sutraw
Expert
- Učlanjen(a)
- 29.03.2023.
- Pohvaljen
- 19.558
p.s. ni jedno dete, makar mali firer bio, ne zaslužuje da mu se služi kao odrasloj osobi - ta zamisao je toliko umobolna i svako ko to kaže - kaže impulsno, jer da ne kaže impulsno bi se verovatno nešto i pitao![]()
To šta on zaslužuje ne znam na kome je da proceni. Dete je bilo dovoljno sposobno da isplanira i sprovede masakr. To je nivo patološkog ponašanja za koje 99.9% odraslih ljudi nije sposobno. Svakako će biti tako kako ti kažeš i on neće biti pravno gonjen jer je takav zakon - a da li on to zaslužuje možemo da polemišemo. Moj stav je da svako ko je sposoban da učini to što je on učinio zaslužuje da bude tretiran bez olakšavajućih okolnosti, uključujući i njegove godine.
Molio bih te bez uvreda.
Inače, na tu temu, svi smo mi kao klinci znali neke druge klince koji su bili "bolesnici". Ja sam znao jednog koji je pokazivao izuzetan nivo nasilništva prema drugoj deci i odraslima. Danas je, kao odrastao čovek, u zatvoru po ko zna koji put zbog nanošenja teških telesnih povreda nekome. Da je neke pravde, taj ne bi bio u prilici da počini toliko krivičnih dela, ali upravo zbog toga što ga je sistem čuvao kao maloletnika, on juri po ulici ljude nožem danas.
Realnije je očekivati njegovo puštanje na slobodu.
Slažem se da će to biti ishod jer je takav zakon. Da li je to dobro za društvo, verujem da ne jer će takav profil ostati opasan. Da li je dobro za njega je isto pitanje, s obzirom da ne bi bilo iznenađujuće da mu neki roditelj presudi odmah po izlasku.
U Americi ima to da mu s obzirom na težinu dela sude kao odraslom i primene kazne za odrasle
Znam za to u Americi i mislim da je dobar princip. Težina dela je ovde toliko velika da je van pameti da ostane van okvira krivične odgovornosti.