Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Zapravo, udaja muslimanke za nemuslimana jeste zabranjena islamskim verskim propisima, a zabranjeno je i predbračno zabavljanje, grljenje, ljubljenje sa muškarcem bilo koje vere. Pošto je ovo sekularna država moguće je sklapanje građanskog braka između supružnika svih veroispovesti, ali mislim da nijedan hodža bilo IZS ili IZuS ne bi mogao da blagoslovi takav brak sem ako muškarac ne pređe u islam.

Devojka nosi maramu što znači da je iz religiozne porodice, i njeni roditelji sigurno nisu bili oduševljeni kada su videli ovu sliku. Pre nekoliko godina se porodica odrekla jedne devojke iz Novog Pazara koja se vratila u pravoslavlje i zbog toga je dobijala pretnje, zato što je napuštanje islama krivično delo koje se u državama gde vlada šerijatski zakon kažnjava smrću. Naravno, u BiH je u vreme SFRJ bilo mnogo mešovitih brakova gde je muž hrišćanin, ali tamo su ljudi mnogo manje religiozni i što se tiče kocke, konzumiranja alkohola i svinjetine. U Raškoj je to već ekstremno retko, oni ipak nisu proveli pola veka u Austrougarskoj. Do 1912. su bili deo Osmanskog Carstva, a ni posle oslobođenja se država uopšte nije mešala u njihove porodične i privatnopravne odnose. Skoro sam bio u Pazaru, tamo u maloprodajnim objektima uopšte nema alkoholnih pića, mogu se naći jedino u velikim lancima kao što su Maksi i Lidl. Barem ih nije bilo u centru grada, možda ih ima u Šestovu i drugim naseljima na severu grada gde većinom žive Srbi. Jedina dva poznata primera muslimanki iz Raške koje su bile u vezi ili braku sa nemuslimanima su Emina Jahović koja je ranije bila u vezi sa Miškovićevim sinom i Šejla Đakovac koja se udala za američkog bodibildera Larija Vilsa i na Instagramu kači svoje slike koje bi bile provokativne čak i za naše standarde.

Mislim da država mora da zaštiti tu devojku ako joj je ugrožena bezbednost zbog one fotografije, ali ne treba da se meša u islamske porodične zakone ili da pokušava da ih promeni. Momak je trebao da razmisli o posledicama pre nego što ju je zagrlio, jer ako devojka ima polupokriveno lice to logično znači da ne želi zbližavanje sa muškarcima pre braka, čak i da nije upoznat sa njenom religijom.
Све тачно али ипак је ово (био) народ универзалних слобода и на темељу слободе је ова држава изграђена па су наша муслиманска браћа дужна то да прихвате.

Vrh