Šta je novo?

Srbija - zlatna strana medalje

To su definitivno najteza pitanja sad
Voleo bih da imam odgovore
Pa bice potrebni ranije nego sto se misli.

Evo kaze da je nalozio da se objavi sve sto je Gradievinski fakultet danas rekao da fali.

Nisam hteo da stavljam link do njegovog instagrama pa sam potrazio na n1 a tamo se jedva nadje, ocugledno su i sami svesni da je skakljiva.

Sta ako stvarno objave sve?

Koju bre svu dokumentaciju da objavi? Tajne ugovore sa Kinezima i ostalima, sve komplet šta je muljano?

Da su hteli i da mogu da objave sve, objavili bi posle 5 dana od početka protesta.. Kada bi sve bilo objavljeno, završili bi u zatvoru, a istraga za pad nadstrešnice bi morala da obuhvati i finansijski, a ne samo građevinski segment posla..

Prema tome, od toga nema ništa.

Moguće da ne bi mogli ni SNS sudovi da im progledaju kroz prste za tu količinu kriminala kada bi objavili dokumentaciju.

Koju bre svu dokumentaciju da objavi? Tajne ugovore sa Kinezima i ostalima, sve komplet šta je muljano?

Da su hteli i da mogu da objave sve, objavili bi posle 5 dana od početka protesta.. Kada bi sve bilo objavljeno, završili bi u zatvoru, a istraga za pad nadstrešnice bi morala da obuhvati i finansijski, a ne samo građevinski segment posla..

Prema tome, od toga nema ništa.
Moguće da ne bi mogli ni SNS sudovi da im progledaju kroz prste za tu količinu kriminala kada bi objavili dokumentaciju.
Građevinski fakultet? Ona "belosvetska st***", što "nije dobila da radi poslove za metro, pa ga sad potkopava?"

Mislim da previse nade polazete u tu dokumentaciju, i neobjavljivanje iste.

Gradjevinski falultet je podrzao blokade od starta i objavio spisak onoga sto fali, i ovaj je danas nalozio da se to objavi. Vi ste nekako ubedjeni da se to ipak nece objaviti, ili da ce amo se objavi nalraviti ne znam kakav tektonski poremecaj SNS-u, ja nisam bas siguran i nadam se da neko ima plan sta raditi ako se to ipak objavi.

Ma daj da se ne zasmejavamo.

Drugo, toliko su loših stvari uradili za ova 3 meseca od nesreće, da objavljivanje dokumentacije i procesuiranje napadača više ne može da bude dovoljno.

Predsednik kojem su profesori neradnici i pedofili, advokati rulja, glumci nasilnici, a studenti strani plaćenici-dakle intelektualni vrh ovog društva za njega su nule - prema tome, samo ostavka, prelazna vlada i novi izbori potom mogu da predstavljaju ispunjenje uslova.

Ne znam da li će studenti na tome insistirati, ali ja bih.

Gotovo je, zlo koje su nam naneli je preveliko.. Zobenicu skineš sa funkcije i kao ispunjen je zahtev..a po čijem nalogu je Zobenica radio, nikom ništa.

Sa ološem mora da se završi.

Ma daj da se ne zasmejavamo.

Drugo, toliko su loših stvari uradili za ova 3 meseca od nesreće, da objavljivanje dokumentacije i procesuiranje napadača više ne može da bude dovoljno.

Predsednik kojem su profesori neradnici i pedofili, advokati rulja, glumci nasilnici, a studenti strani plaćenici-dakle intelektualni vrh ovog društva za njega su nule - prema tome, samo ostavka, prelazna vlada i novi izbori potom mogu da predstavljaju ispunjenje uslova.

Ne znam da li će studenti na tome insistirati, ali ja bih.

Gotovo je, zlo koje su nam naneli je preveliko.. Zobenicu skineš sa funkcije i kao ispunjen je zahtev..a po čijem nalogu je Zobenica radio, nikom ništa.

Sa ološem mora da se završi.
Ali niko sad ne trazi ni prelaznu Vladu ni izbore.

Treba sa njim da se zavrsi ali ne moze ni to tako spontano i lezerno.

Gradjevinski falultet je podrzao blokade od starta i objavio spisak onoga sto fali, i ovaj je danas nalozio da se to objavi. Vi ste nekako ubedjeni da se to ipak nece objaviti, ili da ce amo se objavi nalraviti ne znam kakav tektonski poremecaj SNS-u, ja nisam bas siguran i nadam se da neko ima plan sta raditi ako se to ipak objavi.
Ako se objavi, i sve bude u redu to znaci da SNS nije kriv.
Onda nista, medjutim sumnjivo je sto toliko odbijaju da objave, cak i po cenu paralisanja cele Srbije.
Takodje znajuci SNS, nemoguce je da nije bilo muljanja.

Da je objavio na vreme i mogao je da se izvuče (da naravno neki ministri zaglave robiju, Vesić, Mona među prvima). Međutim, sve je stvar tajminga. Nije isto ispuniti zahteve prvi dan ili posle 3 meseca.
Ljudi vide da je sistem truo, da se on izgubio, ljudi vide da je moć u njihovim rukama a ne u njegovim, i da on mora da ispunjava zahteve i da to nije pitanje njegove dobre volje.
Pa će morati da ispuni i zahteve da RTS ne služi u svrhu propagande, da se svi koji su pokušali ubistva ljudi na ulicama kazne i još milion drugih zahteva.
I davaće sve to na kašiku, na kraju i tu prelaznu Vladu, ali isto mi se čini sa zakašnjenjem kad se ni na to niko neće obazirati. I onda će morati da podnese ostavku.

Na zalost, u trenutnoj opoziciji ne vidim stranku ili licnost sa dovoljno legitimiteta da uspesno kanalise ovo narodno nezadovoljstvo. I oni su toga svesni pa se za sada drze sa strane, ali to ne moze tako vecno. Najmanje sto mogu da urade je skupljanje u jedinstven front, mislim da y ovom trenutku ni podela na levu i desnu kolonu vise nije potrebna.
Sa ovim se slazem.

Sadasnja opozicija je samo deo farse prethodnih krugova izbora.
Valjda su potrebni novi ljudi.
Necemo valjda opet da gledamo drugare Sinise Malog i Vesica ili MIlosa koji je pre par gpodina se kitio sabljom dobijenom od SNS-a. Ili mozda Lazovica koji, slicno Hulji nikada nije radio neki stvaran posao.
Izolovati opoziciju koja to nije i naci nove ljude.

Poslednja izmena:
Nadam se da studenti neće gutati suzavac zbog Đilasa i Marinike i da ih neće preveslati ta ekipa nekom prelaznom vladom.

Bude mi muka kada vidim snimke kako su 5. oktobra demonstranti pozdravljali političare koji su opljačkali građane čim su došli na vlast.

Zoran Ćirjaković - težak, pronicljiv ali suštinski informativan tekst koji kvalifikuje stvari onakvima kakve stvarno jesu.

Reče neko meni ovde ranije da ne sviram, ovde je sve pismen narod.
Naslov teksta je savršen odgovor na to:

Pismenost je poslednje utočište protuva koje nemaju šta da kažu​

Čitajte tekst - barem vi koji imate volju da spoznate stvarnost onakvom kakva zaista jeste - ogavna, prljava i ružna, a u toj priči Vučić je sporedan lik.

Citiraću samo jedan mali deo, apropo ovde izrečenih uvreda na moj račun.

Plenumaško razumevanje 'ispravnog' reda stvari, armirano neoliberalnom ideologijom, oblikovano je uticajima dve moćne sile, koje deluju u sinergiji. Jedna je lokalna, promenjiva ali transistorijska, dok je druga generacijska i globalna, ali je drugačije lokalizovana na različitim mestima.

Danas dolazi do izražaja jedan od antidemokratskih rezultata delovanja tog našeg kulturnog obrasca. Reč je o činjenici da nas suprotno mišljenje vređa više od najgorih psovki. Ovde 'ja mislim' podrazumeva da – svi koji misle, misle isto kao ja. Ko ne misli kao ja, taj ne misli. On može biti plaćenik, bot, sendvičar; u najboljem slučaju bu**** ili bolesnik.

Druga oblikotvorna sila je oličena u anti-društvenom učinku društvenih medija, posebno u svetovima generacija koje ne poznaju svet bez društvenih mreža. Zabavlja me činjenica da su neki od mlado-lepih ushićeni činjenicom da su na blokadama otkrili 'vesti': 'Tata, gledali smo zajedno vesti'. Podrazumeva se – vesti 'N1' i 'Nove S'.

Ali, to samo znači da su se po prvi put suočili sa visoko selektivnim, zapadnocentričnim slikama sveta koje postoje van društveno-medijskih mehura u kojima inače žive. Ne i da su otkrili stvarni svet, čak ni dve bazične činjenice – da se on ne može svesti na zaslađenu ideju koju imaju o Zapadu; a kamoli da takav svet ne postoji čak ni na Zapadu.

Misleći među vama će naći vremena i strpljenja za celi tekst.
Intelektualci među vama sudržaće se od ad hominem napada na autora i fokusirati se na argument a ne na njegovog nosioca.
Pametni među vama videće svu prljavštinu ove naše "revolucije" i sve opasnosti koje ona donosi.
Svi ostali će nastaviti pedalanje "gotov je" narativa. Sleduje im veliko razočarenje.

Sadasnja opozicija je samo deo farse prethodnih krugova izbora.
Valjda su potrebni novi ljudi.
Necemo valjda opet da gledamo drugare Sinise Malog i Vesica ili MIlosa koji je pre par gpodina se kitio sabljom dobijenom od SNS-a. Ili mozda Lazovica koji, slicno Hulji nikada nije radio neki stvaran posao.
Izolovati opoziciju koja to nije i naci nove ljude.
Ti si nesvetan činjenice da prizivanjem revolucije prizivaš da se vlasti dočepaju upravo ti za koje tvrdiš da ne bi trebali da budu na vlasti.
Izolovati opoziciju? Kako? Kojim mehanizmom?
Kako ti to zamišljaš, neki superiorni um, vrhunski, pošten, objektivan i nepristrasan da pukne prstom i "stara" opozicija prosto nestane iz priče?

Revolucija UVEK dovodi najgore na vlast!
Uvek! Bez greške!
Jer najgori nikad ne može doći na vlast regularnim putem. Zato najgori uvek kuka na nepravdu, na izborne uslove, na kosmičku nepravdu... i čeka priliku da na talasu nekog komešanja ugrabi ono što nikad ne bi inače mogao da ima.

Ta nesvest većine vas u tome šta u stvari prizivate je meni fascinantna.
Ima vas ovde koji priželjkuju žute metastaze nazad u sedlu. Takvi su vredni prezira.
Ali većina vas traži neku pravdu, a ne shvata da način na koji to radite dovodi do katastrofe koju ne možete ni da zamislite.
Prvo otrežnjenje, svima vama što hoćete da skinete Hulju, biće kad nova vlast obnovi ugovore sa Rio Tintom. Tj. NE RASKINE postojeće aranžmane i NE OTERA Rio Tinto iz Srbije.
Tada će u Srbiji biti mnoooogo ljudi koji će se osećati kao majmuni, iskorišćeni i izmanipulisani. ALi biće kasno.
Fino narod kaže da posle onih stvari nema kajanja.

Čitajte Ćirjakovića da se posle ne bi osećali kao majmuni.

Poslednja izmena:
Zoran Ćirjaković - težak, pronicljiv ali suštinski informativan tekst koji kvalifikuje stvari onakvima kakve stvarno jesu.

Čitajte tekst - barem vi koji imate volju da spoznate stvarnost onakvom kakva zaista jeste - ogavna, prljava i ružna, a u toj priči Vučić je sporedan lik.

Plenumaško razumevanje 'ispravnog' reda stvari, armirano neoliberalnom ideologijom, oblikovano je uticajima dve moćne sile, koje deluju u sinergiji. Jedna je lokalna, promenjiva ali transistorijska, dok je druga generacijska i globalna, ali je drugačije lokalizovana na različitim mestima.

Danas dolazi do izražaja jedan od antidemokratskih rezultata delovanja tog našeg kulturnog obrasca. Reč je o činjenici da nas suprotno mišljenje vređa više od najgorih psovki. Ovde 'ja mislim' podrazumeva da – svi koji misle, misle isto kao ja. Ko ne misli kao ja, taj ne misli. On može biti plaćenik, bot, sendvičar; u najboljem slučaju bu**** ili bolesnik.

Druga oblikotvorna sila je oličena u anti-društvenom učinku društvenih medija, posebno u svetovima generacija koje ne poznaju svet bez društvenih mreža. Zabavlja me činjenica da su neki od mlado-lepih ushićeni činjenicom da su na blokadama otkrili 'vesti': 'Tata, gledali smo zajedno vesti'. Podrazumeva se – vesti 'N1' i 'Nove S'.

Ali, to samo znači da su se po prvi put suočili sa visoko selektivnim, zapadnocentričnim slikama sveta koje postoje van društveno-medijskih mehura u kojima inače žive. Ne i da su otkrili stvarni svet, čak ni dve bazične činjenice – da se on ne može svesti na zaslađenu ideju koju imaju o Zapadu; a kamoli da takav svet ne postoji čak ni na Zapadu.

Intelektualci među vama sudržaće se od ad hominem napada na autora i fokusirati se na argument a ne na njegovog nosioca.
Pametni među vama videće svu prljavštinu ove naše "revolucije" i sve opasnosti koje ona donosi.
Svi ostali će nastaviti pedalanje "gotov je" narativa. Sleduje im veliko razočarenje.

Ti si nesvetan činjenice da prizivanjem revolucije prizivaš da se vlasti dočepaju upravo ti za koje tvrdiš da ne bi trebali da budu na vlasti.
Kako ti to zamišljaš, neki superiorni um, vrhunski, pošten, objektivan i nepristrasan da pukne prstom i "stara" opozicija prosto nestane iz priče?

Uvek! Bez greške!
Jer najgori nikad ne može doći na vlast regularnim putem. Zato najgori uvek kuka na nepravdu, na izborne uslove, na kosmičku nepravdu... i čeka priliku da na talasu nekog komešanja ugrabi ono što nikad ne bi inače mogao da ima.

Ima vas ovde koji priželjkuju žute metastaze nazad u sedlu. Takvi su vredni prezira.
Ali većina vas traži neku pravdu, a ne shvata da način na koji to radite dovodi do katastrofe koju ne možete ni da zamislite.
Prvo otrežnjenje, svima vama što hoćete da skinete Hulju, biće kad nova vlast obnovi ugovore sa Rio Tintom. Tj. NE RASKINE postojeće aranžmane i NE OTERA Rio Tinto iz Srbije.
Tada će u Srbiji biti mnoooogo ljudi koji će se osećati kao majmuni, iskorišćeni i izmanipulisani. ALi biće kasno.

Žute metastaze su već u vlasti. Ima ih koliko hoćeš.
Rio Tinto razvija svoj projekat po svom planu.

Zašto ste i ti i Ćirković protiv smene vlasti ako oni što bi došli bi u najgorem slučaju mogli da budu jednako loši?

Šta je to što neka nova revolucionarna vlast može da uradi pa da bude gora od ovih?
Da bude korumpirana? Ovi su već na nezamislivom nivou
Da prima preletače sa svih strana? Niko ne može da parira SNSu u tome.
Da izda nacionalne interese? Pogledati šta je urađeno sa Briselskim sporazumom i svim onim šta se dešava na Kosovu od 2012.

Znači ti novi ne mogu biti gori, pa sve i da državu vode samo ljudi iz Zabele.

A uvek postoji mogućnost da neće doći baš najgori, možda i budu bolji makar 1%.
A i dosta je brate 12.5godina. Zgadio se ljudima, nek ide malo, nek trenira neku decu košarku, pravi vino ili šta god mu je hobi, samo nek se skloni.

cirjakovic

intelektualac
Činjenica znalac, a ne zna iskopat šanac

mnogo komplikuju stvar
i zatvor je za ljude iako su iz snsa

Џаба вам је сада сваки покушај поделе. Јуче су паори подржали студенте. Мариника само што није нашамарана на улици (и то оправдано), нема више аргумента за антисрпске елементе, нема Звездиних, Партизанових шалова, нема четничких, нема посебно огавних антифа и сл, нема руских, америчких, ЕУ, кинеских и осталих застава. Ако се носе, деца носе српске заставе (а и то је ретко), већина парола је ћирилично, што ми је посебно мило (а да није, њихово право, имамо 2 писма)! Све оно што бих назвао здравим патриотизмом, пошто је све учињено да се излиже та реч.

Говорите о неким прозападним елементима као да се не зна ко је давао део по део надлежности на КиМ и по чијем притиску. Истина је да је опозиција кадровски катастрофална, причао сам са једним универзитетски професором јуче који се мало ангажовао око последњих избора, ништа бољи од ових не би били, али, за почетак, ови морају да оду, доста је и морају бити лустрирани, као и сви последњих деценија!

Онако утопистички, најбоље решење би било затворити најбоље студенте годину дана и бацити кључ, дати им бланко услове (зас толико имамо) и рећи им правите правну државу децо уз помоћ универзитета нпр.

Uvek! Bez greške!

1000022392.png

Mene ni najmanje ne interesuje dokumentacija, sve što sam hteo, saznao sam za sat vremena nakon pada nadstrešnice. Ovo se odnosi na to što je taj isti faks popljuvan jednom prilikom, pa ugledni akademci drugom prilikom, i tako dalje. Kao i Vesić što je mesec dana od kad je uzeo mgsi tražio sastanak na fakultetu, pa sav umiljat donosio knjige "evo ovo su meni dali da pročitam, i sad ja mogu da razgovaram ravnopravno s vama :)".

Ili su "zli starci", ili su "krem društva čiji stav moramo uvažavati", ne može oba.

Mene ni najmanje ne interesuje dokumentacija, sve što sam hteo, saznao sam za sat vremena nakon pada nadstrešnice. Ovo se odnosi na to što je taj isti faks popljuvan jednom prilikom, pa ugledni akademci drugom prilikom, i tako dalje. Kao i Vesić što je mesec dana od kad je uzeo mgsi tražio sastanak na fakultetu, pa sav umiljat donosio knjige "evo ovo su meni dali da pročitam, i sad ja mogu da razgovaram ravnopravno s vama :)".

Ili su "zli starci", ili su "krem društva čiji stav moramo uvažavati", ne može oba.
Ne interesuje ni mene dokumentacija. Ne interesuje me iskreno ni prica o nedoslednostima u SNS izjavama (da li uopste u ovom trenutku ima smisla da pricamo o tome, sta tu ima novo?). Mislim da vecina nas ne izlazi zbog dokumentacije vec da se ovaj skloni. Medjutim, to nije formulisano kao zahtev protesta.

Mislim da je bolje da se zahtevi preformulisu sad, nego da to bude tek reakcija na njegovo ispunjenje prethodnih.

Amo se ne preformulisu mozda je, zapravo, najbolje da u slucaju objavljivanja dokumentacije zaista krenemo na onaj referendum o njegovoj smeni. Ja sam prilicno siguran da on to sada gubi, i pored svih trikova koje moze da izvede. Tako i protesti mogu da naprave tranziciju u glas za smenu, a da to ne deluje nakaradno i da se gubi energija.

Свети Сава.

Истина је спора, али ипак стиже
Против мрака тешко се види
Слобода је наша, све ближе и ближе
То се више не може ни скрит

Ми смо Срби супермени, ратујемо против света
За рат свети ми смо спремни, макар трајо и сто лета
Ми смо Срби супермени, ратујемо против света
За рат свети ми смо спремни, макар трајо и сто лета

zaista krenemo na onaj referendum o njegovoj smeni.
1. Predlozeni referendum je savetodavni, tj. neobavezujuci
2. Ako ga i maknemo sa pozicije predsednika, to ne znači da ćemo da ga se otarasimo. Realno gledano, najveću moć u Srbiji ima pozicija vodje stranke koja ima najvise poslanika u skupštini (Vučić nominalno nije više vodja stranke, ali faktički jeste)
Nikako taj referendum koji predlaze. Drugi neki referendum, obavezujući, bolje formulisan

1. Predlozeni referendum je savetodavni, tj. neobavezujuci
2. Ako ga i maknemo sa pozicije predsednika, to ne znači da ćemo da ga se otarasimo. Realno gledano, najveću moć u Srbiji ima pozicija vodje stranke koja ima najvise poslanika u skupštini (Vučić nominalno nije više vodja stranke, ali faktički jeste)
Nikako taj referendum koji predlaze. Drugi neki referendum, obavezujući, bolje formulisan
Referendum je tek prvi korak. Ako to izgubi, svaki sledeci zahtev (prelazna Vlada, prevremeni izbori) je potpuno legitiman i logican.

Prednisti referenduma su:

1. On ga je sam predlozio (po meni vrlo losa procena situacije sa njegove strane u tom trenutku, zato ga vise i ne pominju). Znaci opcija je vec na stolu.
2. Glasa se direktno protiv njega, a ne za nekoga iz opozicije, sto mislim da izvlaci na glasanje i one koji su protiv i jednih i drugih.
3. Moze brzo da se organizuje, dok je energija i motivacija jos na visokom nivou.

Ako moze bolje da se preformulise ok, ali to isto zahteva vreme, pregovore, ubedjivanje. Ja mislim da energija koja postoji sad mora sto pre da se konkretizuje politicki, i da je njegovo najjace oruzje sad upravo miniranje te tranzicije sa konkretnog slucaja nadstresnice na opstu politicku situaciju.

Vrh