Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Uvek mi je bilo glupo da se glupiram na popisu, ono, stavi da si pravoslavni hriscanin ako su to i tvoji bili vekovima, ne glumi sad tu nesto, ali ozbiljno razmisljam da sledeci put lepo kazem da sam agnostik.

Kad zajase populisticka vlast, samo gledaju ko je vecina i onda guraju to na svoj bolestan nacin, postavljajuci najvece idiote da predstavljaju tu grupu ljudi i sireci mrznju i netoleranciju. Daju im odresene ruke i ovi mogu sta hoce. Kako oni kazu - to je volja naroda.

Nadam se ipak normalnijoj Srbiji do sledeceg popisa.
Zar nije glupo govoriti "ja sam pravoslavac" a u realnosti agnostik ili ateista? Primetio sam kod nas se svi deklarisu kao pravoslavci cak i ko nikad ne ulazi u crkvu. Roditelji im rekli da su pravoslavci pa oni ponavljaju to kao papagaji. Za rec agnostik nikad culi naravno, verovatno previse zvuci "zapadnjacki"

Zar nije glupo govoriti "ja sam pravoslavac" a u realnosti agnostik ili ateista? Primetio sam kod nas se svi deklarisu kao pravoslavci cak i ko nikad ne ulazi u crkvu. Roditelji im rekli da su pravoslavci pa oni ponavljaju to kao papagaji. Za rec agnostik nikad culi naravno, verovatno previse zvuci "zapadnjacki"

Kod nas je većina naroda nereligiozna. Pravoslavac je u Srba identitetska odrednica, ne stav o veri.

Јавно мњење код нас је прилично чврсто формирано и опредељено, и нереално је да ће неко сада, после свега променити страну, само се ради о држању мотивације и тајмингу. Нас (обојених :)) има више, и власт је у децембру изгубила легитимитет. То се не може променити, и на неки начин је јако добро то што су се сви издајници (необојени) и јавно аутовали.
Mi nemamo slobodne medije i regularne izbore, da bi vecina nesto znacila. Hulja moze da proglasi bilo kakav rezultat na izborima, bez rizika, jer je ta situacija u kojoj je vlast nelegitimna vac sada i narod ne zeli da se politicki organizuje i zavrsi stvar.
Radikali ne mogu biti oboreni ni izborima ni nasilno (radikali se ne plase nasilja, gradjani se plase), nego samo ekonomskim kolapsom. U trenutku kada sef mafije ne moze vise da plati svoju ogromnu pesadiju, sistem ce prestati da funkcionise.

Jedan policijski inspektor tokom blokade RTS-a je rekao mom poznaniku:
"ne možete ove (misleći, naravno, na "njih") oterati pištanjem. Morate ih udariti gde ih boli...(trlje prste signalizirajući novac)."

Gradjani, da hoce mogli bi da obore Hulju, ali gradjane to pitanje ne zanima. Uskoro dolazi vreme statusnih letovanja, trosenja.
Najvaznijih 10 dana u zivotu svakog Srbina. Tih 10 dana treba da kompenzuje 355 dana patnje po firmama, korupcionaskog blata i mentalne bolesti.
I jos da pruzi statusnu prednost.
To nije lako.

Za sve ovo vreme Rio Tinto je nastavio normalno da priprema svoja iskopvanja.

"ТВ Пинк": Александар Вучић гост Националног дневника у 18:30, говориће о притисцима и изазовима, као и о томе куда иде и шта се све крије иза покушаја обојене револуције у Србији

Vidimo da se Hulja ponovo oseca sigurnim i da ide na maksimalnu konfrontaciju ponavljajuci lazni narativ o obojenoj revoluciji jer to pali kod vecine. Profitirije ce biti citiran kao d agovori Putin i to je to na Informeru. Sve sto drzava radi od 2012. je jedna velika propagandna akcija, specijalni rat protiv sopstvenog stanovnistva. Neprijatelji studenata, mislim narocito na generaciju 60+ loze se uglavnom na nasilje i nadaju se gusenju pobune.

Drugacije bi Hulja razgovarao da nas je juce bilo 100 000 pred ministarstvom prosvete, a nije nas bilo ni 5000.

Poslednja izmena:
A sta znam, sto pise u postu ispod, identitetska stvar, a ne verska. Samo kod mene ne na nacin da imam istetoviran krst, a onda smrcem belo i razbijam glave, vec neki vekovni identitet i nesto zbog cega su moji preci gubili glavu, selili se...

Sto se mene tice, to je skroz ok i kao sve drugo u zivotu, treba da skinu teske boje sa sebe i malo se rilaksira cela prica.

Da se manemo onih stvari poput da su Srbi samo pravoslavne vere, koje su nas sahranile kroz istoriju.

Vera je licna stvar, ne moze niko nikome da odredjuje pravila. Verovatno ce sad skociti neko i reci da moze i da postoje pravila, ali rekao sam prethodno - rileks. Mogu da verujem u sta hocu i izjasnjavam se kako hocu. Nisam veliki pravoslavac, niti se predstavljam kao isti, a mogu da se izjasnjavam kako hocu, to mi Ustav garantuje.

Nisam religiozan, ali ono, slavim slavu, prekrstim se gde treba, preci su mi pravoslavci... tako da, ako da ako pripadam nekoj religiji, pripadam pravoslavnom hristanstvu. Ne moze niko da mi zabrani da budem pravoslavac, iako bi neki hteli jer nisi ovo i nisi ono i ne radis ovo i ne radis ono.

I nisam opterecen kao vegani i slicni da budem neka posebna pahuljica, a ni ne stidim se pravoslavlja. Ne bavim se generalno tim stvarima, to sam sto jesam i to je moja licna stvar, ne znam i da li me je neko pitao sta sam osim na popisu, a tamo lepo ne jedem govna nego kazem pravoslavac.

Kapiram da tako uradi bas dosta ljudi jer ima sigurno daleko vise ateista i agnostika.

A nasa crkva bolje da gleda da rilaksira situaciju jer evo, ja im dajem ruku i kazem da sam njihov, mozda i imaju sansu da me preobrate u pravog pravoslavca ako se potrude. Ako ce da me odbacuju govoreci da nisam pravoslavac jer ne vrsim neki obred na nacin na koji su oni smislili, napravice kontraefekat, kao sto su vise puta u istoriji.

“Некад имамо осећај да људи кажу ‘океј, биће протест, доћи ћу на протест као на вашар’. Нешто ћу да урадим, ја подржавам студенте, ја се дивим њиховој борби и то је то. Онда ћу ја да се вратим у своју зону комфора, а студенти ће да се боре за мене. Мислим да је сад дошло време да то стане”. Овим речима је студент Електротехничког факултета Виктор Ђорђиоски у емисији “Утисак недеље” поручио да после више од пет месеци студентских борби, жртве и одрицања, одбројавамо последње минуте да се грађани више ангажују у борби за бољу државу. По ко зна који пут, они од нас траже генерални штрајк, а саговорници Нове објашњавају зашто до тога и даље не долази и шта грађане спречава да устану и кажу “данас стаје све”.​

Dovoljan bii bio strajk u EPS-u i GSP-u i nekim javnim preduzecima.

Medjutim...
Studenti ce na tezak i tuzan nacin da shvate sa kim i gde zive.
Nisam se uključivao do sada na teme o protestima, ali kao neko ko je redovno išao na sve proteste do sada (osim na 1 od 5 miliona), reći ću ovo.

Studenti nisu izlazili ni na jedan protest do sada (mislim da su dva puta do sada izašli kada je bilo nešto vezano za njih - kada su nagovestili da će ih premestiti iz studentskih domova zbog kovida i nešto u vezi rokova par godina ranije).

Što se tiče trenutnih protesta u Takovskoj i na Košutnjaku, bio sam nekoliko puta i šta sam video? Od studenata su tu uglavnom samo redari. Ostatak su građani.

Studenata ima nekoliko desetina hiljada a u Beogradu, a na pomenutim blokadama ih nema više od 200 u svim smenama. Studenjak i kafići su puni studenata koji ne idu na blokade.

Kakvi ljudi, takvi i studenti (takva i vlast)

Ne želim da popujem kao neki matorac, ali 96/97 samo studenata je svaki dan bilo nekoliko hiljada na ulicama jer smo imali poseban program pre podne, pa smo se posle prilkjučivali opoziciji.

Svaka čast na organizaciji i akcijama, ali zahtevi i dalje nisu ispunjeni, a retorika sa medija se je sve gora i gora, a neki što se tiče nekih zahteva, Vlast radi sve suprotno. Podršku građana će polako gubiti i na kraju će im podršku davati samo mali krug ljudi koji je i do sada išao na sve proteste redovno, a njih je sve manje i manje.

Vlast zabole za državni univerzitet. RTS je već nešto, ali ni tu nema naznaka da će se nešto promeniti, šta više i sa RTS-a dolaze još gore stvari nego pre blokada.

Ako ne shvate studenti da moraju da blokiraju stvari koje su ovoj vlasti bitne, a to su Expo, Pink, Hepi.. (i ostale SNS televizije), ovi protesti će se ugasiti sami od sebe, naročito kada se skrešu plate svima na Univerzitetu.

Ne treba njima Univerzitet, oni imaju svoje privatne fakultete.

Koliko god da ga prozivaju što se sastao sa
Macutom napravio je jako mudar potez. U situaciji pat pozicije otišao je na razgovor i ponovio ono što svi već dobro znaju. Kada se ispune studensti zahtevi prestaće blokade. Sa jedne strane pokazao je da akademska zajednica želi razgovor i želi da se problem reši i time prebacio loptu u njihovo dvorište, a sa druge strane je rekao da ne odustaje od zahteva akademske zajednice.

Ono što su oni hteli je da se ne odazove pa da ga razvlače po njihovim medijima kako ne želi dogovor. Zašto ni jedan njihov medij nije preneo da nema normalizacije dok se zahtevi ne ispune...

Vlast zabole za državni univerzitet. RTS je već nešto, ali ni tu nema naznaka da će se nešto promeniti, šta više i sa RTS-a dolaze još gore stvari nego pre blokada.
Tako je. Već je najavio izdvajanje iz budžeta za privatne fakultete, a RTS, koji i tako svakodnevno pljuje, mu i ne treba kad ima svoje medije.

Šta će onda na kraju biti sa RTS-om?
Biće žrtvovan da bi sačuvao REM.

Uostalom i šta će mu RTS kad ima sve ostale medije, a ako nema REM onda nema ni te medije.

Bio nam je šok kad smo videli da su direktori javnih preduzeća predsednikovi batinaši ali nismo mogli ni da zamislimo da će patrijah da botuje za predsednika.

Da bi se ugasio javni servis, koliko znam mora da se promeni zakon o javnom servisu. S druge strane, postojanje javnog servisa je jedan od uslova za članstvo u EU. S treće strane, državni vrh kaže da je strateški cilj zemlje članstvo u EU. S četvrte strane, državni vrh takođe kaže da nikada neće priznati Kosovo, a što je jedan od uslova Brisela. Ukratko, opšti cirkus.

Није потребно гашење јавног сервиса већ његова реорганизација, кадровска реформа и децентрализација.

Da, vratismo se u devedesete, postaviću jednu strofu iz istoimene pesme Balaševića:

Ma, je..te se, Devedesete, i vaša priča je gotova
I dabogda se nikad ne sete svih ovih protuva i skotova
Kad zakon metlom zamane… ili ih pusti da se medusobno tamane…
Što ima svojih prednost
i

Kako smo naivno mislili da je sve gotovo i da se zlo nikad neće vratiti. Uglavnom ovo ako sad propadne,...ne želim ni da pomislim.

Mislim da je sa medijima stvar prosta, barem za početak.

Stranke moraju da imaju prisustvo u medijima sa nacionalnom frekvencijom proporcionalno broju mandata u parlamentu. Slično i za lokalne medije.

Program medija sa nacionalnom frekvencijom mora da ima i obrazovne sadržaje, a ne samo Rijaliti i informativni program. Lepo kažeš da obrazovnih emisija mora da bude 10% vremena od 8h do 24h, Rijaliti programi ne smeju da zauzimaju više od 20% tog vremena i već dobijamo zdraviju sredinu.

Sve to se lako izračuna i izmeri, REM služi tome, zar ne?

Da, vratismo se u devedesete, postaviću jednu strofu iz istoimene pesme Balaševića:

Ma, je..te se, Devedesete, i vaša priča je gotova
I dabogda se nikad ne sete svih ovih protuva i skotova
Kad zakon metlom zamane… ili ih pusti da se medusobno tamane…
Što ima svojih prednost
i

Kako smo naivno mislili da je sve gotovo i da se zlo nikad neće vratiti. Uglavnom ovo ako sad propadne,...ne želim ni da pomislim.
Mnogo smo mi naivni. Neozbiljni, rekao bih. Kao narod dece ili narod divljaka na nekom udaljenom ostrvu sto prodaje buducnost za staklene perle. To je nas nivo. A institucije koje imamo, samo su smesne i neuverljive kulise.

Da bi se ugasio javni servis, koliko znam mora da se promeni zakon o javnom servisu. S druge strane, postojanje javnog servisa je jedan od uslova za članstvo u EU. S treće strane, državni vrh kaže da je strateški cilj zemlje članstvo u EU. S četvrte strane, državni vrh takođe kaže da nikada neće priznati Kosovo, a što je jedan od uslova Brisela. Ukratko, opšti cirkus.
Gasenje javnog servisa bi nas priblizlo istini, realnojh situaciji, jer RTS po svom karakteru nije javni servis nego servis Hulje.

Ako Hulja pobedi, univerzitet u evropskom smislu bice ukinut. Postojace samo privatni fakulteti preko kojih ce Hulja da zaradjuje. Mislim da su profesori toga svesni, ali mnogi od njih ne shvataju da ce i nastavni kadar biti doveden, iz Bangadesa i Indije.
Sve to nije dovoljno zvono za uzbunu ni tzv opoziciji ni vecini stanovnika Srbije.

Ako je opoziciji tesko i daleko da blokira Ekspo, eno im Cacilend. Neka legnu Djilas i ekipa na asfalt. To im je posao.

Gasenje javnog servisa bi nas priblizlo istini, realnojh situaciji, jer RTS po svom karakteru nije javni servis nego servis Hulje.

Ako Hulja pobedi, univerzitet u evropskom smislu bice ukinut. Postojace samo privatni fakulteti preko kojih ce Hulja da zaradjuje. Mislim da su profesori toga svesni, ali mnogi od njih ne shvataju da ce i nastavni kadar biti doveden, iz Bangadesa i Indije.
Sve to nije dovoljno zvono za uzbunu ni tzv opoziciji ni vecini stanovnika Srbije.

Ako je opoziciji tesko i daleko da blokira Ekspo, eno im Cacilend. Neka legnu Djilas i ekipa na asfalt. To im je posao.
О дивне ли ироније да лета господњег 2025е имамо тиранију републиканске институције председника који нам уз помоћ ртс-а угасише или гасе српске институције Парламента, Универзитета, локалне самоуправе, цивилни и јавни сектор.

1745411272995.png

"centri sa zapada hoce da uniste sprski identitet i kulturu"
izraz lica... "verujem vam, sve vam verujem..."

Прво основно јавно тужилаштво у Београду: РТС поднео кривичну пријаву против НН лица због спречавања емитовања програма

Нова.рс: Фирма Марка Босанца радила на реконструкцији школе у Рачи у којој се срушио плафон

Poslednja izmena:
Verujem da tako mislite jer placam debelo da se gura taj narativ da bi tako pricao i mislio.

Vrh