Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Pročitao sam nekoliko članaka o tom slučaju sada kad si ga spomenuo al nisam video gde ih je čuvao i koliko dugo i koji je razlog naknadnog kasapljenja...



Što se tiče kriminalističkog aspekta, zanima me da li je komadanjem hteo da zataška zločin... Neke ubice misle da im komadanje tela i zakopavanje na različite lokacije ili bacanje u smeće, ide u prilog da teže budu otkriveni, a zapravo je obrnuto, rasipaju dokaze, raspiaju DNK žrtve i svoj DNK na sva ta različita mesta, pa je veća šansa za više dokaza nego da su u komadu zakopali žrtvu na jedno mesto...

Претпостављам да је разлог комадања тела да би га лакше и неприметно изнео из стана, део, по део, имао је времена, неспособна полиција вероватно не би никад ни решила случај, али очигледно је да је тај убица неки психијатриски случај чим их је чувао три недеље у стану, колико сам разумео комшије су пријавиле јер је тај лудак оставио кесе са деловима тела испред стана из којих су вирили делови косе, па су звали полицију.
 
Očigledno je da pri sebi nije čim je u stanju da napravi tako monstruozni zločin i da ga zatim prikriva, još tako nespretno da ceo slučaj poprimi apsurdnu, grotesknu dimenziju...

Video sam da je tužilac kvalifikovao kao teško ubistvo tako da će se dokazivati i svirepost tokom ubistva...

Inače s obzirom da je žrtva u pitanju transrodna osoba, trebalo baciti svetlo i na karakter uspostavljenog emocionalnog odnosa između njih dvoje...

On je imao 33g ona tek navršila punoletstvo. Dalje ne znamo ništa u konkretnom slučaju, ali moje neko iskustvo govori da su transice koje se pojavljuju na oglasima lične prirode spremne na sve i često im se jave muškarci koji bi da se maksimalno i bezuslovno seksualno ižive i izdominiraju, dok na njih gledaju kao na puke seksualne objekte za zadovoljenje svega onoga što sa devojkama ne mogu, tako lako ili uopšte...

Jednom doživljena apsolutna seksualna nadmoć bezuslovno podređivanje, dominacija i kontrola uspostavljenog odnosa (i vanseksualno) koju ti neko drugi dozvoli može biti vrlo opasna i može lako da se otrgne kontroli! I u heteroseksualnim odnosima, naravno, al ovde je stigma veća, pa žrtva češće ćuti i pati, a nekada ni sama nije sigurna koliko je doprinela svemu tome... Jer ni ona najčešće ne želi da bude maksimalno izdominirana al želi muskarca po svaku cenu pa pristaje i na takav odnos. I šta uopšte da kaže u policiji o svemu tome..

Kad se igraš bezgranično sa nagonima, granica zadovoljstva se stalno pomera kao kod droge...

Između ostalog sam i zbog svega ovoga otvarao temu o seksualnosti da pričamo o svim aspektima i mračnim i svetlim jer mi se čini da je važno, a ne da bih nekog provocirao...
 
Ту може бити веома сложена позадина иза тог трагичног злочина где је брутално угашен млад живот.
Моја нека претпоставка да се ради о за везу незгодној комбинацији психички нестабилног мушкарца са жељом за доминацијом и незреле и у себе несигурне девојке подложне манипулацији.
 
Moze se interpretirati kao jos jedan slucaj femicida. Njena tragicna sudbina je posledica toga sto je bila (trans) devojka, a ne gej momak, na pogresnom mestu.
 
Femicid za sad nije krivičnopravni termin, pa razmišljam, jel bi za femicid, kad bi se uveo kao posebni oblik ubistva, bilo dovoljno ubiti ženu iz bilo kog razloga ili samo iz okolnosti koje su povezane sa tim da je ona žena. Emotivni ili seksualni partner. Ako bi neko ubio direktorku na poslu zbog nazakonitog otkaza jel bi to bio slučaj femicida?

Da li bi se cenio odlucujući motiv da krene na ženu pa tek onda cenilo šta je femicid ili svaka ubijena žena = femicid.

Već je propisano da je teško ubistvo ubiti bremenitu ženu.

Jedan od uslova za teško ubistvo je i

  • ubistvo člana porodice koje je učinilac prethodno kontinuirano zlostavljao (tačka 10)
    • posmatrati u kontekstu krivičnog dela nasilja u porodici
    • dovoljno je da je izvršenju dela prethodilo zlostavljanje
      • potrebno je kontinuirano, sistematsko zlostavljanje člana porodice koji je lišen života
      • to po pravilu znači i ostvarenje bitnih obeležja nasilja u porodici
Ovaj član bi mogao biti izmenjen u naslovu, tj. dodati u naslovu:

Ubistvo člana porodice ili lica sa kojim je okrivljeni živeo, a koje je učinilac prethodno kontinuirano zlostavljao. Možda ne bi svi bili zadovoljni ali bi se time poštrili uslovi. Tu bi upali i cimeri, tj. i de facto gay zajednica.

Može da bude prošireno i na lica koje je okrivljeni redovno viđao i sa njima bio u emotivnoj vezi.
 
Femicid je, po jednoj od definicija, zločin iz mržnje nad osobama ženskog pola motiviran polom žrtve.
To je jedna od onih stvari koje pravno nije lako dokazati, ali za koje SVI znaju da se o tome radi.
U ovom slucaju ubica je motivisan time sto je zrtva dovoljno zensko da bi se pocinio klasicni femicid,
a to sto je trans jeste za njega olaksavajuca okolnost da svoj zlocin izvede do kraja i jos preko toga ucini dodatnu monstruoznost.
 
Zločin iz mržnje je uveden kao posebna, otežavajuća okolnost, naveden je i pol kao osnov, možda bi trebalo dodati i rod... Već vidim sliku Porfirija kako vrišti na nekog... Po meni je bolje takvo opšte rešenje a ne femicid izdvojiti odatle. Jer nema razlike između femicida ili ubiti nekog samo jer je Rom ili jer je seksualno različit. Ako ti je glavni motiv to da je žena i slabija je i fizicki ih doživljavaš kao inferiorna bića koja su dužna da trpe, pa je zato zlostavljaš, to bi onda bio femicid i otežavajuća okolnost, tj. kazna bi išla na gore. Samo taj institut treba i primenjivati, a sudske presude pokazuju da se slabo primenjuje, verujem da je delom i objektivno teško dokazati zločin iz mržnje, što si i sam spomenuo..
 
Potrebno definisati zlocin, ili bilo kakvo drugo nedelo iz mrznje, do kraja. Ne mislim da bi "femicid" trebao biti pravni termin (tj ne znam), ali da se svakako moraju uzeti u obzir svi aspekti, a ne trpati pod tepih i osuditi "samo" na ubistvo.
Kod nas je zakon o zabrani diskriminacije jedva uspostavljen, uz velike pritiske tzv konzervativaca i crkve, i sada je jedva, gotovo nikako ne primenjuje. Za sudove je uvek nesto drugo primarni razlog.
 
Trebalo bi da se promeni zakon da svako ko pokusa sa sakrije zlocin, bezi sa mesta zlocina ili pokusa da ukloni tragove istog po automatizmu dobije maksimalnu kaznu zatvora. Ne vidim kako bi bilo kakve druge okolnosti kao tesko detinjstvo ili siromastvo ili depresija i slicne stvari moglo da se racuna kao olaksavajuce okolnosti u toj situaciji. Ali mi smo drzava apsurda gde prekrsiocu zakona pomaze ako je pod dejstvom alkohola ili droga, jer "nije znao sta radi". Znao je dobro da ne treba da pije i drogira se ali je ipak to uradio, red je da se spremi za adekvatnu kaznu posle. Kao naslednik Pinka koji je pobegao jer je dete bilo uplaseno sto je pregazilo drugo dete.
 
Питање је да ли је у овом случају конкретно у питању мржња, или нпр. љубомора, или нешто треће. Колико је уопште пресудно да ли је убијена транс за мотив убиства? Питање је уопште у каквом су односу убица и жртва били, да ли је у питању покушај везе, злоупотреба млађе од старије особе, проституција, или је можда циљано намамио баш транс особу у стан да би је убио пошто је трансфоб?
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Trebalo bi da se promeni zakon da svako ko pokusa sa sakrije zlocin, bezi sa mesta zlocina ili pokusa da ukloni tragove istog po automatizmu dobije maksimalnu kaznu zatvora.

Ja sam jednom na ispitu rekao po automatizmu i naljutio profesora. Hteo da me obori. Kaže pravo nije mehanika. 😄

Sve su to već propisana krivična dela al ne može po automatizmu i tako a priori đuture, pa još maksimalna.

Nije svako delo koje se prikriva ili sa čijeg se mesta događaja beži, isto, pa ne može ni kazna da bude ista.

Ali mi smo drzava apsurda gde prekrsiocu zakona pomaze ako je pod dejstvom alkohola ili droga, jer "nije znao sta radi". Znao je dobro da ne treba da pije i drogira se ali je ipak to uradio, red je da se spremi za adekvatnu kaznu posle.

Pa kako mu to pomaže ako je sam sebe doveo u takvo stanje nije mu olakšavajuća okolnost, nego otežavajuća.

Koji sudija bi u obrazloženju presude napisao, ali pošto je imao 2.3 promila alkohola u krvi i nije znao šta radi, to mu uzimamo kao olakšavajuću okolnost.
 
Pa kako mu to pomaže ako je sam sebe doveo u takvo stanje nije mu olakšavajuća okolnost, nego otežavajuća.

Koji sudija bi u obrazloženju presude napisao, ali pošto je imao 2.3 promila alkohola u krvi i nije znao šta radi, to mu uzimamo kao olakšavajuću okolnost.
Ubedjen sam da sam vise puta u tabloidima video da su neke sudije radile isto to, zato su postajali vesti:) JEr nije bio uracunljiv prekrsilac neka slicna formulacija. Slazem se naravno za automatizaciju, lepo je rekao tvoj profesor, samo bih voleo da je to moguce, kao recimo za Nou gde je ocigledno planirao da se resi tela i skrivao ga danima, ne mogu da zamislim scenario gde dobije 18 ili manje umesto maksimalnih 20 godina.

Posto si pravnik, da li mozda znas da li postoji svirepo ubistvo ili slican termin kojim bi ovo moglo da se klasifikuje kao tesko ubistvo da dobije dozivotnu?
 
@Sweet Dee Eh u tabloidima svašta pišu.. 🙂

JEr nije bio uracunljiv prekrsilac neka slicna formulacija.

Ako je sam sebe doveo u takvo stanje. Zanemaruje se.

Može eventualno da mu šteti, nikako koristi.
Posto si pravnik, da li mozda znas da li postoji svirepo ubistvo ili slican termin kojim bi ovo moglo da se klasifikuje kao tesko ubistvo da dobije dozivotnu?

Pa pisao sam Sweet o tome baš malo iznad...

Postoji ubistvo na svirep i podmukao način. To je oblik teškog ubistva, ali se ceni dok je žrtva živa, da li i koliko pati. Naknadna svirepost u vidu kasapljenja leša, sama po sebi ne bi bila dovoljna za teško ubistvo... Možda nađu neki drugi osnov za teško ubistvo, ima ih preko 10 i taksativno su nabrojani...

Ako se dokaže zločin iz mržnje, kazna može biti oštrija, ali se pravna kvalifikacija ne menja. Međutim mi nismo naveli rod kao osnov, a seksualnu orijentaciju jesmo, transrodne osobe ne smatramo ženama nego transrodnim osobama. Tako da bi se moglo dokazati da je bilo mržnje. A za teško ubistvo, možda je bio svirep i pre kasapljenja leša, mi to još ne znamo. Ili je podmuklo navukao da uđe i sedne kao da se ništa loše ne dešava, a onda s leđa zadao prvobitni udarac koji ju je onesposobio da dalje pruži otpor itd. To bi recimo bili osnovi za teško ubistvo.
 
Trans devojka, kao muško koje smatra sebe ženskom ili žensko koje smatra da je muško?
 
Femicid je, po jednoj od definicija, zločin iz mržnje nad osobama ženskog pola motiviran polom žrtve.
To je jedna od onih stvari koje pravno nije lako dokazati, ali za koje SVI znaju da se o tome radi.
U ovom slucaju ubica je motivisan time sto je zrtva dovoljno zensko da bi se pocinio klasicni femicid,
a to sto je trans jeste za njega olaksavajuca okolnost da svoj zlocin izvede do kraja i jos preko toga ucini dodatnu monstruoznost.

Da li postoji ekvivalentan zlocin, ubijanje msukarca motivisano polom zrtve?
Mislim da zene najvise mrze prikriveni homoseksualci koji se ozene da bi se maskirali.
Takodje i impotentni alkoholicari mrze zene.


U Holandiji sam poznavao nekoliko otvorenih homseksualaca.
Iz prica jednog od njih sam zakljucio da je u tim krugovima pitanje dominacije nad partnerom zaostrenije nego u hetero vezi.

Ne znam da li gresim, ali tako sam razumeo.
 
Poslednja izmena:
Ubedjen sam da sam vise puta u tabloidima video da su neke sudije radile isto to, zato su postajali vesti:) JEr nije bio uracunljiv prekrsilac neka slicna formulacija. Slazem se naravno za automatizaciju, lepo je rekao tvoj profesor, samo bih voleo da je to moguce, kao recimo za Nou gde je ocigledno planirao da se resi tela i skrivao ga danima, ne mogu da zamislim scenario gde dobije 18 ili manje umesto maksimalnih 20 godina.

Posto si pravnik, da li mozda znas da li postoji svirepo ubistvo ili slican termin kojim bi ovo moglo da se klasifikuje kao tesko ubistvo da dobije dozivotnu?
Ne olakšava alkoholisanost težinu zločina, pa to je opšte poznato.
 
Ubijanja, ubadanja i na smrt prebijanja muškaraca svake noći u Beogradu - meh, još jedan normalan dan u Beogradu.

[međusobna] Ubijanja i ubadanja nekoliko tinejdžera i maloletnika za nedelju dana - meh, još jedan normalan dan u Beogradu.

Ubistvo žene u Beogradu - OMG JOŠ JEDAN FEMICID, ŽENE SE SISTEMATSKI UBIJAJU U SRBIJI, LJUDI MOJI ŠTA JE OVO... 😱
@Bender Rodriguez


Mada ovo više deluje da se deca igrala čim je iz nehata, pa je pištolj opalio. Još jedni roditelji koji ne drže oružje pod ključem.
Na šta se odnosi ovo? Ne uspevam da nađem tu citiranu rečenicu.
 
Убиство у околини Младеновца, старији брат смртно ранио млађег пиштољем чини ми се.
 
Mislim da zene najvise mrze prikriveni homoseksualci koji se ozene da bi se maskirali.

Svašta, koji stereotip 😄

Ti likovi uopšte ne mrze žene, čak su često brižniji i osećajniji i sjajni očevi... Jedino gde greše je taj dvostruki život koji vode, a ostalo je sve individualno...

Ja takve likove ne gotivim. Sem ako je u odnosu gde žena zna šta je. Jer je meni sve ok ako je otvoreno i razjašnjeno. Onaj Lazar Pavlović je recimo otvoreno biseks, sad je oženjen i ima dete. Sam je izašao u javnost o svemu da ne bude da ja nešto otkrivam o njemu... I to je skroz ok... Ona srećna, on srećan, dete malo, slatko, srećno, bilo u nekoj emisiji, šetaju mu okice levo desno, ništa ne razume o čemu ovi odrasli pričaju, ali je srećno 😄

Ubistvo žene u Beogradu - OMG JOŠ JEDAN FEMICID, ŽENE SE SISTEMATSKI UBIJAJU U SRBIJI, LJUDI MOJI ŠTA JE OVO... 😱

Da, ima i drugih ubistava al žena je slabiji pol, generalno je fizički slabiji pol, lakše je uspostaviti fizičku nadmoć... Nije baš ni ta okolnost za potpuno zanemarivanje.

Pogtovo u porodici ako trpi nasilje teško da se iskobelja iz raznoraznih razloga. I ne žive sve u krugu dvojke. Neke i kad prepoznaju nasilje i da treba nešto da urade po tom pitanju u zatucanim sredinama neće biti podržane... To se lagano menja, al da ništa nismo govorili o tome, ne bi se menjalo...
 
Убиство жене је погубно биолошки, пошто су жене биолошки драгоценији ресурс од мушкараца. Знам да ово звучи хладно и окрутно, али из тог угла је тако.
 
Da li postoji ekvivalentan zlocin, ubijanje msukarca motivisano polom zrtve?
Mislim da zene najvise mrze prikriveni homoseksualci koji se ozene da bi se maskirali.
Takodje i impotentni alkoholicari mrze zene.


U Holandiji sam poznavao nekoliko otvorenih homseksualaca.
Iz prica jednog od njih sam zakljucio da je u tim krugovima pitanje dominacije nad partnerom zaostrenije nego u hetero vezi.

Ne znam da li gresim, ali tako sam razumeo.

Ne.
 
Убиство жене је погубно биолошки, пошто су жене биолошки драгоценији ресурс од мушкараца. Знам да ово звучи хладно и окрутно, али из тог угла је тако.
Naaah, žena ne može da rađa bez muškarca.

A ljude koji potenciraju i forsiraju priče o nekakvom femicidu i sistematskom ubijanju žena treba tretirati kao Alexa Jones-a.

Ironično je da takve kuknjave dolaze od ljudi koji sebe smatraju velikim mondijalistima, avsngardom i humanistima koji šatro svaki život podjednako cene. A ipak ih zabole kada na dnevnoj bazi u Beogradu i Srbiji živote gube muškarci ili kada se među klincima širi sve veći i sve jači talas i kultura nasilja.

Licemerje.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Да, али у пракси жена има ограниченије репродуктивне капацитете од мушкарца. Нпр. један мушкарац може да оплоди колико год пожели жена док жена кад се оплоди мора да буде трудна 9 месеци. Мушкарац може да буде отац и у касним 70тим (као Чаплин нпр.) док је женама задњи воз да постану мајке крајем 40их.
 
Убиство жене је погубно биолошки, пошто су жене биолошки драгоценији ресурс од мушкараца. Знам да ово звучи хладно и окрутно, али из тог угла је тако.

@Bender Rodriguez i klinci su ugoržena grupa kao i žene.

ali suviše malo energije si posvetio da se osvrneš na ovo što je Došljak napisao. S obzirom na tvoje stavove očekivao sam energičniji angažman.. 🙂

..Ovim što si kasnije pojasnio Došljak ispada da su samo ugroženiji resurs, a ne dragoceniji. Nije to zlato pa da ga manje ima. Žena ima više nego muškaraca na planeti i sa toliko nesavršenim reproduktivnim sistemom, krvarenje, ograničena plodnost, 9 meseci muke koja može rezultirati i smrću...

Srećom pa je medicina kroz vekove napredovala.

Ima i suprotnih ekstrema, jedan tv lekar-biolog šta li je doslovno izgovorio ovo: "Biologija želi ženu mrtvom posle 30te."

Ja bih da se držimo neke sredine da su oba pola podjednako važna i da imaju svoje osobenosti koje treba poštovati.
 
Vrh