Verujem da otpor ima vise sanse izvan Beograda.Богами, Мачва је наелектрисана, Рио тинто се неће лепо провести.
A sta znam, sto pise u postu ispod, identitetska stvar, a ne verska. Samo kod mene ne na nacin da imam istetoviran krst, a onda smrcem belo i razbijam glave, vec neki vekovni identitet i nesto zbog cega su moji preci gubili glavu, selili se...Zar nije glupo govoriti "ja sam pravoslavac" a u realnosti agnostik ili ateista? Primetio sam kod nas se svi deklarisu kao pravoslavci cak i ko nikad ne ulazi u crkvu. Roditelji im rekli da su pravoslavci pa oni ponavljaju to kao papagaji. Za rec agnostik nikad culi naravno, verovatno previse zvuci "zapadnjacki"
Nisam se uključivao do sada na teme o protestima, ali kao neko ko je redovno išao na sve proteste do sada (osim na 1 od 5 miliona), reći ću ovo.“Некад имамо осећај да људи кажу ‘океј, биће протест, доћи ћу на протест као на вашар’. Нешто ћу да урадим, ја подржавам студенте, ја се дивим њиховој борби и то је то. Онда ћу ја да се вратим у своју зону комфора, а студенти ће да се боре за мене. Мислим да је сад дошло време да то стане”. Овим речима је студент Електротехничког факултета Виктор Ђорђиоски у емисији “Утисак недеље” поручио да после више од пет месеци студентских борби, жртве и одрицања, одбројавамо последње минуте да се грађани више ангажују у борби за бољу државу. По ко зна који пут, они од нас траже генерални штрајк, а саговорници Нове објашњавају зашто до тога и даље не долази и шта грађане спречава да устану и кажу “данас стаје све”.
Dovoljan bii bio strajk u EPS-u i GSP-u i nekim javnim preduzecima.
Medjutim...
Studenti ce na tezak i tuzan nacin da shvate sa kim i gde zive.
Koliko god da ga prozivaju što se sastao sa
Tako je. Već je najavio izdvajanje iz budžeta za privatne fakultete, a RTS, koji i tako svakodnevno pljuje, mu i ne treba kad ima svoje medije.Vlast zabole za državni univerzitet. RTS je već nešto, ali ni tu nema naznaka da će se nešto promeniti, šta više i sa RTS-a dolaze još gore stvari nego pre blokada.
Šta će onda na kraju biti sa RTS-om?Tako je. Već je najavio izdvajanje iz budžeta za privatne fakultete, a RTS, koji i tako svakodnevno pljuje, mu i ne treba kad ima svoje medije.
Biće žrtvovan da bi sačuvao REM.Šta će onda na kraju biti sa RTS-om?
Ja sam to mogao da zamislim. Patrijarjh i vecina clanova sinoda su obicni kriminalci.Bio nam je šok kad smo videli da su direktori javnih preduzeća predsednikovi batinaši ali nismo mogli ni da zamislimo da će patrijah da botuje za predsednika.
Mnogo smo mi naivni. Neozbiljni, rekao bih. Kao narod dece ili narod divljaka na nekom udaljenom ostrvu sto prodaje buducnost za staklene perle. To je nas nivo. A institucije koje imamo, samo su smesne i neuverljive kulise.Da, vratismo se u devedesete, postaviću jednu strofu iz istoimene pesme Balaševića:
Ma, je..te se, Devedesete, i vaša priča je gotova
I dabogda se nikad ne sete svih ovih protuva i skotova
Kad zakon metlom zamane… ili ih pusti da se medusobno tamane…
Što ima svojih prednosti
Kako smo naivno mislili da je sve gotovo i da se zlo nikad neće vratiti. Uglavnom ovo ako sad propadne,...ne želim ni da pomislim.
Gasenje javnog servisa bi nas priblizlo istini, realnojh situaciji, jer RTS po svom karakteru nije javni servis nego servis Hulje.Da bi se ugasio javni servis, koliko znam mora da se promeni zakon o javnom servisu. S druge strane, postojanje javnog servisa je jedan od uslova za članstvo u EU. S treće strane, državni vrh kaže da je strateški cilj zemlje članstvo u EU. S četvrte strane, državni vrh takođe kaže da nikada neće priznati Kosovo, a što je jedan od uslova Brisela. Ukratko, opšti cirkus.
Истина. Максимално 5% је истински православно.Kod nas je većina naroda nereligiozna. Pravoslavac je u Srba identitetska odrednica, ne stav o veri.
О дивне ли ироније да лета господњег 2025е имамо тиранију републиканске институције председника који нам уз помоћ ртс-а угасише или гасе српске институције Парламента, Универзитета, локалне самоуправе, цивилни и јавни сектор.Gasenje javnog servisa bi nas priblizlo istini, realnojh situaciji, jer RTS po svom karakteru nije javni servis nego servis Hulje.
Ako Hulja pobedi, univerzitet u evropskom smislu bice ukinut. Postojace samo privatni fakulteti preko kojih ce Hulja da zaradjuje. Mislim da su profesori toga svesni, ali mnogi od njih ne shvataju da ce i nastavni kadar biti doveden, iz Bangadesa i Indije.
Sve to nije dovoljno zvono za uzbunu ni tzv opoziciji ni vecini stanovnika Srbije.
Ako je opoziciji tesko i daleko da blokira Ekspo, eno im Cacilend. Neka legnu Djilas i ekipa na asfalt. To im je posao.
Ja pitam obrnuto. Zar nije glupo reci da si ateista ako postujes i cenis sve najbitnije postulate religije, dakle, osnovne moralne vrednosti. Ne ubij, ne kradi, itd. Pa su tako mnogi "ateisti" daleko veci vernici od "vernika" i obrnuto.Zar nije glupo govoriti "ja sam pravoslavac" a u realnosti agnostik ili ateista? Primetio sam kod nas se svi deklarisu kao pravoslavci cak i ko nikad ne ulazi u crkvu. Roditelji im rekli da su pravoslavci pa oni ponavljaju to kao papagaji. Za rec agnostik nikad culi naravno, verovatno previse zvuci "zapadnjacki"
Ja pitam obrnuto. Zar nije glupo reci da si ateista ako postujes i cenis sve najbitnije postulate religije, dakle, osnovne moralne vrednosti. Ne ubij, ne kradi, itd. Pa su tako mnogi "ateisti" daleko veci vernici od "vernika" i obrnuto.
Poenta je u sustini, ne u fasadi. Kako moze veci vernik biti kriminalac i cacilenda sa tetovazom Ostroga od studenta koji ne ide u crkvu, a zrtvuje se za istinu i pravdu?