Ne znam na kojoj ste temi pisali o ukidanju presude Vladimiru i Miljani Kecmanović i vraćanju Višem sudu na ponovno suđenje, al sumnjam da je zlatna strana medalje, iako bi tamo imalo više osnova nego ovde.
U svakom slučaju moram da ponovo podvučem. Jedino smo
@Пантограф i ja bili na stanovištu da:
krivično delo postoji samo ako su same radnje ili propusti kvalifikovani kao delo, a ne ako su „podignuti“ posledicama koje su nastale kasnije.
Ovo pre svega pišem vezano za odgovornost majke Miljane Kecmanović za zlostavljanje i zanemarivanje deteta.
Prosto kad se pogleda zakon jasno je da je tipičan primer zanimarivanja kad golo i boso dete pustiš da šeta noćima ulicama grada a zlostavljanja da ga zbog loše ocene premlatiš od batina. Pa se zbog toga socijalna služba angažuje da izmesti dete iz takve disfunkcionalne porodice da ne bi nastupila neka teža posledica po dete ili okolinu.
Neko bi rekao da su Kecmanovići biti sofisticirano disfunkcionalni. Možda, ali se to mora nesumnjivo i dokazati. Da su perfidnim metodama svesno kreirali dečaka ubicu.
Nijedan sud ne bi nezavisno od posledica/masovnog ubistva dece, radnje majke koja je imala prevelika očekivanja od deteta, samostalno tumačio kao krivično delo zanemarivanja. Da je postojala opasnost izvršenja masovnog ubistva, njene radnje, u smislu vaspitanja i njenog odnosa prema KK bi morale očigledno da ukazuju na takvu opasnost.
U suprotnom je 50% majki krivo samo eto imaju sreće da im dete nije monstrum inače bi njihove ranije radnje, ispod ranga inkriminacije, bile upodobljene posledici, koju je neko drugi napravio. Ključno je takve majke nisu same stvorile preduslove da se to i dogodi niti im je na kraju pameti bilo da može. Ili jesu, a onda to mora biti dokazano a ne jedna rečenica u kojoj KK navodi "tražila je od mene da budem najbolji".
Jel ti to KK stvaralo takav pritisak da bi mogao da pobiješ školske drugare i da li je mama bila upoznata sa tim?
Prosto gde su naredna pitanja ili je tužilaštvo bilo presrećno i ovim i slavodobitno uskliknulo - Eto!

kriva je.
U Americim sedmogodišnjake odvode u streljane, pa i na poljane da pucaju, uz nadzor odraslih. Poklanjaju im prve puške pred polazak u školu. Kulturološka razlika.
Da ne bude zabune (mada je među ovom forumskom publikom često bude) ja definitivno vidim odgovornost Vladimira Kecmanovića oko neadekvatnog odlaganja, čuvanja oružja, sama radnja odvođenja deteta u streljanu takođe, u nedostatku jasnih propisa može biti protumačena kao omogućavanje detetu da naudi drugom. Lako do pištolja i obučen je kako da ga koristi. Tu vidim prostor za odgovornost, ali da ga je majka zanemarivala ili što je nađen dnk na metku koji je posredno tu nastao, da tumače kao nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija... To je stvarno van pameti. Ispade majka neki super heroj negativac, kao da je stvorila malog Frankenštajna jer je očekivala da ima sve petice. Zaista treba dokazati da je pritisak bio konstantan, neodoljiv do te mere da KK psihički pukne, a ne da je bio običan pritisak strogog roditelja koji očekuje više i koji redovno ne dovodi do masovnog ubistva.
Ja nemam uvid u presudu i konkretne razloge ukidanja, niti kako je sve majka vršila pritisak, u kojoj meri i da li bi to što je radila i inače moglo dovesti do takve posledice. Ali sam izrazio sumnju i tada i sada da jurišaju da nađu krivce i isključive krivce među roditeljima i da to nikoga neće učiniti srećnim a ponajmanje rodbinu žrtava koji sada moraju ponovo da prolaze kroz ponovljeni postupak.