Šta je novo?

Srpska ekonomija (strategija, planovi, dešavanja)

Zašto misliš da pri svakoj normalnoj i zdravoj logici moramo da prestignemo Bugare? Na čemu zasnivaš tu logiku?

Svi bismo voleli da se približimo Grčkoj ali to je matematički naučna fantazija u narednih 5-10 godina (osim ako oni ne potonu dodatno).

Много смо ми мали и популационо и територијално да имамо икакву економију. Сад ћеш да видиш како мале државе нестају

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=797057#p797057:19gn75wx je napisao(la):
vradovic » Пет Нов 27, 2020 7:35 am[/url]":19gn75wx]Evo odlicnog poredjenja GDP-a u regionu.
https://www.youtube.com/watch?v=T2NdUMJkJ84

Ajmo Srbija! Mnogo bi bilo lepo da do 2025. godine prestignemo i Hrvatsku.

Rumuni su razvalili. Definitivno.

Voleo bi da se priblizimo Grcima sto vise.

Po svakoj normalnoj i zdravoj logici moramo da prestignemo Bugare.

По којој то логици морамо да престигнемо Бугаре? Они су тржишна економија са излазом на море, целовитом територијом и унутар ЕУ. Србија са својим економским стратегијама и начинима размишљања из СФРЈ може евентуално са Босном и Албанијом да се такмичи

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=797057#p797057:3v4rj98f je napisao(la):
vradovic » Čet Nov 26, 2020 9:35 pm[/url]":3v4rj98f]Evo odlicnog poredjenja GDP-a u regionu.
https://www.youtube.com/watch?v=T2NdUMJkJ84

Ajmo Srbija! Mnogo bi bilo lepo da do 2025. godine prestignemo i Hrvatsku.

Rumuni su razvalili. Definitivno.

Voleo bi da se priblizimo Grcima sto vise.

Po svakoj normalnoj i zdravoj logici moramo da prestignemo Bugare.

Bruto drustveni proizvod (BDP ili GDP na engleskom) je toliko precenjeno merilo koje se koristi mahom u politicke svrhe za obmanu ne-informisane mase :bash: BDP je skoro nemoguce koristiti kao pouzdano merilo uspeha. Pogledajte nas BDP azuriran sa PPP'om (purchase power parity). Onda je jos bitnije videti koji udeo naseg BDP'a se stvara od strane domace privrede a koji deo je stvoren od stranih investitora koji onda normalno izvuku kapital iz Srbije. Dzaba nam i nominalni BDP od 200 milijardi ako 170 milijardi vrednosti se iznese iz drzave. Drugo, jedino veliki vodja i njegovi okultni svedoci gledaju BDP po mesecnim izvestajima. Da bi se videla prava slika "rasta", gleda se BDP od vremenske tacke X-Y recimo 15 godina (2005-2020). Ako se to gleda, videcete da smo po stopi rasta BDP'a daleko ispod skoro svih nasih suseda. Stekne se utisak da treba da se gusimo od srece kad nam BDP raste +2.1% godisnje, a za ekonomiju poput Srbije, sve ispod 5.5% ne treba komentarisati. A tek price da rastemo brze od Nemacke ili Danske itd itd, aj slobodno izracunajte koliki je Danski rast od 1.8% na ekonomiji velicine $355.7 milijardi, a koliki je rast srbije od recimo 3% na vrednost od $50.6 milijardi. Pritom, Danska ima 2 miliona stanovnika manje od Srbije. Srbiji je potrebna jasna i ispravna ekonomska/privredna politika, a ne jeftino politikanstvo. Pogusicemo se od dobrog vazduha i jos boljeg standarda dok nam "politicari" saopstavaju kako nam je bolje od svih ostalih. Bitno je da nam ruke vire iz gov**a da mozemo da nesmetano tapsemo....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=797066#p797066:1c6wr6rd je napisao(la):
milaki990 » 27 Nov 2020 09:00 am[/url]":1c6wr6rd]Zašto misliš da pri svakoj normalnoj i zdravoj logici moramo da prestignemo Bugare? Na čemu zasnivaš tu logiku?

Svi bismo voleli da se približimo Grčkoj ali to je matematički naučna fantazija u narednih 5-10 godina (osim ako oni ne potonu dodatno).

Bugarska zemlja bez skorasnjih ratova pa su tako losi.
Mi smo blize centru desavanja i logicnije je da vise tranzita bude kroz nas.
Bugari u % gube vise stanovnika godisnje od nas.
Slican je broj stanovnika

Naravno i za prestizanje njih ce biti potrebno 5-10 god ako se svojski potrudimo a kamoli Grcke. Za stizanje Grcke jeste jedina nada je zapravo da turizam kiksne 3-5 godina za redom po 10-15%.

Значи, стижемо Грчку ако падну, саплету се, упадну у рупу, можда и погину...
Па добро, ако изоставимо иронију, бар примењујеш неку логику, па макар она била погрешна...мислио сам да потпуно булазниш неке глупости.

Vrlo sumnjiva priča. Kako su dobili tender da opremaju Dedinje (čini mi se da su to pominjali)? Do sada nisu proizveli ni komad posteljine a odjednom dobiješ tender sa državom.

Možda grešim dušu, ali sam vrlo skeptičan po pitanju tih firmi koje su uspešne jer dobijaju državne tendere a na realnom tržištu ne postoje.

Pa moguće je da si u pravu. Pogledao sam malo komentare na jednoj drugoj vesti o ovoj firmi i bilo je tu pominjanja nekih veza i nešto.

Ko zna. Ja sam samo preneo kako je objavljeno, i kako se osećam na osnovu toga. Pa sad videćemo kako će dalje da se odvija. Ako ništa drugo, bar mi je drago što nije sve otišlo na deponiju i u staro gvožđe nego ajd bar ostade tih 20,30 radnih mesta.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1774297

"Bild" ukazuje na to da jesenja prognoza Evropske komisije potvrđuje „prvo mesto" Srbije u evropskim okvirima, te analizira kako je naša zemlja uspela.

Tako kao razloge za uspešan prolazak Srbije kroz krizu list navodi kratko zaključavanje, sprovedeno uz finansijsku pomoć pogođenim privrednim granama, zatim visoke investicije u infrastrukturne projekte, fokus na digitalizaciji, značajni rast poljoprivrednog izvoza, te i činjenicu da turizam ne igra gotovo nikakvu ulogu po ekonomiju zemlje.

Odlicni rezultati!

Da ponovim i ovde da gastarbajtere niko zvanično iz Vlade nije spominjao. Izjava je bila od predsednika nekog udruženja frilensera da svi koji su prijavljeni u Srbiji treba da plaćaju porez i u Srbiji bez obzira gde žive.
Ljudi čitajte malo šta piše u tekstovima umesto samo naslova. Obično su naslovi senzacionalistički i ne oslikavajavu na najbolji način šta je napisano u tekstu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799155#p799155:31talagp je napisao(la):
vradovic » Čet Dec 03, 2020 5:46 am[/url]":31talagp]
Odlicni rezultati!

Izvinite, ali gde? Mojim roditeljima će da porezuju šupe, kako je to zdrav budžet?
https://www.bild.de/geld/wirtschaft/wir ... .bild.html
Evo ga originalni članak, u suštini kažu da nemamo turizam i da je to slučajno ispao benefit u ovoj krizi. Ove ostale stvari su... diskutabilne. I dodatno, Srbija uopšte nije u fokusu članka, više fusnota, ali je zomBi-92 nekako drugačije to predstavio.

Ja ne znam sto vi citate Blj-92, to je senka nekadasnjeg portala, postali su clickbait djubre.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799206#p799206:1xki2f0s je napisao(la):
milaki990 » Thu Dec 03, 2020 10:26 am[/url]":1xki2f0s]Da ponovim i ovde da gastarbajtere niko zvanično iz Vlade nije spominjao. Izjava je bila od predsednika nekog udruženja frilensera da svi koji su prijavljeni u Srbiji treba da plaćaju porez i u Srbiji bez obzira gde žive.
sve je moguce. a nije pitanje da li ce vec kada ce...

evo sta kazu . "novosti"

" To potvrđuje i poreski savetnik Milan Trbojević
- Poreze i doprinose moguće je plaćati po osnovu autorskog ugovora ili ostalih prihoda, a potencijalno, zavisno od visine prihoda, i godišnji porez na dohodak građana. Naši građani koji rade u inostranstvu mogu biti oslobođeni od plaćanja poreza na dohodak građana ili dela tog poreza ovde, ukoliko je u zemlji gde žive plaćen porez na njihovu platu, a Srbija sa tom zemljom ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. No i tada, doprinosa za socijalno osiguranje ne mogu da se oslobode i dužni su da ih plate u obe zemlje."

izvor https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/ ... obe-drzave
a na mondu isti kaze
"Povodom nedoumica i tumačenja u javnosti poslednjih dana o tome da li je i naša dijaspora obavezna da plaća porez na dohodak građana Milan Trbojević, poreski savetnik kaže da su obveznici svi koji su rezidenti Srbije.
Dakle i naši građani u inostranstvu ukoliko ispunjavaju uslove da se mogu smatrati rezidentima, a po Zakonu o porezu na dohodak građana, rezidenti Srbije su građani koji na teritoriji Srbije borave 183 ili više dana, ili ovde ima prijavljeno prebivalište ili im se ovde nalazi centar poslovnih i životnih aktivnosti.
"Srpski rečeno ako ovde ima stan, porodicu ili firmu", pojašnjava Trbojević

Svašta je moguće i razumem ja da po zakonu možda i imaju pravo na to jer se većina naših ljudi ne odjavljuje kada se isele iz Srbije. Po zakonu mislim da bismo trebali da se odjavimo u roku od 6 meseci.

Inače, sve i da žele to da urade i da mogu da dobiju informacije od drugih zemalja 99% ljudi će se automatski odjaviti iz Srbije. Naša država ne zna ni koliko imamo stanovnika, ni ko gde živi, a kamoli da zna koliko je Pera iz Štutgarta zaradio u poslednjih x godina i koliko bi poreza treba da plati.

Po meni ova priča o porezu za gastarbajtere je besmislena i potpuno nerealna.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799206#p799206:36wpq3yw je napisao(la):
milaki990 » 03 Dec 2020 10:26 am[/url]":36wpq3yw]Da ponovim i ovde da gastarbajtere niko zvanično iz Vlade nije spominjao. Izjava je bila od predsednika nekog udruženja frilensera da svi koji su prijavljeni u Srbiji treba da plaćaju porez i u Srbiji bez obzira gde žive.
Ljudi čitajte malo šta piše u tekstovima umesto samo naslova. Obično su naslovi senzacionalistički i ne oslikavajavu na najbolji način šta je napisano u tekstu.

Ne brini znaju oni to vrlo dobro nego koriste svaku sitnicu da pljunu po svojoj drzavi i svemu sta radi sadasnja vlada. Misle da ce takvim spinovima dobiti nesto a zapravo ljudi su odavno prozreli sve vrste spinovanja.

Cak i u senzacionalistickim tekstovima (osim naslova) pise jasno da ko je ziveo 6 meseci i jedan da u Srbiji placa porez. Zzato sto se nakon tog perioda smatra da si "rezident" u drzavi Srbiji. Tako je svuda u skoro svim zemljama na ovoj planeti. Cim provedes vecinu vremena u nekoj drzavi smatras se rezident i logicno je da tu i placas porez. Ima izuzetaka i jedan od njih je na primer US.

Samo u US je jos gore. Mnogo manje tolerantna od Srbije. USA naplacuje dozivotno income tax bez obzira ako se ti preselis u Srbiju da zivis na primer stim da ti daju olaksicu da ne moras da placas do prvih $12,200 zaradjenih u toku godine. Preselis se zauvek u Srbiju i na sve sta zaradis preko $12,000 moras da platis porez u USA. Ako dodjes u USA na samo 35 dana u toku jedne kalendarske godine onda placas i na tih $12,000.

Ali ne nasim ljudima je vazno da pljunu po svopstvenoj drzavi.

Ja ako se vratim u Srb i zaposlim se recimo u Telenoru ili recimo rentiram nekretnine do $12,200 ne placam porez a preko toga placam Federal tax od 10 do 37% zavisi od visine prihoda s obzirom da ne postoji dual tax threaty sa USA onda placam i u Srbiji poreze i doprinose i jos ovih 10-37% a ako posetim USA na 35 dana u toku godine onda placam 17%-55% na ceo iznos koji zaradjujem u Srb.

Prilozi

• placanje.jpg
    placanje.jpg
    304 KB · Pregleda: 1.312
To je delimično tacno, jer se razlikuju poreski sistemi. U Americi je primaran porez na dohodak/zarade, a PDV (VAT) nemaju. Dok se u Evropi poreski sistem zasniva na PDV-u .
Naravno to ne isključuje druge oblike poreza pa mi u Evropi imamo i porez na dohodak, a Ameri porez na promet ali su to manji procenti.

Besmisleno je napadati dijasporu kao novi sloj drustva kome ce vlada/partokratija na vlasti (izbegavam rec drzava posto nije Srbija ovo zasluzila) da uvlaci ruke u dzep. Ljudi zaboravljalju, ili ne zele da priznaju, kakvu katastrofu bi ova zemlja dozivela, i ekonomsku i drustvenu, da nema dijaspore. Kao sto znamo, ako drzava hoce da podstice privredu ili cak pojedinacno ponasenje, povecanje poreza utice negativno na to. Zamislite mentalni sklop ljudi koji resavaju korupciju, kradju, i besparicu time sto ce da udare porez na dijasporu, koja trosi ogroman novac u Srbiji, sto dobrim delom pomaze i privredi i pojedincima. Bez veze je da Kanada od mene trazi porez na dobit od investicija u Srbiji, kao sto je jednako besmisleno da Srbija trazi porez na Kanadsku platu. Nas budzet je prelivanje iz supljeg u prazno, ne mozes da vrsis redistribuciju i da osnivas porezku politiku bez kreiranja sistema i ekonomije u kojoj se stvara visak. Bez dodatne vrednosti nema spasa bilo kojoj zemlji. A mi umesto da idemo u tom pravcu, samo daj bre penzionerima da uzmemo od penzije, da dijasporu oporezujemo, da povecamo PDV i akcize, a pritom da ne smanjimo birokratiju, i da ne popravimo znacajno digitalizaciju i standardizaciju. Penzionerima je protiv ustavno oteto (posto je penzija privatna svojina, a ne socijalno davanje) da bi se toboze izbalansirao budzet. Podizanje poreza i smanjivanjem plata i penzija nije rebalans budzeta nego nastavak propadanja...svaka drzava koja je izvrsila takav "austerity", mere stednje, je videla da im se ekonomija smanjila, sto je i po pravilu. Umesto sto pricamo o novim porezima, zasto Vradovicu niste spomenuli koliko se para baca na strane investicije? Koliko se nelegno izvlaci iz zemlje, i koliko javnog novca ide na subvencije ne-efikasnim javnim preduzecima poput Er-Srbije. A da ne pricamo o bacanju para na namestene tendere. Zna se kako se dovodi red u privredi i ekonomiji, samo sto se svaka banana-vlast plasi reda i sistema.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799208#p799208:74lbti1y je napisao(la):
puzzle » Чет Дец 03, 2020 11:32 am[/url]":74lbti1y]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=799155#p799155:74lbti1y je napisao(la):
vradovic » Čet Dec 03, 2020 5:46 am[/url]":74lbti1y]
Odlicni rezultati!

Izvinite, ali gde? Mojim roditeljima će da porezuju šupe, kako je to zdrav budžet?
https://www.bild.de/geld/wirtschaft/wir ... .bild.html
Evo ga originalni članak, u suštini kažu da nemamo turizam i da je to slučajno ispao benefit u ovoj krizi. Ove ostale stvari su... diskutabilne. I dodatno, Srbija uopšte nije u fokusu članka, više fusnota, ali je zomBi-92 nekako drugačije to predstavio.

Никада неће престати да ме фасцинира безочност људи који могу бесрамно да јавно лажу и колико се то толерише од стране "народа" ако говоре нешто негативно о Србији. Буквално је потребно 10 секунди да би се прочитало шта су тачно написали:

The best in Europe is Serbia, of all places, when it comes out of the crisis - in the European Commission's autumn outlook, the country ranks first. The reasons:

• Short shutdown, flanked with aid funds for the industries affected;

• high investments in infrastructure projects;

• focus on digitization;

• Exports from agriculture (crisis-proof) increase significantly;

• Tourism hardly plays a role.

Другим речима, Србија је најбоље прошла зато што се мање ослања на туризам а више на индустрију, фокус је на дигитализацији, повећао се извоз пољопривреде и реаговали смо на кризу кратким закључавањем уз високе инвестиције у инфраструктуру. Нигде није речено "да у суштини немамо туризам". Србија није "фуснота" већ стоји у самом наслову чланка.

Невероватно је како ће неки људи да толеришу (или чак хвале) овакво безобразно извртање истине и после узму да криве политичке неистомишљенике како су лажови. Посебно је невероватан ниво аутошовинизма у овој земљи да људи чак и позитивне страни морају да окрену на нешто лоше, да смо на месту Хрватске на сва звона би пљували да смо лоше прошли јер смо банана држава која живи од туриста јер нема индустрију а пољопривреда је уништена. Сада кад објективно имамо боље резултате од читаве Европе имамо армију субверзивних тровача који ће се убити да објасне како је у ствари то знак да нам је лоше и да треба емигрирати из Србије што пре.

Idite završite svoj sendvič na miru i pustite ljude sa stvarnim problemima da diskutuju ovde. A autošovinizam zabijte Ćirjakoviću tamo gde treba.

1) Short shutdown - teško da je ovo tačno, kada smo jedina država verovatno u Evropi koja je imala lockdown od 96 sati neprekidno u jednom trenutku.
2) High investments on infrastructure - gde je najskuplji kilometar puta u ravnici
3) Digitization - dok ljudi čekaju na minusu na test na kovid...
4) Exports from agriculture - gde su cene oborene na 140 din/kg za svinje
i konačno
Tourism hardly plays a role.
Ovo ne može da se tumači nikako osim da u suštini nemamo turizam.
Posebna lepota je jer moj post iznad kaže da će odmah da se javi neka stranačka bulumenta da nas vozdiže.

A pošto na SNS Akademiji niste dogurali do razumevanja pročitanog, jer vam ni ne treba...
Untitled1.png

A trenutno jesmo najbolji u Evropi! Al' po broju zaraženih na 100k. Blago nama!

Ovi narodnjaci su nesto najgore sto se Srbiji desilo u poslednjih ko zna koliko godina (tj od Slobe :) ), ali jos gori su ovi autosovinisti, prosto uzivaju da pljunu po Srbiji i kada treba i kada ne treba.
Posebno se istice jedan clan, koga je muka slusati, pa preskacem njegove postove.

SNS nije isto sto i Srbija !!!

Niko ne pljuje po Srbiji, nego se kritikuje vlast i pogubni ekonomski program. Ako neko istovecuje Republiku Srbiju i njene gradjane sa SPS, DS, SNS itd, onda je ta osoba zaista podlegla sovjetsko-kineskom stilu indoktrinacije, gde svaka dobronamerna kritika osnovana na cinjenicama se odmah proglasava kao "izdaja naroda i autosovinizam"..sto ustvari u prevodu znaci "ne diraj mi partiju i velikog vodju kome se klanjam i cije lazi i ponizenja rado prihvatam". Vrhunac brige o Srbiji i njenoj buducnosti je upravo pravo na govor, stvaranje obrazovanih stavova, i pravo na sumnju..a razloga za sumnju ima mnogo od 1991-2020. I bivsa i sadasnja vlast su katastrofalne, koruptivne, i kolonijalne; te me iznenadjuje da jos uvek ima ljudi koji navijaju za zutu "demokratsku" bandu i danasnje "napredne" neandertalce.

Uglavnom, autosovinizam je "ja mrzim nas narod, nema nama spasa bezite svi odavde, joj kako je EU prekrasna a mi nevidjeno glupi pa bas zato nismo kao oni, *insert anglicizam, bas sam kul alternativni lik, mrzim svu muziku koja se pusta po Srbiji".

Potrebna kritika, "Lazu vas oko BDP'a i njegovog znacaja, fiskalna konsolidacija se ispostavila farsa kao i program privatizacija od 2000te do danas. Manipulisu narodom time sto vam pokazuje nominalne brojke rasta (ili najmanjeg pada :lol: ) u nadi da vecinu gledaoca ne zna mnogo toga konkretnog oko privrede/ekonomije. Nije ova vlast promenula Dinkicev neo-liberalni model, propadanje se nastavlja".

Eto, to je ta razlika koja se ili ne primecuje ili je namerno ne vidite. A te price kako smo najbolji u Evropi, sve se utrkuju ljudi da nas hvale, Belgijanci u neverici a Nemci jecaju "kako to od jednom da je nasa kolonija postala jaca od nas"....zaista porazavajuce da nam se toliko degradirala moc kritickog misljenja

Vrh