Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

@centarfor @Zion Williamson Malopre naleteh🤣
an7xAYb_700b.jpg

Na žalost cost of living nam je blizu zapada u pojedinim aspektima i viši...

Plus više od trećine bruto prihoda ode državi da bi posle 30 godina staža ostvarivao svoje pravo na zdravstveno tako što si na listama čekanja (za recimo na veštački kuk) po 3 godine...

Sve što sam stariji sve sam bliži Kailanovom konceptu... daj ti meni moju platu da ja s njom radim šta hoću. Pa ako nisam pametno raspolagao nek umirem znaću da sam sam kriv. A ne ovako, kao socijalna pravda em daješ više em ne dobiješ ništa... da smo barem država socijalne pravde pa da uđem u raspravu šta je bolje... Od ovoga je svakako sve bolje...

Ti se uhvatiš za jednu donekle nelogičnost Defke a to što sve drugo što je rekao ima smisla nikad ne pohvališ.

U principu previše je sirotinje da bi mogli sve da ih potamane a da to ne bude otvoreni nacizam, al može da im bude svejedno ako neki završe pre vremena. Nije sve crno-belo. Dobro je za neoliberalni kapitalistički koncept da dođe do povremenog 'društvenog pročišćenja' iako ne moramo baš otvoreno da podstičemo da svi treba da se naoružamo i potamanimo kao u Purge-u. Ali da, jači uspeva, slabiji biva eliminisan. Slabiji koji nije imao da plati zdravstveno osiguranje (domokratija) ili nema vezu (autokratija) propada, tj. ranije umire.
Sirotinja nije neka rasa pa da se sad tako lako eliminise. Jel mi to sad dodjosmo do zakljucka da od 2000. do sad ima sve manje sirotinje? A sa druge strane imamo vlast koja opstaje upravo glasovima te sirotinje i protiv koju pobunu vodi orvenstveno obrazovanija srednja klasa.

Ili mislite da su u cacilendu sve dobrostojeci a da su na protestima ljudi koji zive od socijalne pomoci?

Na žalost cost of living nam je blizu zapada u pojedinim aspektima i viši...

Plus više od trećine bruto prihoda ode državi da bi posle 30 godina staža ostvarivao svoje pravo na zdravstveno tako što si na listama čekanja (za recimo na veštački kuk) po 3 godine...
Slažem se. Mada uvek imaš forumaša koji će ti reći da je kod nas i dalje sve previše jeftino.

Defke, kad udjes u neke pare i sredis svoj zivot, onda ne razumes kako je drugima. Valjda znas kako je kad si stanovao u malom stanu s roditeljima, bratom i babom. To isto sam ja prosao ali bez babe u malom stanu.
Vecina nas ima stan, nije pod kirijom, ali ne moze da se prezivi s ovim platama.
Ili moras u stranku da bi imao nesto vise za pristojan zivot, mada mnogi su obicni pesaci (sahovski receno) i rade za nesto vise od minimalca.
Elem, sutra je izvlacenje za US zelenu kartu, nadam se da sam izvucen :) Trudim se da emigriram, nema srece ovde i pod ovima.
Jel mi sad pricamo o tome kako vlasti od 2000. do ova o da pobije sirotinju, ili da su plate male? To bi valjda znacilo da je sve vise sirotinje zar ne?

@Defke

Nije pitanje da li sirotinje ima manje od pre 30 ili 70 ili 120 godina. Ili koliko autoputeva ili pruga ima više u odnosu na sve te iste periode. To je spin vlasti.

Nego efikasnost i transparentnost.

U smislu koliko efikasno se suzbija siromaštvo. I gde sve pare od poreza, javnih projekata koji se finansiraju iz ovih ili onih izvora na kraju završe.

Dakle pitanje je koliko može bolje a ne da li je danas bolje.

A da laže neobrazovanu sirotinju, laže, jer je tu prostor za manipulaciju najveći.

Njemu najpre treba neprosvećeno stanovnistvo, ne toliko siromašno. A moja teza svakako nije bila da želi da eliminiše sve siromašne. Ako Ar4 i Cotra imaju potrebu mogu sami da ti odgovore i razjasne šta su mislili...

Uporedi Novi Beograd i BnV

Čitav grad je nikao. Isušena močvara, ukroćena peščara kako god 🙂 Široki bulevari, parkovi, škole, obdaništa, domovi kulture, bazeni, škole sa bezenima, fakulteti, saobraćajnice, javne institucije, bioskopi, još parkova sve planski i sve za obične građane od građevinca do profesora univerziteta da tu žive.

I gledaj BnV na šta liči, za koga je građen. I neko kaže lepo. 😄

Branko Pešić se prevrće u grobu šta mu uradiste od Beograda.

@Defke

Nije pitanje da li sirotinje ima manje od pre 30 ili 70 ili 120 godina. Ili koliko autoputeva ili pruga ima više u odnosu na sve te iste periode. To je spin vlasti.

Nego efikasnost i transparentnost.

U smislu koliko efikasno se suzbija siromaštvo. I gde sve pare od poreza, javnih projekata koji se finansiraju iz ovih ili onih izvora na kraju završe.

Dakle pitanje je koliko može bolje a ne da li je danas bolje.

A da laže neobrazovanu sirotinju, laže, jer je tu prostor za manipulaciju najveći.

Njemu najpre treba neprosvećeno stanovnistvo, ne toliko siromašno. A moja teza svakako nije bila da želi da eliminiše sve siromašne. Ako Ar4 i Cotra imaju potrebu mogu sami da ti odgovore i razjasne šta su mislili...
Ja sam svakako odgovarao na ar4 tezu, pa si ti imao primedbe na moj odgovor, a ja sad gledam taj niz postova i ne vidim nista od ovoga sto si sad napisao. Ne znam iskreno uopste o cemu mi sada razgovaramo uopste.

@Defke Moja primedba je išla u smeru da je puno toga dobrog napisao a da si ti izvukao iz konteksta jedan naizgled nelogičan detalj i bacio sav fokus na to...

Diktatura se bazira na strahu a spremnost da se za diktatora gine samo u slučaju teške indoktrinacije severno- korejskog tipa...

Ponos, čast, ideali, inteligencija, stručni ljudi na pravim mestima i moralni integritet kako si samo tako savršeno izopačeno povezao sa diktaturom... Da mi je samo znati
Не треба бркати тиранију, диктатуру и секто-психо кратију, а који нису потпуни списак система са несмењивошћу у јавности најистакнутијих политичких фигура. Мејнстрим западна мерила демократије у религијском смислу одређених људи јесу, али у чисто научном смислу уопште нису мерило благостања. Друштвене науке не могу дати једнозначни одговор као математика и физика, али су ипак науке. У оквиру истих се тежи да се анализирају предности и мане неке друштвене појаве, анализирају кроз културу, историју, антропологију...

Систем са несмењивошћу у јавности најистакутнијих политички фигура назива се ауторативни систем. Не знам шта пише у уџбеницима друштвених наука, та дефиниција је мој закључак, можда преупрошћено, али кратко инјасно. Врло различите, често и супротне врсте ауторативних система су:

- Тиранија: владајућа група осим силе нема ништа што је држи на власти.
- Диктатура: владајућа група се заснива на технократији, без изборне смењивости.
- Монархија: постоји владајућа наследна група, обично са пореклом неког великог војсковође и/или државника који је извукао друштво у тешким временима.
- Теократија: несмењивост власти везана за доминирајућу религију.
- Колонијална управа: најважније програмско начело је сигурно снабдевање ресурсима земље колонизатора.
- Секто-психо-кратија: база опстанка на власти је психо-социјални инжењеринг.
- Комбиновани системи.
- Прелазни системи: потпуна трулост и истрошеност тренутног система, која се обично завршава или револуцијом, или грађанским ратом, или препакивањем.

Врло је индикативна и научно погрешна оцена система са смењивошћу јавних политичких фигура "грађански слободним системом". Зато што осим јавних политичких фигура постоје и (на Западу све утицајнији) невидљиви и несмењиви део власти и одлука. На пример Трамп. Он је неформално власт малтене цео живот. То је један од ликова који је утицао да се Њујорк одавно налази међу најскупљим градовима за становање. И то је само једна од ствари која се у Америци не може променити на изборима. Али, проблем доступности становања неће променити читав тврдо-капиталистички културно-друштвени систем вредности. Тако и по америчким статистичарима ауторативни системи, или прецизније и поштеније, транспарентно ауторативни системи, имају своју базу у култури, историји, антропологији.

Друштвене промене се дешавају. Обично имају неки момент прекретнице, која мења свер, али не створи одједном генерацију са другим понашањем. Рецимо, у Турској је младотурска револуција 1908. била прекретница, али је промена из монархијског ауторативног система у диктатуру Кемала Ататурка дошла тек у првим годинама после краја Првог светског рата. Нови ауторитативни владар је постао толико популаран у њиховој култури, да му се одржава почаст преко једног века.

Ирска и Финска имају тек две генерације које нису у тешкој беди, а раније су имале од западних савезника подржавану (по њиховим речима) "диктатуру". Са јако мало инфорација о историји тих земаља, а само са податком да су деценијама после Другог светског рата биле међу најбеднијим земљама Европе, оправдано сумњам у правилност коришћења речи "диктатура" за систем који су имали у прошлости. Али су у међувремену постали примери демократије по мејнстрим западним мерилима исте.

Вероватно ти је тешко то поверовати, али и секто-психо-кратија има базу у систему вредности. То што има доста изопачених елемената, то не значи да не постоји. Рецимо, један од по мом мишљењу здравих елемената јесу породичне вредности. Није у питању (код нас недовољно) споредна тема попут ЛГБТ мањине, већ блискост међу људима у крвном сродству, која је у Холандији остала у траговима. Постоји и та словенска отвореност и дружељубивост од евентуално позитивног. Негативно је ужас везано за однос према политичком странчарењу. Даље врло често органска нужда да се уради нешто коруптивно, па чак да се то не крије, већ се јавно говори "како сам се снашао". То може бити посебна тема, као и како је тај систем ударион у тврд зид непоткупљивог студента.

У породици је мој покојни отац вечито пљувао комунизам, а сам је (по савету професора) постао члан КПЈ. Ипак када сам остарио, и када сам довољно много тога видео и сазнао у животу, сватио сам да је југословенска социјалистичка диктатура један од најуспешнијих система за југословенске културно-ментално-антрополошке услове. Технократска база је постигла следеће успехе:
- Решавање питања глади и обнове земље
- Смањење неписмености са преко 50% на статистичку грешку.
- Осавремењавање пољопривреде пратећи светске трендове.
- Иако социјалистичка земља, није грубо занемарила многе тржишне критеријуме попут већине земља Варшавског пакта.
- Доступно становање, решавање стамбеног питања.
- Јак систем дуалног средњег образовања, захваљујући којем је југословенска радна снага била јако тражена и цењена на Западу.
- Осим политичких прогона, полиција је ипак омогућавала висок ниво безбедности обичном човеку.
- У складу са тадашњим светским трендовима изграђена је путна мрежа, која је и данас највећим делом наслеђена из тог времена.
- Задуживање је било контролисано и минимално.
- Постојала је државна стимулација домаће производње и домаћи брендова, врло често са откупом западних лиценци. За геронтократско друштво, где је за геронтократу млад, паметан и креативан смртни непријатељ, унапређење преко лиценци странцу је апсолутни максимум.

Наравно да је та диктатура имала много слабих места, а најслабије је идолопоклонство ка Титу.
Урушавање већине од ових 10 категорија политика је почело успорено после Титове смрти, а убрзано пред сам распад Југославије. Једна од најнеуспешнијих политика је било "Братство и јединство", а пре свега зато што су се суштински хришћанске вредности праштања и помирења проводиле паралелно са прогоном Христа. Даље, политика јавног превоза је била гора од најлошијих међу по том питању врло развијених чланова Варшавског пакта. У земљи са око 20 градова са преко 100.000 становника, само 4 су дочекали распад СФРЈ са системима електричног јавног превоза. Железнице су биле знатно горе него у најлошијим примерима из Варшавског пакта. Једино што је железнице одржавало бољим од свега у постјугословенским микродржавама је то што су железницу водили ентузијасти, и иза свега у друштву је стојао знатно поштенији систем вредности. Дакле, диктаторска технократија.

На форуму сам врло често хвалио белоруски систем, као систем који је имплементирао већину најбољих идеја са овог форума. И онда се дешава да многи међу истима који су хвалили ту врсту приступа без помињања Белорусије, категорички одбијају да лајкују/дају сагланост/ подрже. Зато што је тамо неки Холивуд, или слично западно средство масовног информисања рекло све најгоре о Белорусији. Тиме одлични резултати јаких технократских политике са јаким жалбеним системом, и јаком народном културом поштења неће дати ништа горе резултате, без обзира колико све најгоре Холивуд и сличи буду лоше говорили о Белорусији. Да систем гадости српске партијске политике не постоји, простим непостојањем парламентарне опозиције. Не морате да делите моје мишљење, али са таквим системом партијања какав је у Србији, нестанак истог је велики напредак, одстрањивање по мом мишљењу малог и неважног дела полиичког система за иоле озбиљну државу. То што ће рећи Хјуман Рајтс Воч, баш ме брига. У Белорусији су институције јаче од партија, и врло ктивно одржвају контакт са народом. Мало мало па неки Белорус добије парницу на Уставном суду, и иде се до тога да Уставни суд нареди Парламенту да закон усклади са уставом, и то објаве све новине. Стимулишу људе да се жале и дају примедбе. Градоначелник изјављује "након веиког броја обрађених примедби, мењамо план на тај и тај начин". У ствари, на нашим просторима су нас цео век лагали и о капитализму (поредим са Холандијом), и о социјализму (поредим са Белорусијом). Вечито је код нас био неки бућкуриш.

А што баш у САД ако је либерални капитализам толико лош? То је као да бежиш од нацизма у Немачку 1930-их

Zato što tamo taj liberalni kapitalizam skuplja vrednost iz celog sveta, pa i radnik u McDonald's ima standard bolji nego hirurg u većini država sveta.
Zato što se njihove eksplatatorske tehnike ne primenjuju tamo koliko u ostatku sveta. U usporedbi sa nacizmom, to bi bilo kao da su nemci primenjivali nimberške zakone u okupiranim delovima Evrope ali ne u samoj Nemačkoj. Onda da, svakako bi imalo smisla pobeći u Nemačku 30ih.

Pa sad Cotra jel imaju dilove s njim ili nemaju.
Ja se plašim da uprkos što ga tretiraju kao đubre svi dilovi stoje, a to je najgori mogući znak
Naravno da imaju. Dilovi ostaju. U pravu si, ja sam pogresio u proceni. Los je znak. Bice jos ljudji i poslusniji.

MIslim da poslednji dogadjaji i nesnalazenje HUlje na relaciji Moskva VAsington govori o tome da je Srbija jos uvek zarobljena u orijentalnom, turskom shvatanju politike.
To je politika, podmicivanja, poklona, ogovaranja, sejanja razdora i spletki. Takvom politikom Kodza MIlos uspeo je da za sebe prigrabi vlast u periodu 1815. - 1835. To je politika Osmanskog carstva u raspadu. I dok se svet promenio od 1830. Srbija se mentalno nije promenila. Kako rece B. MIlanovic "isti je nacin vladanja u Srbiji, 1825. ili 2025."

Hulja je podmitio citav niz EU funkcionera, ruskih i americkih izaslanika i ambasadora.
I kako im je placao nasim novcem, to su usluge postajale sve skuplje.
Cena je ono sto mi placamo, sto se nama uzima, i tu je @Noki potpuno u pravu.

Kako je Hulji sve teze da obezbedi za sebe medjunarodnu podrsku, kako ga sve vise preziru u Moskvi i Vasinghtonu (jos uvek ne u patoloskoj EU), ulazimo u najgori period, u tiraniju.

Hulja je svima odvratan. Ipak, njegove sibicarske fore jos uvek prolaze u Srbiji. Pisao sam vec, pre par dana sam cuo kako dva starija radikala pricaju o istorijskom trojnom sastanku Vucic -Tramp - Putin. NaA toj imaginarnoj, novoj Jalti resavace se sudbina sveta. Njihov heroj je svemoguc, taj zmaj od Cipulica.

Koliko smo srozani, govori i to da nijedan "novinar" ili "opozicionar" nije zapitao kakva je to neplanska poseta SAD.
Da li je drzavna ili je privatna?
Ako je privatna, ko je placa?
Sta je Hulja radio na Floridi?
Kakv je bio cilj njegove posete?

Vidimo da je vodio sa sobom RTS i citav niz savetnika.
Vidimo da se ceo drzavni aparat, cela drzava napregnula da mu pomogne.
Sumanutost uz nesrazmerno ogromnu podrsku ili nezainteresovanost naroda.
Budite sigurni da ovakva sumanuta politika izvire iz ponasanja i shvatanja vecine stanovnika Srbije.

Небојша Вујовић: Вучић није добро проценио да смета, те му је шефица Трамповог кабинета забранила улазак у комплекс на Флориди - иако је платио

Poslednja izmena:
Njegove fore prolaze kod starijih jer - "strani placenici domaci izdajnici zele da uniste ovu zemlju a on je brani od njih". To isto je i Milosevic govorio. Rece lik koji daje sve na tacni sta se trazi tokom godina samo da bi opstao na vlasti............Tuzno

Srbija je zemlja zarobljena u prošlosti sa veoma lošim navikama koje su nasleđene. Četvrtina stanovništva su alkosi, 40% su pušači, 25% čine penzioneri, ima samo 14% maloletnika, ima preko milion ljudi sa najviše osnovnom školom. Dodaj uz to loše navike, hronično siromaštvo, sebičnost kao posledica modernog doba i dobiješ ovo kako danas živi Srbija. Znam šta znači biti alkoholičar, imao sam u kući takav problem. To su ljudi kojima se menja karakter i nakon određenog vremena postaju drugačije ličnosti. Mislim da je to sve posledica odobravanja društva i opšte zaostalosti naroda.

Koniljo wrote :
,, ... Dodaj uz to loše navike, hronično siromaštvo, sebičnost kao posledica modernog doba i dobiješ ovo kako danas živi Srbija.... ,,

Ne mislim da se živi baš dobro ali zbog 50 % lenjosti i 50 % ispraznih novo vrednosti , tvoja recenica bi zvučala i tačno,

Poredeci zapadnija društva, MI SMO DALEKO BOLJI 😃
- Mnoge loše navike potiču od sistematog zanemarivanja potrebe običnog čoveka

Banalan primer.: Zapišavanje drveta na javnom mestu nije loša navika, vec fiziološka potreba u nedostatku javnih WCa 🤣
Ista situacija je i sa sitnim i krupnim djubretom - posledica sistematog zanemarivanja potrebe običnog čoveka
nema dovoljan broj korpi, kontejnera niti uredjenih kako reciklažnih tako i običnih i dr.deponija, posledica sistematog zanemarivanja potrebe običnog čoveka

- Hronicno siromaštvo je uglavnom potice od sve raširenije lenjost, ne samo da se radi o izbirivanju posla, vec bi vecina odmah radili samo na kamione i avione 🤣
I na kraju o Sebicnosti:
Prvo bih uporedio otudjenost ljudi zapadnih društva sa nama Šta reci.... Ekrem .. , on nit se druži nit komšiji kaže dobar dan , što kod nas je daleko pozitivnije i veca empatija.
Dokaz naša lakovernost pri prodavanju koje kakvih tužnih priča što na ulici što u medijima...
- Eve i da zapečatimo :
Nostalgija otišlih tamo ne bije samo zbog žaljenja za vizurom i dragih vec zbog mnogih drugih OVDE pozitivnijih odnosa- i stvari. 😁

Poslednja izmena:
Studenti su ipak neki novi kvalitet ovde. Za 6 meseci nije se pojavio Glavni Baja tj vidja medju njima.
U zemlji gde je svaka stranka, svaka firma ili organizacija mala kopija turskog dvora, sve sa malim sultanom, agama, haremom itd multipersonalna organizacija je izuzuzetno dostignuce i uliva nadu. 1996. 97. postojap je studentski vodja u.liku znamenitog Chede J. Znamo kuda je to otislo.

Ko ce pobediti? Manjina studenata ili tradicionalna vecina?

Prekopirala sam svoju poruku JUTARNJI oko 20 do 9.
slusam na RTS dva psihijatra i kazu da su radili neke procene tokom 2g, od pucnjeva u skoli I da (nisam cula dobro)

li 20,4% ili 24% MLADIH U 14g. IMAJU NEKI PSIHICKI POREMECAJ.
MI SMO SISTEMSKI UNISTENI I NIKO NA TO NIJE GLEDAO, Kaze zena KAO DRUSTVO SISTEMSKI NE RADIMO NA MENTALNOM ZDRAVLJU...

Bas je ovih dana tesko, ovo je20do89, rts poslusajte, GRDE I BG ZA VEŽBE STRELJASTVA...
Strasne su brojke, nema psihologa u skolama ( to znam i sama) , na 600 ucenika 1 sto je malo... Cuvajte se i cuvajte svoju decu, ocigledno se ne radi preventivno

Vrh