Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Možete da pišete šta hoćete ali da je moje dete bilo u nastradalim pogotovo ako mi je jedino... ne znam kome bih pre presudio, sebi ili njemu i njemu bližnjima, primitivan sam. Te fore niko nije kriv, a ponajmanje to dete koje nije dete već osoba od skoro 14god mogu da prodju možda negde ali pošto smo po prirodi primitivni, tako je. Isto tako kako bi ga vi pustili sutra na ulicu da se ponovo socijalizuje tako bi mu neko presudio i to je to, extrem je i jedno i drugo. Ima i gorih sistema od našeg pa ovo nije svakodnevnica, ima i boljih sistema od našeg pa se ovo opet dešava. Više je sistem zakazao za Dubonu nego ovog malog. Morate da prihvatite da nekad nije samo sistem kriv, neko se rodi ukriv, pa ga onda roditelji dodatno iskrive, pa ga društvo nakrivi skroz. Čije je tu veća krivica ostaje da se odredi. Ono što je bitno to je da postoji nada za neku resocilizaciju ali isto tako bez kazne ne može. Šta, kako i koliko to već nek psiholozi i pravda odluči. Spominjete Dušanov zakonik, možda je to bilo surovo ali je postojao i strah od kazne. Danas straha nema. Spominjete i tu Ameriku, ok, tamo je psihijatar normalna pojava i nije sramota. Tamo se ovo ne dešava? Svakako prežvakana tema da bi se opet vraćali na nju.

Kada vidim sta se desava ,cesto pomislim da su Dusanov zakonik i krvna osveta nesto najpribliznije pravdi sto je nase drustvo od zidina podno skoplja pa do danasnjih dana uspelo da iznedri. Sve ostalo je ping pong od policije ,do tuzilastva preko vestaka i apelacionog pa sve do nanogice i povratka na ulicu. A ima i ona druga varijanta, gde niko nije kriv, u prevodu jbga desava se. Veze i vezice da ne pominjem kao i ubistva u saobracaju za koja samo sto se ne uvede subvencija

Možete da pišete šta hoćete ali da je moje dete bilo u nastradalim pogotovo ako mi je jedino... ne znam kome bih pre presudio, sebi ili njemu i njemu bližnjima, primitivan sam. Te fore niko nije kriv, a ponajmanje to dete koje nije dete već osoba od skoro 14god mogu da prodju možda negde ali pošto smo po prirodi primitivni, tako je.

To se sve negde uklapa u priču da ljude puštaš u kuću tek pošto se izuju. 🙂

Zato postoji pravo, da pustimo da se sve primitivno i spontano odvija ne bismo kao društvo bili nigde i onako nismo, čim vam je oko za oko bolji sistem. Jednom kad svi postanu slepi, šta ćete onda. Dakle da sistema nema, niti bi ti danas bio poslodavac, niti zarađivao novac. Verovatno bi se sa nekim poubijao ili tebe neko ili ti nekog ko pre stigne. A to nisu uslovi u kojima može da se normalno privređuje i živi.

Na stranu što većina ljudi afektno govori pa ih prođe, osveta ne rešava ništa jer ti ne vraća najmilijeg. Bolje prevenirati (a nikad neće moći 100%) i napore u tom pogledu pozdravljam.

Takođe kazna koja ga pogađa za života ima više efekta jer taj neko pati. Ne uživa lišen slobode, a taj aspekt zanemarujete. Kaže se čak da ga smrt spašava, oslobađa odgovornosti.

Ja recimo, za razliku od tebe, koji patikama ulazim u kuću, da mene neki klinac ubije, želeo bih da mu kazna bude uništena mladost. Onda bi se u zrelom dobu svakog dana prisećao šta nije imao. Ali ne i doživotna robija, a kamoli da ga ubijem. O deci neću govoriti jer ih nemam. Al svakako ne bih želeo smrt nikome, to smatram duboko bolesnim. Sem možda ako je neko spreman da celo društvo odvuče u ambis, neki novi rat i desetine hiljada ubijenih, a ne 9toro dece, ma koliko pojedinačno to strašno bilo.

Takvi su nam najčešće heroji.

Danas straha nema. Spominjete i tu Ameriku, ok, tamo je psihijatar normalna pojava i nije sramota. Tamo se ovo ne dešava? Svakako prežvakana tema da bi se opet vraćali na nju.

Pa ako je prežvakana nemoj da se vraćaš. 🙂 Ameriku sam spomenuo baš u smislu da strogim kaznama ništa nisu rešili. Ali uprkos tome kazna odvraća, to je jasno kao dan, pogotovo kad moralne kočnice nisu jake, ali sama po sebi nije dovoljna.

Kada vidim sta se desava ,cesto pomislim da su Dusanov zakonik i krvna osveta nesto najpribliznije pravdi sto je nase drustvo od zidina podno skoplja pa do danasnjih dana uspelo da iznedri. Sve ostalo je ping pong od policije ,do tuzilastva preko vestaka i apelacionog pa sve do nanogice i povratka na ulicu. A ima i ona druga varijanta, gde niko nije kriv, u prevodu jbga desava se. Veze i vezice da ne pominjem kao i ubistva u saobracaju za koja samo sto se ne uvede subvencija
Neka naprednjaci vladaju još 50 godina mjkm...

Ja se slažem da osveta ne može da vrati žrtve u život. Jedino može nekad da kod nekih ljudi napravi osećaj zadovoljenja pravde za učinjeno. Ali ajde recimo da je to druga tema.

Ono što se da primetiti je da su osvete češće u društvima gde se zna da nema pravde ili ljudi ne veruju u institucije.

Što i ne čudi, jer kada ljudi osete i vide da od društva i institucija nema ništa, oni sami preuzimaju pravdu u svoje ruke.

Opet se vraćamo na ono da pravda mora da se zadovolji (manje ili više da se zadovolji, ali da ne ostane na "niko nije kriv, jbg") i da kazne i sankcije moraju da počnu da se primenjuju. Pogotovu za teške zločine, i nasilna i podmukla dela.

Ako pak postojeći zakoni ne ispunjavaju te potrebe, onda jbno treba da se menjaju. Sve na svetu, i sve kroz istoriju, se preispitivalo, menjalo, modernizovalo... zašto bi onda srpski zakoni bili drugačiji? Šta, jer su posebni? Koliko vekova treba da prođe da nekim dokonim vrećama g..ana bez dana pravog radnog staža dođe iz doopeta u glavu da treba nešto da ažuriraju i modernizuju u zakonima? Za koj moj postoje toliki poslanici, odbori, saveti, komore... ako će sve da stoji nepromenjeno, bajato, zastarelo i nepraktično ili neprimenjivo u nedogled?

I pre nego što neko krene da navodi neke izgovore, da podsetim da ne pričamo mi ovde o nekim zakonima kojima su juče uočeni nedostaci pa se danas očekuju velike promene. Ne. Govorimo o stvarima za koje se zna već decenijama unazad da treba da se menjaju, a niko od masno plaćenih i povlašćenih trutina kojih se to tiče i koji time treba da se bave, ni prstom da mrdnu. Pa okej. Dok se to ne reši, kad se dese ovakve stvari, narod će primenjivati pravdu na svoj način. Pa bože moj, nek bude kako bude.

Kecman govance ako već ne može da robija i da na taj način bude sklonjen iz društva, onda treba da se proglasi mentalno obolelim i da se strpa u strogu ludaru do kraja života.

Ali cvrc... i Igor Milošević je bio u ludari i svi znaju da je bolestan i nepopravljiv pa ga opet puste napolje. I on opet napravi njesra.

Kako ono beše jedna od definicija ludila - stalno raditi isto a očekivati drukčije rezultate... ? Pa to onda potvrđuje moju tezu da je ovo društvo ludo i s..bano do koske.

Jedino može nekad da kod nekih ljudi napravi osećaj zadovoljenja pravde za učinjeno
Ne možeš da srušiš ceo pravni poredak da bi 10-20 ljudi bilo zadovoljeno - kao što je @Noki rekao - ponestaće nam očiju za vađenje i šta onda. Na ovome treba ozbiljno da se radi ali mi ne da nismo na nuli već smo u minusu što se tog rada tiče tako da džaba pričamo u prazno..

A sad da kaznimo određene ljude zato što mi kao znamo da nam je država takva - razumem u potpunosti ali još jedna besmislica koja ne vodi ničemu

Ne, bolduj mi deo posta gde sam rekao da treba da se sruši i pogazi ceo dosadašnji pravni """poredak""" samo da bi se zadovoljile žrtve Kecmana i na Kecmanu retroaktivno primenio novousvojeni zakon.

Pošto ja to nigde nisam napisao.

Ameriku sam spomenuo baš u smislu da strogim kaznama ništa nisu rešili. Ali uprkos tome kazna odvraća
Eto, kazna odvraća. Sa druge strane svaki Amerikanac ima nekog psihijatra pa opet neko poludi. Jednostavno neko nema moralne kočnice, kako si rekao.

Zato postoji pravo, da pustimo da se sve primitivno i spontano odvija ne bismo kao društvo bili nigde i onako nismo, čim vam je oko za oko bolji sistem. Jednom kad svi postanu slepi, šta ćete onda.
Slažem se, no ovde pravo vidimo koliko postoji. Da se vratimo u 90te gde zakoni maltene nisu postojali, gde je svako nosio neko oružje pa nije bilo ovakvih sranja upravo jer ne znaš na koga možeš da naletiš. Danas je narod razoružan, a ludaci noružani, pravde nema, a od zakona imamo slovo na papiru.

Na stranu što većina ljudi afektno govori pa ih prođe, osveta ne rešava ništa jer ti ne vraća najmilijeg. Bolje prevenirati (a nikad neće moći 100%) i napore u tom pogledu pozdravljam.
Slažem se.

Ja recimo, za razliku od tebe, koji patikama ulazim u kuću, da mene neki klinac ubije, želeo bih da mu kazna bude uništena mladost. Onda bi se u zrelom dobu svakog dana prisećao šta nije imao. Ali ne i doživotna robija, a kamoli da ga ubijem. O deci neću govoriti jer ih nemam. Al svakako ne bih želeo smrt nikome, to smatram duboko bolesnim. Sem možda ako je neko spreman da celo društvo odvuče u ambis, neki novi rat i desetine hiljada ubijenih, a ne 9toro dece, ma koliko pojedinačno to strašno bilo.
Takodje, želim pravdu i želim uništenu mladost i vreme, a ne da bude pušten na slobodu. No, ako pravda zakaže, meni ostaje moj uništen život i uzet mi je razlog zašto sam živeo, mogu da se davim u boli celog života (ako nemam razlog da nastavim) ili da iznesem pravdu na svoj sebičan način (ne znam u tom trenutku šta bih učinio, mogu samo da prdim šbbkbb). Zato ovi što pišu da treba da bude pušten na slobodu i da se socijalizuje malo razmišljaju sebično. Zato sam i napisao, extrem je i jedno i drugo.

Sa druge strane eto, ne želiš doživotnu robiju već da se priseća šta nije imao. Kako da se priseća kada to nikada nije ni imao. Sećaće se samo rešetki ili psihijatrijske ustanove, za drugo neće znati tako da je pitanje šta je bolje.

Danas i pubertet dolazi ranije. Osoba iako "dete" sa skoro 14 godina može da donosi racionalne odluke zavisno od vaspitanja. Ako je sposoban da planira sposoban je i da razmišlja. Ovo nije bilo "idem da ubijem one koje su me maltretirali" već random da postanem poznat. To nije odlika zdravog ali nenaučenog deteta. Tako da u ovom slučaju "zaslužuju da bude pušten na slobodu" malo ne pije vodu.

P.S.
Ja govorim o tome da se zločini i skandali samo ređaju, a država i masno plaćeni ljudi na funkcijama lade klikere. I tako već decenijama.

Kecman je samo neki 4000. maloletnik u zadnjih 35 godina koji je napravio teško njesra a kao i njegovi prethodnici - poručio i društvu i sledbenicima da neće uopšte odgovarati.

Do koje brojke treba da dođemo da bi se nekih 3.000 vreća g..ana određenih, nadležnih i plaćenih da se bave unapređenjem društva na polju prava i zakona, setili, iscimali i izglasali promene i ažuriranja tamo gde su potrebna. E to se ja pitam.

Koliko još godina života ja treba da bacim u ovoj usranoj rupčagi od zemlje, sam se snalazeći, sam zadovoljavajući pravdu, sam se braneći i sam rešavajući stvari, pre nego što masa tih trutina krenu da rade svoj posao i da menjaju pravni """poredak""" u ovoj zemlji?

A bitno da za svaku godinu država i njeni isprdci uredno dođu da mi traže svoj deo za poreze, račune, takse, p materine... To ne zaboravljaju. Ali kad treba da dorade neki zakon ili uruče neku kaznu pravim štetočinama, e tad ih nema nigde.

Ja recimo, za razliku od tebe, koji patikama ulazim u kuću

O deci neću govoriti jer ih nemam.
Mali off, neću da ulazim u širu priču.

Smiri malo osećaj kulturološke superiornosti, ova druga stavka ti je direktan uzročnik prve.
Evo, i ja sam ulazio u patikama. Čak sam i goste dočekivao u formalnim cipelama (ni patikama, a ni ne daj bože papučama).

A onda dobiješ decu, pa ti bude jasno da oni pa hodnicima i dnevnim sobama puzaju, leže, valjaju je...
Pa vidiš kako neko napolju zgazi u šlajmaru, na obod već razmazanog psećeg izmeta (ne toliko da se uvalja, to valjda ljudi očiste, ali taman da malo pokupi, ne vidi se ali je tu).

Odjednom ti više nije teško da izuvaš goste (iako mi i dalje nije prijatno). Čak i kad ta deca malo porastu, instinkt ostane.

(možda ipak može da se nađe i veza sa temom, ali ne moramo u tom pravcu)

Smiri malo osećaj kulturološke superiornosti, ova druga stavka ti je direktan uzročnik prve.
Evo, i ja sam ulazio u patikama. Čak sam i goste dočekivao u formalnim cipelama (ni patikama, a ni ne daj bože papučama).

To je maleno redovno peckanje između mene i njega oko patika, samo zaobiđi sa tvojim nepotrebnim preuveličavanjem i sopstvenom frustracijom oko napisanog. Ok? 🙂

A onda dobiješ decu, pa ti bude jasno da oni pa hodnicima i dnevnim sobama puzaju, leže, valjaju je...

Ja to kao ne znam.. otvori mi oči molim te 😃

Baš zato što smo različiti se peckamo po tom osnovu. Naravno da imam dece da bih više brinuo o podu. 🙂

U meni bliskim subkulturama postoji čak opsesija patikama i da ne pričam gde to sve dalje vodi, gaženje po patosu je najmanji problem. 😁

On smatra to nenormalnim i onda ja njega takođe malo peckam, a i sam za sebe kaže da je primitivan i tako... Potpuno nepotrebno davati značaj toj rečenici

Amerika nije dobar primer drzave sa ostrim kaznama. Desava se kriminal, ali to je prvenstveno zbog prava na slobodno drzanje oruzja i jos nekih faktora.

Singapur je puno bolji primer. Jedna od najbogatijih i najrazvijenijih zemalja sveta, sa jednom od najnizih stopa kriminala. Nelegalno posedovanje oruzja: 5-20 godina u zatvoru i bicevanje. Sverc oruzja: moze biti i smrtna kazna. Krivicna odgovornost deteta pocinje od desete godine.
Generalno ekstremno stroge kazne za raznorazne stvari (ide i do smrtne kazne za vecu kolicinu droge).

Treba da se prepise.

^^To je slično kao Karlova Belorusija.

Da prepišemo i što im je vladajuća stranka na vlasti od 1959. sa uvek preko 85% osvojenih mandata ili udarce trskom po golom telu muškarca (ne i žena) kao deo kaznene politike?

Čak i kad ta deca malo porastu, instinkt ostane.

Vezano za Ameriku i mogućnost izglednijeg "dogovora sa policijom", govorili smo ranije o tome.

Tamo je moguće ako si uticajan kao i ovde. Pogotovo da se nagodiš sa tužilaštvom. Ima protekcije, favoritizam kako ga već zovu. Ako ti je ćale šef u policiji, sin može imati zaštitu i dobiti malenu kaznu za ubistvo u saobraćaju, kao i kod nas. Pogotovo u manjim sredinama.

Međutim kod nas je moguće da i neko sitan prođe nekažnjeno jer prosto nemaju resurse, volju, ne koriste sofisticiranije forenzicke alate za svaku glupost. Tamo ne praštaju običnom čoveku koji nema zaštitu uticajem ili novcem. Juriće ga do iznemoglostit za neki misdemeanor i koristiti sve dokazne alate protiv njega. (Da kažemo da je misdemeanor na pola puta između prekršaja i lakših krivičnih dela, nema jasan ekvivalent u našem pravu) Imaće kaznu sa proverama i zabranama koja će mu uništiti život.

Nekada je jedan oprost delotvorniji i opametiće tog kome bi to bilo prvo lakše delo.

Ovde će biti u fazonu, pamet u glavu za sledeći put i nazad lična karta. Ili će tužulac reći nema dokaza (iako ih ima al ih mrzi da vode postupak, smatraju da je gubljenje vremena, pune ruke posla oko studenata). Tamo svega toga nema.

^^To je slično kao Karlova Belorusija.

Da prepišemo i što im je vladajuća stranka na vlasti od 1959. sa uvek preko 85% osvojenih mandata ili udarce trskom po golom telu muškarca (ne i žena) kao deo kaznene politike?
Ne znam kako sam ovde upao, ali sam ubeđen da je trska za neke pravilno rešenje.
A za neke Bukeleovsko zatvaranje (videćemo za 10 godina kako to radi, za sada radi super).

To sam se obratio na post iznad. A jel mora baš po golom telu ta trska. 🙂 verujem da je po guzi, nisam proveravao.

Čist sadizam. Ozakonjeni (homo) seksualni fetiš.

U većinski muslimanskim zemljama ni ne može drugačije, ali ti si u Americi Rogeru ako sam dobro razumeo...

A za neke Bukeleovsko zatvaranje

Ovo ne znam ni šta znači.

Bukele.. simpatičan dićmla doneke i ličimo mekim crtama lica...

Nije to dobro, što studente kinje a ostali kažem i ne samo sa protekcijom već i zbog preopterećenosti prolaze bez pokrenutog krivičnog postupka. A to se događa. U suštini se slažemo...

Samo poredim stanje Amerika vs mi trenutno.

Ma daleko je Amerika od dobrog primera.
Eno i tamo svakih par dana neki težak zločin počinjen od lika sa po 15+ krivičnih dela, od kojih se uvek neka i nasilna.

Kako ubistvo drugog koji je ranije ubio pokazuje da si bolji?
Kakvo pitanje, kao "kako ubistvo u samoodbrani pokazuje da si bolji od onoga ko je pokusao da te ubije". Ili "kako protesti i blokiranje pokazuju da si bolji od SNS mitinga i blokade institucija".

Tako sto si kaznio ubicu, uklonio pretnju iz drustva, pokazao takvima sta ih ceka. KK je masovni ubica i to ne iz afekta nego pokvareni bolesnik koji je istrazivao i planirao kako to da izvede a da ne odgovara. Imao je 13-14 godina, zna vrlo dobro sta je smrt i ubistvo. Dozivotna ili smrtna kazna je neki minimum, iako zasluzuje svakodnevnu torturu.

Vrh