Zar nije glupo govoriti "ja sam pravoslavac" a u realnosti agnostik ili ateista? Primetio sam kod nas se svi deklarisu kao pravoslavci cak i ko nikad ne ulazi u crkvu. Roditelji im rekli da su pravoslavci pa oni ponavljaju to kao papagaji. Za rec agnostik nikad culi naravno, verovatno previse zvuci "zapadnjacki"
A sta znam, sto pise u postu ispod, identitetska stvar, a ne verska. Samo kod mene ne na nacin da imam istetoviran krst, a onda smrcem belo i razbijam glave, vec neki vekovni identitet i nesto zbog cega su moji preci gubili glavu, selili se...
Sto se mene tice, to je skroz ok i kao sve drugo u zivotu, treba da skinu teske boje sa sebe i malo se rilaksira cela prica.
Da se manemo onih stvari poput da su Srbi samo pravoslavne vere, koje su nas sahranile kroz istoriju.
Vera je licna stvar, ne moze niko nikome da odredjuje pravila. Verovatno ce sad skociti neko i reci da moze i da postoje pravila, ali rekao sam prethodno - rileks. Mogu da verujem u sta hocu i izjasnjavam se kako hocu. Nisam veliki pravoslavac, niti se predstavljam kao isti, a mogu da se izjasnjavam kako hocu, to mi Ustav garantuje.
Nisam religiozan, ali ono, slavim slavu, prekrstim se gde treba, preci su mi pravoslavci... tako da, ako da ako pripadam nekoj religiji, pripadam pravoslavnom hristanstvu. Ne moze niko da mi zabrani da budem pravoslavac, iako bi neki hteli jer nisi ovo i nisi ono i ne radis ovo i ne radis ono.
I nisam opterecen kao vegani i slicni da budem neka posebna pahuljica, a ni ne stidim se pravoslavlja. Ne bavim se generalno tim stvarima, to sam sto jesam i to je moja licna stvar, ne znam i da li me je neko pitao sta sam osim na popisu, a tamo lepo ne jedem govna nego kazem pravoslavac.
Kapiram da tako uradi bas dosta ljudi jer ima sigurno daleko vise ateista i agnostika.
A nasa crkva bolje da gleda da rilaksira situaciju jer evo, ja im dajem ruku i kazem da sam njihov, mozda i imaju sansu da me preobrate u pravog pravoslavca ako se potrude. Ako ce da me odbacuju govoreci da nisam pravoslavac jer ne vrsim neki obred na nacin na koji su oni smislili, napravice kontraefekat, kao sto su vise puta u istoriji.