Ramona » Čet Dec 12, 2019 11:31 am[/url]":aqps24xw]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688002#p688002:aqps24xw je napisao(la):
Mihajlons » Sre Dec 11, 2019 10:19 pm[/url]":aqps24xw]Poštovana komšinice,
I ja sam bio u istoj situaciji kao i vi, ali su mi odobrili kredit u Raiffeisen banci za manje od nedelju dana. I oni su sufinansijeri zemunskih kapija pa nisu tražili nikakvu dokumentaciju. Možda je trenutna situacija takva sa čekanjem uknjižbe. Proverite kakva je situacija u drugim bankama. Ali ja sam eto lično zadovoljan sa RB.
Pozdrav, Mihajlo
Hvala mnogo na odgovoru. Danas imamo sastanak sa ličnim bankarom, pa ćemo proveriti sve detaljno. GDS nas je ubeđivao da neće biti problema, ali koliko sam na ovoj temi od samog početka ispratila, zaključila sam da nijedna banka ne ulazi u proces obrade kredita (ne odobravanja, već same obrade) ukoliko stan nije uknjižen i to se ispostavilo kao tačno. S obizirom na to da smo klijenti banke dugi niz godina, mislim da neće biti problema da se dokumentacija spremi, a potom sačeka katastar. Videćemo.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688004#p688004:aqps24xw je napisao(la):
Tanja5 » Sre Dec 11, 2019 10:22 pm[/url]":aqps24xw]Ako je situacija da je upotrebna dobijena, a nije uknjižena onda vam ni jedna banka neće odobriti kredit dok se uknjižba ne završi u katastru. Mi smo imali tu situaciju, potpisali predugovor u trenutku kada je izdata upotrebna, katastar štrajkovao 4 meseca, posle im trrbalo tri meseca da sprovedu uknjižbu.
Nijednog momenta nismo imali provlem sa GDS-om, oni su svesni situacije i neće raskidati predugovor.
Pozdrav komšinice, hvala na odgovoru. Dug vremenski period ste čekali, svaka čast na strpljenju. Što se tiče odobravanja kredita, tu se ne brinem ni malo. Očekujem da će brzo odobriti kada svi papiri GDS-a budu spremni. Drago mi je da je Mihajlo zadovoljan i nadam se da će tako biti i kod nas. Zabrinula sam se zbog čekanja katastra i zanimalo me iz prve ruke da li je moguće uopšte pokrenuti priču o stambenom kreditu dok se katastar ne sredi. Za sada imamo odgovor da to nije moguće,te se naoružavamo strpljenjem i prikupljamo bitne informacije za dalji proces.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688020#p688020:aqps24xw je napisao(la):
hinicka » Sre Dec 11, 2019 11:22 pm[/url]":aqps24xw]
Pa toliki kupci su dobili kredite za kupovinu stanova u istom naselju, zašto ne biste i vi? Bankama je jedino bitno da ste Vi kreditno sposobni, samostalno ili solidarno.
Takođe im je bitno za koji objekat daju novac, gde se objekat nalazi jer se u slučaju prodaje vrše procene banke koja gleda da se zaštiti, kao i da li je stan uknjižen na šta se odnosilo moje pitanje. U svakoj kupovini nekretnine postoji deo kojim se bavi kupac i deo koji završava investitor, što banka proverava i nakon toga donosi odluku.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688027#p688027:aqps24xw je napisao(la):
klisko » Sre Dec 11, 2019 11:50 pm[/url]":aqps24xw]Kada nije dobijena upotrebna dozvola, stan je u izgradnji. Procedura i zahtevi banke su drugačiji u odnosu na stan koji ima upotrebnu dozvolu. Kada je upotrebna dobijena, a uknjižba nije završena, kredit nećete realizovati ni kod jedne banke. Neke banke će da odrade predodobrenje, a neke neće ništa (RFB) dok se uknjižba ne završi.
Inače, RFB traži da se nakon 60 dana donese uverenje od katastra da postoji samo hipoteka RFB. Kod mene još nije ni podnet zahtev za brisanje hipoteke KomBank, pa ćemo da vidimo šta će da bude kada istekne 60 dana. Ni GDS ni Komercijalnoj, ni Katastru se ne žuri, imaju vremena.
Hvala na odgovoru. Sada sve zavisi od katastra, te čekamo poziv GDS-a da je to rešeno. Ne znam koji je zakonski rok za upis koji katastar mora da ispoštuje od podnošenja zahteva koji je GDS podneo 5.12. Takođe nisam upoznata sa tim da li rok uopšte postoji. Ne bi me čudilo da ne postoji.
Imam još jedno pitanje:
U predugovoru piše da imamo rok od 60 dana da se potpiše ugovor sa GDS-om i da se taj rok smanjuje na 30 dana ukoliko su predali za uknjižbu. Potpisali smo predugovor dan posle podnošenja zahteva, te imamo mesec dana do potpisivanja ugovora. Nešto ne verujem da će se upis u katastar dogoditi za tih mesec dana, no videćemo. To onda znači da mi dajemo kaparu i ukoliko ne dobijemo kredit u tom roku što je nemoguće ako katastar zakaže, probijamo zakonski rok za potpisivanje ugovora nakon čega je na GDS-u da odluči da li će zadržati kaparu (rizik koji moramo preuzeti) ili će nam izaći u susret i produžiti zakonski rok. Da li je neko imao ovakvo iskustvo? Mnogo bi mi značio odgovor.
Hvala svima i veliki pozdrav!