Evo da napisem komentar nakon tri godine zivota u ovom lepom naselju. Ceo zivot sam ziveo u starom delu grada a u centru Zemuna sam bio samo par puta u zivotu. Na kraju kupio sam stan u ovom naselju pre svega zbog pogodnosti da se ucesce plati 10%, a drugih 10% da bude povracaj pdv za kupce prve nekretnine.
Gornji grad je lep iako je realno periferija Beograda, ali lako se stize do centra Zemuna i Novog Beograda. S obzirom da radim na Novom Beogradu, vreme koje se ustedi sto ne prelazim most je znacajno a o zivcima da ne pricam. Vec posle par meseci zivota sa ove strane reke sam postao tip koji ne prilazi mostovima, pogotovo radnim danima posle 15h.
Samo naselje je mnogo lepo zamisljeno, zgrade nisu zgusnute, postoji trgic gde moze da se provodi vreme, dva igralista za decu. Probleme u stanu nisam imao, ali znam da ljudi jesu imali razlicite probleme, pogotovo u potkrovlju. Kvalitet gradnje je zadovoljavajuc, s obzirom da na kraju posao odrade podizvodjaci od podizvodjacevog podizvodjaca nije toliko lose ispalo.
Naravno ono sto kvari idilu su neodgovorni stanari naselja, ima tu raznih neki su pretpostavljam dobili na poklon stan pa ni ne mogu da to cene, drugi su kupili kao investiciju pa iznajmljuju, a neki da tu zive ali i dalje u glavi nisu svesni da smo svi mi vlasnici celog naselja, sa sve ulicama, igralistima i trgicem. Nazalost ponasanje prosecnog stanara ni ne cudi kad sretnes predsednike skupstina stanara je su oni posebna prica. U mojoj zgradi izabrani predsednik je dok su se ljudi useljavali pre tri godine trckarao i vukao za rukav ljude da glasaju za njega, pa kad nije izabran prvi put onda je krenuo u agresivniju kampanju od vrata do vrata, prepadanje u liftu dok nije bio izabran. Covek ne zivi tu i razumem da mu je to bio prioritet u prvim mesecima. Sad, znam da ne zivimo u svetu bajki i da ljudi koji se laktaju da budu na takvoj piziciji ne moraju to da rade iz nekih humanih pobuda kako bi pomogli svojim komsijama, ali da budu toliko bahati to mi je vec preterivanje. Ok imas tramu iz osnovne skole jer te nisu odabrali za predsednika razreda, ili hoces da se pohvalis pred drugarom predsednikom 15og sindikata u propaloj drzavnoj firmi da i ti imas neku funkciju, ali ne smes da vredjas komsije jer si prvi medju jednakima u toj zgradi.
Predsednici se jave samo kad treba da se izglasa ko ce da nam odrzava naselje ili nesto slicno, prvi put smo “glasali” izmedju jednog ponudjaca, CSI. A nakon dve godine njihovog (ne)rada smo krajem prosle godine birali izmedju cetiri ponudjaca i naravno pobedio je CSI (detaljnine iskustvo sa tom firmom cu napisati u komentaru na temi za odrzavanje). Na svaku kritiku na racun te firme, predsednici se brecaju, svadjaju i na kraju vredjaju. Dok nije pukla tikva pre par nedelja i sad odjednom ne valjaju ni za sta. Svakome je jasno da su tu neke kombinacije pokvarene, nama je odrzavanje od pocetka godine poskupelo za cak 50% i pretpostavljam da u proseku po stanu imaju 50€ pomnozeno sa vise od 900 stanova, so do the math. Koliko ce se nasih para potrositi na advokate i potencijalne penale za raskidamo ugovor, ne znam, ali da niko nece odgovarati sto nisu kontrolisali firmu za koju je bilo prigovora, to sam siguran.
Vreme ce pokazati na sta ce ovo naselje liciti za 5, 10 godina ali nazalost je se plasim da sa ovakvim ponasanjem to nece izaci na dobro.