Šta je novo?

Srpska ekonomija (strategija, planovi, dešavanja)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800709#p800709:3iwtmwgy je napisao(la):
vradovic » Pon Dec 07, 2020 7:48 pm[/url]":3iwtmwgy]Jeste lepo si objasnio. Svakako da je koriscenje dina kartice bolje za drzavu. Jer koja je to nebuloza da od celokupnog prometa u Srbiji viza ili mastercard uzima 3% koje zatim placaju svoje radnike 200-300k godisnje USA? Bukvalno 3% nas kosta sve zajedno samo zato sto se koristi njihova kartica. Totalna nebuloza. Trebalo bi kao sto Francuska pokusava sa ovim IT firmama lepo udariti Vizi porez u Srbiji 60% pa neka se puse.
Jos bolje, provizuju za placanje karticom da placa kupac.
Da vidis kako bi im doslo iz dupeta u glavu da je bolja Dina...

Uh, naravno da placa kupac, ali valjda si razumeo da sam hteo da kazem da kupac placa fiksnu cenu proizvoda plus proviziju.

chiko":2hb9e56m je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800716#p800716 je napisao(la):
roland » Pon Dec 07, 2020 8:06 pm[/url]":2hb9e56m]Možda jeste bolje za državu, ali siguran sam da je Dina kartica odlično uticala na profit procesora kartica, a najveći procesor kartica je Čip kard koji je čudnom koincidencijom slučajnosti u vlasništvu Asseca, jedne od bratskih firmi na državnim tenderima.
Opet nisi razumeo, za DOMACE trgovce je MNOGO POVOLJNIJE da se koristi Dina.
A i Chip card je domaca firma, za koju rade LOKALNI radnici, jel ti draze da placas Amerima ili nasim ljudima ?
To sto je tu upleten Asseco jeste losa stvar, ali ne menja sustinu.
Kako to da je DOMAĆA kartica dobar argument za platne kartice, a kad se gradi putna i železnička infrastruktura onda niko iz vlasti ne spominje DOMAĆE građevinske firme i građevinske radnike, već najveće poslove dobijaju strane građevinske firme. Kako to da strani investitori dobijaju po desetine hiljada evra za svako otvoreno radno mesto i to bedno plaćeno, a DOMAĆI frilenseri moraju da plaćaju porez 5 godina unazad!
Kad se taj argument DOMAĆE bude podjednako koristio u svim granama privrede - i u građevinskoj industriji, i za frilensere, i za platne kartice, tek onda ću taj argument da prihvatim kao validan.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800795#p800795:9aivz6lf je napisao(la):
roland » 07 Dec 2020 11:23 pm[/url]":9aivz6lf]
chiko":9aivz6lf je napisao(la):
roland » Pon Dec 07, 2020 8:06 pm[/url]":9aivz6lf]Možda jeste bolje za državu, ali siguran sam da je Dina kartica odlično uticala na profit procesora kartica, a najveći procesor kartica je Čip kard koji je čudnom koincidencijom slučajnosti u vlasništvu Asseca, jedne od bratskih firmi na državnim tenderima.
A i Chip card je domaca firma, za koju rade LOKALNI radnici, jel ti draze da placas Amerima ili nasim ljudima ?
Kako to da je DOMAĆA kartica dobar argument za platne kartice, a kad se gradi putna i železnička infrastruktura onda niko iz vlasti ne spominje DOMAĆE građevinske firme i građevinske radnike, već najveće poslove dobijaju strane građevinske firme. Kako to da strani investitori dobijaju po desetine hiljada evra za svako otvoreno radno mesto i to bedno plaćeno, a DOMAĆI frilenseri moraju da plaćaju porez 5 godina unazad!
Kad se taj argument DOMAĆE bude podjednako koristio u svim granama privrede - i u građevinskoj industriji, i za frilensere, i za platne kartice, tek onda ću taj argument da prihvatim kao validan.

Beograd na vodi skoro sve rade domace firme na primer.

Za neke projekte na primer autoput tu je u pitanju da nam na primer Kinezi daju i kredit. Mi im kazemo slusaj mi hocemo ovaj autoput imamo projektnu dokumentaciju imamo sve ali nemamo kes. Ti kao izvodjac radova moras sve da finansiras. Sto se nas tice ti uzmi podizvodjace radova ali ti moras sve da ih platis posto mi nemamo. Ti nama daj taj autoput. Dacemo ti kroz putarine sledecih 5 godina i sve ces dobiti nazad. Naravno ovo je karikiran primer ali otprilike tako se radi.

Ne mozes za sve projekte da koristis domace gradjevinske firme jer nemaju tehnologiju, znanje, masine plus da plate radnike iz svog dzepa unapred. Naravno da vlada ne sad ova nego bilo koja uvek treba da prioritizuje domace gradjevinske firme gde je moguce. Zato je jos veci uspeh projekat Beograd na vodi gde su stvarno koristili domace firme. To je jedan vrlo pozitivan primer za nasu gradjevinsku industriju.

Evo ti jos jedan primer Bgd Metro.
Nemoguce je da das nekoj domacoj firmi da to radi jer nemaju ni znanja ni iskustva u tome niti imaju novac da finansiraju unapred.
Ako bi gledao da se razvijas samo od stednje tipa da ustedimo pa da platimo onda bi bili previse u zaostatku za svetom. Ako bi pozajmio novac za kredit unapred onda bi kamatne stope bile nenormalne i nije se lako povoljno zaduziti. Ovako uzmes projektno finansiranje od izvodjaca radova i picis.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800835#p800835:3jk6r2ek je napisao(la):
vradovic » Pon Dec 07, 2020 3:36 pm[/url]":3jk6r2ek]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800795#p800795:3jk6r2ek je napisao(la):
roland » 07 Dec 2020 11:23 pm[/url]":3jk6r2ek]
chiko":3jk6r2ek je napisao(la):
roland » Pon Dec 07, 2020 8:06 pm[/url]":3jk6r2ek]Možda jeste bolje za državu, ali siguran sam da je Dina kartica odlično uticala na profit procesora kartica, a najveći procesor kartica je Čip kard koji je čudnom koincidencijom slučajnosti u vlasništvu Asseca, jedne od bratskih firmi na državnim tenderima.

Beograd na vodi skoro sve rade domace firme na primer.

Za neke projekte na primer autoput tu je u pitanju da nam na primer Kinezi daju i kredit. Mi im kazemo slusaj mi hocemo ovaj autoput imamo projektnu dokumentaciju imamo sve ali nemamo kes. Ti kao izvodjac radova moras sve da finansiras. Sto se nas tice ti uzmi podizvodjace radova ali ti moras sve da ih platis posto mi nemamo. Ti nama daj taj autoput. Dacemo ti kroz putarine sledecih 5 godina i sve ces dobiti nazad. Naravno ovo je karikiran primer ali otprilike tako se radi.

Ne mozes za sve projekte da koristis domace gradjevinske firme jer nemaju tehnologiju, znanje, masine plus da plate radnike iz svog dzepa unapred. Naravno da vlada ne sad ova nego bilo koja uvek treba da prioritizuje domace gradjevinske firme gde je moguce. Zato je jos veci uspeh projekat Beograd na vodi gde su stvarno koristili domace firme. To je jedan vrlo pozitivan primer za nasu gradjevinsku industriju.

Evo ti jos jedan primer Bgd Metro.
Nemoguce je da das nekoj domacoj firmi da to radi jer nemaju ni znanja ni iskustva u tome niti imaju novac da finansiraju unapred.
Ako bi gledao da se razvijas samo od stednje tipa da ustedimo pa da platimo onda bi bili previse u zaostatku za svetom. Ako bi pozajmio novac za kredit unapred onda bi kamatne stope bile nenormalne i nije se lako povoljno zaduziti. Ovako uzmes projektno finansiranje od izvodjaca radova i picis.

Mislim da je teza polu-tacna u teoriji a mnogo drugacija u praksi. Nema nikakve logike da se drzava zaduzuje kod kineske banke, koja ce da odobri kredit po uslovima da ceo ozbiljan deo gradjevinskog projekta rade njihove firme, i na taj nacin se novac vrati u Kinu (posto kineske firme imaju obavezu po njihovim zakonima da kapital vracaju/drze u kini, te svaka njihova "privatna" firma je delom u vlasnistvu drzave). Mi na taj nacin gubimo na 3 fronta, ostao nam je dug, a kapital nismo cirkulisali kroz domace gradjevinske firme nego smo fakticki vratili poveriocu, kome jos uvek dugujemo milione/milijarde. Pritom, nase firme nisu stekli nikakvo ozbiljno iskustvo posto sve ozbiljne radove vrse stranci. A jos uz kredit se odricemo tendera zbog toga sto se posao mora dati kineskoj firmi, i na taj nacin naravno placamo vise posto onda nema slobodnog trzista na kom bi mogle druge, jeftinije i kvalitetnije, firme da se jave.

A sad da uzmemo alternativnu metodu finansiranja koja je bolja za Srbiju. Nacin 1: Drzava pozajmi novac od neke privatne Srpske banke i zaposli domace izvodjace kao glavne. Nedostatak znanja (a verujem da nasi inzenjeri i gradjivinci bi umeli da naprave krsteni autoput, most, ili prugu) bi mogli resiti time sto porez/carina na uvoz novih tehnologija ili masina je 0%, a domaca investiciona banka da daje kredite po povoljnim kamatnim stopama za kupovinu ili proizvodnju novih tehnologija za upotrebu gradjevinarstva, poljuprivrede, i otalih industrija. Nacin 2: Drzava Srbija izjavi da prodaje "OKP, Obveznice za Kapitalne Projekte". Prvo imaju gradjani Srbije, i nasi privrednici i nase firme pravo da uloze novac, i da kupe od drzave obveznicu/bond koji ce im isplacivati kamatu ili dividende. Ako se ne skupi dovoljno para kroz prvu rundu finansiranja prodajom OKP, onda nek se ponude i strancima. Mozes na taj nacin da finansiras autoputeve, brze pruge, kanalizaciju, hidroelektrane, itd, a da kapital ostane u Srbiji i stvara istinski privredni rast....

Kad smo vec kod karikiranja :D .Trenutna strategija je: Gospodin Vradovic kupi kucu i pozajmi pare od mene. Ja mu kazem "nema problema, ali da bi ti dao kredit mora moj rodjeni brat da ti zida kucu. Nebitno da li ti imas nekog boljeg i jeftinijeg u rodbini da ti pravi kucu". Vradovic prihvati i moj brat mu sazida kucu (skuplju i ne bas mnogo bolju nego sto je on sam mogao). Gospodin Vradovic je de fakto meni (tj mojoj porodici) vratio sav novac, i jos mi duguje sumu od originalnog zaduzivanja +kamatu :dil:

Kad smo vec kod karikiranja :D .Trenutna strategija je: Gospodin Vradovic kupi kucu i pozajmi pare od mene. Ja mu kazem "nema problema, ali da bi ti dao kredit mora moj rodjeni brat da ti zida kucu. Nebitno da li ti imas nekog boljeg i jeftinijeg u rodbini da ti pravi kucu". Vradovic prihvati i moj brat mu sazida kucu (skuplju i ne bas mnogo bolju nego sto je on sam mogao). Gospodin Vradovic je de fakto meni (tj mojoj porodici) vratio sav novac, i jos mi duguje sumu od originalnog zaduzivanja +kamatu :dil:

U ovom tvom scenariju ako bi ti tu kucu vodio kao leasing ili koncesiju a da ja nisam licno zaduzen nego da je to negde u vazduhu tj da mi ne pravis kreditno opterecenje i pod uslovom da NE MOGU nigde da se zaduzim na trzistu zbog trenutnog opterecenja verovatno bi pristao cak i na losiju ponudu a naravno pod uslovom da sam ubedjen da ce ta kuca da mi donese visestruku korist imamo deal. :sesir:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800709#p800709:msfpx5lt je napisao(la):
vradovic » Pon Dec 07, 2020 6:48 pm[/url]":msfpx5lt]Jeste lepo si objasnio. Svakako da je koriscenje dina kartice bolje za drzavu. Jer koja je to nebuloza da od celokupnog prometa u Srbiji viza ili mastercard uzima 3% koje zatim placaju svoje radnike 200-300k godisnje USA? Bukvalno 3% nas kosta sve zajedno samo zato sto se koristi njihova kartica. Totalna nebuloza. Trebalo bi kao sto Francuska pokusava sa ovim IT firmama lepo udariti Vizi porez u Srbiji 60% pa neka se puse.
Lepo to zvuci ali kada bismo to uradili na svoju ruku samo bismo se mi pusili. Pa bi onda povukli zakon ili bi viza izasla sa trzista. Kada bismo to uradili zajedno sa Evropom onda bi moglo da prodje.
Hteo sam da koristim Dinu, cak je nisam imao izdatu iz nekog razloga, iako je obavezna po zakonu, pa sam je trazio od banke. Ali problem je u cinjenici da nema beskontaktno placanje. Da ima beskontaktno, verovatno bih samo nju koristio u Srbiji.

Sve to o ceu pisete su nebitni detalji.
Srbija je kolonija i ima kolonijalnu ekonomiju.
Svi makroekonomski parametri, pocevsi od kursa dinara i politike zaduzivanja usmereni su na ekstrakciju resursa IZ Srbije.
Dokle god se vodi DInkiceva i LAbusova politika to ce biti tako, bez obzira na kozmetiku.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800795#p800795:6cn3wh3o je napisao(la):
roland » Uto Dec 08, 2020 12:23 am[/url]":6cn3wh3o]Kako to da je DOMAĆA kartica dobar argument za platne kartice, a kad se gradi putna i železnička infrastruktura onda niko iz vlasti ne spominje DOMAĆE građevinske firme i građevinske radnike, već najveće poslove dobijaju strane građevinske firme. Kako to da strani investitori dobijaju po desetine hiljada evra za svako otvoreno radno mesto i to bedno plaćeno, a DOMAĆI frilenseri moraju da plaćaju porez 5 godina unazad!
Znaci ako su oni lopine, bicu i ja, dobar argument nema sta.
Za ljude koji zele da komsiji crkne krava, ne mogu im pomoci, to je njihov problem, ali ne bih voleo da im budem komsija.

Ono sto sam pomenuo zasto ja koristim Dinu i koji su razlozi, je za one koji hoce da saslusaju i da razumeju.
Ovi drugi ce svuda videti Vicica, i prema njemu ce da se ravnaju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800883#p800883:6u3ka87a je napisao(la):
Orfanelin » Uto Dec 08, 2020 9:46 am[/url]":6u3ka87a]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800709#p800709:6u3ka87a je napisao(la):
vradovic » Pon Dec 07, 2020 6:48 pm[/url]":6u3ka87a]Jeste lepo si objasnio. Svakako da je koriscenje dina kartice bolje za drzavu. Jer koja je to nebuloza da od celokupnog prometa u Srbiji viza ili mastercard uzima 3% koje zatim placaju svoje radnike 200-300k godisnje USA? Bukvalno 3% nas kosta sve zajedno samo zato sto se koristi njihova kartica. Totalna nebuloza. Trebalo bi kao sto Francuska pokusava sa ovim IT firmama lepo udariti Vizi porez u Srbiji 60% pa neka se puse.
Lepo to zvuci ali kada bismo to uradili na svoju ruku samo bismo se mi pusili. Pa bi onda povukli zakon ili bi viza izasla sa trzista. Kada bismo to uradili zajedno sa Evropom onda bi moglo da prodje.
Hteo sam da koristim Dinu, cak je nisam imao izdatu iz nekog razloga, iako je obavezna po zakonu, pa sam je trazio od banke. Ali problem je u cinjenici da nema beskontaktno placanje. Da ima beskontaktno, verovatno bih samo nju koristio u Srbiji.
Ma Vradovic se samo salio, zar stvarno mislis da bi to bilo moguce...

Sta znaci beskontaktno placanje ?
Kod placanja, sa Visom sam stalno morao da unosim PIN, dok kod Dine moram da potpisujem racun (doduse ne uvek, nekad i preskoce to). Tako da ne vidim neku razliku prilikom placanja.
Verovatno ima razlike u inostranstvu, ali u Srbiji ne vidim neku razliku.

Samo prislonis karticu POS terminalu i za racune ispod 3000 dinara ne moras nista vise da ukucavas. To koriste ljudi masovno. Ima na kartici znak za beskontaktno placanje, slican je znaku za wireless.

Naravno, mada vise je zelja nego sala ali na zalost daleko od realnog. Smaraci.

Kreditne kartice zahtevaju potpis.
Kada placas preko Apple pay onda koristis faceid ili otisak prsta kao potvrdu pa ne treba potpis
Kada placas debitnim karticama treba pin.

Mislim da je zapravo problem tj monopol u POS terminalima.
POS terminal treba da se napravi open source i da podrzava svakakve vrste placanja a ne samo viza i mastercard i dina.
Vec tipa kriptovalute ili da podrzava nekoga ko hoce da bude banka ali da uzima 0.1% fee a ne 2-5%,

Dina je mozda realno resenje prelazno dok ne zavlada digital currency.

Nisu samo Visa i Mastercard ti koji nam uzimaju novac. Uber, Lyft, Microsoft (ajd ovo i opravdano donekle), Google, Facebook, Twitter, Amazon i onda sta se desi imas jedan bubble u Silicon Valley (gde su sve ove firme na jednom mestu) nabiju plate 500k godisnje a ostatak planete nista. Mislim da ta raspodela tipa globalna sam firma Uber a nudis uslugu u Madjarskoj mora da se promeni. Mislim da bi trebalo da se oporezuje tamo gde je usluga izvrsena a ne u Kaliforniji jer u suprotnom stvara se bubble jednog mesta na svetu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800943#p800943:32ue62ai je napisao(la):
chiko » Tue Dec 08, 2020 1:46 pm[/url]":32ue62ai]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800795#p800795:32ue62ai je napisao(la):
roland » Uto Dec 08, 2020 12:23 am[/url]":32ue62ai]Kako to da je DOMAĆA kartica dobar argument za platne kartice, a kad se gradi putna i železnička infrastruktura onda niko iz vlasti ne spominje DOMAĆE građevinske firme i građevinske radnike, već najveće poslove dobijaju strane građevinske firme. Kako to da strani investitori dobijaju po desetine hiljada evra za svako otvoreno radno mesto i to bedno plaćeno, a DOMAĆI frilenseri moraju da plaćaju porez 5 godina unazad!
Za ljude koji zele da komsiji crkne krava, ne mogu im pomoci, to je njihov problem, ali ne bih voleo da im budem komsija.

Ono sto sam pomenuo zasto ja koristim Dinu i koji su razlozi, je za one koji hoce da saslusaju i da razumeju.
Ovi drugi ce svuda videti Vicica, i prema njemu ce da se ravnaju.
Ja sam svoj novac pošteno zaradio, za razliku od tih lopina i mogu da biram kako ću da potrošim svoj novac. I naravno da neću da dajem pare lopinama jer eto oni su domaća firma, pa da pare ostanu u zemlji. Neću da finansiram lopove, kakav god da je, domaći ili strani.
A i najveći trgovci u zemlji su inostrani trgovci - Delhaise, Idea, Lidl, pa je isto da li će svu proviziju da uzme Visa, ili će proviziju da podele domaći lopovi i inostrani trgovci.

Ajd da uzmemo da su vlasnici Asseca i Chip Carda lopine (mada nisam siguran, ne poznajem situaciju), ali kod njih radi par stotina gradjana Srbije.
Kod Deleza i ostalih trgovaca par desetina hiljada.
Ima i domacih trgovaca (Univer, DIS itd), i stotine manjih.
I pre bi Amerima dao nego njima...
Kad kazem Amerima mislim na multinacionalni krupni kapital.

Inace, trosi svoj novac kako hoces, ko smi mi da se mesamo, posteno si ga zaradio.
Ali i dalje su ti tanki argumenti zasto treba koristiti Vizu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801214#p801214:1hv5pws3 je napisao(la):
vradovic » Wed Dec 09, 2020 4:15 am[/url]":1hv5pws3]

Naravno, mada vise je zelja nego sala ali na zalost daleko od realnog. Smaraci.

Kreditne kartice zahtevaju potpis.
Kada placas preko Apple pay onda koristis faceid ili otisak prsta kao potvrdu pa ne treba potpis
Kada placas debitnim karticama treba pin.

Mislim da je zapravo problem tj monopol u POS terminalima.
POS terminal treba da se napravi open source i da podrzava svakakve vrste placanja a ne samo viza i mastercard i dina.
Vec tipa kriptovalute ili da podrzava nekoga ko hoce da bude banka ali da uzima 0.1% fee a ne 2-5%,

Dina je mozda realno resenje prelazno dok ne zavlada digital currency.

Nisu samo Visa i Mastercard ti koji nam uzimaju novac. Uber, Lyft, Microsoft (ajd ovo i opravdano donekle), Google, Facebook, Twitter, Amazon i onda sta se desi imas jedan bubble u Silicon Valley (gde su sve ove firme na jednom mestu) nabiju plate 500k godisnje a ostatak planete nista. Mislim da ta raspodela tipa globalna sam firma Uber a nudis uslugu u Madjarskoj mora da se promeni. Mislim da bi trebalo da se oporezuje tamo gde je usluga izvrsena a ne u Kaliforniji jer u suprotnom stvara se bubble jednog mesta na svetu.

Nije baš to što si pominjao ali jeste korak napred. Mislim da uzimaju mmanji % od banaka.

https://sumup.de/kartenzahlungen-mobil- ... eQQAvD_BwE

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801507#p801507:1lyjkxb1 je napisao(la):
chiko » Wed Dec 09, 2020 10:29 pm[/url]":1lyjkxb1]Ajd da uzmemo da su vlasnici Asseca i Chip Carda lopine (mada nisam siguran, ne poznajem situaciju), ali kod njih radi par stotina gradjana Srbije.
Pre neki dan si ih ti nazvao lopinama, a danas nisi siguran, ok.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801507#p801507:1lyjkxb1 je napisao(la):
chiko » Wed Dec 09, 2020 10:29 pm[/url]":1lyjkxb1]
Inace, trosi svoj novac kako hoces, ko smi mi da se mesamo, posteno si ga zaradio.
Nikad nisam ni rekao da treba koristiti Vizu, već sam tvrdio da ovakva Dina kartica nema nikakvu prednost pred Vizom. I da je ljudi ne koriste zbog potpuno pogrešnog načina uvođenja zakonske obaveze da svako mora da ima Dina karticu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801614#p801614:2dmcoxno je napisao(la):
roland » Čet Dec 10, 2020 11:24 am[/url]":2dmcoxno]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801507#p801507:2dmcoxno je napisao(la):
chiko » Wed Dec 09, 2020 10:29 pm[/url]":2dmcoxno]Ajd da uzmemo da su vlasnici Asseca i Chip Carda lopine (mada nisam siguran, ne poznajem situaciju), ali kod njih radi par stotina gradjana Srbije.
Pre neki dan si ih ti nazvao lopinama, a danas nisi siguran, ok.
Valjda pricamo isti jezik, pa razumes procitano.
Ja u drugom citiranom postu nisam dao svoje misljenje, ovo je bio citat tvog nacina razmisljanja.
Ja se nisam izjasnio ni da jesu ni da nisu lopine.

Al ajde da uzmemo da si u pravu, znaci jesu lopine. Cak i u tom slucaju su ti zakljucci pogresni. Objasnio sam u gornjem postu i to je sustina, i umesto taj deo da komentarises, ti se vatas za ovu nebitnu stvar.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801507#p801507:2dmcoxno je napisao(la):
chiko » Wed Dec 09, 2020 10:29 pm[/url]":2dmcoxno]
Nikad nisam ni rekao da treba koristiti Vizu, već sam tvrdio da ovakva Dina kartica nema nikakvu prednost pred Vizom. I da je ljudi ne koriste zbog potpuno pogrešnog načina uvođenja zakonske obaveze da svako mora da ima Dina karticu.
Opet su ti tanki argumenti zasto ne treba koristiti Dinu, vec neku drugu karicu, npr Vizu.
Ili se ti zalazes za kesh, u tom slucaju si u pravu, kesh je najbolji.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=A8VE_KNz-Zw[/youtube]

Lepo, samo napred, nek se grade fabrike.
Sto je jos bolje, vidim da je ozbiljna firma iz Nemacke za plasticna pakovanja u pitanju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801614#p801614:1ffo3ruz je napisao(la):
roland » Чет Дец 10, 2020 10:24 am[/url]":1ffo3ruz]
Нема ничег лошег у томе да се има домаћа картичарска институција. Нико никог не тера да користи Дину. Постоји само обавеза банака да то омогуће својим клијентима.

Ajd ovako...
Dina nema prednost na VISA-om....
Ok nema...

Za tebe kao platioca.
Ali ima za trgovca, jer naknada koju trgovac plaća banci za procesing transakcija DINA karticom je niža od naknade koju plaća za VISA/MC kartice.

Ako je tebi svejedno, a domaćem trgovcu jeftinije, iz kog razloga onda koristiti međunarodne brendove na prodajnim mestima u Srbiji koji prihvataju DINA karticu?

Što bi mi omogućavali američkim brendovima i stranim bankama u Srbiji da još malo više zarade generalno na našoj koži?

Drugim rečima: korisitite DINA karticu, gde god i kad god možete.

Није трговцу јефтиније што мора да плаћа и за Дину и за Визу/Мастеркард и то искључиво зато што се НБС трпа у картичарско тржиште као што је покушала да се трпа уместо Пејпала пре пар година и због тога га блокирала

Лично ћу увек радије да дајем паре америчким брендовима и банкама да зараде на мојој кожи него домаћим лоповима који ми кожу деру порезима без икакве заслуге

РЗС објавио економску процену за 2020. годину https://www.stat.gov.rs/vesti/20201230-ekonomska-kretanja-2020/

Процењено је да је укупна економска активност у Републици Србији у 2020. години, мерена реалним кретањем бруто домаћег производа (БДП), забележила пад од 1,1% у односу на 2019. годину.

Бруто инвестиције у основна средства у 2020. години показују реалан пад од 2,8%, у поређењу са претходном годином.

Пољопривредна производња остварила је у 2020. години раст физичког обима од 4,4%, док је индустријска производња, у истом периоду, забележила повећање физичког обима од 0,2%.

Вредност изведених радова у грађевинарству у 2020. години бележи реални пад од 4,3%, у односу на претходну годину. Промет у трговини на мало остварио је реални раст од 5,0%, док је промет у трговини на велико номинално умањен за 6,1%. У сектору Услуге смештаја и исхране у 2020. години процењен је реални пад од 26,8%, док је број ноћења туриста смањен за 37,5% у односу на 2019. годину. У сектору Саобраћаја и складиштења регистровано је смањење физичког обима од 33,4%, а у области телекомуникација раст од 15,1%. Спољнотрговинска робна размена, у еврима, у 2020. години, у односу на 2019, показује пад извоза за 3,5% и пад увоза за 3,0%.

Према резултатима Анкете о радној снази дошло је до повећања стопе запослености и смањења стопе незапослености - у трећем кварталу 2020. године стопа запослености износи 49,9%, док је стопа незапослености 9,0%.

Зараде без пореза и доприноса у 2020. години, у односу на претходну годину, номинално су веће за 9,4%, а реално за 7,7%.

Годишња стопа инфлације износи 1,2%.

Сви подаци о економским кретањима у 2020. години изнети у овом саопштењу процењени су на основу доступних и до сада објављених података. Приказани показатељи не обухватају податке за АП Косово и Метохија.

Vrh