: http://3d.zemunskekapije.com/objekat-g/ ... _z.k..html

hvala na odgovoru...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688004#p688004:1haom94e je napisao(la):
Tanja5 » Sre Dec 11, 2019 10:22 pm[/url]":1haom94e]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=687933#p687933:1haom94e je napisao(la):
Ramona » Sre Dec 11, 2019 7:00 pm[/url]":1haom94e]Pozdrav budućim komšijama! U poslednjih par nedelja smo u procesu kupovine stana u zgradi G, lamela 4. Predugovor je potpisan, sledi rešavanje papirologije sa bankom koja čeka uknjizbu naravno i GDS-om. Raiffaisen banka ne pokreće kredit za neuknjizene stanove i sada je ceo proces stopiran zbog tog upisa. Čeka se katastar. Iz GDS-a rekoše da možda upadnemo u vremenski gap ukoliko katastar opet pokrene štrajk. Kažu da će produžiti rok ako se to desi, sve može ako je njima u interesu. Ukoliko sa bankom ne završimo na vreme koje GDS diktira možemo ostati bez učešća. S obzirom na to da su iz GDS-a škrti sa informacijama, nekako je logično da se dođe i do foruma koji mi je do sada bio koristan jer sam celu temu iščitala u par dana, saznala dosta toga, tako da hvala na informacijama! Moram da napomenem da je ova cela priča oko parkinga sramna. Podrška za komšiju sa kablom i brusilicom! O održavanju nemam reči. Pozitivna strana svega je lokacija koja mi zbog posla odgovara, raspored stana, stvarno sam zadovoljna i sam izgled naselja je prijatan. Odlučili smo se za kupovinu stana jer nas nisu ulovljavali kupovinom garaže. Kola imamo, ali je posao veoma blizu i firma ima svoj parking, tako da nam nije padalo na pamet da dajemo toliki novac. Za parking nam je rečeno jer sam pitala (inače to precutkuju) videvši stubice ispred c, kada smo išli da gledamo jedan od stanova u c1, da će se ili prodavati po ceni od oko 4000e ili će se iznajmljivati. Rekla sam da je to bezobrazluk i da ne želimo, a kako kupujemo dvosoban stan nisu nas ni uslovili. Mozda jer sam rekla da odustajemo kad su pomenuli garažu i ludilo sa parkingom. Čak i za cenu koja se razlikuje od reklamne i dovodi potencijalne kupce u zabludu sam imala komentar, ali avaj rekoše mi da su oni veoma konkurentni na teritoriji grada iako ja to po njihovoj logici ne vidim. Simpatično. Ono što svako u gradu može da vidi je suluda cena kvadrata od 2300e i više, gde GDS sa cenom od 1600e sa pdv-om ispade konkurentan I sjajan. Fino smišljena strategija GDS-a. Opet da naglasim zbog posla, firme i dela porodice nama lokacija savršeno odgovara i to je ono što je presudio, iako se brinem da li će papiroloski biti sve u redu s obzirom da smo kreditni kupci i da stan nije uknjižen. Razmišljam da li da menjam banku, mozda bi lakše bilo preko Komercijalne banke, jer je na njoj hipoteka, ima li neko savet?
Ako je situacija da je upotrebna dobijena, a nije uknjižena onda vam ni jedna banka neće odobriti kredit dok se uknjižba ne završi u katastru.
Mi smo imali tu situaciju, potpisali predugovor u trenutku kada je izdata upotrebna, katastar štrajkovao 4 meseca, posle im trrbalo tri meseca da sprovedu uknjižbu.
Nijednog momenta nismo imali provlem sa GDS-om, oni su svesni situacije i neće raskidati predugovor.

Pa toliki kupci su dobili kredite za kupovinu stanova u istom naselju, zašto ne biste i vi? Bankama je jedino bitno da ste Vi kreditno sposobni, samostalno ili solidarno.
 
Kada nije dobijena upotrebna dozvola, stan je u izgradnji. Procedura i zahtevi banke su drugačiji u odnosu na stan koji ima upotrebnu dozvolu. Kada je upotrebna dobijena, a uknjižba nije završena, kredit nećete realizovati ni kod jedne banke. Neke banke će da odrade predodobrenje, a neke neće ništa (RFB) dok se uknjižba ne završi.
Inače, RFB traži da se nakon 60 dana donese uverenje od katastra da postoji samo hipoteka RFB. Kod mene još nije ni podnet zahtev za brisanje hipoteke KomBank, pa ćemo da vidimo šta će da bude kada istekne 60 dana. Ni GDS ni Komercijalnoj, ni Katastru se ne žuri, imaju vremena.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688002#p688002:2dwggh87 je napisao(la):
Mihajlons » Sre Dec 11, 2019 10:19 pm[/url]":2dwggh87]Poštovana komšinice,
I ja sam bio u istoj situaciji kao i vi, ali su mi odobrili kredit u Raiffeisen banci za manje od nedelju dana. I oni su sufinansijeri zemunskih kapija pa nisu tražili nikakvu dokumentaciju. Možda je trenutna situacija takva sa čekanjem uknjižbe. Proverite kakva je situacija u drugim bankama. Ali ja sam eto lično zadovoljan sa RB.
Pozdrav, Mihajlo

Hvala mnogo na odgovoru. Danas imamo sastanak sa ličnim bankarom, pa ćemo proveriti sve detaljno. GDS nas je ubeđivao da neće biti problema, ali koliko sam na ovoj temi od samog početka ispratila, zaključila sam da nijedna banka ne ulazi u proces obrade kredita (ne odobravanja, već same obrade) ukoliko stan nije uknjižen i to se ispostavilo kao tačno. S obizirom na to da smo klijenti banke dugi niz godina, mislim da neće biti problema da se dokumentacija spremi, a potom sačeka katastar. Videćemo. :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688004#p688004:2dwggh87 je napisao(la):
Tanja5 » Sre Dec 11, 2019 10:22 pm[/url]":2dwggh87]Ako je situacija da je upotrebna dobijena, a nije uknjižena onda vam ni jedna banka neće odobriti kredit dok se uknjižba ne završi u katastru. Mi smo imali tu situaciju, potpisali predugovor u trenutku kada je izdata upotrebna, katastar štrajkovao 4 meseca, posle im trrbalo tri meseca da sprovedu uknjižbu.
Nijednog momenta nismo imali provlem sa GDS-om, oni su svesni situacije i neće raskidati predugovor.

Pozdrav komšinice, hvala na odgovoru. Dug vremenski period ste čekali, svaka čast na strpljenju. Što se tiče odobravanja kredita, tu se ne brinem ni malo. Očekujem da će brzo odobriti kada svi papiri GDS-a budu spremni. Drago mi je da je Mihajlo zadovoljan i nadam se da će tako biti i kod nas. Zabrinula sam se zbog čekanja katastra i zanimalo me iz prve ruke da li je moguće uopšte pokrenuti priču o stambenom kreditu dok se katastar ne sredi. Za sada imamo odgovor da to nije moguće,te se naoružavamo strpljenjem i prikupljamo bitne informacije za dalji proces.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688020#p688020:2dwggh87 je napisao(la):
hinicka » Sre Dec 11, 2019 11:22 pm[/url]":2dwggh87]

Pa toliki kupci su dobili kredite za kupovinu stanova u istom naselju, zašto ne biste i vi? Bankama je jedino bitno da ste Vi kreditno sposobni, samostalno ili solidarno.

Takođe im je bitno za koji objekat daju novac, gde se objekat nalazi jer se u slučaju prodaje vrše procene banke koja gleda da se zaštiti, kao i da li je stan uknjižen na šta se odnosilo moje pitanje. U svakoj kupovini nekretnine postoji deo kojim se bavi kupac i deo koji završava investitor, što banka proverava i nakon toga donosi odluku.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688027#p688027:2dwggh87 je napisao(la):
klisko » Sre Dec 11, 2019 11:50 pm[/url]":2dwggh87]Kada nije dobijena upotrebna dozvola, stan je u izgradnji. Procedura i zahtevi banke su drugačiji u odnosu na stan koji ima upotrebnu dozvolu. Kada je upotrebna dobijena, a uknjižba nije završena, kredit nećete realizovati ni kod jedne banke. Neke banke će da odrade predodobrenje, a neke neće ništa (RFB) dok se uknjižba ne završi.
Inače, RFB traži da se nakon 60 dana donese uverenje od katastra da postoji samo hipoteka RFB. Kod mene još nije ni podnet zahtev za brisanje hipoteke KomBank, pa ćemo da vidimo šta će da bude kada istekne 60 dana. Ni GDS ni Komercijalnoj, ni Katastru se ne žuri, imaju vremena.

Hvala na odgovoru. Sada sve zavisi od katastra, te čekamo poziv GDS-a da je to rešeno. Ne znam koji je zakonski rok za upis koji katastar mora da ispoštuje od podnošenja zahteva koji je GDS podneo 5.12. Takođe nisam upoznata sa tim da li rok uopšte postoji. Ne bi me čudilo da ne postoji.

Imam još jedno pitanje:

U predugovoru piše da imamo rok od 60 dana da se potpiše ugovor sa GDS-om i da se taj rok smanjuje na 30 dana ukoliko su predali za uknjižbu. Potpisali smo predugovor dan posle podnošenja zahteva, te imamo mesec dana do potpisivanja ugovora. Nešto ne verujem da će se upis u katastar dogoditi za tih mesec dana, no videćemo. To onda znači da mi dajemo kaparu i ukoliko ne dobijemo kredit u tom roku što je nemoguće ako katastar zakaže, probijamo zakonski rok za potpisivanje ugovora nakon čega je na GDS-u da odluči da li će zadržati kaparu (rizik koji moramo preuzeti) ili će nam izaći u susret i produžiti zakonski rok. Da li je neko imao ovakvo iskustvo? Mnogo bi mi značio odgovor.

Hvala svima i veliki pozdrav!
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688089#p688089:aqps24xw je napisao(la):
Ramona » Čet Dec 12, 2019 11:31 am[/url]":aqps24xw]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688002#p688002:aqps24xw je napisao(la):
Mihajlons » Sre Dec 11, 2019 10:19 pm[/url]":aqps24xw]Poštovana komšinice,
I ja sam bio u istoj situaciji kao i vi, ali su mi odobrili kredit u Raiffeisen banci za manje od nedelju dana. I oni su sufinansijeri zemunskih kapija pa nisu tražili nikakvu dokumentaciju. Možda je trenutna situacija takva sa čekanjem uknjižbe. Proverite kakva je situacija u drugim bankama. Ali ja sam eto lično zadovoljan sa RB.
Pozdrav, Mihajlo

Hvala mnogo na odgovoru. Danas imamo sastanak sa ličnim bankarom, pa ćemo proveriti sve detaljno. GDS nas je ubeđivao da neće biti problema, ali koliko sam na ovoj temi od samog početka ispratila, zaključila sam da nijedna banka ne ulazi u proces obrade kredita (ne odobravanja, već same obrade) ukoliko stan nije uknjižen i to se ispostavilo kao tačno. S obizirom na to da smo klijenti banke dugi niz godina, mislim da neće biti problema da se dokumentacija spremi, a potom sačeka katastar. Videćemo. :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688004#p688004:aqps24xw je napisao(la):
Tanja5 » Sre Dec 11, 2019 10:22 pm[/url]":aqps24xw]Ako je situacija da je upotrebna dobijena, a nije uknjižena onda vam ni jedna banka neće odobriti kredit dok se uknjižba ne završi u katastru. Mi smo imali tu situaciju, potpisali predugovor u trenutku kada je izdata upotrebna, katastar štrajkovao 4 meseca, posle im trrbalo tri meseca da sprovedu uknjižbu.
Nijednog momenta nismo imali provlem sa GDS-om, oni su svesni situacije i neće raskidati predugovor.

Pozdrav komšinice, hvala na odgovoru. Dug vremenski period ste čekali, svaka čast na strpljenju. Što se tiče odobravanja kredita, tu se ne brinem ni malo. Očekujem da će brzo odobriti kada svi papiri GDS-a budu spremni. Drago mi je da je Mihajlo zadovoljan i nadam se da će tako biti i kod nas. Zabrinula sam se zbog čekanja katastra i zanimalo me iz prve ruke da li je moguće uopšte pokrenuti priču o stambenom kreditu dok se katastar ne sredi. Za sada imamo odgovor da to nije moguće,te se naoružavamo strpljenjem i prikupljamo bitne informacije za dalji proces.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688020#p688020:aqps24xw je napisao(la):
hinicka » Sre Dec 11, 2019 11:22 pm[/url]":aqps24xw]

Pa toliki kupci su dobili kredite za kupovinu stanova u istom naselju, zašto ne biste i vi? Bankama je jedino bitno da ste Vi kreditno sposobni, samostalno ili solidarno.

Takođe im je bitno za koji objekat daju novac, gde se objekat nalazi jer se u slučaju prodaje vrše procene banke koja gleda da se zaštiti, kao i da li je stan uknjižen na šta se odnosilo moje pitanje. U svakoj kupovini nekretnine postoji deo kojim se bavi kupac i deo koji završava investitor, što banka proverava i nakon toga donosi odluku.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688027#p688027:aqps24xw je napisao(la):
klisko » Sre Dec 11, 2019 11:50 pm[/url]":aqps24xw]Kada nije dobijena upotrebna dozvola, stan je u izgradnji. Procedura i zahtevi banke su drugačiji u odnosu na stan koji ima upotrebnu dozvolu. Kada je upotrebna dobijena, a uknjižba nije završena, kredit nećete realizovati ni kod jedne banke. Neke banke će da odrade predodobrenje, a neke neće ništa (RFB) dok se uknjižba ne završi.
Inače, RFB traži da se nakon 60 dana donese uverenje od katastra da postoji samo hipoteka RFB. Kod mene još nije ni podnet zahtev za brisanje hipoteke KomBank, pa ćemo da vidimo šta će da bude kada istekne 60 dana. Ni GDS ni Komercijalnoj, ni Katastru se ne žuri, imaju vremena.

Hvala na odgovoru. Sada sve zavisi od katastra, te čekamo poziv GDS-a da je to rešeno. Ne znam koji je zakonski rok za upis koji katastar mora da ispoštuje od podnošenja zahteva koji je GDS podneo 5.12. Takođe nisam upoznata sa tim da li rok uopšte postoji. Ne bi me čudilo da ne postoji.

Imam još jedno pitanje:

U predugovoru piše da imamo rok od 60 dana da se potpiše ugovor sa GDS-om i da se taj rok smanjuje na 30 dana ukoliko su predali za uknjižbu. Potpisali smo predugovor dan posle podnošenja zahteva, te imamo mesec dana do potpisivanja ugovora. Nešto ne verujem da će se upis u katastar dogoditi za tih mesec dana, no videćemo. To onda znači da mi dajemo kaparu i ukoliko ne dobijemo kredit u tom roku što je nemoguće ako katastar zakaže, probijamo zakonski rok za potpisivanje ugovora nakon čega je na GDS-u da odluči da li će zadržati kaparu (rizik koji moramo preuzeti) ili će nam izaći u susret i produžiti zakonski rok. Da li je neko imao ovakvo iskustvo? Mnogo bi mi značio odgovor.

Hvala svima i veliki pozdrav!
Mi smo imali. Rokovi svi bili probijeni. GDS nije hteo da radi aneks ugovora u kojem pomera rokove. Banka je bila tražila potvrdu od GDS-a, gde su oni napisali da se rok za isplatu pomera dok se ne stvore uslovi : završi uknjižba i završi obrada kredita u banci.
Mislim da GDS neće uzimati kaparu i raskidati ugovore. Laički mislim i da nemaju osnova za to jer je problem sa njihove strane, a ne strane kupca.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=687891#p687891:2uwr4brg je napisao(la):
Zemunac To Be » Sre Dec 11, 2019 4:58 pm[/url]":2uwr4brg]Pozdrav svim komsijama, nije me bilo neko vreme zato sto sam se useljavao i nosio stvari pa su me presekla ledja 20 dana, ali dosao sam sada da vam prenesem par svojih preporuka, onako komsijskih, prijateljskih. Ako budete dobili ponudu od gds-a da vam proda ili iznajmi nadzemno parking mesto ispred G1, G2, G3 i G4, ocekujte sledece: Svaki stubic ili prepreka koja se postavi ispred G (od strane gds-a ili od stane stanara) ce biti sutradan isecena od strane mene licno i moje brusilice, imam produzni kabal 80 metara i iz svog stana cu da vucem struju. Ako postavite ponovo, ponovo cu da isecem sve. Ako resite da me tuzite vi (koji potpisete ugovor ili gds, slobodno to uradite, ne mozete da sudu da dokazete da sam uradio nista nelegalno jer cu skinuti prepreke sa mesta koja su vlasnistvo stanara, imam najjaceg advokata u Srbiji, sve sam se raspitao. Sta je katastar knjizio i dal je po zakonu, to ne moze da se rasplete ni za 20 godina, ovo sto cu ja da uradim ce vam biti jednostavna primena zakona u praksi. Prenesite to i pravnicima iz gds, nemam njihove brojeve telefona, ali kad budete potpisivali ugovore za ta mesta, vi cete ih videti pre mene sigurno. Sa srecom useljenje i zivi mi bili!
Pozdrav komsija, puna podrska i od mene u sprecavanju bande da nam prodaje dva puta istu stvar. Samo se nadam da te ova hrabrost nece napustiti kada se odmaknes od tastature.
:kum:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688117#p688117:8mfakfl4 je napisao(la):
Tanja5 » Čet Dec 12, 2019 11:48 am[/url]":8mfakfl4]
Mi smo imali. Rokovi svi bili probijeni. GDS nije hteo da radi aneks ugovora u kojem pomera rokove. Banka je bila tražila potvrdu od GDS-a, gde su oni napisali da se rok za isplatu pomera dok se ne stvore uslovi : završi uknjižba i završi obrada kredita u banci.
Mislim da GDS neće uzimati kaparu i raskidati ugovore. Laički mislim i da nemaju osnova za to jer je problem sa njihove strane, a ne strane kupca.

Vrlo je moguće da i kod nas dođe do toga, te mi znači Vaše iskustvo. Pravno imaju osnova, zbog toga i ne žele novi aneks, ograđujući se na taj način, jer su već jedan dokument potpisali. Drago mi je da čujem da imaju dobru volju da čekaju i da izdaju banci uverenje da je rok produžen i da je predato na uknjižbu. Hvala za info. :)

Kaparu po zakonu i potpisanom predugovoru mogu da zadrže, tako da svi idemo na rizik zbog rokova, ali od predstavnika sam čula da to nije praksa i da je najgore što može da se desi da vam za kaparu ako ne dođe do realizacije kupoprodaje stana prodaju garažu uz opet nadoknadu jer je skuplja od 5% kapare koju uplaćujemo. Uporni su da prodaju sve garaže i isto nastoje da urade sa parking mestima, što je blago rečeno užas.

Ukoliko bude novosti o parkingu i održavanju pišite na forumu, jer ima nas koji se samo ovde o nekim stvarima mogu informisati.

Pozdrav!
 
Ja sam probio rok iz ugovora ali mi niko nije pravio problem. Misim da GDS ima razumevanje i spremni su maksimalno da izadju u susret samo ih treba na vreme kontaktirati. S obzirom u kakvoj zemlji rade vrlo su azurni, ljubazni i spremni da pomognu koliko je u njihovoj moci. Sto se parkinga tice, imam auto i smatrao sam neophodnim da kupim parking mesto s obzirom na predjasnje iskustvo i to da sam parking servisu placao godisnji zakup mesta i pritom svake zime odkopavao auto posle prolaska krtalice, mislim da nista nije skupo kad je auto na suvom. Sto se banke tice, imam pozitivno iskustvo sa Soc gen, mada ih je sada kupila OTP pa nisam siguran da li se nesto promenilo u poslovanju. Iz GDS-a banci nisam morao ni jedan papir da donesem s obzirom da su umrezeni


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Kontaktirala sam predstavnika, kaže da ne veruje da će biti uknjiženo pre polovine januara i da je rok koji daju OD upisa u katastar 30 dana. To su dobre vesti. Uskoro idem u banku, pa ću podeliti sve korisne informacije. Pretpostavljam da je skoro useljena G zgrada, ali ima i zgrada H, pa će nekom koristiti info.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688147#p688147:2ljav2p2 je napisao(la):
allexa86 » Čet Dec 12, 2019 12:54 pm[/url]":2ljav2p2]Ja sam probio rok iz ugovora ali mi niko nije pravio problem. Misim da GDS ima razumevanje i spremni su maksimalno da izadju u susret samo ih treba na vreme kontaktirati. S obzirom u kakvoj zemlji rade vrlo su azurni, ljubazni i spremni da pomognu koliko je u njihovoj moci. Sto se parkinga tice, imam auto i smatrao sam neophodnim da kupim parking mesto s obzirom na predjasnje iskustvo i to da sam parking servisu placao godisnji zakup mesta i pritom svake zime odkopavao auto posle prolaska krtalice, mislim da nista nije skupo kad je auto na suvom. Sto se banke tice, imam pozitivno iskustvo sa Soc gen, mada ih je sada kupila OTP pa nisam siguran da li se nesto promenilo u poslovanju. Iz GDS-a banci nisam morao ni jedan papir da donesem s obzirom da su umrezeni


Sent from my iPhone using Tapatalk

Koliko sam razumela, Vi ste kupili garažu, ne parking mesto čija je prodaja protivzakonita. Pominjala sam garažno mesto kao naknadu umesto kapare pri potencijalnom raskidu ugovora, što nikom ne bi odgovaralo ako već ne kupi stan.
 
30 dana može biti malo. Računajte da procenitelj neće izaći odmah kada ga pozovete, trebaće mu neki dan. A ne možete da radite procenu ranije jer ne može da napiše da je stan uknjižen, a to vam treba napisano u proceni. Samo tu možete da izgubite nedelju dana. Kod mene je od uknjižbe do glavnog ugovora prošlo skoro dva meseca, a posle toga još skoro mesec dana do isplate. Od odobrenja kredita do sastavljanja založene izjave (prve verzije) skoro tri nedelje. A morali smo da je menjamo, dva puta. Od uknjižbe do isplate dva i po meseca. U RFB sam otvorio račun 2002, a platu prebacio 2005. Moram da priznam da GDS nije zatezala sa rokovima, samo jednom smo dobili mail u kome nas požuruju da što pre krenemo u proceduru sa bankom, odmah nakon uknjižbe.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688162#p688162:31j0atv8 je napisao(la):
Ramona » Čet Dec 12, 2019 1:30 pm[/url]"]Kontaktirala sam predstavnika, kaže da ne veruje da će biti uknjiženo pre polovine januara i da je rok koji daju OD upisa u katastar 30 dana. To su dobre vesti. Uskoro idem u banku, pa ću podeliti sve korisne informacije. Pretpostavljam da je skoro useljena G zgrada, ali ima i zgrada H, pa će nekom koristiti info.

Hvala na informacijama, u slicnoj smo situaciji. Meni je danas Intesa javila da sam dobila odobrenje kredita (G3 lamela), postupak pokrenut dok jos upotrebna dozvola nije bila pravosnazna. Sada kad jeste, pretpostavljam da banke nece ni odobravati kredite dok se ne dobije resenje iz katastra, ali mozda da ipak probate kod Inteze. Sada "samo" cekam katastar da izvrsi upis prava svojine na GDS, da bi mi isplatili kredit. Sve banke tako rade, proverila sam. Iskreno, nadala sam se da se nesto promenilo i da sad sa ovom novom objedinjenom procedurom rokovi vaze (koji su u ovom slucaju 5 dana od podnosenja zahteva za upis, po sluzbenoj duznosti). Vidim da stoji zabelezba sa datumom 5.12.2019. Nadam se da se nece otegnuti na nekoliko meseci, kao sto je bio slucaj ranije. Sto se predugovora tice, meni su stavili rok za potpisivanje glavnog ugovora 60 dana ili 10 dana od dobijanja resenja iz katastra (kako su mi objasnili, upravo da bi se ogradili u slucaju prekoracenja tog roka). U svakom slucaju, to me ne bi brinulo, i njima je u interesu da se to realizuje. Ako imate bilo kakvu informaciju o upisu u katastar, molim vas podelite. I ja cu ako saznam nesto.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688271#p688271:uyigob3u je napisao(la):
klisko » Čet Dec 12, 2019 7:48 pm[/url]":uyigob3u]30 dana može biti malo. Računajte da procenitelj neće izaći odmah kada ga pozovete, trebaće mu neki dan. A ne možete da radite procenu ranije jer ne može da napiše da je stan uknjižen, a to vam treba napisano u proceni. Samo tu možete da izgubite nedelju dana. Kod mene je od uknjižbe do glavnog ugovora prošlo skoro dva meseca, a posle toga još skoro mesec dana do isplate. Od odobrenja kredita do sastavljanja založene izjave (prve verzije) skoro tri nedelje. A morali smo da je menjamo, dva puta. Od uknjižbe do isplate dva i po meseca. U RFB sam otvorio račun 2002, a platu prebacio 2005. Moram da priznam da GDS nije zatezala sa rokovima, samo jednom smo dobili mail u kome nas požuruju da što pre krenemo u proceduru sa bankom, odmah nakon uknjižbe.

Možda će opet biti probijanja rokova, ali umirili su me korisnici kojima se tolerisalo kašnjenje. Bitno mi je da 30 dana ne teče od zahteva koji je od strane GDS-a poslat u katastar već od rešenja iz katastra, tako da čekamo Novu Godinu i nadamo se da će doneti ta rešenja i da će sve biti u redu. :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688504#p688504:uyigob3u je napisao(la):
Lavenenosa » Pet Dec 13, 2019 3:30 pm[/url]":uyigob3u]
Hvala na informacijama, u slicnoj smo situaciji. Meni je danas Intesa javila da sam dobila odobrenje kredita (G3 lamela), postupak pokrenut dok jos upotrebna dozvola nije bila pravosnazna. Sada kad jeste, pretpostavljam da banke nece ni odobravati kredite dok se ne dobije resenje iz katastra, ali mozda da ipak probate kod Inteze. Sada "samo" cekam katastar da izvrsi upis prava svojine na GDS, da bi mi isplatili kredit. Sve banke tako rade, proverila sam. Iskreno, nadala sam se da se nesto promenilo i da sad sa ovom novom objedinjenom procedurom rokovi vaze (koji su u ovom slucaju 5 dana od podnosenja zahteva za upis, po sluzbenoj duznosti). Vidim da stoji zabelezba sa datumom 5.12.2019. Nadam se da se nece otegnuti na nekoliko meseci, kao sto je bio slucaj ranije. Sto se predugovora tice, meni su stavili rok za potpisivanje glavnog ugovora 60 dana ili 10 dana od dobijanja resenja iz katastra (kako su mi objasnili, upravo da bi se ogradili u slucaju prekoracenja tog roka). U svakom slucaju, to me ne bi brinulo, i njima je u interesu da se to realizuje. Ako imate bilo kakvu informaciju o upisu u katastar, molim vas podelite. I ja cu ako saznam nesto.

Za sada imam info da će najranije katastar biti završen u januaru, ali kako su podnosioci pre nas čekali i do tri meseca, zavisi, može biti i tako. Javiću ukoliko saznam nešto novo. Rok za potpisivanje ugovora je 30 dana od upisa u katastar. Bilo je 10 dana, kako su Vama rekli, ali sada je početkom decembra taj rok produžen na 30 dana.

Hvala za savet za Intezu, to ću proveriti. Kaparu smo uplatili. E, da imam pitanje u vezi sa tim, da li treba da pošaljemo skeniranu uplatnicu negde ili tako nešto? Datum stoji, sve regularno, ali to sam zaboravila da pitam predstavnike, smatrajući da vide uplatu i ime uplatioca. Opreza nikad dosta. :lol:

P. S. Tema je slaba sa fotografijama, pa apelujem na one koji su pri fotoaparatu da nas obraduju na temi.

Pozdrav!
 
Vrh