Tim koji je naguzio Romu bi naguzio i ove danas. Bez stranaca smo igrali i bili siromasniji deset puta.
Stojković, Luković, Dudić, Biševac, Basta, Đokaj (Mudrinić 75), Janković, Kovačević, Milovanović (Purović 58; Joksimović 87), Mladenović, Žigić
Ako i nije bolji od ovih danas, uzmi ovo kao osnovu, daj im pare koje imaju ovi danas, dovedi 3 pojacanja, prava pojacanja, dobro iskautirana stranca i razvalili bi danasnju Zvezdu.
Valjalo bi podsetiti sve što se zgražavaju ovogodišnjim remijem protiv šampiona Švajcarske na Marakani, da je ovaj gore navedeni sastav, koji bi "naguzio i ove danas", u Beogradu izgubio 1:2 od Bazela (koji je, gle čuda, baš iz te iste Švice), a na strani od norveškog Tromsea - 3:1. Istim rezultatom kojim je ove današnje "nemače pojma" aktuelni šampion Evrope u najjačem sastavu, primera radi, savladao u Mančesteru.
Da se razumemo, meni je ta Žigina generacija Zvezde bila ekstremno draga, ta pobeda protiv Rome fantastična, ali nije loše nekada malo realnije sagledati situaciju.
Za početak cenim da je evro titula 1991. koliko god bila najveći blagoslov za navijače Zvezde, toliko i najveće prokletstvo, jerbo je letvicu očekivanja podigla na najviši mogući nivo koji više nikada ne može biti dosegnuti, i stoga će svaki rezultat posle Barija biti "meh".
Jedna od užasnijih posledica te "kletve" je i to što zvezdaška javnost jednostavno više nema strpljenja i sve što i miriše na neuspeh se ne prašta. Dosta igrača i trenera koji su prošli kroz Zvezdu proteklih decenija kaže da im nigde nije bilo toliko stresno raditi i igrati kao ovde. Evo ga Deki Stanković poslednji primer - veli da mu ni u Sampdoriji, ni u Fradiju nije toliko stresno kao što mu je bilo u Zvezdi.
Slika uostalom govori više od reči.
Deki kad je postao trener Zvezde:
Deki kad je podneo ostavku u Zvezdi:
Za dve i po godine je ostario 10 godina - ugojio se, osedeo i oćelavio
Ali to ti je kad igraš krš, neregularnu ligu protiv ekipa koje parkiraju bus ispred svog gola, i 60 minuta utakmice nameštaju čarape, izvode aut i valjaju se po travi, gde jedan izgubljeni bod može da te košta titule. Bajern npr. ima taj luksuz da pukne od Ajntrahta, a da u Mihnenu ne izbije mali građanski rat i ne vešaju ljude po banderama
Zvezda i Partizan to nemaju.
Naravno, daleko od toga da je sve med i mleko. Bahar jeste malo pogubljen i neprilagođen na ovu ligu, ali ja mislim da strani treneri inače i nemaju neku perspektivu u ovoj kaljuzi. Nisu traga na Autokomandi ostavili ni Zeman ni Grant. Isto tako, nekada je i trenerima teško da se ostvare van svoje sredine u kojoj su bili jako uspešni. Kod nas je to npr. vidljivo u košarci, gde Dule Vujošević za Grobare ima status "božanstva", ali nije uspeo nikakvu karijeru da napravi napolju, ili kao što mi Cigani volimo Deja Radonjića iako su njegovi rezultati u drugim timovima izuzetno skromni.
Takođe ne verujem u tezu koja se provlači da bi trebalo da se okanemo "zlih stranaca", i oslonimo se na "našu decu". Prvo, da je taj model primenjiv, neko pametniji u Evropi bi ga se već setio. Drugo, za tim prepun mladih igrača je potrebno izuzetno veliko strpljenje koje, kao što smo već videli, mi ovde nemamo. Treće, svet se mnogo promenio u poslednjih 30 godina i skauti najvećih klubova iz liga petice već u svoje teftere imaju upisana imena silne dečurlije od Tokija do Vladivostoka. Tinejdžerima se nude milionski ugovori, a ambiciozne roditelje, uz pomoć alavih menadžera, nije teško ubediti da će nekom detetu biti bolje da batali Srbiju i ode u neki Mančester, Liverpul, Bajern da sačeka da postane novi Mesi.
Sve u svemu, mislim da je ovogodišnji sastav muški odigrao svih šest utakmica u Ligi šampiona, ali da su morali da urade više protiv Švajcaraca, posebno u Beogradu gde smo prespavali prvo poluvreme. Poraz u Švajcarskoj je tek bizaran i jedino mi je uporediv sa onom utakmicom u Glazgovu gde su nas Rendžersi, ni krivi, ni dužni, pobedili 3:0. Ponekad imam osećaj da i dalje karmički otplaćujemo onaj Augentalerov auto-gol ili nepostojanje VAR-a u Krasnodaru
Domaće prvenstvo će Zvezda izvesno osvojiti, jer jednostavno ima bolji tim i dužu klupu od Partizana u kom se, čini se, polako izduvava balon euforije. Ali primetno je da se ekipa, na neki čudan način, teže snalazi u Srbiji nego u Evropi. Valjda ovakvom timu nikako ne leže ti defanzivni autobusi, jako teško probijaju 11 igrača naguranih na svoju polovinu, onda postanu nervozni i sve ode u...
Dugoročno gledano ipak nisam optimista u pogledu Zvezde i srpskog klupskog fudbala uopšte. Naša liga je neaktraktivna i tržište siromašno. Šanse da sastavite vrhunski tim su jako male i potrebno je dosta sreće. Šerif je npr. bio tek treći, četvrti izbor za špica ovog leta, ali na kraju smo ga potpisali jer su nam ostali bili preskupi ili nisu hteli u Srbiju, uprkos Ligi šampiona. Pa, onaj neki gazda iz Atalante nam se podsmevao kad smo jurili onog njihovog špica i bio u fazonu: "Igraju LŠ, a nemaju da daju 5 miliona za igrača". Lebac jeste poskupeo, ali na tržištu fudblaera godinama hara hiperinflacija.
Za Hvanga smo imali više sreće nego pameti što ga je Oli precrtao, pa je propustio celu polusezonu, nije prošao letnje pripreme, već je momak sam trenirao u Koreji i propao mu je transfer u Nemačku jer su ipak imali rezerve prema njegovoj formi. Na kraju je bilo daj šta daš, i došao je u Zvezdu, i to, čini se, samo zbog LŠ. Žao mi je što će 100% otići na leto
Ne treba isto smetnuti sa uma da je Terza mafijaš i muljator, da su mu saradnici ograničenih sposobnosti, i da na poslovanje celog kluba preveliki uticaj ima organizovana kriminalna grupa koja se krije iza navijača na severu. Na to treba uvek podsećati, a ova država je sama priznala da nema snage (a uistinu ni volje) da se izbori sa tim. Ovih prethodnih nekoliko sezona su bile odlična prilika da se klub makar malo stabilizuje i bar zaliči na npr. Dinamo Zagreb. A ta letvica je, drugovi moji, baš niska, jerbo i "modre iz susjedstva" vode mafijaši, i igraju na raspalom najružnijem stadionu u Evropi, i nikada nisu prošli grupu u LŠ, ali bar imaju kontinuitet rezultata i svake sezone "proizvedu" nekoliko baš dobrih igrača. To je, deluje, limit ovog regiona.
A, onaj bogatiji deo će izvesno kad-tad formirati onu Superligu, ili će se LŠ transformisati u takvo takmičenje, i neće se više zamajavati sa boranijom iz siromašnog dela. Nama će ostati da se nadamo da ćemo u nekakvim kupovima konferencija dogurati što dalje.