Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Postoji ona uzrecica koju nasi ljudi koriste “snasao se”. Dakle nije lopov, prevarant, nego se samo snasao.
Ono o cemu pricas ja delom pripisujem i dugom boravku pod Turcima, stalnim ratovima i nestabilnostima, gde se nije cenio dugorocan i proracunat rad, nego snalazenje u trenutku. Treba da prodje neki duzi period stabilnosti da bi ljudi uvideli da je uredjeno drustvo bolje za sve. Mozda i nategnuta teorija, ali po meni ima smisla
Mislim da nisu cak problem ni Turci direktno nego njihova losa i neefikasna uprava koja nije bila u stanju da se bori protiv bezvlasca u dinarskim krajevima + CG + Albanija + Vlaske oblasti (pitanje je da li bi iko to mogao). DInarci su bili ljudi stocari, smetao im je red, parcele, granice imanja, putevi... Hteli su da sa svojom stokom svuda idu slobodno. Medjusobno su se stalno ubijali i krali jedni drugima stoku. Oni su se vremenom naslelili Srbiju. Njima treba pridodati Vlahe koji su imali isti obrazac ponasanja. Primetimo da je od 1690. veliki deo originalnog stanovnistva napustio Srbiju.
Procitajte knjigu "Hajducija u Srbiji" a ima i TV serija o tome. (Хајдучија у Србији и Југославији: Хајдучија између анархије и аутократије)

Stocarski narod iz dubine duse mrzi civilizaciju, to su bahati muskarci navikli da ratuju, kradu, siluju, sede pored ovaca i ne rade dalje nista. U tom mentalitetu mozemo da prepoznamo danasnje clanstvo SNS, beogradske investitore, domace kontroiverzne biznismene, "nacionalnu inteligenciju", legendu o Ceci i Arkanu itd itd. Potomci ovih ljudi jesu vecinska Srbija. Medjutim, dok su u svojoj postojbini, iz straha od domazde, dobro pazili da ne uvrede nekoga (primetite visoke norme ponasanja u parlamentu CG u odnosu na Srbiju), ovde su se nasli pred miroljubivim i tolerantnim stanovnistvom koje preziru i prema kome su nasilni.
I u danasnjoj Hrvatskoj, iza tanke skrame centralnoevropske uljudnosti, ako se samo malo zagrebe, provejava bas ovaj mentalitet iz koga su se najcesce regrutovale i ustase.

Хајдучке дружине као паравојне јединице успостављају готово паралелну власт у ондашњој Србији спроводећи на свој начин одређену партијску политику - најчешће политику Радикалне странке. То је ишло тако далеко да је, на пример, у периоду од само седам година крајем 19. века убијено чак 377 напредњака, 60 породица се иселило из Србије, а на стотине је пребијано, мучено, уништавана су им имања. Сматрали су их Радикалском војском а наш новинар Пера Тодоровић у својим извештајима са највећег судског процеса хајдуцима у Чачку (1897) називао их је и чедом полиције, невероватне корупције и немоћи власти, која није могла да се избори са овим проблемом.

Poslednja izmena:
Mislim da nisu cak problem ni Turci direktno nego njihova losa i neefikasna uprava koja nije bila u stanju da se bori protiv bezvlasca u dinarskim krajevima + CG + Albanija + Vlaske oblasti (pitanje je da li bi iko to mogao). DInarci su bili ljudi stocari, smetao im je red, parcele, granice imanja, putevi... Hteli su da sa svojom stokom svuda idu slobodno. Medjusobno su se stalno ubijali i krali jedni drugima stoku. Oni su se vremenom naslelili Srbiju. Njima treba pridodati Vlahe koji su imali isti obrazac ponasanja. Primetimo da je od 1690. veliki deo originalnog stanovnistva napustio Srbiju.
Procitajte knjigu "Hajducija u Srbiji" a ima i TV serija o tome. (Хајдучија у Србији и Југославији: Хајдучија између анархије и аутократије)

Stocarski narod iz dubine duse mrzi civilizaciju, to su bahati muskarci navikli da ratuju, kradu, siluju, sede pored ovaca i ne rade dalje nista. U tom mentalitetu mozemo da prepoznamo danasnje clanstvo SNS, beogradske investitore, domace kontroiverzne biznismene, "nacionalnu inteligenciju", legendu o Ceci i Arkanu itd itd. Potomci ovih ljudi jesu vecinska Srbija. Medjutim, dok su u svojoj postojbini, iz straha od domazde, dobro pazili da ne uvrede nekoga (primetite visoke norme ponasanja u parlamentu CG u odnosu na Srbiju), ovde su se nasli pred miroljubivim i tolerantnim stanovnistvom koje preziru i prema kome su nasilni.
I u danasnjoj Hrvatskoj, iza tanke skrame centralnoevropske uljudnosti, ako se samo malo zagrebe, provejava bas ovaj mentalitet iz koga su se najcesce regrutovale i ustase.

Хајдучке дружине као паравојне јединице успостављају готово паралелну власт у ондашњој Србији спроводећи на свој начин одређену партијску политику - најчешће политику Радикалне странке. То је ишло тако далеко да је, на пример, у периоду од само седам година крајем 19. века убијено чак 377 напредњака, 60 породица се иселило из Србије, а на стотине је пребијано, мучено, уништавана су им имања. Сматрали су их Радикалском војском а наш новинар Пера Тодоровић у својим извештајима са највећег судског процеса хајдуцима у Чачку (1897) називао их је и чедом полиције, невероватне корупције и немоћи власти, која није могла да се избори са овим проблемом.
8bbst2k286231.png

Mešati crvene i plave je bila velika greška.
Jedino je Slovenija uspela da se spasi.

Sve ostalo je uništeno.

Само неко ко је у 21. веку остао у црвеном може да напише нешто тако. Видиш, ту велику црвено-плаву територију су епском жртвом заједно створили и црвени и плави, на Колубари и Церу, Мојковцу и Кајмакчалану.

Такође, ако се у једној синтагми може описати српски народ онда је то она да је у питању народ усменог предања, народ гусли, епских песама и косовског мита.

Тако да баш ти неписмени су знали српске епске песме од речи до речи, све о нашим јунацима и историји, скоро колико и ови плави. Зато су вођени тиме заједно и створили толику државу.

Но, видим да им је све било узалуд. Незнање, незахвалност и себичност су победили.

ПС: Ових дана била годишњица Невесињске пушке, српске буне у Херцеговини и Босни коју су зудшно подржавали ови са плавих територија, слали оружје а богами и добровољце.

Plavi su naivni, vode se logikom "pametniji popušta".
Zato pakuju kofere i sele se, dok ovi crveni okupiraju sve što stignu.

Pričao mi komšija iz Kruševca za Gašića.

Ono kao jeste SNS-ovac, ali niko se ne buni previše jer sređuje ljudima stvari. Bukvalno kao mafijaški bos. I kao nije bio nijedan problem sa studentima i blokadama jer je on naredio da se ne diraju studenti.

Pretpostavljam da je takva priča bila i za Palmu.

Jbg, malo ćemo da žmurimo, ali nećemo da se bunimo...

Гашића у Крушевцу знају од раније. Отприлике је он попут Палме, Станаровића и сл. истакнутих локалаца.
Са друге стране, СНС у БГ нема ни 1 своју истакнуту локалну личност.

Pogledajte prilog 242280

Mešati crvene i plave je bila velika greška.
Jedino je Slovenija uspela da se spasi.

Sve ostalo je uništeno.
Ja mislim da kod problema Dinaraca pismenost jeste sekundarna kategorija. Danasnji DInarci su svi pismeni, a opet su Dinarci.
Bahatost ostaje.
Sto se tice junacke proslosti, to je nekada bilo, sada vise nema herojstva ovde.

Spremnost da se gine za ideal je mozda za svaku pohvalu.
Medjutim treba biti politicki sposoban da bi se zadrzalo ono za sta su pale tolike zrtve.

Poslednja izmena:
Највећи део Срба су пореклом динарци. И нису они ти који су вукли погрешне политичке потезе него управо Београђани, Шумадинци и евентуално Црногорци. Мада и ти пореклом Црногорци су на власт дошли усвајајући севернији, континенталнији менталитет (Слоба).

Подсећам још једном, изабрани политички представник Динараца 91е је био академик, светски признати стручњак и прогресивни демократа. За то време Србија је клицала горепоменутом југокомунистичком популисти и демагогу.

Последњи наш политичар са обрисима разумног и добронамерног човека је био један динарац.

"Блокадери желе пендрек спаса већ дуго. И добар део народа с друге стране једва то чека”, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић подвлачи да он то не жели, али коре од банане се једноставно – дешавају.

“Ко ће да буде крив уколико будемо одговорили великом силином, огромном снагом, и деси нам се да неко дете падне главом на тротоар?”, изјавио је Вучић.

Подсећам још једном, изабрани политички представник Динараца 91е је био академик, светски признати стручњак и прогресивни демократа. За то време Србија је клицала горепоменутом југокомунистичком популисти и демагогу.
DInarci su citavo vreme tog rata pustali da pomenuti jugokomunista pravi budale od njih. Cak i da im uvodi sankcije.
Pa i taj jugokomunista je bio Dinarac, poreklom iz CG.

Не верујем да је у историји постојао неки владар који је био апсолутно посвећен дехуманизацији сопствене деце.

Свака његова реченица је поглед кроз врата пакла.

Ако вам до сада није било јасно зашто смо против избора са таквим монструмом на челу ваљда ће вам од сада бити јасно.

DInarci su citavo vreme tog rata pustali da pomenuti jugokomunista pravi budale od njih. Cak i da im uvodi sankcije.
Pa i taj jugokomunista je bio Dinarac, poreklom iz CG.
Не разумем? Шта си ти сад? Неки Ујкан који вређа читаво једно избрисано крило српског народа?

Причаш о тада скоро истребљеном народу који је владао претежно сиромашним кршом, опкољеном Хрватима са једне и Муслиманима са друге стране а са неба покривеном НАТО-ом. Војска је имала на врхунцу око 60к људи а наспрам њих комбиновано 400-500к. Чудо је и да су поред таквих издајника у Београду и толико непријатеља опстали и те 3-4 године.

Не разумем? Шта си ти сад? Неки Ујкан који вређа читаво једно избрисано крило српског народа?
Sta ima tu da se razume. Pa mog dedu su isto ubile ustase. I ja sam poreklom Dinarac, ali imam pravo da kazen da je Milosevic napravio budale od njih.
Ja pisem o 1991. Ne o 1941.

Eto sad. Ko ne veruje u bajke o svetom srpstvu i velikim junacima, odmah je ustasa. To je prica od 1987.

Причаш о тада скоро истребљеном народу који је владао претежно сиромашним кршом, опкољеном Хрватима са једне и Муслиманима са друге стране а са неба покривеном НАТО-ом. Војска је имала на врхунцу око 60к људи а наспрам њих комбиновано 400-500к. Чудо је и да су поред таквих издајника у Београду и толико непријатеља опстали и те 3-4 године.

jos jedan u nizu kako smo mi srbijanci govna u odnosu na prave srbe koji su van matice xexe

Sta ima tu da se razume. Pa mog dedu su isto ubile ustase. I ja sam poreklom Dinarac, ali imam pravo da kazen da je Milosevic napravio budale od njih.

Eto sad. Ko ne veruje u bajke o svetom srpstvu i velikim junacima, odmah je ustasa. To je prica od 1987.
Од свих је направио. Милошевића су прво устоличили прогресивни Војвођани на штету своје бирократије.
Ако гледамо неке идеолошке моменте, у Србији и Црној Гори на првим изборима побеђују ребрендирани Савез комуниста Србије и Савез комуниста Црне Горе, док у Босни и Херцеговини сва три народа гласају за антикомунистичке партије (СДА, ХДЗ и СДС), у Хрватској је мало другачије, прво се поверење даје ребрендираним комунистима Хрватске, али са порастом Туђмановог шовинизма окрећу се антикомунистичкој и прочетничкој СДС. Срби вам Србије су имали већу политичку свест, да је комунизам пао, али су били острашћени прошлошћу и увучени у рат. Срби у Србији и нису били за рат, али су хтели да сачувају самоуправљање.

Немаш право то да кажеш из два разлога:

Први је да то није тачно. Нико му у Крајини никада није ни веровао и зато је њено цивилно и војно руководство практично силом уклонио и поставио редом своје полтроне а на положаје је послао своје бандите, ратне профитере и удбаше.

Други је тај да је позиција РСК била немогућа управо због одсуства подршке СРЈ (благо речено) и да је зато ту логички немогућ однос наивац-преварант него искључиво жртва-издајник.

Могао бих да разумем ово ваше исказано незнање да нисте савременици практично истог процеса са српском листом на северу Косова. Овако, ради се о чисто емотивној ирационалној реакцији савијања истине, евентуално прихватању нато/хрватске пропаганде о дивљим Крајишницима који су добили шта су заслужили.

Poslednja izmena:
jos jedan u nizu kako smo mi srbijanci govna u odnosu na prave srbe koji su van matice xexe
За Србе непремостив географски проблем. Увек је периферија залегала за уљуљкани центар овог етноса. Такво понашање себи могу да приуште само велики народи или империје, не и ова шака јада. У целокупној савременој историји српског народа увек се понављао тај исти образац почетака буна и највећих жртава у ратовима из редова периферије дате територијалне ели етно-културалне подцелине овог народа. Она група која се прва дигла уз Карађорђа је иста она која је данас најпасивнија. Сасвим логично. Биће весело сад кад је обрнути процес: Периферије за подметнути на трпезу хијенама све мање а центар све ближи граници и не гину му те дужности периферије.

:vops:

Немаш право то да кажеш из два разлога:

Први је да то није тачно. Нико му у Крајини никада није ни веровао и зато је њено цивилно и војно руководство практично силом уклонио и поставио редом своје полтроне а на положаје је послао своје бандите, ратне профитере и удбаше.

Други је тај да је позиција РСК била немогућа управо због одсуства подршке СРЈ (благо речено) и да је зато ту логички немогућ однос наивац-преварант него искључиво жртва-издајник.

Могао бих да разумем ово ваше исказано незнање да нисте савременици практично истог процеса са српском листом на северу Косова. Овако, ради се о чисто емотивној ирационалној реакцији савијања истине, евентуално прихватању нато/хрватске пропаганде о дивљим Крајишницима који су добили шта су заслужили.
A ti si se rodio u HR, živeo? Na osnovu čega misliš da dobro poznaješ prilike u Krajini?

Искр кења ми се од храбрих крајишника/црногораца и плашљивих србијанаца.
Као да су Бг/Смедерево/НС,.. Њујорк, Бостон и Филаделфија који нису видели рата 200 година. Овде су се испијале кафе, а тамо су се шибали, и тако сваког трена од кад смо дошли на Балкан.

Старе кумове из Пакраца нисам ни упознао јер су сви побијени пре него што сам се родио, док моја слабашна породица из централне Србије из сваког рата (укључујући и деведесете) изађе са макс 1 преживелим мушкарцем. Сад ко је ту слаб, ако ико, а ко је храбрији, нека одлучују докони специјалисти, а нормални нек прошире игнор листу.

Vrh