Šta je novo?

Srbija - zlatna strana medalje

А који му је захтев?
Како га није стид пред жртвама.

Četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika najavila su danas da će od naredne nedelje sve školske uprave u Srbiji ući u štrajk koji podrazumeva skraćenje časova na 30 minuta.

Ne mogu da se setim jel se posle beše nadoknađuju ti izgubljeni minuti časova ili ne. Ja se ne sećam da smo mi nadoknađivali zbog štrajkova...

Nema koristi od tih skraćenja časova. Vlast boli uvo, a stradaju samo deca. Ne znam kako mogu da se nadoknadi izgubljeno vreme, jedino da rodielji da rade sa njima kući. KO ima vremena i potrebno znanje.

021.рс: Избачен из удружења таксиста који се залетео аутомобилом на ђаке испред Гимназије "Светозар Марковић". Раденко Видаковић: МБ такси осуђује поступак возача и извињава се свим грађанима Новог Сада

„Izjavljujem da ću se kao svedok pojaviti na sudu da iznesem svoje mišljenje, na osnovu saznanja koje imam kao učesnik u radovima tokom rekonstrukcije zgrade, da je za pad nadstrešnice i ubistvo 15 naših građana kriva koruptivna kriminalna organizacija koja počinje od državnog vrha, na čelu sa Aleksandrom Vučićem i saučesnicima Milošem Vučevićem, Tomislavom Momirovićem, Goranom Vesićem, Majom Gojković i mnogim drugima koji su učestvovali u kriminalnom udruživanju radi sticanja materijalne dobiti na račun nestručnih i nekvalitenih radova tokom rekonstrukcije zgrade Železničke stanice, a koji su za posledicu imali ubistvo 15 naših građana“, istakao je Đajić.

ovo se zove hrabrost. naklon ovom coveku

Email koji stigao svim zaposlenima PMF-a

1000016139.jpg

Ректорски колегијум УБ подржао студенте
На данашњој ванредној седници Ректорског колегијума Универзитета у Београду, којем су присуствовали декани свих београдских факултета, незванично сазнајемо, донета је једногласна одлука да проширени ректорски колегијум, што значи: ректор, проректор и сви декани факултета у Београду подрже студентске протесте и блокаде.

Адвокати стају уз студенте
Адвокат Невена Фирст покренула је иницијативу да Адвокатска комора Србије званичним саопштењем подржи протест студената до испуњења њихових легалних и легитимних захтева. По речима адвоката Невене Фирст из организације „Округли сто адвоката“, иницијатива је покренута у понедељак увече, а већ за прва 24 часа потписало ју је више од 100 њених колегиница и колега.

Da li negde postoji zvanicni spisak zahteva studenata.

Da li negde postoji zvanicni spisak zahteva studenata.
1. Objavljivanje kompletne dokumentacije o rekonstrukciji železničke stanice u Novom Sadu – Studenti insistiraju na transparentnosti i dostupnosti dokumentacije široj javnosti.
2. Odbacivanje optužbi protiv privedenih kolega tokom protesta – Studenti traže oslobađanje svojih kolega koji su privedeni tokom protesta.
3. Krivične prijave protiv lica koja su napala studente i profesore FDU – Studenti zahtevaju da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) podnese krivične prijave protiv počinilaca, čiji su identiteti već poznati javnosti iz medija. Traže potvrdu identiteta napadača, procesuiranje i razrešenje tih lica ukoliko su na javnim funkcijama.
4. Izdavanje 20% vise sredstava za drzavne fakultete
Cetvrti zahtevi je jedini koji mislim da nije ma mestu trenutno, jer odvlaci od tragedije Na mom fakultetu se nije govorilo o tom cetvrtom uopste, nigde nije ni pomenut i negde mozes da vidis da se pojavljuje a negde ne. Ipak je po prirodi dosta decentralizovan protest, ali verujem da su se svi slozili za prva 3 zahteva.

1. Objavljivanje kompletne dokumentacije o rekonstrukciji železničke stanice u Novom Sadu – Studenti insistiraju na transparentnosti i dostupnosti dokumentacije široj javnosti.
2. Odbacivanje optužbi protiv privedenih kolega tokom protesta – Studenti traže oslobađanje svojih kolega koji su privedeni tokom protesta.
3. Krivične prijave protiv lica koja su napala studente i profesore FDU – Studenti zahtevaju da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) podnese krivične prijave protiv počinilaca, čiji su identiteti već poznati javnosti iz medija. Traže potvrdu identiteta napadača, procesuiranje i razrešenje tih lica ukoliko su na javnim funkcijama.
Cetvrti zahtevi je jedini koji mislim da nije ma mestu trenutno, jer odvlaci od tragedije Na mom fakultetu se nije govorilo o tom cetvrtom uopste, nigde nije ni pomenut i negde mozes da vidis da se pojavljuje a negde ne. Ipak je po prirodi dosta decentralizovan protest, ali verujem da su se svi slozili za prva 3 zahteva.
Kako mozemo da znamo da su neki dokumenti postojali ako su ih do sada unistili?

Ovo su korektni zahtevi. Ja sam mislio da su zahtevi nesto iz domena nemoguceg, ali ovo je sasvim korektno i ostvarivo. Prvi zahtev je iz moga ugla kljucan, i mislim koliko god da ljudima deluje nemoguce ovi na vlasti ce to ispuniti vrlo brzo, jer budite sigurni da bi bilo kakav slican ili jos tragicniji incident bio katastrofalan za njih. Ovo sto se desilo sa nadstresnicom im je bilo potpuno neplanirano (videli smo koliko su lose ishendlovali krizni PR) i verujem da ne smeju ni da pomisle na slican dogadjaj u buducnosti.

Ja sam inace isto kao student ucestvovao u jednom protestu, 2008 godine kada su nam oteli KiM, a kao srednjoskolac sam ucestvovao 2004 na studentskim protestima povodom martovskog pogrona na KiM. Secam se da je na tom martovskom protestu iz 2004 bila bas jaka energija a i mi srednjoskolci smo bili bas nalozeni.

Da li neko od mladjih sa foruma zna ucestvuju li i studenti privatnih fakulteta u protestima (obzirom na prva 3 zahteva, ovaj cetvrti ih ne dotice svakako)?

Vrh