Šta je novo?

Srbija - zlatna strana medalje

jos sinoc sam bio budan, tako da sam zadovoljan otisao na spavanje ;)

Nekako mi stvari lepse izgledaju danas. Valjda je noc bila lepa pa se covek raspolozen probudi. ;)

23.jpg

Izvor: Blic
http://www.blic.co.yu/strip.php?id=389

Posle su izašli iz autobusa i tražili mu ličnu kartu. :lol:

Danijela Jovanović krenula u osvajanje Elbrusa, krova Evrope sa 5.642 metra
Srce veće od planine
Danijela Jovanović prva je žena sa invaliditetom koja će pokušati uspon na najviši vrh Kavkaza - Elbrus. Ekspedicija je juče krenula na put, saopšteno je iz Saveza za sport i rekreaciju invalida Beograda.
U usponu, Jovanovićevu će pratiti trener Slobodan Stokić, a ekspediciju organizuju Savez i Klub ekstremnih sportova „Pozitiv“. Jovanovićeva je rođena 13. avgusta 1968. s teškim oblikom invaliditeta - nedostatak obe šake i oba stopala i deformitet donje vilice.

Bila je u hraniteljskim porodicama i u Domu za mentalno nedovoljno razvijene osobe u Sremčici, a od 2003. živi samostalno, u zajednici, u okviru projekta „Sapi“.

OSVOJILA SRPSKE VRHOVE
Jovanovićeva je prethodno savladala više vrhova u Srbiji - Stol, Rtanj i Midžor u zimskim uslovima, kao i u Crnoj Gori, a osvojila je i najviši vrh Balkanskog poluostrva vrh Musala (2.954 metara) u Bugarskoj.
Od 2001. se bavi o atletikom, tenisom i košarkom, a planinarstvom od 2006. godina, kada je na inicijativu trenera Stokića počeo projekat inkluzije osoba sa invaliditetom u rekreativne i sportske planinarske aktivnosti.
Vrh Elbrus (5.642 metra) nalazi se u masivu Kavkaza i najviši je vrh istočne Evrope. Ekspedicija je organizovana s ciljem da Jovanovićeva „svojom voljom, snagom i istrajnošću bude promoter, prava i sloboda osoba sa invaliditetom u zemlji i svetu“, navedeno je u saopštenju.

Generalni pokrivitelj ekspedicije je gradski Sekretarijat za sport i omladinu, a realizaciju su pomogli Ministarstvo rada i socijalne politike, Mobilna telefonija Srbije i druge kompanije.
izvor Glas javnosti
link http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/beograd/glas-javnosti-28-07-2008/srce-vece-od-planine

Понедељак, 11. aвгуст 2008.
Данијела Јовановић освојила највиши врх Европе
1323240_Danijela_Jovanovic_s.gif

Данијела Јовановић је прва жена са инвалидитетом у свету која је успела да освоји највиши врх Европе – Елбрус (5.642) на Кавказу у Русији. Савез за спорт и рекреацију инвалида Београда (ССРИБ), у сарадњи са Клубом екстремних спортова „Позитив”, организатор је високогорске експедиције на највиши врх Европе. У експедицији су били Данијела Јовановић и њен тренер Слободан Стокић.

Експедиција је организована под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину Београда, уз донаторску помоћ Министарства рада и социјалне политике и бројних компанија.
извор Беоинфо
линк http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1323237

Svaka joj cast,zena sa telesnim problemima poput nedostatka saka i stopala,deformisne vilice i ostalim problemima se popela na vrh Evrope.Jos je dala motivaciju svim osobama sveta sa invaliditetom.(naravno koji su culi to,a verujem da je vecina stranih televizija to prenela)

Napredak ekonomija Zapadnog Balkana
09:04 | Izvor: Tanjug
Podgorica -- Ekonomije Srbije i Crne Gore ostvarile su najveći rast od svih zemalja Zapadnog Balkana u prvoj polovini ove godine.
...

"Najveći realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2008. godine bio je u Srbiji - 8,2 i u Crnoj Gori - 8,1 odsto, a značajan ekonomski rast u prvom tromesečju 2008. ostvaren je i u Makedoniji - 5,2 i Hrvatskoj - 4,3 odsto. Ovaj rast je u većini zemalja zasnovan na rastu domaće potrošnje i investicija, kao i rastu ukupne ekonomske aktivnosti", rečeno je podgoričkim "Vijestima".

Prema projekcijama Instituta, realni rast BDP-a u 2008. godini biće 5,9 odsto u Crnoj Gori, 5,8 u Bosni i Hercegovini, 6,5 u Srbiji, šest u Albaniji, 4,4 u Hrvatskoj i 5,2 odsto u Makedoniji.
...
Pun tekst: http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2008&mm=08&dd=26&nav_id=315447

Vranje bez plastičnih kesa od 2010.
25. avgust 2008. | 09:55 | Izvor: FoNet
Vranje -- Prema odluci Gradskog veća, plastične kese biće izbačene iz upotrebe u vranjskim prodavnicama od 1. septembra 2010. godine.

U Gradskom veću kažu da je odluka doneta radi rešavanja ozbiljnog ekološkog problema koji plastične kese predstavljaju. Plastične kese će biti zamenjene papirnatim kesama i platnenim torbama, koje su izdržljivije, duži im je rok trajanja, ne zagađuju okolinu i imaju kratak rok razlaganja.

Vranje je prvi grad u Srbiji koji je doneo takvu odluku.
Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=08&dd=25&nav_id=315284

^^^^ Ne znam kad me neka sporedna vest tako obradovala kao ova iz Vranja.
Jos kad bi se to desilo na nivou cele Srbije...

OK, ovo bas i nije nesto preterano, ali sam u svakom slucaju bio prijatno iznenadjen. Danas sedim kod komsije koji je inace i predsednik kucnog saveta i neko zvoni na vrata. Komsija otvara kad ono pandur i ja vec u sebi poceo da se nerviram za sta ce sad da smara. Medjutim, tu se prijatno iznenadim, cika policajac je dosao kod njega da mu se predstavi i da mu kaze da je sada on zaduzen za bezbednost u nasim kraju, dao komsiji kontakt, raspitao se da li ima nekih problema, sumnjivih likova i slicno. Pozdravio nas, izvinio se na uznemiravanju i rekao ako se bilo sta cudno desava u kraju da ga slobodno zovemo.

Oduvek sam se zalagao za to da svaki kraj ima nekog svog pozornika koji ce tu da patrolira i da vise deluje preventivno tj. kao pasivna bezbednost. Zgodno bi bilo kada bi im i uniforme bile malo drugacije.

definitivno za zlatnu stranu medalje u srbiji :D

33av2tg.jpg

:lool:

mogao bi HJ da ih tuzi zbog krsenja autorskih prava :lol:

Ipak sam se predomilio!

Da tuzim svoj grad? NIKADA!!!

Treba li jos slika?

Ratifikacija u skupstini Srbije je samo pola puta. Sledi implementacija sa evropske strane, a koliko im je strasno stalo videli smo u proteklo vreme :kafa:

Verovatano je i manje od pola puta, ali je ipak nekakav korak napred. :kk:

Tjah... usvajanje u skupstini je svakako korak napred, ali potrebno je jos doooosta toga da se uradi kako bi ova zemlja stvarno krenula ne samo ka Evropi, nego ka normalnom zivotu. Pre svega neophodno je konacno napraviti nacionalnu strategiju koja nece biti predmet politickih prepucavanja, vec dugurocni plan drzave na kome ce se raditi bez obzira na pariju i stranku na vlasti. Ja se nadam de ce raspad SRSa konacno oznaciti kraj jednom zatucanom nacinu vodjenja politike gde je sustina svega u inatu nad svime sto je novo i drugacije.

cosmic":1znrn2ku je napisao(la):
Verovatano je i manje od pola puta, ali je ipak nekakav korak napred. :kk:
To je korak napred samo na papiru, a to nije jos ni blizu da se slavi. Beskompromisna politika i ovolika podeljenost u narodu je veliki problem. Cinjenica da je SSP izglasan sa tankom vecinom je isto simptomaticno. Znaci, prvo Evropa u Srbiji, pa Srbija u Evropu.
Ova EU histerija i nepostojanje nacionalne strategije bi moglo mnogo da nas kosta u buducnosti kada vise nece biti mogucnosti za ispravke. Clanstvo u EU nije cilj sam za sebe, vec podrazumeva mnogo siri front na cijem samom kraju to treba da se nalazi. Nazalost evropske integracije su ovde samo politicki marketing, a ne jasna strategija unapredjenja celog drustva.

Vrh