Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Problem sam mladom generacijom je nedostatak koncentracije, rekao bih zbog mobilnog telefona.
Traze instant gratifikaciju.

I nisu svi sezdesetosmasi otisli u NGO. Devedesetih ih je bilo koji su postali nacionalisti.

Krenuće vrlo brzo da puca ceo sistem po šavovima zbog nedostatka sposobnog kadra.
Nadajmo se. U stvari, nemamo sta da se nadamo, nekompetencija u Srbiji na svim poljima je tolika da je pucanje neizbezno.
Naravno, ceo svet je na talasu nekompetencije i ludila, ali mi smo ipak pali nize od bilo koga.

Kao sto smo videli na slucaju nadstresnice, samo ekstermni dogadjaij mogu da pokrenu uspavani plebs.

Ja sam skoro kontaktirao madjarski konzulat, traze B2 nivo jezika. Skroz su korektni.
Nekoliko forumasa me obavestilo da je lakse fokusirati se na nesto drugo poput sticanja radne dozvole i vize. To je pametnije. Nema smisla uciti madjarski kad neces ziveti tamo il koristiti.. a sve se zaboravi
Ja sam nekad francuski znao do jaja pq zaboravio

Mislim da je definisanje narod auazad besmisleno.
Veliki broj Hrvata ima srpske pretke, pa ni za zivu glavu nece da budu Srbi.
Ima ih i sa francuskim, madjarskim, ceskim, nemackim i italijanskim prezimenima. Nece oni to da budu, bice Hrvati.
Oni to znaju, ali teraju i idu dalje.
Sta to vredi o cemu mi diskutujemo?
Napustice oni Hrvatsku ako tesko zive i postace nesto drugo u drugom ili trecem kolenu. Sve je to ocekivano s migracijama.
Isto sve kao i ovde. Prvi korak nasih ljudi u Nemackoj je da njihova deca ne nauce nas jezik a onda zaborave obicaje, pismo i slavu. A onda prodaju zemlju budzasto u Srb kad ne dolaze, u slucaju da ih ne dovode ili nemaju vremena, prezauzeti poslom...

Kad je drzava dobra i uredjena svi ce je voleti i zeleti da postanu deo nje. Nenasilan i mek pristup. Silom nista ne vredi, od toga ljudi beze.

Hocemo da privucemo sada Makedonce? Ok, sredi drzavu prvo.

P.s. kad vec pisem imam drugara iz Krajine, izbeglica od 1995 a u Cikagu od 1998. Svo troje dece rodjeno u Cikagu i znaju do jaja srpski. Svako leto su u Kninu i okolini Bukovice. On se makar iscimao i potrudio i preneo ljubav na decu.. al malo je takvih.

Prvi korak nasih ljudi u Nemackoj je da njihova deca ne nauce nas jezik a onda zaborave obicaje, pismo i slavu. A onda prodaju zemlju budzasto u Srb kad ne dolaze, u slucaju da ih ne dovode ili nemaju vremena, prezauzeti poslom...
Ima nekih koji se to trude dok jos nisu ni otisli.
Imaju na Vracaru privatni ucitelji jezika koji preuzimaju vasu bebu, da bi "progovorila na engleskom" da "dobije naglasak".
Ima roditelja koji s decom pricaju samo engleski, a zive u Beogradu.

Mi jesmo pali nisko, ali takav nacin autoponizavanja ne vodi nikuda.

Nema potrebe da sebe ponizavamo.. Treva da shvatimo da smo na dnu, i kad to shvatimo, kad se resimo iluzija o sebi, mozemo samo na vise, tj da izadjemo sa tog dna. Necemo postati bolji ljudi ako zaboravimo jos i svoj jezik.

Где, он је матор за то, тада је био у СИВу, тачније Савезном министарству за финансије.

Где, он је матор за то, тада је био у СИВу, тачније Савезном министарству за финансије.
Pa sad ne, a i pokojni je. Interesantan period je s početka 2000-tih, pogotovo kako je transformisana imovina. I gde je završila. To je samo jedan primer, siguran sam da ih ima mnogo.

Говорим о људима који су протествовали 1968. Савићевић је био добро ситуиран 1968. за протесте "црвеног универзитета Карл Маркс". Они су се углавном бавили политиком касније.

ГЕНЕКС је посебна прича, од оснивања и оснивача до каснијих профитера од пропасти државе и фирме.

Iz zavicajnog muzeja u Jagodini
20241004_123540.jpg

Postojao je pokusaj posrbljavanja Makedonaca, ali je propao.
Pa toliko je jasno da je njihov jezik blizi Bugraskom nego srpskom.

Православни Македонци, касније под комунистима признати као засебна "политичка нација", су на пописима становништва Краљевине Југославије третирани као Срби. Политика србизација је укључивала и промену презимена (нпр. Петров и Попов у Петровић и Поповић).
Њихов "језик" до појаве Блажета Конеског (братанца четничког војводе) није био никакав "језик" већ је реч о гомили дијалеката, од којих је Благоје...овај Блаже узео говор свог краја као основу званичног македонског језика након ДСР. Бугарским филолозима је Блаже вероватно најомраженији лик, јер сви колективно тврде да је језик "србизовао".

И у Скопљу имаш људе, ето лично познајем неке, који јесу интелектуалци, знају да су њихови старином били Срби, али су и свесни формирања нове нације, културе, потпуне одвојености од остатка српског корпуса, нарочито притисака и током СФРЈ, а и после распада, да је пожељно бити Македонац, тренда да је срамота бити Србин, нешто слично као у Црној Гори и они се данас изјашњавају као Македонци (а шта им друго преостаје).
Знам од људи из породице Павла Ивића да је Блаже Конески Павлу рекао да се и даље сматра Србином, али да је просто ишао са током и пристао да учествује у стварању македонске нације.

П.С. Везано за Србе на Скопској Црној Гори. Према истраживањима покојног Јована Трифуновског, већина становника тих области су заправо Срби са КиМ, који су прешли ту током 18. века. Отуд, уз изолованост краја, потенцијални разлог очувања српског идентитета међу њима.

Њихов "језик" до појаве Блажета Конеског (братанца четничког војводе) није био никакав "језик" већ је реч о гомили дијалеката, од којих је Благоје...овај Блаже узео говор свог краја као основу званичног македонског језика након ДСР. Бугарским филолозима је Блаже вероватно најомраженији лик, јер сви колективно тврде да је језик "србизовао".
Pa bio je to nekakav jezik ako su se sporazumevali njime.

Vrh