Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Ja sam pregledao veliki broj ruskih telegram kanala (na ruskom jeziku) koji obično jave o Vučićevim aktivnostima, obojenoj revoluciji i sličnim vestima (da ostanem pristojan), ali nijedan nije objavio da je bilo ko iz ruske FSB učestvovao u nekakvoj istrazi i da su njihovi predstavnici nešto rekli, bilo šta. Baš čudno, očigledno je neka manipulacija, samo je tužno ako su Rusi omogućili da ih nelečeni koristi za spas svoje gu...ce.

Pitanje je koliko nas to kosta i sta smo dali zauzvrat.
Niz moćnih Rusa koji su povezani sa Federalnom službom bezbednosti (FSB), kao i profiteri rata u Ukrajini, ali i oligarsi čije su firme pod sankcijama u poslednje tri i po godine su dobili srpsko državljanstvo van standardnih procedura – posebnom odlukom Vlade u kojoj se navodi da je to „u nacionalnom interesu“ Srbije, otkrivaju KRIK i ruski portal „Važne priče“. Na ovaj način, čak 204 Rusa i Ruskinja su posebnom merom postali državljani Srbije i na taj način uspeli da zaobiđu ograničenja u putovanjima koje im je uvela Evropska unija.

Opala ti budnost, ne pratiš na času. 🙂

Обзиром да је кроз Србију продефиловало (а већи део се овде и настанио) око 300к противника Путиновог режима било би крајње чудно и неодговорно од стране њихове власти да нису послали агенте службе да испрате то. Такође због специфичне геополитичке позиције Србије ми смо у овом рату нато-а и Русије оно што су били Португал или Шпанија у другом светском.

Nego kakva je ovo crveno-crna stilizacija logoa RTS-a. Nisam nigde video ništa slično.

Gou8oeuXQAAfEaj.jpeg

Uck_Nla_logo.svg.png

Sklanjanje nezgodnih svedoka

Zašto je u tajnosti smenjena, pa dobila i otkaz, Danijela Maletić, pomoćnica direktora Uprave za sprečavanje pranja novca u Ministarstvu finansija, samo četiri dana nakon što je dobila najvišu ocenu za rad. Da li je zasmetala zbog toga što mnogo zna

Pravi razlozi za njenu hitnu smenu i otkaz naravno nisu navedeni, ali nisu navedeni ni bilo koji drugi. Njena smena je i pravno gledano potpuni apsurd, jer je samo četiri dana pre toga, 2. marta 2025, dobila najvišu ocenu za rad koju može dobiti državni službenik – „naročito se ističe“. Najviša ocena nije sprečila njenu smenu sa mesta pomoćnika direktora za Sektor analitike i sprečavanje finansiranja terorizma, koju je potpisao premijer u ostavci Miloš Vučević, a otkaz v. d. direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović. Naime, u tim rešenjima prepisane su sve zakonske odredbe o razlozima za smenu i ostavku državnog službenika, ali nije naveden nijedan konkretan razlog ili radnja koja je dovela do, kako se navodi, „manjkavosti u radu“.

Napisano je doslovno: „Naime, manjkavosti u radu pomoćnice direktora Danijele Maletić koji su postali vidljivi u januaru i februaru 2025. doveli su do niza nesagledivih posledica, problema i ozbiljnih poremećaja u funkcionisanju Sektora za analitiku i sprečavaje finansiranja terorizma, što će se odraziti negativno na funkcionisanje Uprave za sprečavanje pranja novca, odnosno Ministarstva finansija u celosti“.

____

Podebljao sam ono što mislim da je deo štrikanja priče koja se gura: teroristički napad kao uzrok pada nadstrešnice, sada verovatno sledi "otkrivanje ilegalnih tokova novca terorista"... koje ova dama nije bila u stanju da vidi, ali je video neko drugi.

Poslednja izmena:
Niz moćnih Rusa koji su povezani sa Federalnom službom bezbednosti (FSB), kao i profiteri rata u Ukrajini, ali i oligarsi čije su firme pod sankcijama u poslednje tri i po godine su dobili srpsko državljanstvo van standardnih procedura – posebnom odlukom Vlade u kojoj se navodi da je to „u nacionalnom interesu“ Srbije, otkrivaju KRIK i ruski portal „Važne priče“. Na ovaj način, čak 204 Rusa i Ruskinja su posebnom merom postali državljani Srbije i na taj način uspeli da zaobiđu ograničenja u putovanjima koje im je uvela Evropska unija.

RTS noćne smene, jbg.

Jel toliki Rusi ne znaju da nemaju ,,lj"? 😂

– Вучић је наредио полицијским јединицима да под хитно разбију студентске блокаде. Он је изгубио живце и препаднут је као мали миш, и сада у нападу панике и страха жели да се обрати грађанима с РТС-а. Позивам грађане да вечерас у што већем броју буду у Таковској и на Кошутњаку, као и све опозиционе посланике да дођу испред РТС-а и буду са студентима – казао је Миливојевић.
– Иностране службе безбедности у Србију може да позове само суд. С обзиром да руском ФСБ није упућен позив од српског суда, већ од неовлашћене и ненадлежне особе, кривична пријава ће бити поднета против Александра Вучића – рекао је Миливојевић.

I ja molim sve koji mogu da pomognu studentima.
Kome smeta buka nek stane na obod protesta.
Mozda je danas kucnuo cas.

U kom smislu je to "nacionalni interes" da mi je znati?

Interes ostajanja na vlasti sadašnje vlasti, sive zone perionice kapitala sumnjivog porekla... Još 2017. kada sam otvarao račun u Holandiji intervju/ispitivanje je trajalo 1,5 sat. Nedavno me je ispitivao i FSB na granici Rusija/Belorusija, gledajući na moje srpsko državljanstvo, ali je ispitivanje bilo možda pola sata u vrh glave.

Jedino što je Švajcarska, kada je prihvatila tuđi prljav novac ipak uredila zemlju za svoje građane, a Srbija ne.

Inače, sećate se one priče kada je Srbija u UN glasala za NATO rezoluciju u UN vezano za Ukrajinu, a potom pričali "kako im se omaklo, pale naočari na dugme za glasanje", ili šta je već tamo bio izgovor da se zadovolje sektini birači, i ne razjednjuju oko teme da li je SNS proruski li proevropski. Pratio sam pisanja i sa jedne i sa druge strane, i u suštini, pred oba se Srbija debelo obrukala. To ti je politika "ničija žena, svačija dr*lja".

Ova da ima malo profesionalnog integriteta, ustala bi sa te stolice i otišla onog momenta kad su joj dali da to pročita.
Ja se uvek pitam kako oni zive sa sobom. Sta, ona ode kuci i zivi svoj zivot normalno i nije joj problem da cita bljuvotine? To je samo posao jel? Ja ne bi mogao da izgovorim nesto u sta ne verujem

Ja se uvek pitam kako oni zive sa sobom. Sta, ona ode kuci i zivi svoj zivot normalno i nije joj problem da cita bljuvotine? To je samo posao jel? Ja ne bi mogao da izgovorim nesto u sta ne verujem

Pa očigledno joj nije problem. Verovatno i vidi to kao da je prinuđena "da ne bi ostala bez posla". Samo radi šta joj se kaže i to je to.

Svakako dno u profesionalnom i etičkom smislu za nju, ali nekim ljudima kapiram da te stvari nisu ni bitne.

Vucic je svakome u ovoj drzavi dao priliku da pokaze koliko nisko moze da padne. On sam nema dno, a kako vidimo ni mnogi drugi. Moram da priznam da me to ne iznenadjuje preterano, moja devojka se svaki dan iscudjava, poceo sam da je sprdam zbog toga pa se sad iscudjava u sebi 😂

Vrh