Zoran Ćirjaković - težak, pronicljiv ali suštinski informativan tekst koji kvalifikuje stvari onakvima kakve stvarno jesu.
Zoran ÄirjakoviÄ je u svom blogu dao miÅ¡ljenje o studentskim protestima, uporeÄujuÄi je sa obojenim revolucijama.
www.b92.net
Reče neko meni ovde ranije da ne sviram, ovde je sve pismen narod.
Naslov teksta je savršen odgovor na to:
Pismenost je poslednje utočište protuva koje nemaju šta da kažu
Čitajte tekst - barem vi koji imate volju da spoznate stvarnost onakvom kakva zaista jeste - ogavna, prljava i ružna, a u toj priči Vučić je sporedan lik.
Citiraću samo jedan mali deo, apropo ovde izrečenih uvreda na moj račun.
Plenumaško razumevanje 'ispravnog' reda stvari, armirano neoliberalnom ideologijom, oblikovano je uticajima dve moćne sile, koje deluju u sinergiji. Jedna je lokalna, promenjiva ali transistorijska, dok je druga generacijska i globalna, ali je drugačije lokalizovana na različitim mestima.
Danas dolazi do izražaja jedan od antidemokratskih rezultata delovanja tog našeg kulturnog obrasca. Reč je o činjenici da nas suprotno mišljenje vređa više od najgorih psovki. Ovde 'ja mislim' podrazumeva da – svi koji misle, misle isto kao ja. Ko ne misli kao ja, taj ne misli. On može biti plaćenik, bot, sendvičar; u najboljem slučaju bu**** ili bolesnik.
Druga oblikotvorna sila je oličena u anti-društvenom učinku društvenih medija, posebno u svetovima generacija koje ne poznaju svet bez društvenih mreža. Zabavlja me činjenica da su neki od mlado-lepih ushićeni činjenicom da su na blokadama otkrili 'vesti': 'Tata, gledali smo zajedno vesti'. Podrazumeva se – vesti 'N1' i 'Nove S'.
Ali, to samo znači da su se po prvi put suočili sa visoko selektivnim, zapadnocentričnim slikama sveta koje postoje van društveno-medijskih mehura u kojima inače žive. Ne i da su otkrili stvarni svet, čak ni dve bazične činjenice – da se on ne može svesti na zaslađenu ideju koju imaju o Zapadu; a kamoli da takav svet ne postoji čak ni na Zapadu.
Misleći među vama će naći vremena i strpljenja za celi tekst.
Intelektualci među vama sudržaće se od ad hominem napada na autora i fokusirati se na argument a ne na njegovog nosioca.
Pametni među vama videće svu prljavštinu ove naše "revolucije" i sve opasnosti koje ona donosi.
Svi ostali će nastaviti pedalanje "gotov je" narativa. Sleduje im veliko razočarenje.
Ti si nesvetan činjenice da prizivanjem revolucije prizivaš da se vlasti dočepaju upravo ti za koje tvrdiš da ne bi trebali da budu na vlasti.
Izolovati opoziciju? Kako? Kojim mehanizmom?
Kako ti to zamišljaš, neki superiorni um, vrhunski, pošten, objektivan i nepristrasan da pukne prstom i "stara" opozicija prosto nestane iz priče?
Revolucija UVEK dovodi najgore na vlast!
Uvek! Bez greške!
Jer najgori nikad ne može doći na vlast regularnim putem. Zato najgori uvek kuka na nepravdu, na izborne uslove, na kosmičku nepravdu... i čeka priliku da na talasu nekog komešanja ugrabi ono što nikad ne bi inače mogao da ima.
Ta nesvest većine vas u tome šta u stvari prizivate je meni fascinantna.
Ima vas ovde koji priželjkuju žute metastaze nazad u sedlu. Takvi su vredni prezira.
Ali većina vas traži neku pravdu, a ne shvata da način na koji to radite dovodi do katastrofe koju ne možete ni da zamislite.
Prvo otrežnjenje, svima vama što hoćete da skinete Hulju, biće kad nova vlast obnovi ugovore sa Rio Tintom. Tj. NE RASKINE postojeće aranžmane i NE OTERA Rio Tinto iz Srbije.
Tada će u Srbiji biti mnoooogo ljudi koji će se osećati kao majmuni, iskorišćeni i izmanipulisani. ALi biće kasno.
Fino narod kaže da posle onih stvari nema kajanja.
Čitajte Ćirjakovića da se posle ne bi osećali kao majmuni.