Šta je novo?

Srbija - zlatna strana medalje

Hehe.. al opet ne vidim kao zajednički imenilac Beograd... Sigurno ima i pridošlica takvih...
Tipicni su za vece gradove, ja imam znacajnije iskustvo samo u beogradu, al pretpostavljam da ih ima i medju novosadjanima ili nislijama. Pridoslice ne mogu da se pozivaju na poreklo i da broje koliko generacija im je rodjeno na beogradskoj kaldrmi pa da iz toga izvlace svoju superiornost.

Dobro tu je malo i do umešnosti glumca koji je svakako jedna teatralna ličnost 😄

Al nekih osnova tu ima... Ne mora na silu da se bude zaje*******ant al kad tad to ispliva... I prija to ljudima 😁 Vole nas takve...

Tipicni su za vece gradove, ja imam znacajnije iskustvo samo u beogradu, al pretpostavljam da ih ima i medju novosadjanima ili nislijama. Pridoslice ne mogu da se pozivaju na poreklo i da broje koliko generacija im je rodjeno na beogradskoj kaldrmi pa da iz toga izvlace svoju superiornost.

A znaš za one likove što završe famoznu karlovačku gimnaziju a kad je u futoškom parku posle ponoći, peder kao svako drugi... 😁

Nadam se da ne moram da ti prevodim... Prosto mi je ovo kao primer bilo najzgodnije... Ipak ima te lažne elite svuda...

Pa istina, i na selu ima lažne elite i foliranata.

Dođe iz Nemačke, posadi fasadu, ograde i lavove. Kuća unutra nedovršena i prazna.

Ili kupe ljudi neki fensi nameštaj, opreme par prostorija, pa zatvore. Kad pitaš "pa što ne sedimo tamo" kažu ti "aaa pa to se ne koristi sad, to kasnije". Ili "to samo kad su gosti tu". Alli važno je bilo da okolina sazna da su oni kupili sve to, i da je videla kad se dopremalo.

Ili dođe lik iz inostranstva, vozi skupa kola, pravi se da pršti od para, a onda se posle sazna da zato tamo u inostranstvu štedi na svemu ostalom da bi imao za taj fensi auto i par fensi komada odeće. I ovde u selu kad dođe izgleda kao buržuj, ali zato tamo van svaki dinar broji.

Pa praćenje ko je prošao, ko šta vozi, ko šta radi na kući, ko je kad otišao, kad se vratio...

Ma sve ima svoje prednosti i mane. I grad i selo. Samo naivni i neuki mogu da idealizuju bilo koju opciju i bilo koju grupu ljudi.

Srbijom se upravlja iz Beograda.
Ljudi sirom Srbije vide posledice toga.
U Beogradu je stviren jedan specificni psrazitski duh, kultura zivljenja na visokoj nozi, na tudji racun. Ovde je prikljucak na svetsku stampariju para, ovde ulaze, ovde se najvise ukrade.
Nije bitno sto i ti "beogradjani" u stvari dosli od nekuda, oni su prihvatili taj lezerni, neozbiljni. Sibicadski duh i komplekse u odnosu na strance. To se dogodi brzo. za par godina.

Tako da se pravac kuda je Srbija isla uveknodredjivaonu Beogradu sve do ove studentske pobune.

I dr Seselj nije ostao u Bosni.nego.je*******ovamo dosso ds siri svoje ucenje i da vlada.

To imate u svim filmovima. Od "Ljubav i moda" pa nadalje.

@Cotra

A zašto ne vidimo na lokalu tu pobunu nego ili svi hoće u Beograd ili bi još agilnije od Beograđana glasali za partiju koja centralizam ne bi menjala, naprotiv.

Manje više zvučiš kao Čanak a imputiraš da govoriš kako srpski seljak misli. A urađeno sve da ga se zatupi baš od strane onih koje i dalje zaokružuje, u koje i dalje veruje i ide da ispoveda muku i traži rešenje.

@Cotra

A zašto ne vidimo na lokalu tu pobunu nego ili svi hoće u Beograd ili bi još agilnije od Beograđana glasali za partiju koja centralizam ne bi menjala, naprotiv.

Manje više zvučiš kao Čanak a imputiraš da govoriš kako srpski seljak misli. A urađeno sve da ga se zatupi baš od strane onih koje i dalje zaokružuje, u koje i dalje veruje i ide da ispoveda muku i traži rešenje.
Beogradski nacin razmisljanja okupirao je Srbiju.
NAjvci krivac za to je RTS.
Sve serije, se desavaju u Beogradu.
Pa Beogradska hronika ili kako se to zvalo, ljudi van Beograda su bili primorani da trpe beogradsku propagandu decenijama.

Poslednja izmena:
Ne znam mi salonci u krugu dvojke smo po defaultu za decentralizam.

Ja ne znam kako Novosađani trpe da plaćaju kartu od 150 dinara kod vozača dok se Beograđani voze besplatno. To samo je dovoljno za mini revoluciju... Građani drugog reda dok u Beogradu kupuju socijalni mir zajedničkim parama... Zvuči jako nepravedno

Poslednja izmena:
A jel ga isključivo grad plaća ne pokrivaju se gubici grada od strane države. Isključivo od poreskih obveznika stanovnika Beograda? Mi plaćamo veći porez od Novosađana da bi uživali pogodnosti besplatnog javnog prevoza?

Znam da je druga tema...

Plaća se od Infostana, koji je od nove godine povećan za 18%, što je u proseku iznos koliko bi koštala mesečna karta kada bi je svi plaćali - 1500 do 2000 din.

A da, i porezi su povećani od nove godine.

A Novosađanima nisu povećani porezi od Nove godine i nije porasla informatika... možda nije za 18 posto...

Mislim to mora na kraju nekako da se naplati ili uštedi samo nisam siguran da je to autentična volja Beograđana koja nikako ne kači druge van Beograda.

Negde će republika uložiti u Boegradu dodatno da pokrije gubitke i gde se nije imalo zbog ovakvih odluka i tako se indirektno šteti lokalna samouprava koja je drugorazredna ili trećerazredna da bi republika transferisala neka stredstva ili finansirala neki projekat u BG umesto kod njih...

Nije fer na kraju krajeva za lokalnu samoupravu najvišeg standarda da ima najpopulističkiju meru moguću

Pa ti drugi se voze besplatno kad dođu u Beograd. Ne znam šta bi njima imalo da smeta.

A SNS je zapustio Beograd da bi ulagao više po manjim mestima. I to se i vidi kad se ode tamo. Koliko je Beograd propao, toliko su se druga mesta osvežila i podigla glede javnih radova i infrastrukture.

Pride, SNS mrzi Beograd i kažnjava ga jer su ljudi ovde uvek bili protiv njih.

U Beogradu se propisno održavaju samo Beograd na vodi i par drugih objekata i naselja koji su u talu sa državom ili su doneli kapital i investicije pa im se vlast odužuje. Zato je sve ostalo na najnižem nivou od ranih 2000ih.

Poslednja izmena:
Dobro ali ipak je standard najveći a populisticka mera par excellence. Bolje neki Bujanovac da to ima ili Leskovac ili Surdulica da zadrži nekog čoveka tamo, da kaže eto imam neku prednost, neki benefit. Vozim se u svoje prigradsko mesto besplatno.

Em je skenjan što je bogu izvan radara em ga j..u Beograđani ha ha mi se vozimo besplatno, kod nas su pljeskavice 3 dana besplatno itd. I posle se čudimo da nas ne vole.

Zapravo, baš u Beogradu ima smisla da bude "besplatan".

Ovde su najveće gužve. One su maaalo splasnule otkako je uveden besplatni prevoz. Doduše poništili su deo toga otkako su uveli imbecilne semafore na Autokomandi.

Ovde gravitira cela Srbija. To znači da kad neko dođe na pregled autobusom ili vozom (do Beograda) ili da završi nešto, on neće morati da plaća prevoz i u samom Beogradu.

Takođe, u slučaju Beograda je na snazi ekonomija obima, jer upravo grad od 2 miliona ljudi može da uvede naplatu svima kroz Infostan i da pokrije troškove. Dok mali grad to ne bi mogao. Što je veći broj ljudi na koje će se rasporediti trošak, to je lakše i izvodljivije.

Dalje, u Beogradu je stepen popunjenisti javnog prevoza mnogo veći nego u malim mestima. Tako da se ovde i isplati da bude dotiran od grada, dok se u malom mestu ne bi isplatio.

Na kraju, javni prevoz je već i bio de fakto besplatan u Beogradu, jer u zadnjih 30 godina se više nije naplaćivao nego što jeste. A ti pokušaji naplate su samo pravili dodatne probleme i smetnje.

Ne mora grad da dotira nek preuzme država da pomogne lokalnoj sredini da ljudi ostanu. Popularna je mera bez ikakvog ekonomskog opravdanja.

Meni se dopadalo ranije što ti kažes i onako se faktički nije naplaćivalo... Donekle jeste, ja sam plaćao povremeno a sad moram hteo - ne hteo kroz infostan kao rts pretplata pun iznos. Zadovoljan ili ne, koristio ili ne. Ja sam voleo nalet adrenalina kod švercovanja i lučenje serotonina koje dolazi kao nagrada kad mi prođe, a ne dodatnu stavku na infostan računu.

Nije opravdano da niko ne plaća ili svako isto plaća i da dodatno pokrivaju na uštrb drugih projekata sanacija koje ne sprovode...

I ne znam kolike troškove ima Novi Sad na informatika računu trebalo bi to uporediti pa ako je zaista značajno manji račun i da kažem da mi nije krivo što je onda u BG prevoz "besplatan"

Nije to pitanje uravnilovke na nivou države. Niko ovde nema problem sa preraspodelom bogatstva na siromašnije opštine kada bi se budžetima bogatih opština raspolagalo namenski. Ili kada se glasovi u nekim delovima BG ne bi kupovali manjim porezima.
Svi čekamo da leva obala Dunava dobije kanalizaciju, a koliki su porezi na imovinu tamo?

Мора се направити разлика између Београда као града са становницима, и Београда као аднинистративно-политичког центра.
Београђани су подједнаке жртве административно-политичког центра као и грађани других места.
А што се тиче тог анимозитета провинцијалаца према Београђанима, исто постоји и на свим другим релацијама, нпр. БГ-НС, село-град, суседна села, па би неко рекао вас из Смедеревске Паланке би испребијали у Азањи, или ви из Новог Сада би сте добили такве батине само да присмрдите у Бачки Јарак, или шта траже ови сељаци из Крушевца у Ниш бе, или ови из Пријепоља у Ужицу први пут видели лифт и сл. форе.

Plemenski mentalitet...

Naravno, svestan sam da ima toga i u drugim zemljama. I tamo je isto to zaostavština plemenskog mentaliteta.

Имаш то и по БГ - "чик нек они сељаци из Белих вода дођу на Брдо", "шта ће ови шабани са Звездаре на нашем Дорћолу", "ако ови клошари са Вождовца присмрде блоковима полупаћемо их о трамвајске шине да ће их скупљати лопатама", "они шминкери из центра ће кући леђно Дунавом ако промоле напудерисане њушке на Земунском кеју", "боље к...ц у руци него девојка из Миријева", и сл. форе.

Slažem se, ima svuda i u raznim oblicima.

Pa i loženje na fudbalske klubove i taborenje duž te linije je isto plemenski mentalitet.

Sva ta identifikovanja i osećaji pripadnosti i bliskosti sa nečim što nema nikakvog smisla, praktične vrednosti i korisnosti.

Malo je pederska ova zadnja fora Došljak 😁

А што се тиче тог анимозитета провинцијалаца према Београђанима, исто постоји и на свим другим релацијама, нпр. БГ-НС, село-град, суседна села, па би неко рекао вас из Смедеревске Паланке би испребијали у Азањи, или ви из Новог Сада би сте добили такве батине само да присмрдите у Бачки Јарак, или шта траже ови сељаци из Крушевца у Ниш бе, или ови из Пријепоља у Ужицу први пут видели лифт и сл. форе.

Iste fore idu od dve susedne ulice kad si klinac ili dve škole, koje se ne vole, pa dva kraja, pa dva kluba iz dva različita kraja, sve do susednih država, religija i kontinenata na kraju krajeva. Jer mi Evropa imamo tradiciju, istoriju, trajanje, naši burgeri bolji i veći od američkih koji istorije ni nemaju, dok Azijati jedu bube, nabodene skakavace sa štapa i koriste brašno od muva kojim se prenosi tifus ako je verovati Hitachiju...

То је био графит кад се крене од Омладинског ка Миријеву на згради Београд пута :D Нисам ништа измишљао од наведеног.

Vrh