Šta je novo?

Srbija - zlatna strana medalje

Normalno je da Srbija mrzi Beograd kad se iz Beograda upravlja Srbijom.
Tako su i u drugim nekadasnjim republikama govorili o Beogradu jer se odatle upravljalo Jugoslavijom.
Tako da ljudi smatraju s pravom da im je Beograd unistio zivote.

Sreća pa se iz opština ne upravlja selima i u opštinama sede sve sami geniji, sveci i dobrotvori...

uZKGltT5QCYtMAcoXzH_dlbmVZrjp1qCZ1LS_hCH02G_4iCy1Mrs5blYB00RgoTcY0JewHsuJvlDz2-j2HJdAKZBjklXVdc34Q=w850-rw

Jutka-.gif

safet-pavlovic-1.jpg

1080319

Ajde iskuliraj MC, očigledno nemaš pojma o čemu pričaš, samo ponavljaš šta si ranije čuo ispred dragstora ili ovde na temi od neuke naložene klinčadije iz blokova. Sedi malo, iskuliraj.

Biće još drugih tema gde ćeš moći da izraziš koliko nas sve mrziš i da nas optužiš za probleme i situacije koje su potekle iz tvog uma i iz tvog sopstvenog doma i okruženja, ali je tebi lakše i draže da ih svaljuješ na Beograd i Beograđane.

Poslednja izmena:
Ovo o cemu bender pise su vise neke sitne zlobe i pakosti prema beogradjanima koje su definitivno prisutne zbog kompleksa i zavisti, a ne neke krupnije price vezane za politiku i ekonomiju. Takve sitne zlobe nazalost cesto porastu u velike zlobe pa se desi da beogradjani ni krivi ni duzni budu cak i fizicki napadnuti u manjim mestima, cesto u izlasku i pod dejstvom alkohola. Ovo sam video svojim ocima, dziberska posla...

Nista sladje nego doci sa sela i reci - Gde ste sise beogradske 🤣

Mnogo je lepo pljuvati Beograd, opravdano, jedino se onda vratis i ne mozes da se aklimatizujes. Sve si klimao glavom i slagao se dok si bio van istog, slozio se da je ovo ovde imitacija zivota, a onda se vratis da zivis taj zivot 🤣

Beogradjani - to su oni ljudi poput unuka mog komsije na selu, covek od 90 godina ih pozove da mu pomognu da prenese neka drva, oni su umore posle pola sata i odustanu i sednu da drndaju telefon

Beogradjanin:

1000035826.jpg

Nebeogradjanin:

1000035827.jpg

🤣

To omalzovazavanje koje pominjem je u vidu zavidnih komentara i pokusaja saplitanja recimo na fakultetu u stilu da je ovo beogradski univerzitet, a mi iz provincije se tu guramo umesto da ostanemo u svojim vukoje*******inama

Pa ja sve vreme pričam o faksu ti kažeš nisam te razumeo. 🙂

Ja sam se na faksu i družio sa istom ekipom od ranije (u početku) a eto i sam kažeš da si ipak imao neke super Beograđane s donjeg Dorćola oko sebe a kivan si na Beograđane generalno... Dakle ima nas svakakvih.

Ovo o cemu bender pise su vise neke sitne zlobe i pakosti prema beogradjanima koje su definitivno prisutne zbog kompleksa i zavisti, a ne neke krupnije price vezane za politiku i ekonomiju. Takve sitne zlobe nazalost cesto porastu u velike zlobe pa se desi da beogradjani ni krivi ni duzni budu cak i fizicki napadnuti u manjim mestima, cesto u izlasku i pod dejstvom alkohola. Ovo sam video svojim ocima, dziberska posla...
Kad sam bio na faksu krajem 2000ih, bila je jedna kalaštura iz Priboja. Ne što je iz Priboja, nego što je kalaštura. Ono, zamisli ono što ameri zovu "White trash", samo srpska varijanta. Puši ko nenormalna, anoreksična, prosta, glasna, bahata, konfliktna i luda, nema mira nikad. Mislim da je imala neki poremećaj, neku neurozu.

U nekoj konverzaciji kad smo bili svi skupa negde za stolom, kaže ona "vas Beograđane bi prebili u Priboju". Ja pitam što. Kaže "pa eto, samo što ste iz Beograda. Tako ti je dole".

I šta čovek da kaže na to... ?

A ako i kaže nešto u nekim situacijama i sa nekim ljudima, opet Beograđanin bude kriv, bude konfliktan i iskompleksiran. Vidi ga što reaguje, vidi što bi da se svađa.

Ispada da ako ćutiš - gaziće te, provocirati i vređati. Ako uzvratiš - eto, vidiš kakvi su Beograđani, samo traže neki konflikt.

Druga situacija na faksu sa momkom kolegom iz Požarevca. Pita me gde živim u Beogradu. Reko u centru (namerno nisam hteo da budem precizniji). On odma "aaaa pa tebe boli uvo, tebi sve potaman u životu". :D Ja u fazonu jeste brate, takoe!
yeah-right.gif

Ima tu još dosta primera, sad se sećam jednog za drugim kako premotavam film. Ali da ne dužim.

Sve u svemu slušam ja to već jedno 20 godina. Nije to meni nimalo strano. Ali baš zato što nije, vremenom počne da smara sve više. Jer dosadi čoveku da sluša iste nerealne priče iznova i iznova, kao da danas ne postoje sredstva informisanja, ili sredstva putovanja u Beograd, pa da onda ljudi i dalje imaju tolike predrasude i izvitoperena mišljenja o Beogradu.

A tu je i ono što sam pominjao, da ima i nekih koji su članove svoje porodice odvodili u ludila i bolesti tim stalnim provokacijama, pasivnom agresijom, ironijom, komentarisanjem, negiranjima i prikrivanjima emocija i istine. To je tek tema za sebe i nekima od njih to nećemo nikad oprostiti. Jer ajd kad neko prdi po nekome u drugom gradu, ali kad neko svoje dete toliko izludi jer sam neće da poradi na sebi, i da leči svoje komplekse i agresiju nego ih bljuje na decu, to je tek zločin i bahatost posebne vrste.

I onda dođu tako neki zaneseni ljudi, isto iz Beograda, pa krenu da ređaju bajke - daaa breee, na selu svi zdravi, na selu idila, na selu nema toga i toga, tamo se svi slažu, mirno je, lepo, svi pošteni, svi vredni, svi dobronamerni... Mislim se - ma važi, ma naravno. Ajde idi onda živi s njima par meseci, potvrdi nam i natrljaj nam posle svima na nos da je baš onako kako si zamišljao i želeo. Eto, slobodno. Jedva čekam.

Vezano za gej ljude, tu mogu da pljunem na rodnu, malu sredinu s obzirom na to koliko izopstavanja, maltretiranja i svega ruznog su morali da prodju ljudi koji su resili da ne kriju svoju seksualnost. I to od ljudi svih generacija kojima su postali meta za lako izivljavanje sopstvenih frustracija. Od toga mi se prevrne zeludac, pogotovo kad dodje od nekih satro velikih bogomoljaca i pravoslavaca

Pa eto. Ne pljuješ po sebi. Bitno je da si ti spoznao kako je.

Ja nažalost ne razumem najbolje i do kraja, kroz šta si sve prolazio sa Beograđanima, ne želim da te uvlačim u konkretne primere, al svakako mi je žao što imaš ili si imao prevashodno negativan osećaj. Al eto bilo je i ok BG ekipa kako si sam naveo takvo je i moje neko iskustvo sa Srbima.

Meni čak ne smetaju toliko ti kompleksi ako ih ljudi drže za sebe. Smeta mi kad neki ljudi prave konflikte, provokacije ili podele ni iz čega i bez razloga.

Koliko god puta u interakcijama sa nekim opterećenim ljudima iz unutrašnjosti ja popuštao, prećutao, primao kritike i koliko god puta okretao drugi obraz, uvek bi oni nastavljali da dodaju i da pomeraju granice.

Ja kad sam kod njih stvarno komentarišem sve pozitivno, pohvalim i pokazujem interesovanje.
U što vam je lepo ovde.
Svaka čast, vi stvarno ne stajete.
Hajde da vidimo plastenike.
U što vam je lepa bašta/ cveće.
Šta je ovo ispod biljke? A ovo? A kako ovo napreduje?
Šta ima novo u selu, šta se dešava?
Kakav je rod sad? Šta se sadi ove godine?
Bolje je ovde, lepše je, mirnije, humanije.

Obiđem sve, slušam ih, upijam, interesujem se, pratim, pitam, nalazim lepotu i poštovanje u svemu što imaju i rade. Stvarno me interesuje sve to. I naravno cenim ih kao radne i žilave ljude, i to im i kažem.

I zaista nikada ne govorim nešto ružno, nešto kritički, niti pokrećem teme na relaciji grad-selo. Kažem, čak i prećutim ili popuštam kad neko nešto "baci" da me testira da vidi reakciju.

S druge strane, evo kako je jednom izgledalo kad je jedan došao kolima do nas jer taj put nismo mogli autobusom:

Ja: E hvala što si došao po nas, ovaj put stvarno nismo mogli autobusom
On: Ma ništa.
(par minuta kasnije)
Inače, ja ne volim da dolazim u Beograd, ne volim ga, nervira me da vozim do njega i po njemu, nervira me grad, gužva, buka, zagađenje...
Ja: Ok... Razumem, i mi se osećamo isto, gledaj šta su napravili od njega, ja vam nekad stvarno zavidim na nekim stvarima
On: ne znam kako ljudi mogu da žive ovde, ovo je nenormalno, izem ti Beograd...
Ja: ...

Ne pitaju šta se dešava u Beogradu, ne zanima ih. Mnogi ga i ne podnose.

Situacija 3:
Tamo kod njih, doneli neko meso i salatu.
Oni: jedite sve to, to nema u Beoooograd!
Jeste to bilo kroz smeh, ali ono... u svakoj šali ima pola istine. I provokacije. A ne znam čemu to. 🙄 Šta, nemamo meso i salatu u Beogradu... ?

Situacija 4, udara oluja, sve natopljeno vodom, prave se bare, a mi treba da krenemo autom ka autobuskoj stanici.
Oni: Idem po kola da dovezem do vrata, da Beograaaađani ne pokvase noge.

Ja se mislim u sebi a čemu to? 🙄 Prvo, te "Beograđane" čeka put od 2 i po sata do kuće. Naravno da niko ne želi da bude mokar i blatnjav toliko vreme. Drugo, šta, oni kad pada kiša i svuda je blato, oni ne beže? Njima ne smetaju mokre noge? Blato na cipelama? Blato u kući? Šta, oni da su u Beogradu i da krene pljusak, oni bi stajali pod njim??? Opet, ne znam čemu sve to, ti komentari i provokacije.

Dalje, svaki put se provuče neka priča-šala "sledeći put kad budete na odmoru, da dođete tad i tad, pa da idete u plastenike da radite". Koliko god puta prećutali to, ne, oni će opet svaki put to da kažu. S druge strane, mi njima ne kažemo "e sledeći put kad dođete u Beograd, da nam pomognete oko krečenja, prevoza, čega god..."

A ako bismo pak ikada rekli da mi imamo svoje poslove, domove i obaveze, oni bi se nadurili. Znam jer su me upozorili drugi prethodno, pa onda zato samo iskuliramo i prećutimo. Sami provociraju i bockaju, a onda kada neko pruži otpor ili vrati, oni će da se uvrede.

Dalje, ljude koji su nekad živeli tamo sa njima pa su otišli za Beograd zovu onako provokatorski "Beograđanin" i "Beograđanka". Sa sve naglašenim zezatorskim akcentovanjem kad tako kažu.

Ja imam rođake i u Americi pa nikad ih nismo zvali "Njujorčani". Nekad kolokvijalno kažemo "Amerikanci" ali samo kada mislimo na celu grupu, da ne nabrajamo poimence više ljudi. I nikada pred njima nismo rekli "Amerikanci". Niti smo im govorili "eeee ovo nema u Americi" ili "da Amerikanci ovo i Amerikanci ono..."

Meni svi ti primeri dođu kao sitna sprdnja i šala... Neko zdrvao srpsko šumadijsko pod*ebavanje.

Ima određenih prednosti života u velikom gradu i zavisti koja se odatle kod njih rađa i potrebe da se dodatno ističe nešto što oni sami imaju i neka...

Uživi se u ulogu Beograđana ako te već takvim žele. 🙂

Samo posle nemoj da im bude mnogo krivo da kažu - eto! Lepo sam rekao kakvi su.

Inače razumem da može malo da te iritira. Pričao sam i ja iskustva s Novosađanima kad mi kažu da "ne vole Beograd". Dobro kao 🙂 boli me uvo brate 🙂

Poslednji s kojim sam razgovarao je bilo za Uskrs u futoškom parku. Ima 36 godina kaže jednom je bio u Beogradu. 😳 Brojem i slovima jednom. Kao da je Beograd u Aziji. Ja mu kažem ja sam ~283 puta bio u Novom Sadu a nisam odatle poreklom. Neki su prosto stvorili averziju od Beograda pitaj boga zašto.

P.S.
Na faksu niko od nas koji smo bili iz Beograda, nismo potencirali to. Niti smo potencirali kad je neko od nekud drugde.

Sad će neko da pita "pa kako ste onda znali ko je odakle?" Pa saznaš vremenom, većina sama pomene. Ali stvarno nije bilo deljenja po tome ko je odakle.

Na poslu niko o tome ni ne razmišlja. Ako i ima nekih podela i taborenja, ima ih po drugim linijama. Ne po tome ko je odakle.

I još jedna stvar...

U brojnim interakcijama sa ljudima iz drugih mesta ili sa ljudima u njihovim mestima (kad ja odem negde) imao sam situacije gde ja ili neko sa mnom kaže nešto lepo na račun njihovog mesta. Imao sam isto tako neutralne situacije gde niko ne bi rekao ništa lepo a ni ništa ružno. Imao sam isto tako razne situacije gde bi neko rekao nešto negativno o Beogradu.

S druge strane, ne sećam se 10 puta da sam od nekog iz drugih delova Srbije čuo nešto lepo i pozitivno o Beogradu. Ne samo sada pod SNS životinjama, nego ni pre, ni 2010ih pa ni 2000ih.

Ja odem kod ljudi u Rumu, pohvalim im Rumu, pohvalim Frušku goru jednom koji živi na Vrdniku. On ne kaže ništa o Beogradu.

Odem u sela kod Velike plane, pohvalim sela, bašte, rad, prirodu... Ne čujem ništa lepo o Beogradu.

Jedino kad čujem nešto lepo o Beogradu je kad odem u Makedoniju ili neko odande dođe ovde. Inače ne znam nikoga u Srbiji izvan BG da kaže bilo šta lepo o njemu.

I kako čovek da se oseća nakon 20 godina toga...?

Meni svi ti primeri dođu kao sitna sprdnja i šala... Neko zdrvao srpsko šumadijsko pod*ebavanje.

Ima određenih prednosti života u velikom gradu i zavisti koja se odatle kod njih rađa i potrebe da se dodatno ističe nešto što oni sami imaju i neka...

Uživi se u ulogu Beograđana ako te već takvim žele. 🙂

Samo posle nemoj da im bude mnogo krivo da kažu - eto! Lepo sam rekao kakvi su.

Inače razumem da može malo da te iritira. Pričao sam i ja iskustva s Novosađanima kad mi kažu da "ne vole Beograd". Dobro kao 🙂 boli me uvo brate 🙂

Poslednji s kojim sam razgovarao je bilo za Uskrs u futoškom parku. Ima 36 godina kaže jednom je bio u Beogradu. 😳 Brojem i slovima jednom. Kao da je Beograd u Aziji. Ja mu kažem ja sam ~283 puta bio u Novom Sadu a nisam odatle poreklom. Neki su prosto stvorili averziju od Beograda pitaj boga zašto.
Mozda zato, sto na primer, danas se tamo ispod Ceraka cekalo ko zna koliko da se udje u grad. Srecom, manevarskim potezom sam se izvukao i skrenuo gore ka Vidikovcu, ovi na Ibarskoj, pitaj boga koliko su jos cekali.

Na poslu niko o tome ni ne razmišlja. Ako i ima nekih podela i taborenja, ima ih po drugim linijama. Ne po tome ko je odakle.

Da, ovo je i kod mene slučaj. Potpuno je bilo nevažno odakle je ko na poslu.

Na faksu, rekao sam u početku jeste bilo malo od nekih u fazonu ja već imam svoju ekipu ali se kasnije izmenilo...

Jedino kad čujem nešto lepo o Beogradu je kad odem u Makedoniju ili neko odande dođe ovde. Inače ne znam nikoga u Srbiji izvan BG da kaže bilo šta lepo o njemu.

I kako čovek da se oseća nakon 20 godina toga...?

Da, da hehehe Makedonci vole, čak i Hrvati..

Mozda zato, sto na primer, danas se tamo ispod Ceraka cekalo ko zna koliko da se udje u grad. Srecom, manevarskim potezom sam se izvukao i skrenuo gore ka Vidikovcu, ovi na Ibarskoj, pitaj boga koliko su jos cekali.

Možda 🙂 Nisam siguran kakve to ima veze sa Novosađanima ali mi se dopada kako zvuči tako napisano.

Tako i oni pravdaju to a onda ovi koji se ikad isčupaju iz takvog okruženja i steknu malo introspektivnosti shvate koliko je to toksično i pasivno agresivno okruženje.

Kažem, neki su završili na terapijama i trajnim hendikepima od takvih roditelja i okruženja. Ima u tim sredinama mnogo kompleksašenja, mnogo potiskivanja emocija, mnogo provociranja, pasivne agresije, zameranja, revanšizma, nabijanja krivice, negiranja, poređenja, smeštanja, ogovaranja...

Možda žive u mirnijem okruženju, ali jedni drugima ne daju mira. I sami sebi stvaraju komplekse i tripove, jer su upućeni jedni na druge, jer su mala mesta. Postane repetativno pa krenu da se igraju mentalnih igara jedni s drugima.
Jao dobro me podseti na Novi Sad...

Bio nedavno sa lepšom polovinom. Obišli sve i svašta, seli da jedemo u onom restoranu na Petrovaradinu. Sve savršeno, konobar super i ljubazan, ja ostavim pozamašan bakšiš, on dolazi da pokupi, pita kako je bilo, ja kažem sve je bilo idealno, i grad vam je prelep, uživali smo, hvala.

On kroz smešak i onako u pola govora provuče "pa da, vama iz Beograda je uvek lepo kada dođete u onu državu na severu :D ".

Ja kao u momentu "da haha, hvala puno, doviđenja :D ".

Posle premotamo film, shvatimo šta je rekao, i nakon tako divnog dana u Novom Sadu ostanem zatečen i pitam se posle
why-preston.gif

I ni do dana današnjeg ne mogu da shvatim zašto je to rekao. Ako je bila iskra šovinizma - zašto, kad sam im nahvalioi ljude i grad i rekao da bih rado živeo tu. Zamisli neko ti nahvali grad, sugrađane, tebe... A ti onda na sve to moraš da kažeš neku provokaciju i to na temu autonomije i superiornosti.

A da on to doživi u Beogradu, sutradan bi sve novine pisale o tome, pravile bi se emisije, podkasti, kolumne, osude...

Poslednja izmena:
Uskoro mi ističe lična karta, ima tamo da se prijavim jer je to najlakše samo odnesem ugovor i gotovo, postajem zvanično Novosađanin...

Al čim oni krenu protiv BG ja im sve mane NS sručim brzo jer sam dovoljno dugo tamo i ugl se slože. Pa dobro jeste... Nemaju kud jer objektivno sagledavam oba grada. I objektivno oba grada imaju i prednosti i mane za život.

A realno je taj konobar bu****, glup komentar sasvim... Kompleksi ga rade to je jasno...

Pa ja sve vreme pričam o faksu ti kažeš nisam te razumeo. 🙂

Ja sam se na faksu i družio sa istom ekipom od ranije (u početku) a eto i sam kažeš da si ipak imao neke super Beograđane s donjeg Dorćola oko sebe a kivan si na Beograđane generalno... Dakle ima nas svakakvih.
Kazem da me nisi razumeo jer ne mislim na druzenje na faksu nego na ljude s kojima sam bio primoran da radim neke projekte, lab vezbe, delim ucionice i tako to, zato kazem poslovni odnos iako je na faksu. Nisam uopste kivan na beogradjane nego samo na odredjenu grupu beogradjana jasno definisanih karakteristika koja ni u kom slucaju ne cini vecinu. Inace beograd i beogradjane volim i zahvalan sam ovom gradu na gostoprimstvu i prilikama koje mi je pruzio i vremenom sam poceo da ga osecam kao svoj, pored rodnog grada koji ce ipak uvek biti na prvom mestu.

Pa eto. Ne pljuješ po sebi. Bitno je da si ti spoznao kako je.

Ja nažalost ne razumem najbolje i do kraja, kroz šta si sve prolazio sa Beograđanima, ne želim da te uvlačim u konkretne primere, al svakako mi je žao što imaš ili si imao prevashodno negativan osećaj. Al eto bilo je i ok BG ekipa kako si sam naveo takvo je i moje neko iskustvo sa Srbima.
Nisam razumeo ovaj prvi deo. Za drugi, vec sam rekao, moje iskustvo sa beogradjanima nije ni izbliza negativno, osim sa tom grupacijom koju i ja nazivam praziluk elitom, a koja nije uopste brojna toliko, ali definitivno postoji.

@Joe_Strummer Onda si se pogrešno izrazio na početku... Imaš tj. imao si samo problem sa malom grupom ljudi, na poslu... Ali većina je ok i dobro si prihvaćen i zavoleo si grad kao svoj rodni grad...

Beograd ima tu širinu da se svako u njemu oseća prihvaćeno i nađe neki svoj prostor, zato mi sad ovo zvuči realističnije od onih Beograđana koji bi u Evropu samo kako bi što pre napakostili provincijalcima i od njih se udaljili... To nije slika tipičnog Beograđanina...

Tipičan Beograđanin je širokogrudi zaje*******ant. Popun onog Paunovića iz Karaule.

Nisam razumeo ovaj prvi deo.

Ne pljuješ po sebi kad kažeš da ispada da pljuješ po lokalu jer si ti uspeo da vidiš kako je zaista tim ljudima bilo teško i da su bili neshvaćeni, izopšteni i govoriš o tome.

Ja to čak ne bih ni povezao sa lokalom jer, ponavljam, moje iskustvo je nevezano za lokal već za celu naciju. U kojoj ima primitivaca svakako i na lokalu i u gradu.

Da, nije uopste tipican beogradjanin, ali sam se susretao sa njima i na poslu i na faksu i privatno. Zato i kazem da su jasno definisan tip ljudi, arogancija, opterecenost poreklom, glumljenje otvorenosti i sirokogrudosti iza koje se krije malogradjanstina i patoloska potreba da budu prihvaceni od strane zapadnog sveta, sa narocitim kompleksom od germanskih naroda i delimicno francuza. Cesto se kriju iza levice i to priznajem da me izludjuje jer ni po cemu maltene nisu levica.

Hehe.. al opet ne vidim kao zajednički imenilac Beograd... Sigurno ima i pridošlica takvih...

Tipičan Beograđanin je širokogrudi zaje*******ant. Popun onog Paunovića iz Karaule.
Meni se nekako čini da je toga sve manje.

Ja svakako nisam taj tip, mislim glupo bi bilo da se pravim da sam nešto što nisam, prosto nisam kao taj lik. Ali mi se čini da danas oko sebe viđam manje takvih ljudi nego pre. Ili bar ne viđam da novije generacije preuzimaju te uloge od svojih starijih.

I mnogo je kalupljenja danas među klincima, mislim među klincima za koje vidim ovde u Beogradu kako izlaze iz osnovne ili srednje škole.

Vrh