Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

У исто време у Београду:
- Мушкарац претучен у Земуну
- Двојица мушкараца избодена ножем на НБГ

Класичне 90е, ево санкција, таман су исти ликови на власти.
Тотални суноврат друштва где ће нам треба бар 5 година строге дисциплине да се народ како тако дозове памети.
Језиво где живимо.

Са додатком појаве првих проблема са снс мигрантима у Крагујевцу и Раковици где су покушали да напаствују жене.

За сад имамо правовремене и адекватне реакције грађана где су их одвалили од батина.

Ово наравно не може да се провери јер је тотална медијска блокада са свих страна.

Дубока држава контролише медије али имамо телеграм чет

Još jedna akcija hrabrog novinara.
zak 1.jpeg

zak 2.jpeg

zak 3.jpeg

zak 4.jpeg

Au ovo je vest. Znao sam da je glumio ramba po Sarajevu, mislio sam da je cirkuzant, ali ovo je već ozbiljno, nek' je i delimično tačno. Valjda će neko proveravati ovo?

На страну то, ове небулозе о нелегагалним добровољцима из стране државе се морају сасећи у корену. Уз ове можда и оправдане оптужбе против Вучића провлаче се много горе и опасније ствари против српског народа, РС, Србије и против истине и реалности грађанског рата.

Ne znam na kojoj ste temi pisali o ukidanju presude Vladimiru i Miljani Kecmanović i vraćanju Višem sudu na ponovno suđenje, al sumnjam da je zlatna strana medalje, iako bi tamo imalo više osnova nego ovde.

U svakom slučaju moram da ponovo podvučem. Jedino smo @Пантограф i ja bili na stanovištu da:

krivično delo postoji samo ako su same radnje ili propusti kvalifikovani kao delo, a ne ako su „podignuti“ posledicama koje su nastale kasnije.

Ovo pre svega pišem vezano za odgovornost majke Miljane Kecmanović za zlostavljanje i zanemarivanje deteta.

Prosto kad se pogleda zakon jasno je da je tipičan primer zanimarivanja kad golo i boso dete pustiš da šeta noćima ulicama grada a zlostavljanja da ga zbog loše ocene premlatiš od batina. Pa se zbog toga socijalna služba angažuje da izmesti dete iz takve disfunkcionalne porodice da ne bi nastupila neka teža posledica po dete ili okolinu.

Neko bi rekao da su Kecmanovići biti sofisticirano disfunkcionalni. Možda, ali se to mora nesumnjivo i dokazati. Da su perfidnim metodama svesno kreirali dečaka ubicu.

Nijedan sud ne bi nezavisno od posledica/masovnog ubistva dece, radnje majke koja je imala prevelika očekivanja od deteta, samostalno tumačio kao krivično delo zanemarivanja. Da je postojala opasnost izvršenja masovnog ubistva, njene radnje, u smislu vaspitanja i njenog odnosa prema KK bi morale očigledno da ukazuju na takvu opasnost.

U suprotnom je 50% majki krivo samo eto imaju sreće da im dete nije monstrum inače bi njihove ranije radnje, ispod ranga inkriminacije, bile upodobljene posledici, koju je neko drugi napravio. Ključno je takve majke nisu same stvorile preduslove da se to i dogodi niti im je na kraju pameti bilo da može. Ili jesu, a onda to mora biti dokazano a ne jedna rečenica u kojoj KK navodi "tražila je od mene da budem najbolji".

Jel ti to KK stvaralo takav pritisak da bi mogao da pobiješ školske drugare i da li je mama bila upoznata sa tim?

Prosto gde su naredna pitanja ili je tužilaštvo bilo presrećno i ovim i slavodobitno uskliknulo - Eto! 👈 kriva je.

U Americim sedmogodišnjake odvode u streljane, pa i na poljane da pucaju, uz nadzor odraslih. Poklanjaju im prve puške pred polazak u školu. Kulturološka razlika.

Da ne bude zabune (mada je među ovom forumskom publikom često bude) ja definitivno vidim odgovornost Vladimira Kecmanovića oko neadekvatnog odlaganja, čuvanja oružja, sama radnja odvođenja deteta u streljanu takođe, u nedostatku jasnih propisa može biti protumačena kao omogućavanje detetu da naudi drugom. Lako do pištolja i obučen je kako da ga koristi. Tu vidim prostor za odgovornost, ali da ga je majka zanemarivala ili što je nađen dnk na metku koji je posredno tu nastao, da tumače kao nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija... To je stvarno van pameti. Ispade majka neki super heroj negativac, kao da je stvorila malog Frankenštajna jer je očekivala da ima sve petice. Zaista treba dokazati da je pritisak bio konstantan, neodoljiv do te mere da KK psihički pukne, a ne da je bio običan pritisak strogog roditelja koji očekuje više i koji redovno ne dovodi do masovnog ubistva.

Ja nemam uvid u presudu i konkretne razloge ukidanja, niti kako je sve majka vršila pritisak, u kojoj meri i da li bi to što je radila i inače moglo dovesti do takve posledice. Ali sam izrazio sumnju i tada i sada da jurišaju da nađu krivce i isključive krivce među roditeljima i da to nikoga neće učiniti srećnim a ponajmanje rodbinu žrtava koji sada moraju ponovo da prolaze kroz ponovljeni postupak.

To je stvarno van pameti
Apsolutno se slažem. Ovo je greška sistema i NIKOGA drugog - to što ti kažeš, otac možda ali ako se uzme "olakšavajuća okolnost" u obzir - da sistem apsolutno ne funkcioniše i da prva škola ne radi ništa po pitanju što bezbednosti što mentalnom zdravlju dece - apsolutno niko sem sistema nije kriv.

Apsolutno se slažem. Ovo je greška sistema i NIKOGA drugog - to što ti kažeš, otac možda ali ako se uzme "olakšavajuća okolnost" u obzir - da sistem apsolutno ne funkcioniše i da prva škola ne radi ništa po pitanju što bezbednosti što mentalnom zdravlju dece - apsolutno niko sem sistema nije kriv.
Jeste, škola će da angažuje nindžu na ulazu koji će da eliminiše učenika te škole na prvi znak sumnjivog ponašanja, pre nego što mali psiho iz pištolja ubije njega. Bravo. A pre toga će da ga proglase ludim, a u realnosti ne smeju da im daju četvorku da bi izbegli pritisak nenormalnih roditelja koji svi misle da je baš njihovo dete svetski mega car. Ti dečko živiš u Diznilendu.

A što se tiče suđenja roditeljima, neki su ovde jedva dočekali da mali psiho optuži kevu. A realno jedina i najveća pravna odgovornost je na ocu koji je sina trenirao da postane ubica i ostavio mu je vatreno oružje na izvolte.

Svakako i sistema. Ne mogu reći da ne vidim i jasnu odgovornost oca u delu koji sam naveo ali daleko od toga da se tu završava odgovornost.

Прича ли се шта о монструму из Дубоне?

On je koliko znam priznao pa se nije ni žalio. Kao mlađi punoletnik osuđen je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

А да ли му је отац одговарао за илегални арсенал?

To nisam ispratio. Sećam se da mu otac nije priznao ili imao puno priznanje, ali dalje nisam pratio...

Ja nemam uvid u presudu i konkretne razloge ukidanja, niti kako je sve majka vršila pritisak, u kojoj meri i da li bi to što je radila i inače moglo dovesti do takve posledice. Ali sam izrazio sumnju i tada i sada da jurišaju da nađu krivce i isključive krivce među roditeljima i da to nikoga neće učiniti srećnim a ponajmanje rodbinu žrtava koji sada moraju ponovo da prolaze kroz ponovljeni postupak.

Osećaju da moraju da brutalno kazne roditelje jer je mali imun na zakon zbog svojih godina, pa ako za sve to što se desilo ne bude osuđen niko, ispalo bi da je pravosuđe zakazalo.

Realno je trebala biti donesena neka odluka suda da će se maloletnik u ovom slučaju tretirati kao punoletno lice i da mu se odredi maksimalna kazna, do punoletstva da je odleži u popravnom domu pa ostalo u zatvoru.

Roditelji jesu krivi zbog omogućavanja i treba da leže (najviše otac zbog obučavanja u rukovanju pištoljem i držanja istog u stanu), ali mislim da je jako teško dokazati da su krivi za masakr. Ne mogu roditelji kontrolisati sociopatske tendencije deteta, koje su se ovde očigledno ispoljile na najgori mogući način.

da će se maloletnik u ovom slučaju tretirati kao punoletno lice
Ovo mogu da kažu 3 tipa osoba i ni jedna nije dobra.

Ne, ne mogu, sud to ne može, ne sme i ne treba da uradi.

I ja lično mislim da krivični zakonik, ovakav kakav je, ne treba da se menja i da nikakve granice ne treba da se pomeraju - svako pomeranje ikakvih granica je šoranje što po narodu što po ustavu i demokratiji - prave budale od vas.

A što se same "teme" tiče - ja sam (a i svako u mojoj familiji, a ima nas) prvi put pucao iz puške sa šest, eventualno sedam godina, pomeranje ikakvih granica ne menja IŠTA sem što bi napravilo ovo "uređeno" društvo još debilnijim i besmislenijim (k'o da može gore od ovoga sad al hajde..)

p.s. ni jedno dete, makar mali firer bio, ne zaslužuje da mu se služi kao odrasloj osobi - ta zamisao je toliko umobolna i svako ko to kaže - kaže impulsno, jer da ne kaže impulsno bi se verovatno nešto i pitao 😅

Poslednja izmena:
Osećaju da moraju da brutalno kazne roditelje jer je mali imun na zakon zbog svojih godina, pa ako za sve to što se desilo ne bude osuđen niko, ispalo bi da je pravosuđe zakazalo.

Znam ja šta im je potreba, al krivična odgovornost je individualna, subjektivna i zasnovana na ranije donetom zakonu. Žalim slučaj. Bukvalno takvo je pravo. Nemilosrdno i sa debelim razlogom je tako. Jer su pravna izvesnot i sigurnost za nevine bitnije kategorije od osuditi svakog krivca. Bolje 100 krivih na slobodi nego jedan nevino osuđen.

Realno je trebala biti donesena neka odluka suda da će se maloletnik u ovom slučaju tretirati kao punoletno lice i da mu se odredi maksimalna kazna, do punoletstva da je odleži u popravnom domu pa ostalo u zatvoru.

To naravno nije realno jer je jedan od osnovnih postulata krivičnog prava zakonitost.

Krivična dela moraju biti unapred propisana (isključivo) zakonom da bi mogao da računaš sa tim čega da se uzdržavaš. Tačka. Ne polemišemo oko toga kao što hrišćani ne polemišu da li je Isus bog. To nisu otvorena pitanja krivičnog prava. Sve što je krivičnopravno kažnjivo mora biti unapred propisano zakonom.

Ovde se već ide dovoljno široko u smislu njegove psihološke evaluacije. Dok se emocionalno i psihički razvija mogu da ga drže, jer je nemoguće i postaviti čvrstu dijagnozu, posle će morati imati jak razlog da je opasnost po sebe ili druge zasnovano na realnim psihijatrijskim pokazateljima koji se ne mogu oslanjati samo na to šta je sa 13 godina napravio nego i koliko je napredovao i u kakvu se ličnost razvio. Realnije je očekivati njegovo puštanje na slobodu.

ali mislim da je jako teško dokazati da su krivi za masakr.

Nisu krivi uopšte. To je potpuno nedokazivo sem da su podstrekavali malog. Ili držali pištolj slobodno na stolu, što bi bio oblik pomaganja sve i da ga nisu navodili šta treba da radi. Sve ispod toga oni ne mogu biti saučesnici ili nalogodavci masovnog ubistva.

U Americi ima to da mu s obzirom na težinu dela sude kao odraslom i primene kazne za odrasle. Ali mi to nemamo kao pravilo. Ima nešto vezano za sam postupak kad je započet i koliko traje. Pa vezano za sudije za maloletnike i postupak za maloletnike i gde će biti izvršenje kazne, ne mogu sad to da proveravam, ali to nikako ne dira kaznu. Mogu se primeniti samo one kazne propisane za maloletnike ako je u toku izvršenja izvrsilac bio maloletan.

Posto je ovde lice bilo ispod 14 godine. Nema krivične odgovornosti i nema kazne.

Jedina situacija kad možes da sudiš po novom/izmenjenom kriv. zakonu je kad je novi povoljniji po učnioca. U svakom drugom slučaju se primenjuje zakon u vreme izvršenja.

Vrh