Па многи градови у Босни су пропали, али су и многи градови у Србији нажалост пропали. Е сад, мислим да буквално ни у једној теми коју си навео не стоји да две земље "не могу да се пореде". Ето нпр. култура - БХ писци су мени доста бољи од наших. Хм, снимише се филмови о Јасеновцу/Сребреници у слично време и мени се то поклапање унапред није допало, јер знам да је њихова редитељка врло талентована, а да ће овај наш да сними шит од филма. Спорт - специфично је, Срби и Хрвати, кад год могу, играју за Србију, односно за Хрватску. Тијана Бошковић тако игра за нас, а њена сестра (слабији играч) за БиХ, то му дође као резервни тим. Инфраструктура - граде и тамо путеве, али тамо је терен стварно "међу најтежим на свету", па у плану је и тунел од 10 км на Коридору 5ц.. Железница? Ми смо ту као бољи од икога? Даље, имају 3 врло коришћена аеродрома, није то баш тако лоше.
И да се вратимо енергетици. тамо постоји и (уз Албанију - и Енвер Хоџа је нешто радио) ваљда једина електропривреда (хрватска) са 100% уделом обновљиве енергије.
У принципу, то је земља са врло великим ограничењима - географским, политичким - а ја, најискреније, не видим да ми треба да узимамо здраво за готово да смо "боље" (то ваљда значи организованије) друштво. Ни по степену демократије, нешто канда нисмо бољи. Боља су оба ентитета по томе. Бемлига, и онај из Лакташа изгуби Бањалуку, а овај не изгуби Београд. Све је то повелика срамота за ово овде - не бих се дичио нашим људским стањем уопште, па ни компаративно.
Ogroman moj post, ali vredi procitati, da bi se saznalo nesto
Izvini, ali mislim sam da si mnogo upuceniji u desavanja oko Srbije i generalno ovako. Konkretno poredim sa Federacijom, cak je Srpska i zdraviji deo BIH ukljucujuci i HercegBosnu (Hrvatski deo Federacije).
Tri vrlo koriscena aerodroma? (odakle ti podaci da su vrlo korisceni i sta to za tebe znaci uopste? ) Aviokompaniju nemaju. A ni nebo ne kontrolisu ili ne u potpunosti, to rade Srbi i Hrvati.
Evo upravo je Wizz air napustio Sarajevo, pa tako glavni grad nema direktnu liniju ka najbinijim gradovima, a ukupan broj putnika na sva ta tri aerodroma je tek otprilike cetvrtina ili cak petina BEG aerodroma. Samo da naglasimo kad tako kazes "vrlo koriscena aerodroma"
Sta nije nista specificno u sportu razlika? Tamo je i bukvalno najveci uspeh (ne salim se) reprezentacija u sedecoj odbojci. (izguglaj). Srbija je tu neka TRECA galaksija, ali galaksija, ne svet. Tu je bukvalno najveca razlika.
Danas im je Mcdonalds upravo otisao iz drzave i zatvara restorane zato sto je fransizer muljao nesto, to se kod nas ipak nije desilo. (izguglaj klix.ba)
Ovo za pisce, mislim zaista ne razumem o cemu pises, ne poznajem tamosnje pisce ali znam da sam u centru Sarajeva nailazio na knjige i to cirilica, BG izdavackih kuca. I generalno dominiraju nase izdavacke kuce i ne samo u BIH. Srbija je verovatno 10x jace trziste od bosanskog sto se toga tice i najjace regionalno. I to se zna. u Srbiji se dosta cita i dalje.
Tezak teren ili ne, tamo gde god krenes treba ti sati kao da je ogromna drzava, sve nepovezano, rizicni putevi, malo autoputeva, ogromna je tu prednost kod nas, sto zbog bolje infrastrukture generalno sto zbog reljefa, jako je bitno ako se svuda brze stize, sta je Beograd uopste ako ne nesto gde puno ljudi zivi na malom prostoru pa tako tu moze sve da se otvori da ne ides daleko, isto to je Srbija nesto gde neko zivi na vecem prostoru, ako je dobro povezano, imas Beograd u velikom (kao sad BG-NS, BG- PA i slicno). Tu je ogromna prednost i nad Bosnom i nad Bugarskom koja ima manju populaciju i 50% vecu teritoriju, teze je doci izmedju velikih gradova, vece su razdaljine. A i u Hrvatskoj isto i u CG. Pogledaj samo distance Zagreb - Osijek, Zagreb - Split/Dubrovnik. Tu Srbija najbolje stoji u regionu i niko ne pominje to, ali to je OGROMNA prednost Srbije. Od Beograda do svih najvecih gradova Srbije si za maks 2 sata, i manje, bukvalno. Do vecine si za sat i nesto fakticki. Sa brzom prugom ce biti i manje.
Zeleznica, nije kao, kao moja baba sa sela rezoniras "mi smo tu KAO bolji od nekoga", nema tu kao ili ne ili jesmo ili nismo, postoje podaci, statistika - svacega ima i kod nas, ali eto, kod nas se sada preveze mnogostruko vise putnika zeleznicom, i teretnom, postoji nekakva brza pruga koja funkcionise, postoji i gradska zeleznica u Beogradu, vise pruge je elektrificirano, gradi se pruga za brze vozove do Subotice i vrlo ocigledno i do Nisa. Sto neko rece, 4/5 najvecih gradova povezacemo prugama za brze vozove, tamo je sve to negde gde je Srbija bila 2013 npr sto se toga tice.
Naveo si po jedan propagandni film sa obe strane i to je totalno nebitno. U Srbiji postoji svega, ali postoji nekakva kimenatografija i svi gledaju srpsku kinematografiju, svoju bas i nemaju. Srpska kinematografija izbaci desetine serija i filmova svake godine, tamo ukupno ja mislim 2/3 filma. (naravno, vecinom sund je svuda, kao i u Americi ili bilo gde).
Znas kako, ogranicena je zemlja Bosna naravno, ali kad kazes tako treba da kazes i sta su dobili i sta se desavalo, imali su rat, ogranicenja, ali onda i donacije, milijarde evra, znalo se, svi smo znali da su ranih godina 21. veka bili na nivou odnosno iznad Srbije zbog tih stvari dok smo mi bili strasno optereceni inflacijama, slomom, 1999, izolacija, los imidz, Kosovo, 2003, ratni zlocini, genocidi, odnosno i oni i mi smo prosli kroz teske trenutke samo sto su oni kroz taj period imali i podrsku najbitnijeg i najjace zajednice danasnjice.
Imali su i pozitivan prirastaj i jaci natalitet, sve im je islo, posle rata.
Nista nisu iskoristili i sada padaju iza nas, ako cemo realno, i dolazi se na realnije stvari, upravo zbog lokacije Srbije.
Jeste bolja je demokratija, danas rece USA ambasador tamo "mi smo blizu da formiramo vlast" misleci na druge (na nivou federacije) nego kako on odlucuje o tome, cirkus. Ali da po tome i jesu bolje posto imaju neke mehanizme i razne nivoe vlasti, dok kod nas imamo jedan covek jednako sve.
Jeste sramota sto se poredimo sa protektoratom, Srbija - stara srpska drzava i prva koja se oslobodila ropstva turskog na Balkanu, nekadasnji pijemont, drzava sa iskustvom i tradicijama, kao Ceska ali to je posledica promasene politike devedesetih godina.
Na kraju, Srbija evo podataka, danas ima 6,7 miliona i najmanje iseljavanja u regionu, a BIH cela ispod 3 miiona (iako na popisu pise 3.2 tamo je zaista popis laziran i veliki deo dijaspore je usao u stalnu populaciju - Bosnjaci da bi povratili poluge vlasti u delovima Srpske gde su proterani i slicno - a to se vidi po broju djaka prvaka ka se poredi i slicnim podacima, broju rodjenih) Takodje npr Novi Sad ima vise rodjenih beba od Sarajeva
Nekad je bilo, Bosna imala 4.5 i najjaci natalitet, hitala ka 5 miliona, a Srbiaj 7.5, danas imas Srbija 6.7 i Bosna ispod 3 miliona, ubila su ih iseljavanja, bas je organizovanije drustvo gde su iseljavanja 7x veca (isto vazi za Kosovo i za Bugarsku a za Hrvatsku). Gde ces veces simbola neorganizovanosti i propasti sistema ako ti aktivna populacija bezi glavom bez obzira? u Srbiji je glavni problem veliki mortalitet, u BIH nije toliki, ali su zato iseljavanja visestruko veca.
u BIH Dijaspora kolo vodi, skoro kao na Kosovu, i to u glavnom gradu, u Srbiji to nije bas slucaj na tom nivou.
E, ono sto zaista vidim da su bolji je to sto imaju stvarno mnogo manje Roma i to vidim kao veliki problem Srbije. Oni verovatno imaju do 100k Roma, ako i toliko, dok mi imamo verovatno blize pola miliona.