Voždovac pod oblacima!
N. ILJUKIĆ | 22. oktobar 2012. 06:34 | Komentara: 3
Stadion FK Voždovac, koji se otvara u martu 2013, biće najneobičniji sportski objekat u Srbiji. Teren na 25 metara visine, na tribinama će moći da se smesti 5.200 ljudi
Stadion Voždovca će zadovoljavati sve zahteve UEFA i FIFA
U martu 2013. zakotrljaće se na veštačkoj travi i lopta na modernom zdanju koje će biti mesto susretanja i “ubijanja” vremena. Jer, šta više i bolje može da otrgne čoveka od svakodnevice, od šopinga i gledanja fudbala. Psiholozi i sociolozi na ovu temu odavno imaju svoj stav, ali arhitekte iz Nemačke i investitori, koji grade ceo objekat, su još pre nekoliko godina rekli da će na temeljima starog stadiona Voždovca nići građevina kojom će se ponositi ovaj deo grada.
- U martu 2013. imaćemo najmanje dva jaka razloga da odigramo prvu utakmicu na novom stadionu, na krovu novog tržnog centra. Tada će ovaj objekat zvanično biti otvoren, a tih dana Voždovac će slaviti 100. rođendan. Istovremeno, biće to prilika da 1. kolo jesenjeg dela prvenstva Prve lige Srbije odigramo na stadionu koji je ponos grada i našeg kluba - kaže direktor “zmajeva” Marko Zdravković.
Nemci su mesecima merili, tri i više puta. I onda “odrezali”. U tržni centar i stadion “skucaće” se milioni evra, a sve će se graditi od najkvalitetnijih materijala. I ta veštačka trava, koja se već zeleni na stadionu, je od onih “čuvenih” iz fabrike “Politan”.
- Na četiri tribine stadiona moći će udobno da se smesti 5.200 ljudi. Utakmice će se gledati sa tribina, ali i iz prostranog restorana. Svlačionice, lože, kancelarije, soba za doping kontrolu, mesta za novinare i gostujuće navijače su urađeni po najstrožim standardima FIFA i UEFA, a neki detalji spadaju u “poslednja čuda” dizajna, tehnike i fudbala.
Stadion je već skoro 70 odsto gotov. U toku su “fini” radovi, a 350.000 Voždovčana i ostatak Beograda čeka mart 2013. kada će se igrači useliti u svoj novi dom.
- Bio sam u karijeri novinar, sada sam trener, obišao sam ceo svet, ali ovako nešto se zaista retko viđa. Svi jedva čekamo da se preselimo sa privremene lokacije na Carevoj ćupriji i stadiona BASK i uđemo na stadion koji će sigurno privući nove generacije talenata, a siguran sam da će biti i posebna atrakcija Beograda - kaže trener Voždovca Mihajlo Ivanović.
MONAKO KAO VOŽDOVAC
STADION na Voždovcu biće četvrti ovakav objekat u Evropi koji je građen na deset ili više metara iznad zemlje. Prvi je stadion “Luj Drugi” u Monaku, ispod kojeg se nalaze dva nivoa parkinga i poslovne prostorije. Sledeći je stadion Sent Galena u Švajcarskoj i tereni fudbalske akademije “Litbarski” u Berlinu.