Samo da dodam na poredjenje sa Pragom i Bečom…
Stalno vidjam po gradu komunalne službe. Ne mislim samo na čistače sa metlom, tu su ekipe koje čiste stajališta (nadstrešnice), nose one usisivače, čiste oko gradilišta…
Policija je svuda prisutna - svi su gradjeni kao specijalci, ništa ne visi sa njih, odaju strahopoštovanje kad ih vidiš (sa akcentom na poštovanje).
Sve je čisto, nema grafita na svakom koraku, sve je pokockano kako treba, tamo gde je asfalt je ravno, čak i tamo gde je krpljeno.
Ono možda najvażnije - mi nismo svesni buke u Beogradu na svakom koraku. Nema preglasne muzike iz butika i kafića, nema buke saobraćaja, niko ne trubi, niko se ne dere jer nema potrebe da se nadvikuješ sa bukom.
Nismo bili samo u centru, išli smo i na mesta koja su pri kraju linija gradskog prevoza, tako da nije ovo samo pogled običnog turiste.
A i isto zapažam u skoro svim evropskim gradovima i uvek se smorim kada se vratim u Beograd, a ovaj put ću se naročito smoriti.
Plus vožnja automobilom (kolima smo išli do Beča, a do Praga vozom). Odgovorno tvrdim da je vožnja Srbijom mnogo stresnija nego vožnja po Grčkoj, Italiji, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj ili Španiji (zemlje u kojima sam vozio)